W co wiazac wiazke (elektryczna);-)

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Adampio

W co wiazac wiazke (elektryczna);-)

Post autor: Adampio » pn lip 19, 2004 9:26 am

W wyniku powstanie pod maska nadmiernej ilosci energi cieplnej (typowy efekt dosc znanego zjawiska egzotermicznego) powstala potrzeba odtworzenia wiazki glownej wychodzacej z przegrody przedniej (przez taka dziure po lewej stronie) oraz innych drobniejszych peczkow kabelkow tamże :o
Ze wzgledow czasowo-intelektualnych zamiast wykonania nowej instalacji zostalo to zrobione "kabelek po kabelku". No i teraz pod maska jest kłąb luznych kabli ktore nalezaloby jakos skanalizowac.
W zwiazku z tym mam pytanie jak to uporzadkowac: czy owijac tasma izolacyjna, spinac gesto paskami "elektrycznymi", zakladac jakies przeciete wzdluz peszle elktryczne?
No i jak zabezpiczyc krawedzie otworu w przegrodze zeby nie przeciely nowych kabelkow? (byl tam taki pierscien gumowy ale juz go nie ma...)

ub40

izolacja przewodow/wiazek/

Post autor: ub40 » pn lip 19, 2004 9:31 am

Wiazki najlepiej owinac tasma bawelniana, ktora mozna kupic w sklepach elektrycznych a przepusty wystarczy np:igielitowy krazek.
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Adampio

Re: izolacja przewodow/wiazek/

Post autor: Adampio » pn lip 19, 2004 9:39 am

ub40 pisze:Wiazki najlepiej owinac tasma bawelniana, ktora mozna kupic w sklepach elektrycznych a przepusty wystarczy np:igielitowy krazek.
Dzieki za odzew,
Poniewaz nie chcialbym wyjsc na glupa to o co mam doklanie w sklepie pytac w temacie tasmy (taka jak do trafo?)

ub40

tasma

Post autor: ub40 » pn lip 19, 2004 9:42 am

Dokladnie taka ,jest bardzo dobra.tylko jej niczym nie napuszczaj czasem.
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

Adampio

Post autor: Adampio » wt lip 20, 2004 10:07 am

Niestety na razie pudlo, telefon do paru lepszych hurtowni instalacyjnych wywolal zdumienie u pytanych. Mogbys bardziej doprecyzowac czego mam szukac?

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » wt lip 20, 2004 8:06 pm

Adampio pisze:Niestety na razie pudlo, telefon do paru lepszych hurtowni instalacyjnych wywolal zdumienie u pytanych. Mogbys bardziej doprecyzowac czego mam szukac?
Hej! dokładnie jest to tak jak kolega napisał taśma bawełniana samoprzylepna z jednej strony... wygląda trochu jak starego typu :)21 z tego co wiem to stosuje się ją również w nowych samochodach aby wiązki elektryczne nie telepały w profilach ... może więc sklepy motoryzacyjne... czasem pojawia się na allegro ale jakaś hiena co ją sprzedaję chce kupę kasy... w 3mieście kosztuje około 5pln za rolkę... ale i tak ciężko znależć :(
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Adampio

Post autor: Adampio » wt lip 20, 2004 8:26 pm

JaFuzz pisze:taśma bawełniana samoprzylepna z jednej strony
Czy to jest moze cos co sie nazywalo dawniej "ceratka transformatorowa"?
Bo mam zaprzyjazniona fabryczke trafo do halogenow ale zdziebko daleko...

raffik

Post autor: raffik » wt lip 20, 2004 9:44 pm

a może chodzi wam o tzw, szmaciana tasme izolacyjną??
jesli tak to moge dostarczyć kilka krążków

Awatar użytkownika
Wierzbik

Post autor: Wierzbik » śr lip 21, 2004 8:02 am

Taką taśmę robi TESSA. Do kupienia w sklepach motoryzacyjnych. To jest taśma której używa się w fabrykach do bandażowania wiązek. Cena ok. 5 zł/szt.

W hurtowniach i sklepach elektrycznych nie szukaj bo oni nie wiedzą o co chodzi :)

Podobną robi jeszcze 3M, ale nigdy nie widziałem jej w sprzedaży detalicznej.
LR Defender 90 300tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”