Jak zarejestrowac uaza jako specjalny ? Tylko konkrety!
Moderator: Student
Jak zarejestrowac uaza jako specjalny ? Tylko konkrety!
w temacie jak wyzej prosba, o same fakty i mozliwie bez kasztanienia!!
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
sprawa jest prosta:
idziesz do urzedu komunikacji i bierzesz swistek o wprowadzeniu zmian w samochodzie
jedziesz na przeglad(wojewodzki)
"madrze"
rozmawiasz z diagnosta
pisze ci swistek ze zmieniles charakter pojazdu
spowrotem do urzedu komunikacji zostawiasz na 2 tyg dowod
i po tym czasie odbierasz z wpisem o pojezdzie specjalnym
musisz wymyslic sobie przed wizyta u diagnosty o jaki pojazd specjalny chodzi(np jezeli robisz auto do przewozu pieniedzy musisz przysrubowac sobie na pace kasetke na pieniazki
jezeli robisz pomoc drogowa dobrze przytroczyc do autak np "motylka" itp)
idziesz do urzedu komunikacji i bierzesz swistek o wprowadzeniu zmian w samochodzie
jedziesz na przeglad(wojewodzki)
"madrze"

pisze ci swistek ze zmieniles charakter pojazdu
spowrotem do urzedu komunikacji zostawiasz na 2 tyg dowod
i po tym czasie odbierasz z wpisem o pojezdzie specjalnym
musisz wymyslic sobie przed wizyta u diagnosty o jaki pojazd specjalny chodzi(np jezeli robisz auto do przewozu pieniedzy musisz przysrubowac sobie na pace kasetke na pieniazki

ja wlasnie tak zrobilem-wymyslilem scieme z pomoca drogowa
kumpel natomiast w passacie zamontowal kasetke i numer tez przeszedl
"madra"dyskusja na okregowce kosztuje ok300pln
co zarabiasz w pierwszym roku niskiego(poj.specjalizowany)ubezpieczenia
......i zycie staje sie proste
kolejna sprawa dzialajaca na kozysc to brak ingerencji w stan techniczny
przydroznych strozow prawa-po prostu wszelkie watpliwosci kolesi tlumaczysz dwoma slowami"pojazd specjalizowany"

kumpel natomiast w passacie zamontowal kasetke i numer tez przeszedl
"madra"dyskusja na okregowce kosztuje ok300pln
co zarabiasz w pierwszym roku niskiego(poj.specjalizowany)ubezpieczenia
......i zycie staje sie proste

kolejna sprawa dzialajaca na kozysc to brak ingerencji w stan techniczny
przydroznych strozow prawa-po prostu wszelkie watpliwosci kolesi tlumaczysz dwoma slowami"pojazd specjalizowany"

-
-
Tutaj znajdziesz trochę na ten temat:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7824
Ja Nivkę mam bez żadnego specjalnego wyposażenia, a w dowodzie mam "samochód specjalny inny".
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=7824
Ja Nivkę mam bez żadnego specjalnego wyposażenia, a w dowodzie mam "samochód specjalny inny".
temat juz chwile nieruszany ale moze ktos odpowie
kupilem sobie 4x4 i w dowodzie mialem ciezarowy specj. albo specjali. cos takiego ale jak poszedlem okolo miesiac temu przerejestrowac to wydali mi tymczasowy a w nim jest tylko juz sam. ciezarowy bez specj. coprawda nie mam jeszcze stalego dowodu, ale co w tej sprawie, jak myslicie kłucić sie z nimi ze ma być specjalny ? czy jak ?
a w dodatku nie wiem dlaczego byl specjalny nie mam zadnego dodatkowego osprzetu czy cos takiego
co radzicie
kupilem sobie 4x4 i w dowodzie mialem ciezarowy specj. albo specjali. cos takiego ale jak poszedlem okolo miesiac temu przerejestrowac to wydali mi tymczasowy a w nim jest tylko juz sam. ciezarowy bez specj. coprawda nie mam jeszcze stalego dowodu, ale co w tej sprawie, jak myslicie kłucić sie z nimi ze ma być specjalny ? czy jak ?
a w dodatku nie wiem dlaczego byl specjalny nie mam zadnego dodatkowego osprzetu czy cos takiego
co radzicie
Nie wiem czy tylko mi sie tak udalo .... ale ja po zakupie uaza poszedlem do wydzialu komunikacji w celu zarejestrowania w/w pojazdu i bez zadnych przegladow , opini diagnostow zarejestrowalem jako specjalny, dodam jeszcze , ze pani w wydziale komunikacji sama mi zaproponowala taki wpis
Uaz wczesniej byl zarejestrowany jako ciezarowy uniwersalny - 7 miejsc

Uaz wczesniej byl zarejestrowany jako ciezarowy uniwersalny - 7 miejsc