działanie oryginalnej skrzyni?
Moderator: Student
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Re: działanie oryginalnej skrzyni?
hehehee dokładnie byłem raz z kolesiami co mieli samurajki i vitarki to się nieźle wkręcały ja od razu mnie naszła myśl czy aby uaz samochód stworzony tylko i wyłącznie pod teren nie jest gorszy z seryjną suzuczką na oponach MT bo tak porównując co oni wyprawiali a co ja to normalnie przepaść chociaż ja nie mam doświadczenia a oni tak ale i tak właśnie poruszona w tym temacie sprawa skrzyni biegów ogranicza sporo możliwości uaza moim skromnym zdaniem. Wiem że teraz mi napiszecie że nic nie wiem o jeździe i o możliwościach uaza ale takie jest moje odczucie że jak by wstacić nowszy silnik ze skrzynią to by było o niebo lepej.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- maciejmlynarz
I właśnie ten problem koledzy, z brakiem mocy przekonał mnie do zmiany serca na 3.0 diesla. a co do filmiku na Youtube. zerknijcie na ten film: http://pl.youtube.com/watch?v=SAPNFwsL7AU poznajecie tą górkę? A tego uaza?
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
- maciejmlynarz
Wiesz co Ci powiem. Doświadczenie to jedno. I nie uważam że masz go za mało. Mój uaz poprostu na szczytach długich podjazdów umierał. Niestety uczciwie trzeba sobie powiedzieć że są przeszkody które trzeba po prostu zaatakować siłą (mieląc kołami jakoś wejdzie). Ja zmieniając silnik nasłuchałem się, że wkładając serce z merca 123 nie poprawiam osiągów. I faktycznie fabryki podają zbliżone do siebie wartości momentu i koni. Ale to teoria. Nie mam logicznego wytłumaczenia czemu jeżdżąc autem kolegi z mercedesem pod maską już od początku zauważałem że auto może więcej. Może te niemieckie koniki są ciut lepsze od tych ruskich?morte36 pisze:hehehee dokładnie byłem raz z kolesiami co mieli samurajki i vitarki to się nieźle wkręcały ja od razu mnie naszła myśl czy aby uaz samochód stworzony tylko i wyłącznie pod teren nie jest gorszy z seryjną suzuczką na oponach MT bo tak porównując co oni wyprawiali a co ja to normalnie przepaść chociaż ja nie mam doświadczenia a oni tak ale i tak właśnie poruszona w tym temacie sprawa skrzyni biegów ogranicza sporo możliwości uaza moim skromnym zdaniem. Wiem że teraz mi napiszecie że nic nie wiem o jeździe i o możliwościach uaza ale takie jest moje odczucie że jak by wstacić nowszy silnik ze skrzynią to by było o niebo lepej.

Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny
a ma ktoś nowy uazowy silnik? ile nowy uazowy dużej mocy benzynowy silnik kosztuje? czy da się to kupić w polsce?morte36 pisze: jak by wstacić nowszy silnik ze skrzynią to by było o niebo lepej.
- maciejmlynarz
Da się go kupić w poznaniu. Nie pamiętam jaką ma pojemność i osiągi. Wiem tylko, że silnik nowej konstrukcji wraz z osprzętem ale bez skrzyni kosztuje ponad 4 tys
W każdym uazie zawsze przycinałem drążek zmiany biegów i doginałem go pod siebie i nigdy nie miałem problemu z założeniem gumiatej osłonyzyjo pisze:Chce założyć i gumy nie zerwać.Jest nowa, myślałem o patencie z gorącą wodą może wtedy się tak rozciągnie że wejdzie, gałki oczywiście zdejmuje.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- losiek
- Kontaktowanie:
a na jakich biegach próbujecie/próbowaliście te podjazdy że wam mocy brakło? Bo kurde ja na 2-3 na reduktorze jeszcze nigdy nie mialem takiej sytuacji ze mocy mi brakowało. Koła mieliły i to nieraz ostro a lekko nie miały bo nalewajki simexa 31 i czasami mocno strome sie podjazdy trafiały tylko fakt ze moze nie jakies kilkuset metrowe.
Didymos pisze:Raczej Ci się nie wydaje. Mnie to w uazie najbardziej wkurzało, szczególnie na piaszczystych podjazdach, motor zdychał z braku pary, a takie na przykład samuraie też w tym miejscu nie dawały rady, ale motor kręcił jak wściekły, a koła wywalały fontanny piachu
Dlatego w terenie lubię swojego uaza... silnik oryginał z ciężkim kołem zamachowym i wolne przełożenia w mostach... ledwo kręci, mocy brakuje ale resztą sił wjedzie tam gdzie ludzie często dają w planik i idą w dół.
No ale za to na twardym brakuje prędkości albo 5 biegu

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
- morte36
-
- Kontaktowanie:
No mi się jeszcze nizdarzyło żeby zdechł chyba że wybiore nie ten bieg co trzeba ale przeważnie wjeżdzam na 2 z reduktorem i jakos się wdrapuje. Ale pod śliskąglinę to trochę za wolno bo przy śliskich podjazdach liczy się rozpęd.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
Fakt, to ciężkie koło zamachowe w uazie potrafi zaskoczyć, myślisz, że już motor zdechnie i zabraknie metra do pokonania przeszkody, a tu taś, taś i wyjeżdżasz
Ale w sytuacji jak potrzebujesz rozpędu, a nie masz miejsca, żeby się rozbujać to jest lipa, bo motor zdycha zanim zdąży zamielić kołami.

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
no niestety... taki urok tegoż autka.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
- konrad1983nr1
- Kontaktowanie:
u mnie technika miedzygazu działa i to super
normalnie to zazwyczaj ruszam z 2, jesli z jedynki to lekko sie toczy i lekko ciagne dzwignie w 2 to sama zaskakuje bez zgrzytow, no chyba ze juz za szybko sie toczy na 1. do gory 3 i 4 tez delikatnie to samo wskakuje, czasem zgrzytnie, w dół 4-3-2-1 no to juz robia swoje miedzygazy (wybijasz bieg, puszczasz sprzeglo, dodajesz troszke gazu i dajesz nizszy bieg) ZERO zgrzytu. R wbijam jak stoi, jak nie chce wejsc to miedzy gaz. oczywiscie jak dodasz za duzo tego gazu to zgrzyt bedzie spory, wałek w skrzyni nabierze sporej predkosci i trzeba by chwile poczekac co by "wyhamował". Raz z ciekawosci podczas wymiany zimeringow wyjolem tylni wal i przejechalem sie na samym przodzie, jekie bylo moje zdziwienie gdy sie okazalo ze biegi wchodza niczym w mercedesie
wszystko ledziutko bez zadnych zgrzytow
tylko halas z mostu prtzedniego byl niefajny 

UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest
Kolego, kup sobie skrzynię nowszego typu (tylko nową, a nie jakieś używki) z pełną synchronizacją i będzie po sprawie. Wszystko ładnie pracuje bez zgrzytów i można w terenie szybko i łatwo przełączac biegi. Bzdury ludzie plotą, że te skrzynie są słabsze, gorsze itd. Ja mam już 2 sezony i jeżdżę niemal wyłącznie w terenie i nie wyobrażam sobie powrotu do skrzyni starego typu. Większośc złych opinii bierze się z niewłaściwej eksploatacji sprzętu (seryjny uaz nie jest autem rajdowym), zakładania dużych silników lub z zakładania używanych, a więc zużytych podzespołów.
http://www.7fly.pl Ekstremalne loty widokowe
- morte36
-
- Kontaktowanie:
a ile kolego taka skrzynia kosztuje bo coś czuje że więcej niż mój uazik 

UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
No właśnie - tu może być problem... ale nowe mosty też są podobno lepsze od starychmorte36 pisze:a ile kolego taka skrzynia kosztuje bo coś czuje że więcej niż mój uazik

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
- morte36
-
- Kontaktowanie:
hehehehe no tak nie ma to jak władować w uaza 20 000 zł i go na koniec sprzedać za 5000 zł
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- maciejmlynarz
Cholera a ja właśnie w tym kierunku idę.morte36 pisze:hehehehe no tak nie ma to jak władować w uaza 20 000 zł i go na koniec sprzedać za 5000 zł

Czołem
Aby nie zaśmiecac podłączę się do tematu. Mam taki problem, blokowała się trójka, dośc standardowy problem, w związku z tym iż dekiel boczny z widełkami kosztuje 550 zł, dałem mechanikowi z drugiej skrzyni, który był w dużo lepszym stanie, po założeniu pojawiły się dziwne dźwięki, które występują podczas zmiany biegów (słychac głośne tarcie ), gdy jednak juz mam jakikolwiek bieg włożony i dodaję gazu jest ok., problem pojawia się gdy tylko puszczam pedał gazu ( trze na maksa) gdy ponownie dodaję gazu problem znika. generalnie tragedia posejdona
. HILFE
Pozdrawiam
Aby nie zaśmiecac podłączę się do tematu. Mam taki problem, blokowała się trójka, dośc standardowy problem, w związku z tym iż dekiel boczny z widełkami kosztuje 550 zł, dałem mechanikowi z drugiej skrzyni, który był w dużo lepszym stanie, po założeniu pojawiły się dziwne dźwięki, które występują podczas zmiany biegów (słychac głośne tarcie ), gdy jednak juz mam jakikolwiek bieg włożony i dodaję gazu jest ok., problem pojawia się gdy tylko puszczam pedał gazu ( trze na maksa) gdy ponownie dodaję gazu problem znika. generalnie tragedia posejdona

Pozdrawiam
sebi
Sprawdź czy mechanior założył dekiel na uszczelce, czy na masie uszczelniającej. Tam musi być taka grubsza uszczelka inaczej widełki mogą dociskać do rowków prowadzących i do przesuwki 3/4 bieg. Jest też opcja, że widełki w nowym-starym deklu są krzywe.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
Witam
Na bank na masę uszczelniającą (silikon), gdyby to było tylko to to rewela, juz mi poprawiłeś humor. Jest dużym prawdopodobieństwem że to właśnie o to chodzi, bo wracał później na stary dekiel (usczelniał silikonem ) i było to samo czyli wycie. Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Na bank na masę uszczelniającą (silikon), gdyby to było tylko to to rewela, juz mi poprawiłeś humor. Jest dużym prawdopodobieństwem że to właśnie o to chodzi, bo wracał później na stary dekiel (usczelniał silikonem ) i było to samo czyli wycie. Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
sebi