PRZESTROGA
Moderator: Albert_N
PRZESTROGA
moja nieviasta stoi dalej u mechanikow
padl mi silnik i skrzynia biegow, wiec doczytalem ze idzie wstawic skrzynie od poldka
:tak idzie ale z wielkimi przerobkami
1- wycinanie tunelu by podniesc ja wyzej
2- lub obnizenie reduktora o jakies 5cm i przesuniecie go do przodu o 3cm a co z tym idzie wstawianie flansz miedzy wal a most tylni
3- przerobka drazka zmiany biegow bo w poldku jest lezaca a w nieviascie stojaca i tu jest dziwna kombinacja
jak wyjade od mechanikow porobie fotki i powstawiam
OGOLNIE MOWIAC NIEZLA ZMOTA WYCHODZI
padl mi silnik i skrzynia biegow, wiec doczytalem ze idzie wstawic skrzynie od poldka
:tak idzie ale z wielkimi przerobkami
1- wycinanie tunelu by podniesc ja wyzej
2- lub obnizenie reduktora o jakies 5cm i przesuniecie go do przodu o 3cm a co z tym idzie wstawianie flansz miedzy wal a most tylni
3- przerobka drazka zmiany biegow bo w poldku jest lezaca a w nieviascie stojaca i tu jest dziwna kombinacja
jak wyjade od mechanikow porobie fotki i powstawiam
OGOLNIE MOWIAC NIEZLA ZMOTA WYCHODZI
Mitsubishi Pajero Sport 2.5
Re: PRZESTROGA
bo cza było garaz mi odgracić z silnika 

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
-
-
ale silnik to chyba akurat ma oryginałjarcion pisze:bo cza było garaz mi odgracić z silnika
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
No właśniewieprzowina pisze:ale silnik to chyba akurat ma oryginałjarcion pisze:bo cza było garaz mi odgracić z silnika

Ale stara dobra, Radziecka, skrzynia odmówiła posłuszeństwa, więc Bogdan chciał wsadzić zamiennik i trochę dupowaty efekt.
a fakt... zasugerowałem sie zwrotem "padłi silnik i skrzynia biegów" 

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
- bartekbp01
-
a co masz jakiś na zbyciu???jarcion pisze:bo cza było garaz mi odgracić z silnika

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
bartekbp01 pisze:a co masz jakiś na zbyciu???jarcion pisze:bo cza było garaz mi odgracić z silnika
Ma,ma. Się chwalił ,że ma 1,6 w garażu ukryty

co sie okazalo po rozebrani starego silniczka to 1/3 czesci jest dobra reszta na zlom,
glowica i cylindry wygladaly tak jak by je papierem sciernym 10 potraktowano,
zostaly mi tylko kolektory, gaznik, smok, miska, walek rozrzadu, obudowa klawiatury, alternator
cylindry zostaly wypalone a pierscienie sie zapiekly na nich
jakby ktos chcial jakies czesci to pisac
glowica i cylindry wygladaly tak jak by je papierem sciernym 10 potraktowano,
zostaly mi tylko kolektory, gaznik, smok, miska, walek rozrzadu, obudowa klawiatury, alternator
cylindry zostaly wypalone a pierscienie sie zapiekly na nich
jakby ktos chcial jakies czesci to pisac
To co ty robiłeś z tą nivą że się tak silnik zwichrował ?
Bez oleju jeździłeś ?
Bez oleju jeździłeś ?

Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
czacha78 pisze: cylindry zostaly wypalone a pierscienie sie zapiekly na nich

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
jakies 500km jechalem na minimum oleju, ale podobne objawy mialem 2lata temu jak go kupilem i mechanik ktory robil generalke tez sie nie popisal robota
- Marek D.
-
niva Czachy to lekko nie miała, więc i silnik mógł się zbiesićczacha78 pisze:jakies 500km jechalem na minimum oleju, ale podobne objawy mialem 2lata temu jak go kupilem i mechanik ktory robil generalke tez sie nie popisal robota

Palsześć pierdoły - Czacha - odpaliłeś?
nowy silnik odpalil chlopaki musieli tylko nietoperze z cylindrow wygonic ale wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku
jak na razie tylko maly problem z wysprzeglikiem i dlugoscia walu tylnego, bo okazalo sie ze skrzynia biegow jest krotsza o 2,5cm, jak na razie autko bedzie na ulice by nie przciazac wszystkiego
jak na razie tylko maly problem z wysprzeglikiem i dlugoscia walu tylnego, bo okazalo sie ze skrzynia biegow jest krotsza o 2,5cm, jak na razie autko bedzie na ulice by nie przciazac wszystkiego
Mam, mam.
Właśnie mi się przypomniało, że mój kolega ma w niwce skrzynkę od dużego fiata i nie meldował o problemach z montażem.
@ Czacha
jak sobie pomyślę o Twoim wiadomym czasie przejazdu po twardym z miasta A do miasta B
, to zwrot "na ulicę, by nie przeciążąć" nabiera nowego znaczenia

Właśnie mi się przypomniało, że mój kolega ma w niwce skrzynkę od dużego fiata i nie meldował o problemach z montażem.
@ Czacha
jak sobie pomyślę o Twoim wiadomym czasie przejazdu po twardym z miasta A do miasta B

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
twoj kolega ma od fiata a moja jest od poldka ma wieksza kopulke na drazek
"a o ktorym przejezdzie mowisz?
;poprostu nie bylo korkow i znam skruty"
"a o ktorym przejezdzie mowisz?

Czacha u mnie tez jest skrzynia od poldka i po jakis 20 tys km posypało sie lozysko laczace reduktor z wałem, a raczej wypadalo z osadzenia, juz wiecej nie wypadnie zostalo mocno przyspawane. Generalnie poldkowska skrzynia spisuje sie calkiem niezle, zwlaszcza 5ty bieg
Wal napedowy tez jest chyba z tego co pamietam od Żuka. Z oryginalu to juz mi tylko silnik zostal.

Jeepnięty Cherokez po małych przeróbkach
ARTI ALE REDUKTOR MASZ W TYM SAMYM MIEJSCU CZY JAKAS ZMOTE ?
Reduktor jest w tym samym miejscu jest zamontowany odrobine wyzej co delikatnie zwieksza przeswit, wada tego jest ze wal jest ustawiony lekko pod katem przez to wypadl z osadzenia. Jutro za dnia zrobie fote i wstawie.
Jeepnięty Cherokez po małych przeróbkach
dzieki ale i tak juz zalatwiam nowke skrzynie od lady
ogolnie jest problem z polonezoska taki ze niechce sie wrzocic 1 i 2 przy odpalonym silniku a na sucho wchodza
mechanicy juz zwatpili co do tej przekladki wiec nie bede im dalej podgorke robil i zalatwiam ladoska skrzynie
najlepsze ze nowka kosztuje troszke ponad 2000
gdzyby nie sentyment do nieviasty juz bym sie zastanawial co z nia zrobic
ogolne koszty serwisowania przez 2 lata przekraczaja ponad 15000zl
A MOWIA ZE LADA NIVA TO TANIE AUTO

ogolnie jest problem z polonezoska taki ze niechce sie wrzocic 1 i 2 przy odpalonym silniku a na sucho wchodza
mechanicy juz zwatpili co do tej przekladki wiec nie bede im dalej podgorke robil i zalatwiam ladoska skrzynie
A MOWIA ZE LADA NIVA TO TANIE AUTO

Czacha, ja słyszalem o dwóch nivoskich, używkach w okolicach naszych, jakbyś był zainteresowany to dzwoń.
dzieki
dostalem juz namiar od Marka na kolesia co sprowadza czesci
kupuje nowke, po tych wszystkich matactwach to juz wole jakis orginal i nowke zawsze to jakas wieksza gwarancja
w poniedzialek wybywam na kontrakcik wiec dopiero zalatwie wszystko jak wroce
dostalem juz namiar od Marka na kolesia co sprowadza czesci
kupuje nowke, po tych wszystkich matactwach to juz wole jakis orginal i nowke zawsze to jakas wieksza gwarancja
w poniedzialek wybywam na kontrakcik wiec dopiero zalatwie wszystko jak wroce
hm...za 8 tysiy w miarę przyzwoita Nivkę juz mozna kupić, tak z 1998-99....to moze co roku następną kupuj, przez rok nic nie padnieczacha78 pisze:dzieki ale i tak juz zalatwiam nowke skrzynie od lady
A MOWIA ZE LADA NIVA TO TANIE AUTO![]()

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
-
-
A czemu miało by nic nie paść w starym bo 10-11 letnim aucie?tomek pisze:....to moze co roku następną kupuj, przez rok nic nie padnie
kupujac nowy tez mozesz sie zdziwic jak ci cos padnie
w nieviastach zazwyczaj pada to co drogie i ciezkie do zdobycia
w nieviastach zazwyczaj pada to co drogie i ciezkie do zdobycia
Ale nie za 15 tys...wieprzowina pisze:A czemu miało by nic nie paść w starym bo 10-11 letnim aucie?tomek pisze:....to moze co roku następną kupuj, przez rok nic nie padnie
Od 8 lat Nivka w domu, najpierw 91 rocznik teraz 98 i 15 tys się nie uzbiera...no chyba że liczyć z paliwem i ceną samochodów...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r