blokująca sie skrzynia

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
konrad1983nr1
Kontaktowanie:

blokująca sie skrzynia

Post autor: konrad1983nr1 » czw sty 15, 2009 4:58 pm

Witam
mam pytanie co moze byc powodem zblokowania skrzyni, dwa razy sie zablokowala jakby na wałku głównym, biegi chodziły, przynajmniej wajcha :)15 a samochod po puszczaniu sprzegła gasł. pierwszym razem wyjechałem z garażu (-15st C było) wysiadłem samochód chodził, zamknołem brame nagle pyło słychac lekkie pykniecie i zgasł, na wcisnietym sprzegle odpalił na puszczonym gasł, przetoczył sie troche i bylo dobrze. Drugi raz wyjechałem pozamykałem, skrzynia zaczeła troche chalasowac, ruszyłem i po chwili zgasł, zblokowało ja znowu. Czy to łozysko sie rozlatuje moze?? czy na gestym oleju włanczao sie jakies koło??
UAZ 469B 1980rok, silnik Żuk 2,1L LPG- był
SUZUKI GV II 2006 rok, 2.0 benzin- jest

Awatar użytkownika
konrad1983nr1
Kontaktowanie:

Re: blokująca sie skrzynia

Post autor: konrad1983nr1 » wt sty 20, 2009 11:13 am

nikt mi nie pomoże :)15 :)15 :)15 ??????

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » wt sty 20, 2009 12:18 pm

Powiem tak. ja miałem dokładnie to samo i skonczyło się wymianą skrzyni. Ja swoich problemów doszukiwałem się w pękniętej obudowie skrzyni. Możliwe, że przez to blokowały się koła zembate. Gdy ostatnio rozbierałem skrzynie były wrzucone dwa biegi na kupe (lekko zazębiły się dwa koła różnych biegów). możliwe też, że przyczyną jest wysnucie się podkładki kasującej luz.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
konrad1983nr1
Kontaktowanie:

Post autor: konrad1983nr1 » śr sty 21, 2009 11:05 am

hmmmm peknietej napewno nie mam, tez mi sie wydaje ze moga sie dwa koła załanczać bo wajcha ma luz niezły, ale czy takie cos by sie bez zgrzytów objawiało?? i czy można to wyregulować bez wyciagania skrzyni??

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » śr sty 21, 2009 2:34 pm

Zdejmij boczny dekiel ze skrzyni i zobacz co jest grane. To chwila roboty, a problem może być tylko z wodzikami.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » śr sty 21, 2009 7:31 pm

Zrób jak kolega mówi. To pierwszy krok. A takie blokowania odbywają się bez najmniejszych zgrzytów. Lewarek ma luz i lata swobodnie a jak puszczasz sprzęgło to auto jedzie, jak do tego dorzucisz bieg to wtedy gaśnie czyż nie? Ja do dziś nie pojąłem czemu moja skrzynia się blokowała. Może taki jej urok. Był kiedyś podobny temat w którym pojawiło się stwierdzenie, że nie można szybko biegami wajhować i wysprzęglać z międzygazem ale jakoś mi to nie pomagało.
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”