Spanie na pace - patenty?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Spanie na pace - patenty?

Post autor: jakubmysliwiec » pt sty 30, 2009 3:27 pm

Witam,

znalazłem sporo tematów o przeróbkach do spania w dyskotekach itp, ale w środku, ewentualnie namioty dachowe.

Marcin na ściemie sugerował żeby zaadaptować pakę - niestety jest dość krótka w Hilu, ale nie odrzucam tego pomysłu - macie może doświadczenia w tym temacie? Jakieś patenty?

Nie mam oporów przed spawaniem czy cięciem karoserii, więc pewnie jakaś konstrukcja szybka montowana.

Spanie musi być ciepłe - i w bieszczady, i do Afryki w styczniu za rok :)
Hilux 2,4 97' indestructible , 500 146 258
http://www.sztuka-ogrodowa.pl

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Re: Spanie na pace - patenty?

Post autor: jakubmysliwiec » pt sty 30, 2009 7:32 pm

o, to jest bardzo ciekawe, ale bardziej myślałem o tym, żeby sie w dwie osoby na samej pace przytulić i byle pod dachem było a nie budować domu na samochodzie :) ale dzięki :)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt sty 30, 2009 9:19 pm

W tej wersji na afrykę to chyba też musisz na pace sporo bambetli pomieścić, a niektóre sporo miejsca zajmują (jak koła czy karnistry na paliwo i wodę). chyba najmądrzejsze rozwiązanie to jakiś stelaż przedłużony nad kabiną (sama paka w D/C jest dosyć krótka). A na tym można choćby i zwykłe "iglo" postawić :)21 . Ale polecam normalne namioty dachowe, te brezentowe. Mocna konstrukcja, byle wiaterek tego nie porwie.

ps. w Afryce ponoć dobrze jest mieć legowisko wysoko :)21

Są też gotowe nakładki kamperowe do pickupów. Trochę to z hila na boki wystaje, bo te kampery to na większe auta szyte, ale zapewnia pełen wypas :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » sob sty 31, 2009 1:35 pm

Jak będziemy jechać to w dwie osoby w aucie, mam bagażnik poddachowy z tyłu w kabinie, wyjmę kanapę z tyłu i tam umieszczę większosć gratów, koło 1 pod paką, koło 2 na masce albo na dachu, wogle czesc rzeczy puszcze plasko na dach, więc przewiduję że może by się udało właśnie pakę wykorzystać. jakbym się uparł. a jak się nie uprę, to zawsze można na siedzeniach w środku :) szukałbym rozwiązania szybkiego - a tak jak sobie to wyobrazam to zlozenie / rozlozenie takiego wielkiego namiotu bedzie musialo zajac troche

Awatar użytkownika
MIM

Post autor: MIM » sob sty 31, 2009 5:47 pm

jakubmysliwiec pisze: Marcin na ściemie sugerował żeby zaadaptować pakę - niestety jest dość krótka w Hilu, ale nie odrzucam tego pomysłu - macie może doświadczenia w tym temacie? Jakieś patenty?
Kiedyś rozważałem podobne rozwiązanie z tym, że ja mam hila z dłuższą paką 1,5 kabiny wraz z hartopem, więc w zasadzie można było tam się swobodnie rozłożyć. Problem polegał na tym, że jest kłopot z uszczelnieniem nadbudówki przed wszędobylskim pyłem. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłby jednak namiot dachowy.
Suzuki Jimny 1,3, dawniej Hilux D4D 2004, VW Taro 2,4 D, Niva, Gaz 69

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob sty 31, 2009 6:19 pm

Namioty dachowe rozkładają się i składają najdalej w pół minuty. Mieści się taki spokojnie nad dachem głównym, zajmuje jakiś metr z małym okładem przestrzeni licząc wzdłuż auta. Rozkłada się do tyłu, w kierunku paki> Dzięki czemu możesz mieć nałożone "okopiście" :)21 , bez potrzeby ciągłego przemeblowywania auta przed spaniem. No i jesteś w nocy dosyć daleko od skorpionów i innego łążącego nocą badziewia. Idealne wręcz rozwiązanie.
Spanie na siedzeniach przez dłuższy czas to pomyłka, i to duża.

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » sob sty 31, 2009 8:13 pm

to w takim razie rozkladany na pace czy na dachu? bo w obu przypadkach wchodzi dodatkowa podłoga w grę? znow wyobrazenia uginają się pod argumentami :)

Awatar użytkownika
MIM

Post autor: MIM » sob sty 31, 2009 8:40 pm

Namiot dachowy ma już aluminiową podłogę, trzeba tylko mieć bagażniki.

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » sob sty 31, 2009 10:05 pm

moje bagażniki są dość cienkie... poza tym mam reflektory na dachu, wiec pewnie pakę wyładowałbym szpejem a namiot rozłożył na krawędziach. mogę poprosić o producentów godnych polecenia (czytaj: nie zbankrutuję przy okazji)?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz lut 01, 2009 12:01 am

Dla przykładu masz w sklepiku zakładowym, firma Hannibal

http://www.sklep4x4.pl/sklep/grupy/121.html&pr=Hannibal

Jedna z najlepszych, ale i jednocześnie jedna z najdroższych, ale wkleiłem w celach poglądowych :wink: . Jak wstukasz w googlach "namiot dachowy", to znajdziesz też takie koło 3 tysi.

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » ndz lut 01, 2009 1:28 am

przerobię swojego arctica :)21

serio dzięki i poszperam sam!

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz lut 01, 2009 3:09 am

Jakubie, ciężko będzie znaleźć tani namiot dachowy, bo takich po prostu... nie ma. Za nówkę musisz dać od ok. 3,5 tysi w górę, a używek właściwie na rynku nie ma. Może jakies sporadyczne sztuki, ale zazwyczaj jak ktoś już zanabywa, to się nie pozbywa. To na tyle drogi sprzęt, że się nie kupuje w ramach fanaberii, tylko po namyśle i na lata.
Nie wszystkie mają aluminiowe podłogi - są też podłogi z płyt drewnianych, a więc całość trochę waży i bagażnik/stelaż musi być solidny.
Modele rozkładające się jak książeczki dla dzieci otwierają się w dowolną stronę - do tyłu, na boki albo do przodu, wszystko zależy od tego jak zamontujesz.
Komfort spania jest nieporównywalny do gnieżdżenia się na fotelach i dużo większy od zwykłego namiotu na ziemi. Tak jak napisał rokfor rozkładają się błyskawicznie, możesz zatrzymać się na nocleg absolutnie w każdym terenie, nie martwisz się o wbijanie szpilek itp. A rozbijanie "zwykłego" namiotu na kamienistej pustyni, w nocy, przy silnym wietrze, po uprzednim oczyszczeniu z kamieni i zadeptaniu ukrytych pod nimi skorpionów wspomina się mile, ale... dopiero jakiś czas później :)21
Ja Ci mogę polecić Eezi-Awn - to ten widoczny na pierwszej fotce http://www.expeditionswest.com/vehicles ... index.html
Zajrzyj tutaj: http://sklep.land-team.biz/index.php?cPath=121_100 Jest kilka różnych modeli, ma się pojawić jakiś dziwoląg firmy Autohome m.in. na pick-upy (chyba taki chowany w boxie), ale o nim nic nie wiem. Poza tym jest możliwość wypożyczenia namiotu, może warto pogadać z szefem (Bartek).
Odnośnie sposobów montażu nie będę się wymądrzał, bo w dyskotece po prostu zakładam i jadę :)2 Ale jakiś czas temu, chyba w dzień Integracji dla Choinki, widziałem Hila z zagospodarowaną fajnie paką i namiotem na stelażu, chyba właśnie Eezi-Awn. Być może był na Integracji - stał wieczorem na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Chyba miał coś wspólnego z Eskapadą albo Expedycją. Tak Ci podsuwam jako punkt zaczepienia, może fajnie by było spotkać się z właścicielem i pomacać, jak on to zrobił. Ktoś może wie, czyj to wózek?
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » ndz lut 01, 2009 7:59 pm

dzięki Dżek... nie myślałem o tym wczesniej, ale okazuje się, że to jednak cholernie ważny punkt programu... dzięki wielkie za uwagi, poszperam, będzie łatwiej :)

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » wt lut 03, 2009 8:32 am

Awatar użytkownika
MIM

Post autor: MIM » wt lut 03, 2009 9:35 am

jakubmysliwiec pisze:a co myślicie o tym? http://www.njz.pl/okazja/toptent/namiot.html
Fajny, już się kiedyś nad nim zastanawiałem, tylko, że to raczej nie jest wymiar na pickupa, chyba, że wyspawasz jakąś karkołomną konstrukcję i ładne to raczej nie będzie. Tylko po co wyważać otwarte drzwi. Kup typowy namiot dachowy, wystrugaj albo kup bagażnik jak na foto niżej i po problemie, a do tego masz jeszcze wygodny dostęp do paki.

Obrazek

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » wt lut 03, 2009 10:25 am

Bagażnik dachowy strasznie ciężki i z racji wysokości daje duże opory powietrza. Może lepiej mała quechua na dzień wkładana pod stelaż bagażnika a w nocy rozkładana na bagażniku? Z jakąś wysuwaną konstrukcją oczywiście.
GG 2626465

Awatar użytkownika
MIM

Post autor: MIM » wt lut 03, 2009 11:04 am

busz pisze:Bagażnik dachowy strasznie ciężki i z racji wysokości daje duże opory powietrza.
Dlatego dobre jest to rozwiązanie ze zdjęcia, bo namiot nie wystaje ponad dach kabiny.

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » wt lut 03, 2009 7:37 pm

busz pisze:Bagażnik dachowy strasznie ciężki i z racji wysokości daje duże opory powietrza. Może lepiej mała quechua na dzień wkładana pod stelaż bagażnika a w nocy rozkładana na bagażniku? Z jakąś wysuwaną konstrukcją oczywiście.
Z tymi oporami powietrza to bez przesady, nie mówimy w końcu o ścigaczach. Jeżdżę codziennie z namiotem przez ok. 8 miesięcy w roku - na spalaniu się to nie odbija, a jeśli nawet to niezauważalnie. A ciężki trochę jest - to fakt. Jak na dobrym bagażniku albo innej mocnej i przemyślanej konstrukcji to dla auta betka. Ale przy bocznych przechyłach... Nie ukrywam, że z liftem, dużym kurnikiem i namiotem trawersów unikam jak ognia :)21 No ale może Jakub ma możliwość zrzucania i zakładania w dowolnym momencie? Ja nie mam, dlatego go wożę.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
GM

Post autor: GM » sob lut 07, 2009 11:18 pm

Ja spalem w takim oto nowoczesnym namiocie dachowym, bo pozno mi sie dojechalo na spanie w Mauretanii i miejsc braklo....bratanki

Obrazek
www.rallycamp.pl
Sru do ....fiata!

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » ndz lut 08, 2009 9:53 am

busz pisze: Może lepiej mała quechua na dzień wkładana pod stelaż bagażnika a w nocy rozkładana na bagażniku? Z jakąś wysuwaną konstrukcją oczywiście.
to jest to, Czobi też pisał że jedździ z quechuą, poza tym rozwiązanie
MIM pisze: wystrugaj albo kup bagażnik jak na foto niżej i po problemie, a do tego masz jeszcze wygodny dostęp do paki.

Obrazek
jest po prostu świetne - zwiększa pojemność paki x 2 i nie zmniejsza stabilności auta, dociąża tył... Coś takiego zmotam, platforma rozkładana żeby wystarczyło na quechue i będzie najszybsze i natansze rozwiązanie! Będę się za to zabierał w ciągu kilku najbliższych m-cy to pokażę efekty pracy :D

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » wt wrz 22, 2009 10:08 am

jakubmysliwiec pisze: jest po prostu świetne - zwiększa pojemność paki x 2 i nie zmniejsza stabilności auta, dociąża tył... Coś takiego zmotam, platforma rozkładana żeby wystarczyło na quechue i będzie najszybsze i natansze rozwiązanie! Będę się za to zabierał w ciągu kilku najbliższych m-cy to pokażę efekty pracy :D
Odświeżając nieco temat - jak postepy prac? Stoję przed podobnymi dylematami (spanie na pace) i byłbym wdzięczny za podzielenie siędoświedczeniami :)
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
jakubmysliwiec

Post autor: jakubmysliwiec » czw wrz 24, 2009 1:10 pm

milczacy12 pisze:
jakubmysliwiec pisze: jak postepy prac?
zwyciężyła prozaika - miał być wyjazd, ale plany się przesunęły, w międzyczasie sprzedałem dzialke na której mialem warsztat i nie mam gdzie motać - wiec temat czeka... :)

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » śr sty 27, 2010 9:53 pm

I zmieniam zdjęcia
złożony
Obrazek
rozłożony
Obrazek
Obrazek
W ostatni weekend miałem okazję wreszcie przetestować spanie i jest OK. A nawet komfortowo :)
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 6:07 pm przez milczacy12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Hilux has me...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”