Jakubie, ciężko będzie znaleźć tani namiot dachowy, bo takich po prostu... nie ma. Za nówkę musisz dać od ok. 3,5 tysi w górę, a używek właściwie na rynku nie ma. Może jakies sporadyczne sztuki, ale zazwyczaj jak ktoś już zanabywa, to się nie pozbywa. To na tyle drogi sprzęt, że się nie kupuje w ramach fanaberii, tylko po namyśle i na lata.
Nie wszystkie mają aluminiowe podłogi - są też podłogi z płyt drewnianych, a więc całość trochę waży i bagażnik/stelaż musi być solidny.
Modele rozkładające się jak książeczki dla dzieci otwierają się w dowolną stronę - do tyłu, na boki albo do przodu, wszystko zależy od tego jak zamontujesz.
Komfort spania jest nieporównywalny do gnieżdżenia się na fotelach i dużo większy od zwykłego namiotu na ziemi. Tak jak napisał rokfor rozkładają się błyskawicznie, możesz zatrzymać się na nocleg absolutnie w każdym terenie, nie martwisz się o wbijanie szpilek itp. A rozbijanie "zwykłego" namiotu na kamienistej pustyni, w nocy, przy silnym wietrze, po uprzednim oczyszczeniu z kamieni i zadeptaniu ukrytych pod nimi skorpionów wspomina się mile, ale... dopiero jakiś czas później
Ja Ci mogę polecić Eezi-Awn - to ten widoczny na pierwszej fotce
http://www.expeditionswest.com/vehicles ... index.html
Zajrzyj tutaj:
http://sklep.land-team.biz/index.php?cPath=121_100 Jest kilka różnych modeli, ma się pojawić jakiś dziwoląg firmy Autohome m.in. na pick-upy (chyba taki chowany w boxie), ale o nim nic nie wiem. Poza tym jest możliwość wypożyczenia namiotu, może warto pogadać z szefem (Bartek).
Odnośnie sposobów montażu nie będę się wymądrzał, bo w dyskotece po prostu zakładam i jadę

Ale jakiś czas temu, chyba w dzień Integracji dla Choinki, widziałem Hila z zagospodarowaną fajnie paką i namiotem na stelażu, chyba właśnie Eezi-Awn. Być może był na Integracji - stał wieczorem na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Chyba miał coś wspólnego z Eskapadą albo Expedycją. Tak Ci podsuwam jako punkt zaczepienia, może fajnie by było spotkać się z właścicielem i pomacać, jak on to zrobił. Ktoś może wie, czyj to wózek?
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi