Rama nissan terrano I - Pomocy!

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Tomasz_SB

Re: Rama nissan terrano I - Pomocy!

Post autor: Tomasz_SB » sob maja 02, 2009 9:03 am

lysyalfa pisze:ceny są wyższe na mazurach ale mechanik dług wdzięczności ma i zrobi taniej - drewnem opala a ja w lesie pracuję.
A no to jasne...
Ja z kolei mam namiary na fajną ramę, ale w Raciborzu, więc Cię to pewnie tak samo nie urządza ;)
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder

Awatar użytkownika
lysyalfa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lysyalfa » sob maja 02, 2009 4:49 pm

niestety - bardzo daleko, mimo to dzieki za pomoc:)
Nissan WD21 '93

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » sob maja 02, 2009 5:09 pm

lysyalfa- nie przesadzaj że te 800- 1000 km w 2 strony to daleko , jak masz coś dobrego na uwadze a autko stoi to jaki problem [ wypożyczalnia przyczep - max 60 zł doba i koszty paliwa - trzeba widzę jeszcze chęci :)
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
lysyalfa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lysyalfa » ndz maja 03, 2009 6:43 am

pojechac i zobaczyc najpierw - jak pisza koledzy - nagebe sie nie bierze wiec podwoic trzeba koszty - sadze ze to wiele mimo wszystko :/
Nissan WD21 '93

Awatar użytkownika
kubibubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kubibubi » śr cze 10, 2009 1:38 pm

Mialem ten sam problem,tzn przerdzewiala rame...na wyskosci tylnich drzwi czy jak kto woli w miejscach montowania lacznikow stabilizatora.Moze bylem w lepszej sytuacji bo jednak jeszcze wszystko sie trzymalo.(na wlosku).Po odczyszczeniu okazalo sie ze jest w gorszym stanie i prawie cala robilem.I potwierdzam da sie rame pospawac na aucie.Jest to upierdliwe, nie wygodne itd .No i Duzo gratow trzeba pozdejmowac,ale mniej niz cala bude).Ogolnie jak sie ma kanal to jest to do zrobienia.No ale w Toruniu zaden blacharz nie chcial tego zrobic.Wiec kupilem miga Bestrera 160A.Katowniki balchy 3mm i 4mm.I do 3 tygi po 2-3h dziennie i rama od slinika do samego konca polatana.Czy warto bylo?Mysle,ze tak bo raczej cala reszte szlak szybciej trafi niz ta powzmacniana rame.KubA
KubA
Terrano I 2,7 TD

Awatar użytkownika
lysyalfa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lysyalfa » śr cze 10, 2009 1:53 pm

Kolega "pawel abramczyk" sprzedal mi rame - po oczyszczeniu i zakonserwowaniu jak nowka ;] teraz tylko juz przekladac dzieki pawel za checi material i za dobry kontakt pozdrawiam! Dzieki wszystkim Kolegom za pomoc!!!
Nissan WD21 '93

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » ndz cze 14, 2009 11:53 am

nie ma za co jak ktoś co potrzebuje z blacharki do 3 drzwiowego oddam po pieniąchach , tylny most z lsd z 2,4

wiem że to nie allegro :lol:
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
hugh_h
Kontaktowanie:

Post autor: hugh_h » pn lut 08, 2010 2:20 pm

mam problem dotyczy D21 wygląda on tak...
Obrazek
pękniecie jest z obydwu stron ramy od wewnątrz wygląda trochę gorzej, z dołu i obu stron idzie do samej góry.
z drugiej strony samochody zaczyna się robić podobna sytuacja
nie jest to oryginalne mocowanie oldboja, tylko twórczość poprzedniego właściciela, dospawany kawałek ceownika na którym chyba właśnie się to trzyma w tej chwili.

pytani jest jak najlepiej się za to zabrać... bo słyszałem różne podpowiedz np wciąć i wspawać kątownik / ceownik, dołożyć blachę z wierzchu i obspawać do okoła, generalnie nie pytałem fachowców tylko tych co mają spawarkę... ktoś poradzi jak było by najlepiej

czy ktoś z okolic wawy / radzymin / wołomin / marki byłby chętny się tym zająć, jest trochę więcej do spawania w innych miejscach też :)
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » pn lut 08, 2010 6:11 pm

hehehe mialem taki sam problem i tym samym miejscu, az mi wyrwalo mocowanie sprezyn z ramy. Znam pewnego goscia ktory ma firme spawalnicza na pradze ktory ma pracownika, mlodego i zdolnego tak mi pospawal ramke i dorobil wzmocnienia ze poprostu miodzio. Jak bys chcial to daj na priva wiadomosc, ale nic nie obiecuje bo gostek to jakis stary znajomy Zony z klubu motocyklowego ale spytac sie moge.
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
hugh_h
Kontaktowanie:

Post autor: hugh_h » pn lut 08, 2010 6:26 pm

szczerze to liczę na to że w lato będę mógł sam to pospawać, bo mam warsztat pod chmurka, a teraz tak jakby głupia pogoda, więc w tej chwili muszę chyba pospawać aby było, albo zrobić tylko część roboty. wiadomo że w żadnym warsztacie nikt nie będzie głaskał i sie pieścił z tym, a samemu to można przy okazji wszystko w okolicy ponaprawiać.
no chyba że stwierdzę że nie podołam to będę szukał fachowca.
poza tym pytam jak to zrobić bo zawsze lepiej wiedzieć jakie są możliwości nawet jak się daje fachowcowi :)
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices

piotr e38

Post autor: piotr e38 » śr lut 17, 2010 6:40 pm

Jeśli rama się nie rozlazła i trzyma prawidłowe wymiary, to ja zrobiłbym to tak:

Zweryfikuj ramę dokąd jest spróchniała.

1. Dorób dwa ceowniki z blachy trójki. Jeden nałóż od góry ramy. Obspawaj dobrze, żeby posłużył za wzmocnienie. Obetnij ceownik z odbojem. Załóż drugi ceownik od dołu ramy i obspawaj całość. Przy tej metodzie praktycznie wszystkie spawy będziesz miał na tyle dostępne, że podejdziesz z rączką od migomatu.

Jeśli nie podejdziesz w ten sposób z górnym ceownikiem, można zrobić podobną metotą tylko z dwóch kątowników, tak żeby łączenie wyszło Ci w dostępnych do spawania miejscach.

Pozdrawiam i Powodzenia :D
PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”