nadprodukcja benzyny czyli perpetuum mobile
Moderator: Albert_N
nadprodukcja benzyny czyli perpetuum mobile
Witam. Niviaste tankuje benzyna dwa razy w roku. Do pelna. Takoz mialo to miejsce ze 3 dni temu. Zatankowalem "prawie" pod wlew. Przejechalem jakies 100km, kilkukrotnie odpalajac i gaszac (o tyle istotne, ze zapala na benzynie i jaks czas ja konsumuje, zanim przelaczy sie na gaz). I postawilem na podworku, ostatnie dwa dni nie jezdzilem. I cos mi czuc benzyna na podworku. Oczywiscie podejrzenie padlo na cieniasa, bo winny byc musi. Obejrzalem gada, nie on. Patrze na Nive, a tu przy wlewie mokro, wrecz kapie na ziemie. Otwarlem wlew (tu zgrzyt zebow, bo mi sie na rancie lakier rozpulchnil od benzyny) - a tu sie normalnie wylewa. Biegiem po kanister i wezyk, spuscilem piatke. Wytarlem do sucha. I teraz co jest przyczyna bezposrednia takiego stanu rzeczy? Jakis odpowietrznik zbiornika? Gdzie tego szukac? Bo posrednio to ani chybi slonce zrobilo swoje - nagrzalo i benzyny przybylo...
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
Re: nadprodukcja benzyny czyli perpetuum mobile
jak bedzie ci sie tak dalej robilo to zbieraj a ja raz na jakis czas wpadne po nadprodukcje 

Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
-
-
Może zimno było jak tankowałeś. 

- apede
-
- Kontaktowanie:
Raczej goraco. Potem na zimnie metalowy zbiornik sie skurczyl??
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
-
-
o rozszerzalności cieczy słyszał? 

- apede
-
- Kontaktowanie:
Ale chyba kurczliwosc metalu jest wieksza...
a odpowietrzenie w baku sprawne?
może nadciśnienie w baku się zrobiło
może nadciśnienie w baku się zrobiło
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
-
chyba nie... w termometrze za oknem masz płyn, czy kawałek blachy?apede pisze:Ale chyba kurczliwosc metalu jest wieksza...

- galeziat
-
- Kontaktowanie:
scibor1 pisze:Niviaste tankuje benzyna dwa razy w roku. Do pelna.

Źle robisz... oj źle! Benzyna też się psuje. Wytrącają się zeń związki parafinowe i benzyna traci swoje właściwości pędne.
Lepiej tankuj mało a często - unikniesz wielu problemów (także nadprodukcji niekontrolowanej oraz opcji paliwowych!).
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Może chodziło o większą powierzchnię w stosunku do objętości?wieprzowina pisze:chyba nie... w termometrze za oknem masz płyn, czy kawałek blachy?apede pisze:Ale chyba kurczliwosc metalu jest wieksza...
Może przy odpowiednio wysokiej temperaturze paliwo odparuje?
I inne takie tam luźne dywagacje...
Łajka i Łada są nie do zdarcia
- Marek D.
-
Rtęć - a teraz, karwa, kombinujwieprzowina pisze:chyba nie... w termometrze za oknem masz płyn, czy kawałek blachy?apede pisze:Ale chyba kurczliwosc metalu jest wieksza...

alkoholowe też sąMarek D. pisze:Rtęć - a teraz, karwa, kombinujwieprzowina pisze:chyba nie... w termometrze za oknem masz płyn, czy kawałek blachy?apede pisze:Ale chyba kurczliwosc metalu jest wieksza...![]()

W zbiornikach podziemnych temperatura paliwa nie przekracza 10 st.
Rozszerzalność objętościowa benzyny to ok. 0,15 % na stopień.
Jeśli temp. paliwa wzrosła o 20 st. ( na słońcu spokojnie mogła dojść do ponad 30 st. ), to już 3% objętości paliwa nie ma gdzie się pomieścić
Masz nadmiernie szczelny układ paliwowy
Miałem to samo parę lat temu w plaskaczu
Rozszerzalność objętościowa benzyny to ok. 0,15 % na stopień.
Jeśli temp. paliwa wzrosła o 20 st. ( na słońcu spokojnie mogła dojść do ponad 30 st. ), to już 3% objętości paliwa nie ma gdzie się pomieścić

Masz nadmiernie szczelny układ paliwowy

Miałem to samo parę lat temu w plaskaczu

VW T4 syncro, 2.4D, long 

-
-
Poza tym na stacji nieco pochyło mogło być. Ponoć tak robią budując stację. Sporo ludzi tankuje do pełna. W skali roku i tysiecy aut, podnosi to sprzedaż.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Ale jak podjedziesz z drugiej strony to sa stratni
.

upad najwiekszy pomiędzy dystrybutorami, dystrybutor na górce z każdej strony sa do przoduwieprzowina pisze:Poza tym na stacji nieco pochyło mogło być. Ponoć tak robią budując stację. Sporo ludzi tankuje do pełna. W skali roku i tysiecy aut, podnosi to sprzedaż.

-
-
Jest na sali tłumacz?lbl78 pisze:upad najwiekszy pomiędzy dystrybutorami, dystrybutor na górce z każdej strony sa do przoduwieprzowina pisze:Poza tym na stacji nieco pochyło mogło być. Ponoć tak robią budując stację. Sporo ludzi tankuje do pełna. W skali roku i tysiecy aut, podnosi to sprzedaż.

ee nie wiem co ale cytowałem apedewieprzowina pisze:Jest na sali tłumacz?lbl78 pisze:upad najwiekszy pomiędzy dystrybutorami, dystrybutor na górce z każdej strony sa do przoduwieprzowina pisze:Poza tym na stacji nieco pochyło mogło być. Ponoć tak robią budując stację. Sporo ludzi tankuje do pełna. W skali roku i tysiecy aut, podnosi to sprzedaż.

o tym w drugą stronę

- Marek D.
-
toć Kolega pisze, że petrol większego cugu niżej waterwagi bierzewieprzowina pisze:Jest na sali tłumacz?lbl78 pisze:upad najwiekszy pomiędzy dystrybutorami, dystrybutor na górce z każdej strony sa do przoduwieprzowina pisze:Poza tym na stacji nieco pochyło mogło być. Ponoć tak robią budując stację. Sporo ludzi tankuje do pełna. W skali roku i tysiecy aut, podnosi to sprzedaż.

Nie chodzi o tankowanie tylko o wyprofilowanie placu tak, żeby cała woda deszczowa do kanalizacji i separatorów spływała. Raz bo się ochrona środowiska czepia. Dwa, są się zieloni klienci co na widok plany paliwa na kałuży niestrawności dostają.
- Sniper
- Kontaktowanie:
Nie no bez przesady tej... to jest niva - ona spali wszystkogaleziat pisze:scibor1 pisze:Niviaste tankuje benzyna dwa razy w roku. Do pelna.![]()
Źle robisz... oj źle! Benzyna też się psuje. Wytrącają się zeń związki parafinowe i benzyna traci swoje właściwości pędne.
Lepiej tankuj mało a często - unikniesz wielu problemów (także nadprodukcji niekontrolowanej oraz opcji paliwowych!).

Ręce precz od GENERAŁA!...

sprawa jest banalnie prosta - zalales bak do pelna a tym samym zalales tez paliwem przewody odpowietrzajace - te dwa zasrane wezyki ktore ida od baku do separatora umieszczonego wewnatrz samochodu nad wlewem paliwa. Przejechales pare kilometrów i wytworzyles nadcisnienie oparow w baku ktore przeciska powoli paliwo z przewodów odpowietrzajacych do separatora a z niego dalej do rurki odpowietrzajacej na zewnatrz (wylot centralnie nad korkiem wlewu paliwa).scibor1 pisze:Witam. Niviaste tankuje benzyna dwa razy w roku. Do pelna. Takoz mialo to miejsce ze 3 dni temu. Zatankowalem "prawie" pod wlew. Przejechalem jakies 100km, kilkukrotnie odpalajac i gaszac (o tyle istotne, ze zapala na benzynie i jaks czas ja konsumuje, zanim przelaczy sie na gaz). I postawilem na podworku, ostatnie dwa dni nie jezdzilem. I cos mi czuc benzyna na podworku. Oczywiscie podejrzenie padlo na cieniasa, bo winny byc musi. Obejrzalem gada, nie on. Patrze na Nive, a tu przy wlewie mokro, wrecz kapie na ziemie. Otwarlem wlew (tu zgrzyt zebow, bo mi sie na rancie lakier rozpulchnil od benzyny) - a tu sie normalnie wylewa. Biegiem po kanister i wezyk, spuscilem piatke. Wytarlem do sucha. I teraz co jest przyczyna bezposrednia takiego stanu rzeczy? Jakis odpowietrznik zbiornika? Gdzie tego szukac? Bo posrednio to ani chybi slonce zrobilo swoje - nagrzalo i benzyny przybylo...
Oto cala filozofia

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- bartekbp01
-
wiem wiem co się stało
abra kadabra
cudowne rozmnożenie ustaw ołtarz i zbijaj kasę
abra kadabra
cudowne rozmnożenie ustaw ołtarz i zbijaj kasę

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

cudu ciag dalszy;)
wczoraj zatankowalem gaz do pelna, wrocilem do domu, zabralem sie za pakowanie sprzetu do lasu, patrze, a tu coskolwiek mi zbiornik z gazem krzywo wisi pod samochodem
przygladam sie dokladniej, strzelila prawa blaszana tasma trzymajaca zbiornik - ot, pewno ladzianka sie udoskonala i skoro dolewa benzyny to gazu chce sie pozbyc;)
zamiast do lasu to do stodoly, na szczescie dwie takie tasmy mi sie poniewieraly ze zdemontowanej instalacji i szybka (no tak ze 2 godziny) naprawa... kurde, te tasmy byly troche dluzsze, wiec zeby na szybko wszystko dzialalo podlozylem miedzy tasme a zbiornik prawie cala detke... z traktora:D
spoko, przednia:D
wczoraj zatankowalem gaz do pelna, wrocilem do domu, zabralem sie za pakowanie sprzetu do lasu, patrze, a tu coskolwiek mi zbiornik z gazem krzywo wisi pod samochodem

przygladam sie dokladniej, strzelila prawa blaszana tasma trzymajaca zbiornik - ot, pewno ladzianka sie udoskonala i skoro dolewa benzyny to gazu chce sie pozbyc;)
zamiast do lasu to do stodoly, na szczescie dwie takie tasmy mi sie poniewieraly ze zdemontowanej instalacji i szybka (no tak ze 2 godziny) naprawa... kurde, te tasmy byly troche dluzsze, wiec zeby na szybko wszystko dzialalo podlozylem miedzy tasme a zbiornik prawie cala detke... z traktora:D
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
I co w tym cudownego, bo nie chytam ?scibor1 pisze:cudu ciag dalszy;)
wczoraj zatankowalem gaz do pelna, wrocilem do domu, zabralem sie za pakowanie sprzetu do lasu, patrze, a tu coskolwiek mi zbiornik z gazem krzywo wisi pod samochodem![]()

VW T4 syncro, 2.4D, long 

niva grymasi 

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life