Przy włączonym zapłonie to zanczy ze mam tylko przekrecic kluczyk czy mam go odpalić??fmk pisze:Przwody to ja sprawdzalem w ten sposob:
jedna osoba siedzi w kabinie przy wlaczonym zaplonie i czeka na zapalenie kontrolki ABS.. a druga w kanale rusza przewodami:)
Monterey-Problem z ABS-em!!!
Moderator: Mroczny
Re: Monterey-Problem z ABS-em!!!
Wystarczy przekrecic.... kontroka powinna zgasna po kilku sekudach bez zapalania silnika...
Jesli zgasnie tzn ze uklad ABS stwierdzil ze czujnik sa obecne i ich rezystancja jest OK
Jesli kontrolka zapala sie po przejechaniu kilku metrow... tzn ze sygnal z czujnikow jest nieprawidlowy... i tu dobrze kombinowales ... ale poza zalaniem olejem moze to tez byc nieprawidlowa odleglosc czujnika od koronki... moze trzeba dobrze przeczyscic gniazdo czujnika i mocno go dokrecic...
Po podlaczeniu do kompa mozesz zobaczyc predkosc poszczegolnych kol i po tym wnioskowac ktory czujnik lub czujniki sa trefne...
....podobny efekt moze wystapic przy zalozeniu roznych opon na tylnia i przednia os
Powodzenia przy naprawie...
Jesli zgasnie tzn ze uklad ABS stwierdzil ze czujnik sa obecne i ich rezystancja jest OK
Jesli kontrolka zapala sie po przejechaniu kilku metrow... tzn ze sygnal z czujnikow jest nieprawidlowy... i tu dobrze kombinowales ... ale poza zalaniem olejem moze to tez byc nieprawidlowa odleglosc czujnika od koronki... moze trzeba dobrze przeczyscic gniazdo czujnika i mocno go dokrecic...
Po podlaczeniu do kompa mozesz zobaczyc predkosc poszczegolnych kol i po tym wnioskowac ktory czujnik lub czujniki sa trefne...
....podobny efekt moze wystapic przy zalozeniu roznych opon na tylnia i przednia os
Powodzenia przy naprawie...

Monterey 3.2 96
- wojtek1981
-
Tak jak kolega pisze najpierw wyczyść posprawdzaj styki
u mnie czujniki s przodu były bardzo brudne i do tego też pierścienie całe zasyfione po gruntownym czyszczeniu ABS działa .
A jeszcze wymieniłem uszczelniacz w tylnym moście .
u mnie czujniki s przodu były bardzo brudne i do tego też pierścienie całe zasyfione po gruntownym czyszczeniu ABS działa .
A jeszcze wymieniłem uszczelniacz w tylnym moście .
MONTEREY 3.1
Witam, własnie nad tym myslałem ,tylko czy czy u mnie jest możliwosc podłączenia TECH-a? Bo jedynie jakie gniazdo diagnostyczne znalazłem to takie 3-pinowe:(fmk pisze:Witam...
Zadzwon do mnie to podlaczymy TECH
693931727
Pozdrawiam
93r.fmk pisze:A ktory masz rocznik samochodu???
To na kiedy sie mozemy umówić??:)
jak rozumiem każdy uszczelniacz o tych (52x72x10) wymiarach "podejdzie"?
Czy taki będzie ok?
http://allegro.pl/item796714548_uszczel ... 72_10.html
pzdr.
h.
Czy taki będzie ok?
http://allegro.pl/item796714548_uszczel ... 72_10.html
pzdr.
h.
Opel Monterey 3.1 LTD '96 long, stalowo-szary
- Pawel - Amor
...u mnie taki pasował... 

- DzejDzej
- jestem tu nowy...
Ja do końca nie jestem przekonany czy olej pomiędzy czujnikiem a wieńcem ma jakieś znaczenie, może jedynie ciśnienie wytwarzane podczas obrotu odpycha czujnik... ?! Ja wiem ze u siebie muszę wymienić czujnik opóźnienia ponieważ ABS wali mi w pedał przede wszystkim na postoju :/ Natomiast podczas jazdy wg mnie ten sam czujnik - jak jest zepsuty - może wywalać błąd ponieważ dostaje sprzeczny sygnał z kół (jazda) i z czujnika (postój) to zapala lampkę i idzie spać ?!
Opel Monterey 3.1D RS