[Hilux 96r] Wyciagarka na pickupie

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
pieczur

Re: [Hilux 96r] Wyciagarka na pickupie

Post autor: pieczur » ndz lis 01, 2009 7:18 pm

wiem ze trzeba sie nauczyc ale trzeba to robic z pewna rezerwa psychiczna, tak zeby walczyc i zwiekszac stopien trudnosci a nie "wymiekac". Bo jak sie bedzie nocowalo w samochodzie do tego w mroz to chyba bedzie czas znalezc sobie inne hobby. Bezpieczniejsze.

Ja poprostu zalpalem taka akcje na ta wyciagarke poniewaz gdyby nie ta lopatka to ja bym musial tam nocowac. Pozatym nie znam nikogo kto ma odpowiedni sprzet, czyli wmiare dobre opony i wyciagarke, bo zaden inny pojazd by mnie stamtad nie wyciagnal.

Moze ja tez pojde na ten kurs?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz lis 01, 2009 7:24 pm

No ale lekko przesadzasz z obliczeniami, 4,5 tonowa wyciągarka nie powinna ważyć z liną i prowadnicą rolkową wiecej niż 38 kg, to naprawdę nie tak dużo, wsadz na maskę dzieciaka 14 lat - mniej wiecej tyle wazy to zobaczysz czy coś z przodu drgnie. Jak zastosujesz syntetyka ( około 650-800 złotych) to zejdziesz poniżej 30 kg. Jak tak boisz się o przód mozesz przeżucić aku na tył - waga podobna.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz lis 01, 2009 7:36 pm

Pieczur - ale tirfor to taka wyciągarka tylko ręczna i mobilna. Kosztuje grosze i wyratuje z opresji

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lis 01, 2009 7:42 pm

pieczur pisze: Bo jak sie bedzie nocowalo w samochodzie do tego w mroz to chyba bedzie czas znalezc sobie inne hobby.
to właśnie jest sedno offroadu
pieczur pisze: gdyby nie ta lopatka
czyli wyciagarka nie jest zawsze potrzebna tylko silna wola i samozaparcie

Awatar użytkownika
pieczur

Post autor: pieczur » ndz lis 01, 2009 7:46 pm

no tak silna wola i lopatka- tylko ze moze tego zabraknac ktoregos dnia a wtedy noc w samochodzie zakopanym, slabo. Zaczynam sie przekonywac do tirforow.

http://www.orome.pl/oferta/wciagarki/tirfory.htm - ktory powinnien byc do samochodu, ten najmocniejszy? Straszne pieniadze! Tyle co wyciagarka.

Wolal bym miec wyciagarke, wiekszy szpan i mniejsza ilosc potu podczas ciagniecia :-) no i oczywiscie ten prestiz.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lis 01, 2009 7:58 pm

TU 32

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » ndz lis 01, 2009 9:26 pm

pieczur pisze:no tak silna wola i lopatka- tylko ze moze tego zabraknac ktoregos dnia a wtedy noc w samochodzie zakopanym, slabo. Zaczynam sie przekonywac do tirforow.
a nie prościej lawetę i taxi zamówic na miejsce wtopy?
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » ndz lis 01, 2009 10:20 pm

Jak masz sie raz na ruski rok wyciagac to polecam tirfora. Na sama mysl o wyciagnieciu, podpieciu do auta i machaniu, wymyslisz taka droge objazdu przeszkody zeby nie utknac. Mam i polecam :)21
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
pieczur

Post autor: pieczur » pn lis 02, 2009 9:15 am

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=812063133 Wyciagarka DragonWinch 10000lbs czy starczy do mojego samochodu?

CHARAKTERYSTYKA:

10 000 LBS HAEVY DUTY

Zasilanie 12VDC pobór prądu od 65 do 420 A

Moc silnika 5,6KM/4.5KW

Siła uciągu na kołach 15 ton

Siła uciągu po wodzie 13 ton

Siła uciągu w pionie 4,5 tony

Przekładnia planetarna, 3 stopniowa

Hamulec automatyczny

Długość liny 28m

Prowadnica liny 4-rolkowa, ze stali szlachetnej

Pilot sterujący

Kabel do pilota 3.7m

Waga około 38kg

Wymiary (L×W×H) 552×160×218mm

Zwroccie uwage na jej wage, nie jest ciezka, ciekawe czy jest to wartosc razem z lina?
Czy szarpac sie na 12 000 lbs? bedzie pewniej?

Moje propozycje i jesli macie jakies spostrzezenia to prosze o nie:
1. Ta ktorej dane sa wyzej, najlzejsza z calej "ferajny" niestety 10000lbs czyli nie najmocniejsza, mozliwosc przegrzania silnika itd - najtaniej 1330 zl plus przesylka, czyli jednak nie najtaniej.
2. Antone firma sie nazywa jest na Kabatach w Warszawie, czyli odbior osobisty
Dragon Winch Maverick 12000, 42kg, 2lata gwarancji itd 1390zl, nie ma niestety napisane jaka ma redukcje ta wyciagarka, co jak mi sie zdaje jest dosc waznym wspolczynnikiem
3. TEn sam sklep na kabatach, mocniejsza i drozsza 1550zl Dragon Winch Maverick 13000
redukcja 265do1

Wiem ze nie macie doswiadczeniz z tymi wyciagarkami ale ciekawy jestem Waszego zdania co do mocy jaka jest potrzebna do takiego samochodu jak Hili, wazy jednak 1800kg i troche ciagu trzeba miec, rozumiem ze mozna uzywac bloczkow ale .... no glupio by bylo spalic silnik w na dziendobry.

Slabo jest niestety u nas z jakims recenzjami i wogole, kupuje pismo OFFROAD pl i jeszcze ani razu sie nie spotkalem z recenzjami wyciagarek czy krotkimi notkami o firmach.

W takie sprzety jak Warn czy Ramsey nie celuje poniewaz jestem dorabiajacym w mediach studentem.

PS. Jak narazie zrezygnowalem z kombinowania co do montazu, poprostu stalowa plyta(jaka grubosc? sugestie?) i wyciagara ktora bedzie odrazu robila za zderzak:-( a jesli sie okaze ze jest za ciezko to wtedy zaczne kombinowac. Narazie wyciagara na zime musi byc byle jaka, zeby byla zabawa a nie hardcore, niestety nie mam towarzystwa do wspolnych podrozy, musze byc samowystarczalny:-)
3.Rowniez sklep na Kabatach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”