Silnik od aplausa
Moderator: s3R
- IWO_FERCIA
-
Re: Silnik od aplausa
golasa kup osprzęt i tak nie pasi i wszystko trzeba przekladać .....
Rrakieta Rakieta
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą
Witam,tak jak napisałem ,czego nie rozumiesz?Francmiko pisze:odswieze troche watek,
padł mi silnik w ferozie (uszczelka lub pekniecie)- kupujac silnik z aplausa musze kupic z osprzetem czy goly silnik ?
nie potrafie rozszyfrowac co napisal Karas czyli co zostaje z ferci a co z applausa ?
czy potrzeba kupic jeszcze jakies dodatkowe czesci ?
pomocy !
masz jakies konkretne pytania,pytaj.
Patrol GR 2.8TD.www.forum4x4.pl '' Patrol Włocławek'' na FB
Napisales "To co koledzy piszą to ,nie wszystko.Ze starego silnika zostaje tylko głowica z pokrywa zaworów,blok silnika,może zostać koło zamachowe ze sprzęgłem(chociaz jest mniejsze ale tarcza sprzęgła pasuje na frezy,podstawa filtra oleju)i podstawa alternatora.Całą reszte trzeba przełożyć(kolektor ssący,wydechowy,pompe wspomagania,pompe wody,koła pasowe na wale korbowym,miske olejową ,smok,alternator(inna wtyczka),łapy silnika."
Ze starego czyli jak ? glowica z Ferozy zostaje ? czy stary to chodzi o aplausa
pozdrawiam
Ze starego czyli jak ? glowica z Ferozy zostaje ? czy stary to chodzi o aplausa
pozdrawiam
Chodziło mi ,że trzeba przełożyć prawie wszystko i zostaje tylko :głowica z blokiem silnika i pokrywa zaworów.Tak i w starym silniku ,jak i w "nowym".Obydwa trzeba rozbroić do takiego stanu jak napisałem,i cały osprzet z Ferozy przykrecić do Aplausa.Ja zostawiłem koło zamachowe z Aplausa,bo moje nie miało prawie już zebów,jest trochę mniejsze,ale to nie przeszkadza.
Patrol GR 2.8TD.www.forum4x4.pl '' Patrol Włocławek'' na FB
Silnik juz wsadzilem chodzi ladnie, niestety sprzeglo strasznie slizga nawet pod male wzniesienie nie podjedzie
i tu mam pytanie bo sprzeglo zostawilem z aplausa czy to dlatego ? a moze cos z linka ? . Podczas puszczania sprzegla lapie juz przy samym dole, moze to za maly skok linki ? moze ktos ma jakies propozycje bo wyciagac 3-ci raz silnika mi sie nie chce 

Witaj
Jak ja zmieniałem śilniczek to kupiłem po 2 dniach nowe sprzęgło (tarcze z dociskiem) , Wcześniej jeździłem 2 dni na starym sprzęgle i było jak mówisz strasznie się ślizgało
, po wymianie do dziś chodzi super 
Jak ja zmieniałem śilniczek to kupiłem po 2 dniach nowe sprzęgło (tarcze z dociskiem) , Wcześniej jeździłem 2 dni na starym sprzęgle i było jak mówisz strasznie się ślizgało

Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
a kupiles do aplausa czy ferozy jak do ferozy to czy pasuje na kolo zamachowe aplausa bo podobno jest mniejsze... mysle jeszcze nad przekreceniem kola i sprzegla z ferozy ale nie mam klucza do kola a tam jakas dziwna nasadka gwiazkowa 

Kupiłem od ferozy i jest ok ,pasuje bez problemu
Nawet w błotku i to bardzo głębokim daje rade.

Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
czyli moge wsadzic moje stare sprzeglo i docisk z ferozy na kolo zamachowe z appplausa ?
dzieki, to ide do garazu wyciagac 3-ci raz silnik
juz mam taka wprawe ze zajmuje mi to pare godzin
mam nadzieje ze robie to ostatni raz 
Juz po wszystkim
sprzegielko dziala nie sprawdzilem jeszcze na drodze ale na moim kawalku placu daje rade
co do sprzegla i kola zamachowego to niestety nie pasuje kolo z aplausa na docisk ferozy ! musialem przekrecic kolo docisk i sprzeglo z ferozy teraz juz chyba bedzie ok, testy jutro.
jesli ktos bedzie mial jakies pyatania to po 3 krotnym wyciaganiu silnika mam juz jakies doswiadczenie wiec postaram sie doradzic

Juz po wszystkim

co do sprzegla i kola zamachowego to niestety nie pasuje kolo z aplausa na docisk ferozy ! musialem przekrecic kolo docisk i sprzeglo z ferozy teraz juz chyba bedzie ok, testy jutro.
jesli ktos bedzie mial jakies pyatania to po 3 krotnym wyciaganiu silnika mam juz jakies doswiadczenie wiec postaram sie doradzic

Daje rade
, narazie nie sprawdzalem w terenie ale na czarnym idzie jak burza
Niestety znalazlem nastepna usterke - cylinderek hamulcowy cieknie czy jest roznica miedzy lewym a prawym bo na necie znalazlem i nie bylo podzialu na strony ? moze wie ktos gdzie tanio kupic bo znalazlem za 97 zł
W terenie daje rade bylem w sobote z klega ktory dawal na quadzie i nie bylo terenu gdzie Fercia nie dala rady
tylko troszke lakieru zostalo na drzewkach 

W terenie daje rade bylem w sobote z klega ktory dawal na quadzie i nie bylo terenu gdzie Fercia nie dala rady

- Vielebny
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Czy mogę jeszcze raz zapytać bo ja nadal ne rozumiem jak wygląda ta procedura.
Silnik z mojej ferozy ma powypalane zawory i spadek ciśnienia.
Co muszę kupić od innego modelu (Applause?) aby włożyć to do biednej Ferci?
Będę wdzięczny za prostą do zrozumienia i dokłądną odpowiedź
Pozdrawiam,
MK
Silnik z mojej ferozy ma powypalane zawory i spadek ciśnienia.
Co muszę kupić od innego modelu (Applause?) aby włożyć to do biednej Ferci?
Będę wdzięczny za prostą do zrozumienia i dokłądną odpowiedź

Pozdrawiam,
MK
jak na mój gust i na ile zrozumiałem kolegów i Ciebie... Po pierwsze primo kup silnik po prostu bez osprzętu, tak powiedz sprzedawcy "goły bez osprzętu". Najlepiej, zeby był w samochodzie zamontowany, zeby go przetestowac cokolwiek, bo jak wyjety, to jest to trudne
Po drugie primo zawiń złom w gazete i zawieź do cholernie dobrego, zaufanego i nie za drogiego mechanika i powiedz "zrób Pan zeby było dobrze".
P.S. Jesli masz takiego mechanika, to niech z Toba pojedzie po ten silnik. Jeśli takiego nie masz to go najpierw znajdz, bo sam mozesz palnąć jakas gafe i zonk bedzie jak nowy motór okaze sie gorszy od starego..

P.S. Jesli masz takiego mechanika, to niech z Toba pojedzie po ten silnik. Jeśli takiego nie masz to go najpierw znajdz, bo sam mozesz palnąć jakas gafe i zonk bedzie jak nowy motór okaze sie gorszy od starego..
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
Powstał we mnie jeden pomysł:) Widzę, ze całe ,na chodzie podobno, Applausy w niemcowni można do 300E zakupić. Nie wiem czy sie nie przelece po takiego, albo nie wysle umyślnego. Ale widze, ze w Applausach sa silniki 66kW i 77kW, podczas gdy w Ferce mam 70kW. Czy to wszystko jedno, czy nie? Jasne, że wziąłbym ten mocniejszy, jeśli nie ma różnicy 

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
Tu są krótkie porady ze Stanów co do kupowania używanego silnika z Applause:
http://www.warfs.org/component/content/ ... sed-engine
Tutaj jest lista silników które były montowane w Applause, więc lepiej sprawdzić najpierw przed wyjazdem czy to na pewno HD-E
http://en.wikipedia.org/wiki/Daihatsu_Applause
Najmocniejszą opcją jest silnik z Applause DeTomaso
http://www.warfs.org/component/content/ ... sed-engine
Tutaj jest lista silników które były montowane w Applause, więc lepiej sprawdzić najpierw przed wyjazdem czy to na pewno HD-E
http://en.wikipedia.org/wiki/Daihatsu_Applause
Najmocniejszą opcją jest silnik z Applause DeTomaso
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Czy Ferka z motorem od Applause ciut lepiej śmiga czy brak róznicy?
Mnie tez chyba czeka w tym roku przekładka, fajny ten silnik 120km
, może z niemcowni uda się przytargać?
U nas niestety mały wybór.
Mnie tez chyba czeka w tym roku przekładka, fajny ten silnik 120km

U nas niestety mały wybór.
Fercia`93
606297666
606297666
Śmigam z silnikiem od aplausa (nie sprawdzałem jaki to model). Po wymianie silnika fercia zapie.......
odczuwam wyraźny wzrost mocy .
Ps. Gdzie znajdę oznaczenia jaki to model silniczka ?

Ps. Gdzie znajdę oznaczenia jaki to model silniczka ?
Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
Właśnie, trzeba rozkminic jak rozpoznać dany silnik, bo trafiają sie tez 90KM
E.T. ile dałeś za silnik z przekładką i gdzie wogóle szukałeś serducha?

E.T. ile dałeś za silnik z przekładką i gdzie wogóle szukałeś serducha?
Fercia`93
606297666
606297666
Za silniczek z przekładką zapłaciłem coś kolo tysiaka chociaż może mniej nie pamiętam już
.A znalazłem go na szrocie tzn całego aplausa 

Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
Jest jakiś szrot gdzie trafia więcej Daihatsu? Cos o Poznaniu słyszałem ale nie mogę znaleźć szczegółów.
Nie chcę szukać serducha na allegro bo ceny mają bardzo wysokie. Nie bardzo wiem jak mam się zabrać za szukanie takiego elementu, druga sprawa to sprawdzić silnik na miejscu, ale jak juz znajdę to się może ktoś znajdzie kto by go osłuchał.
Nie chcę szukać serducha na allegro bo ceny mają bardzo wysokie. Nie bardzo wiem jak mam się zabrać za szukanie takiego elementu, druga sprawa to sprawdzić silnik na miejscu, ale jak juz znajdę to się może ktoś znajdzie kto by go osłuchał.
Fercia`93
606297666
606297666
Może ktoś napisać, jak rozpoznać odpowiedni silnik? Czy sposób zasilania ma tutaj znaczenie, i czy w Applausach były jedno i wielopunkty?
Pajero I 2,5TD
Na forum Charade doczytałem tylko, że silnik HD-E 90KM od 105KM różni się tylko zduszoną tzn. przymkniętą przepustnicą. Nie mam natomiast pojęcia jak to rozpoznać po numerze silnika. Też bym chciał trafić na mocniejszą wersję.
Fercia`93
606297666
606297666
Może warto by podpytać na tym forum Charade o którym piszesz.
Ja natomiast przeczytałem na OuterLimits niedawno dyskusję o montowaniu najsilniejszego silnika, czyli DeTomaso - wynik dyskusji był mniej więcej taki:
- większa moc całkowita nic w terenie nie da bo cośtam cośtam z momentem obrotowym jest, i sprawdza się to głównie na szosie
- nie ma w nim czegośtam, przycisku od turba czy jakoś
- ogólnie zysk przy jeździe w terenie: żaden.
Parę tygodni temu to czytałem ale do znalezienia na Outer Limits. Jest tam też taki pan, MightyMouse ma zdajsie nick, który wielokrotnie opisywał wszystkie możliwe modyfikacje i usprawnienia silników do granic wytrzymałości, i często odpowiada na pytania.
Ja natomiast przeczytałem na OuterLimits niedawno dyskusję o montowaniu najsilniejszego silnika, czyli DeTomaso - wynik dyskusji był mniej więcej taki:
- większa moc całkowita nic w terenie nie da bo cośtam cośtam z momentem obrotowym jest, i sprawdza się to głównie na szosie
- nie ma w nim czegośtam, przycisku od turba czy jakoś

- ogólnie zysk przy jeździe w terenie: żaden.
Parę tygodni temu to czytałem ale do znalezienia na Outer Limits. Jest tam też taki pan, MightyMouse ma zdajsie nick, który wielokrotnie opisywał wszystkie możliwe modyfikacje i usprawnienia silników do granic wytrzymałości, i często odpowiada na pytania.
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)