Witam wszytkich - temat dla nowych
Moderator: s3R
Re: Witam wszytkich - temat dla nowych
Synek. Na 2 mostach był do 93 roku. I najlepiej takiego 91-93. z intercoolerem.
Zdrapek i poharatka
a teraz coś innego, patrząc na koła nie widzę sprzęgiełek http://moto.allegro.pl/item896471686_sprzedam.html ani na przedniej osi ani na tylnej, facet mówi, że napędy są sprawne, jest jakieś inne rozwiązanie niż zwykłe sprzęgiełka?
O, to te plastiki pod progami to jednak oryginalne skoro w tym też są
Chyba faktycznie nie jeżdżona w terenie jak ktoś niedawno pisał że łatwo je urwać

Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
mi takie odpadły po paru wypadach ale zawsze można jakąś rurę dopasować zamiast tego plastiku 

Jedni jeżdżą szybko, inni wszędzie 
Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
ok no dobra, ale co z tymi sprzęgiełkami
zwłaszcza z przodu
dajcie jakąś sensowną odpowiedź, bo ja nie kumam

no więc tak..
Jest taki wątek: indeks forum dla leniwych - spis powtarzających się tematów
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=65800
Trzeci temat od góry w nim to
"Feroza - sprzęgiełka i napędy"
Drugi link pod nim to link do jednego z wątków gdzie to było ostatnim razem poruszane
Czy to jest pomocne?
Jest taki wątek: indeks forum dla leniwych - spis powtarzających się tematów
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=65800
Trzeci temat od góry w nim to
"Feroza - sprzęgiełka i napędy"
Drugi link pod nim to link do jednego z wątków gdzie to było ostatnim razem poruszane
Czy to jest pomocne?

cały indeks dla leniwych (takich jak ja) przewertowałem już dawno i nie zauważyłem odpowiedzi na moje pytanie, mi chodzi tylko, żeby ktoś bardziej doświadczony niż ja (ja jeszcze nie mam doświadczenia) looknął na koła w tej ferce http://moto.allegro.pl/item896471686_sprzedam.html powyżej i spróbował mi odpowiedzieć jak działa w niej przedni napęd (wydaje mi się, że na fotkach widać brak jakichkolwiek sprzęgiełek, jeśli jest to rozwiązanie na stałe to czy można będzie jeździć tylko na 4??? nie dajcie się więcej prosić chłopaki, poświęćcie dwie minuty dla mnie.
- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
luknąłem na to ogłoszenie i powiem tak.....nie ma dobrego zdjęcia koła aby stwierdzić czy są manuale czy automaty...przynajmniej ja nie widzę...z tyłu na bank niema ..i nie powinno być...a z przodu nie widać...co tego tego rozwiązania na stałe...ja miałem zaspawane jedno na stałe...tak już przyjechała z Holandii, więc od razu zmieniłem na nowe manuale...i jest ok...( jeśli są automaty to powinien być płaski dekielek ze znaczkiem daihatsu przykręcany na 5 śrub , jeśli manuale to dźwignia dzieląca sprzęgiełko na pół i opisane dwie możliwość położenia 4x2 i 4x4)...opisałem przypadek mojego auta...
NO RISK - NO FUN
tylko, że mi się wydaje, że na przedniej osi nie ma żadnych...
- BartekMW1975
- jestem tu nowy...
tak dokładnie się przyglądając to nie wiem co to jest...babol jakiś ...najlepiej skontaktuj się z kolesiem niech Ci zrobi zdjęcie przedniego koła z bliska, albo lepiej pojedz do niego z kimś kumatym jak masz niedaleko...włącz 4x4 lub zapnij napędy i ognia ...a potem wyjdź i popatrz na ślady ..na ile kół brało..tak chyba najłatwiej
NO RISK - NO FUN
To tak trochę wygląda jak orginalne sprzęgi z uaza wkręcane kluczem. Jak rozstaw szpilek kół pasuje to może i sprzęgiełka da sie zpasować 

a jeśli działa (sprawdza się) to po co zmieniać? jak dobrze rozumuję?
Jeśli ta przeróbka jest fajna, dlaczego nie jest opisana w aukcji ?
to jest trzecie autko w rodzinie (facet marynarz) wydaje mi się że sprowadził w takim stanie z germanii (miała być dla syna, ale ten już 9 razy podchodził do egzaminu na prawko i nic) od trzech lat (tyle ją ma) feroza służy na łikendowe wypady nad może, tyle się dowiedziałem przez telefon, jutro jadę oglądać i jak mi się spodoba to za dwa tygodnie jak gościu wróci z morza sfinalizujemy transakcję, jutro wezmę aparat i podzielę się z wami tym co zobaczę.
pozdrowił i odlicza godziny do kupna
pozdrowił i odlicza godziny do kupna
no to trzymam kciuki 
oby to nie było polskie zaminowane auto
wygląda nieźle.

oby to nie było polskie zaminowane auto
wygląda nieźle.
autko kupione
fotek tego magicznego rozwiązania jeszcze nie mam (w zasadzie to nie sprawdzałem czy przód załącza - kontrolka się świeci), jutro przetestuję i się podzielę nowinami, przy okazji okazało się, że nie ma korka wlewu paliwa i tu moje pytanie, od czego pasuje???

przód załącza, ale dziwne jest to, że w środku oprócz wajchy do załączania napędów nie ma nic innego, żadnego przycisku, sprzęgiełka też jakieś dziwne są (jakby wcale ich nie było) jak przestawię wajchę na 4l to przód chodzi, za dużo śniegu żeby to obadać i zrobić jakieś sensowne fotki. Jaki lewarek kupić, bo nie dostałem w komplecie?
Witam!!
Jestem tu nowy , ale już polubilem to forum i ten dział po zobaczeniu waszych Daihatsu
Będę trochę potrzebował pomocy z moją Ferozą - nie znam się dobrze na autach - ale ta jest moją miłością i chciałbym dokończyć robienie jej najlepiej jak się da

Pozdrowienia z Gdańska
!
Jestem tu nowy , ale już polubilem to forum i ten dział po zobaczeniu waszych Daihatsu

Będę trochę potrzebował pomocy z moją Ferozą - nie znam się dobrze na autach - ale ta jest moją miłością i chciałbym dokończyć robienie jej najlepiej jak się da

Pozdrowienia z Gdańska

Każdy Patrol ma trochę coś z dziwki kupisz takiego oskubie do centa !
cze Onyx, jestem spod Kwidzyna (dawno temu kupowałem kasety do kasprzaka marki ONYX)
witam wszystkich forumowiczow wlasnie dolaczylem kristof szkocja daihatsu fourtrack 2.8td 89r.pozdrawiam
@ajsiorek, a jakie masz oznaczenia przy tej dźwigni od napędów? Standardowo powinny być pozycje 2H, 4H i 4L. Ale były też ferki ze stałym napędem na 4 koła i wtedy dźwignię możesz mieć na 4H lub 4L. Być może masz taką wersję, wtedy sprzęgiełek nie powinno być, bo po co? Jeden kolega rzadko udzielający się na forum ma taką - wiem, bo wykłócałem się z nim że takich wersji nie ma, ale udowodnił, że są
i nawet w manualu mała wzmianka o tym jest. A tak na marginesie, to witam nowych posiadaczy.

Feroza '95
wszystko co powinno być jest na wajsze (4h,4l,2h) jak zejdą śniegi to porobię fotki, mając 2h dupa mi lata (jeszcze nie zmieniłem opon na zimowe, jak zapodam 4h to spod przednich kół leci śnieg, jak zapodam 4l to z trudem ale wychodzi z zasp, tylko nie wiem czy po przełączeniu z 4h na 2h muszę cofać skoro nie ma sprzęgiełek (chyba nie ma), jak zapodaję na 4h po zaśnieżonym asfalcie (czasami muszę ze względu na letnie opony, ale max 50km/h) to po chwili słyszę z przodu jakby dźwięk wiertarki za ścianą,wciskam sprzęgło i ucicha, czasami w lesie na ubitym śniegu jest to samo
z innej beczki, ile kosztuje łożysko na piastę

z innej beczki, ile kosztuje łożysko na piastę

Witam!
Od kilku miesięcy jestem właścicielem Ferozy. Do jej zakupu doszło nieco przez przypadek...
Potrzebowałem jeszcze jednego auta, takiego do sporadycznych wyjazdów. Miało być niedrogie. Myślałem o jakimś aucie, które sprawi mi frajdę. Może starsze BMW ze stosownym "maleńkim"
silnikiem? Może Saaba cabrio? Ale za przewidziany budżet nie było szału... Może terenówkę? Mieszkam na zadupiu, do tego 300 metrów od asfaltu. Jak przyjdzie prawdziwa zima to mam przerąbane!
O terenówce myślałem od dawna, ale terenówka dla mnie oznaczała "zmotańca", jakim woził mnie kiedyś znajomy. To było coś! Nie wyobrażam sobie żonki jadącej czymś takim do sklepu lub po dzieci do szkoły
W grę wchodziło więc normalne auto. Pokazałem żonce w necie parę modeli, jednak Samurai, Vitara, Frontera i cała reszta aut z lat 90-tych nie specjalnie się jej spodobała. Feroza przypadła jej do gustu, zwłaszcza srebrno-czerwona. Obejrzałem parę aut, jedno bardziej zgnite od drugiego. Ramy durszlaki, pospawane wielokrotnie, blachy niewiele lepsze... Wracając z oglądania kilku niespecjalnie pięknych egzemplarzy postanowiłem po drodze zobaczyć stare (89 rok) auto, które na zdjęciach prezentowało się wyjątkowo ładnie. Tak bez przekonania, bo samochód jak to mówią "śmierdział handlarzem", był stary i jak na swój wiek drogi...
Na miejscu zmieniłem zdanie. Rama w całości, oryginalny lakier! Nie umęczony, nie zdrutowany, zadbany. Tylko...
Tylko jak pojechaliśmy w teren, to okazało się że sprzęgło się ślizga.... Niby nie taka wielka rzecz, do zrobienia, ale jak w takiej sytuacji sprawdzić napędy? Nie znam się na terenówkach!
Po uzgodnieniu duuuuużego rabatu, mimo ostrzeżeń mojego kumpla kupiłem auto.
Żonie autko spodobało się bardzo.
Sprzęgło okazało się dość niedrogie, po wyjechaniu z warsztatu pojechaliśmy na górki, włączyłem 4x4 i... przód nie ciągnie!
Usiadłem i myślę. Nic nie zgrzyta, nie łomocze, co jest grane? Popatrzyłem na felgi (są nieoryginalne, z wystającymi "osiami"), wziąłem śrubokręt, zdjąłem pokrywę felgi... i zobaczyłem sprzęgiełko. Było wyłączone! Szybko załączyłem oba, wskoczyłem za kółko i jazda! Działa napęd! Kamień spadł mi z serca
Przed zakupem nawet nie wiedziałem że Feroza ma coś takiego
Pozdrawiam!
Od kilku miesięcy jestem właścicielem Ferozy. Do jej zakupu doszło nieco przez przypadek...
Potrzebowałem jeszcze jednego auta, takiego do sporadycznych wyjazdów. Miało być niedrogie. Myślałem o jakimś aucie, które sprawi mi frajdę. Może starsze BMW ze stosownym "maleńkim"

O terenówce myślałem od dawna, ale terenówka dla mnie oznaczała "zmotańca", jakim woził mnie kiedyś znajomy. To było coś! Nie wyobrażam sobie żonki jadącej czymś takim do sklepu lub po dzieci do szkoły

W grę wchodziło więc normalne auto. Pokazałem żonce w necie parę modeli, jednak Samurai, Vitara, Frontera i cała reszta aut z lat 90-tych nie specjalnie się jej spodobała. Feroza przypadła jej do gustu, zwłaszcza srebrno-czerwona. Obejrzałem parę aut, jedno bardziej zgnite od drugiego. Ramy durszlaki, pospawane wielokrotnie, blachy niewiele lepsze... Wracając z oglądania kilku niespecjalnie pięknych egzemplarzy postanowiłem po drodze zobaczyć stare (89 rok) auto, które na zdjęciach prezentowało się wyjątkowo ładnie. Tak bez przekonania, bo samochód jak to mówią "śmierdział handlarzem", był stary i jak na swój wiek drogi...
Na miejscu zmieniłem zdanie. Rama w całości, oryginalny lakier! Nie umęczony, nie zdrutowany, zadbany. Tylko...
Tylko jak pojechaliśmy w teren, to okazało się że sprzęgło się ślizga.... Niby nie taka wielka rzecz, do zrobienia, ale jak w takiej sytuacji sprawdzić napędy? Nie znam się na terenówkach!
Po uzgodnieniu duuuuużego rabatu, mimo ostrzeżeń mojego kumpla kupiłem auto.
Żonie autko spodobało się bardzo.
Sprzęgło okazało się dość niedrogie, po wyjechaniu z warsztatu pojechaliśmy na górki, włączyłem 4x4 i... przód nie ciągnie!

Usiadłem i myślę. Nic nie zgrzyta, nie łomocze, co jest grane? Popatrzyłem na felgi (są nieoryginalne, z wystającymi "osiami"), wziąłem śrubokręt, zdjąłem pokrywę felgi... i zobaczyłem sprzęgiełko. Było wyłączone! Szybko załączyłem oba, wskoczyłem za kółko i jazda! Działa napęd! Kamień spadł mi z serca

Przed zakupem nawet nie wiedziałem że Feroza ma coś takiego

Pozdrawiam!
Ja tez tak trafiłem od faceta miał kolo 40 paru latek na ryby jeździł rama cala a buda nie pogniła pewnie kwestia czasu
i sprzęgło tez na dzień dobry robiłem
no prawie jeżdżę i śmigam nią wszędzie wszyscy się śmieli ze rocznik 90' ale jak przyszły mrozy kluczyk w stacyjkę bzyk i pali 10 minut i cieplutko
dbaj o nią a ona odpłaci ci tym samym 

Jedni jeżdżą szybko, inni wszędzie 
Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
wkleiłem linka moich "sprzęgiełek" w poście CO TO JEST? proszę o radę