Potrzebna porada - napędy
Moderator: Albert_N
Potrzebna porada - napędy
Moje Suzuki jest pierwszym samochodem 4x4 jaki posiadam.Mam problem - jak dotąd jeździłem z włączonym tylko jednym napędem bo to wystarczało.Niestety przy włączeniu przedniego napędu - przekręcenie sprzęgiełek i przesunięcie dźwigni na jedno z dwóch położeń powoduje,że napędy chodzą,ale jadąc po asfalcie niemiłosiernie szarpie kierownicą
i jazda jest w zasadzie niemożliwa.Co może być przyczyną?Czy może mieć wpływ na pracę napędów to,że z tyłu mam nieco wyższy profil opon,a może któreś sprzęgiełko nie łączy?
Bedę wdzięczny za poradę.
i jazda jest w zasadzie niemożliwa.Co może być przyczyną?Czy może mieć wpływ na pracę napędów to,że z tyłu mam nieco wyższy profil opon,a może któreś sprzęgiełko nie łączy?
Re: Potrzebna porada - napędy
http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64130
poczytaj,ogólnie opony mają mieć taki sam rozmiar,najlepiej i bieżnik,na przyczepnych nawierzchniach nie jeżdzimy z dopiętym przodem.,jesteś leniwy
poczytaj,ogólnie opony mają mieć taki sam rozmiar,najlepiej i bieżnik,na przyczepnych nawierzchniach nie jeżdzimy z dopiętym przodem.,jesteś leniwy

Wj/Wg
jak wyżej i na dodatek:10zulu pisze:http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=64130
bardzo porzadny material !
jak ktory mlodociany wyskoczy z pytaniem, co to sa sprzegielka albo czy mozna jezdzic 4x4 po asfalcie dostaje w pape

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
wkręcasz nas- masz Samiego od 2006 roku i pytasz o taki elementarzpawela64 pisze:Moje Suzuki jest pierwszym samochodem 4x4 jaki posiadam.Mam problem - jak dotąd jeździłem z włączonym tylko jednym napędem bo to wystarczało.Niestety przy włączeniu przedniego napędu - przekręcenie sprzęgiełek i przesunięcie dźwigni na jedno z dwóch położeń powoduje,że napędy chodzą,ale jadąc po asfalcie niemiłosiernie szarpie kierownicą

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzisiaj boli mnie głowa i może czegoś nie rozumiem - chcesz napisać, że jeździsz po czarnym z zapiętym napędempawela64 pisze:Moje Suzuki jest pierwszym samochodem 4x4 jaki posiadam.Mam problem - jak dotąd jeździłem z włączonym tylko jednym napędem bo to wystarczało.Niestety przy włączeniu przedniego napędu - przekręcenie sprzęgiełek i przesunięcie dźwigni na jedno z dwóch położeń powoduje,że napędy chodzą,ale jadąc po asfalcie niemiłosiernie szarpie kierownicą

Mili koledzy,dzięki za poradę - niestety nie znam angielskiego i nikogo nie wkręcam.Samuraia mam od 4 lat,ale długo go robiłem i w zasadzie jeżdżę dopiero od lata ubiegłego roku.Do tej pory nie zapinałem przedniego napędu bo było to zbędne.Dopiero teraz z racji zimy dwa razy został włączony.Mimo to wydało mi się dziwne,że łączy się to z takimi atrakcjami gdy wjechałem na asfalt.Opon szukam by były identyczne i chyba właśnie znalazłem.Miałem podejżenia,że to sprzęgiełka bo przy przełączaniu jednego słychać kliknięcie,a przy drugim nie więc może jedno nie sprzęga? Podsumowując - kto pyta nie błądzi.
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Po pierwsze, nie ma problemu z pozyskaniem skanu polskiej instrukcji do SJ - zdaje się, że któryś z Sz.F. wrzucał - tak czy owak, wygooglasz ją.
Po drugie, z instrukcji tej dowiesz się, że co pewien czas należy zapiąć przód ze względów techniczno-higienicznych.
Po trzecie, objaw zasprzęglenia tylko jednej strony (hałas, bicie) jest jak najbardziej prawidłowy - to znaczy, że jest źle. Jak nie kliknie, to na 99% nie zasprzęgliło.
Po czwarte, opony nie mają na to jakiegokolwiek wpływu. Niemniej, niedobrze jest mieć na jednej osi różne opony.
Po jakimś czasie takiego traktowania obawiałbym się z jego strony jakiejś niespodzianki - widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego - tak więc instrukcja to konieczność, a jak chcesz mieć 100% niezawodności to obejrzyj dokładnie całe auto i kopsnij się do mechanika, byleby on nie pogorszył sytuacji
Powodzenia 
Po drugie, z instrukcji tej dowiesz się, że co pewien czas należy zapiąć przód ze względów techniczno-higienicznych.
Po trzecie, objaw zasprzęglenia tylko jednej strony (hałas, bicie) jest jak najbardziej prawidłowy - to znaczy, że jest źle. Jak nie kliknie, to na 99% nie zasprzęgliło.
Po czwarte, opony nie mają na to jakiegokolwiek wpływu. Niemniej, niedobrze jest mieć na jednej osi różne opony.
Po jakimś czasie takiego traktowania obawiałbym się z jego strony jakiejś niespodzianki - widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego - tak więc instrukcja to konieczność, a jak chcesz mieć 100% niezawodności to obejrzyj dokładnie całe auto i kopsnij się do mechanika, byleby on nie pogorszył sytuacji

Ty też..085 pisze:widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego

085 pisze:objaw zasprzęglenia tylko jednej strony (hałas, bicie) jest jak najbardziej prawidłowy - to znaczy, że jest źle.
Jak nie kliknie, to na 99% nie zasprzęgliło.
opony nie mają na to jakiegokolwiek wpływu.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Co Ci nie pasuje, wyjaśnij proszę, bo chętnie się dowiemTomaszRT pisze:Ty też..085 pisze:widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego
085 pisze:objaw zasprzęglenia tylko jednej strony (hałas, bicie) jest jak najbardziej prawidłowy - to znaczy, że jest źle.
Jak nie kliknie, to na 99% nie zasprzęgliło.
opony nie mają na to jakiegokolwiek wpływu.

No to już sam nie wiem.Faktycznie moja wiedza na temat 4x4 jest żadna i wcale się tego nie wstydzę.Nie każdy musi być alfą i omegą,ale jak widzę i Wy fachowcy jakoś nie jesteście jednomyślni! Mam kolegę lekarza,który za moją namową kupił też Samuraia bo jeździ po wiochach do pacjentów i u niego obydwa napędy są zapiete stale. Nic mu nie klekocze,a i zębów ze skrzyni nie zbiera po drodze. Więc o co chodzi?
Kolego moje trzy rady:
*załóż na obie osie TAKIE SAME opony
*rozbierz, przeczyść, posmaruj, złóż sprzęgiełka
*nie używaj 4x4 na przyczepnej nawierzchni (asfalt, beton)
*rozbierz, przeczyść, posmaruj, złóż sprzęgiełka
*nie używaj 4x4 na przyczepnej nawierzchni (asfalt, beton)
Też tak uważamTomaszRT pisze:Ty też..085 pisze:widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego

- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ile on może mieć różnicy w wysokości opon ? Centymetr ? Dwa ? Objawy wskazują na niedziałające sprzęgiełko z jednej strony, względnie luzy wywołane jeżdżeniem po czarnym na przednim napędzie, a nie na subtelne - jak podejrzewam - różnice w wysokości opony. Chyba, że na jednej osi ma sliki a na drugiej 31' nalewkiTomaszRT pisze:Kolego moje trzy rady:

Instrukcje do suzuk znajdziesz tu http://chomikuj.pl/Colicab/Instrukcje/Suzuki - bardzo pożyteczne miejsce.
Ostatnio zmieniony wt lut 16, 2010 1:11 pm przez 085, łącznie zmieniany 1 raz.
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ooo, koledzy. Jakoś was tu nie było, jak wątkodawca pytał o rady. Fajnie się pisze jednozdaniowe, nic nie wnoszące posty ?Adamo pisze:Też tak uważamTomaszRT pisze:Ty też..085 pisze:widzę, że masz conajwyżej niewielkie pojęcie o eksploatacji pojazdu terenowego

Róznica centymetr czy dwóch między wysokością opon może spowodować totalną destrukcje napędów i zamordowanie sprzęgła. Przy niedziałającym jednym sprzęgiełku nie będzie żadnych objawów poza brakiem napędu na przód085 pisze: Ile on może mieć różnicy w wysokości opon ? Centymetr ? Dwa ? Objawy wskazują na niedziałające sprzęgiełko z jednej strony, względnie luzy wywołane jeżdżeniem po czarnym na przednim napędzie, a nie na subtelne - jak podejrzewam - różnice w wysokości opony.

Dużo wnoszące, bo sugerujące, żeby kolega pytający nie koniecznie kierował się radami niektórych użytkowników..085 pisze:Fajnie się pisze jednozdaniowe, nic nie wnoszące posty ?
Zapewne nie aż tak fajnie jak napisać komuś, że nie ma pojęcia w tekście świadczącym o tym, że też się nie ma...ale w sumie to masz rację...całkiem fajnie085 pisze:
Ooo, koledzy. Jakoś was tu nie było, jak wątkodawca pytał o rady. Fajnie się pisze jednozdaniowe, nic nie wnoszące posty ?

- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zakładając, że sprzęgiełko działa zerojedynkowo to może i tak. Przy niezapiętym do końca, uszkodzonym - będą hałasy i wibracje. Znam to z autopsji, prawe sprzęgiełko nie chwytało jak powinno - co więcej - potrafiło się wypiąć. Objawy identyczne jak u wątkodawcy.Adamo pisze:Róznica centymetr czy dwóch między wysokością opon może spowodować totalną destrukcje napędów i zamordowanie sprzęgła. Przy niedziałającym jednym sprzęgiełku nie będzie żadnych objawów poza brakiem napędu na przód085 pisze: Ile on może mieć różnicy w wysokości opon ? Centymetr ? Dwa ? Objawy wskazują na niedziałające sprzęgiełko z jednej strony, względnie luzy wywołane jeżdżeniem po czarnym na przednim napędzie, a nie na subtelne - jak podejrzewam - różnice w wysokości opony.
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
A myślisz, że pisząc o braku pojęcia chciałem go obrazić albo zrobić mu przykrość ? Czy tylko zwrócić uwagę na to, że powinien przynajmniej przeczytać instrukcję ?Adamo pisze:Zapewne nie aż tak fajnie jak napisać komuś, że nie ma pojęcia w tekście świadczącym o tym, że też się nie ma...ale w sumie to masz rację...całkiem fajnie085 pisze:
Ooo, koledzy. Jakoś was tu nie było, jak wątkodawca pytał o rady. Fajnie się pisze jednozdaniowe, nic nie wnoszące posty ?

To teraz pożycz od kogoś dwa koła o innej średnicy, załóż na przednią lub tylną oś i zapnij napędy na czarnym...odczujesz mało subtelną różnice miedzy tym co kolega opisał, a uszkodzonym sprzęgiełkiem.085 pisze: Zakładając, że sprzęgiełko działa zerojedynkowo to może i tak. Przy niezapiętym do końca, uszkodzonym - będą hałasy i wibracje. Znam to z autopsji, prawe sprzęgiełko nie chwytało jak powinno - co więcej - potrafiło się wypiąć. Objawy identyczne jak u wątkodawcy.
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Oczywiście - zgodzę się. Różnice między obrotami z osi przedniej i tylnej, gdzieś będą musiały się spotkać. Ale ten problem nie występuje chyba tylko na asfalcie, więc problem leży chyba nie tylko tu.Adamo pisze:To teraz pożycz od kogoś dwa koła o innej średnicy, załóż na przednią lub tylną oś i zapnij napędy na czarnym...odczujesz mało subtelną różnice miedzy tym co kolega opisał, a uszkodzonym sprzęgiełkiem.085 pisze: Zakładając, że sprzęgiełko działa zerojedynkowo to może i tak. Przy niezapiętym do końca, uszkodzonym - będą hałasy i wibracje. Znam to z autopsji, prawe sprzęgiełko nie chwytało jak powinno - co więcej - potrafiło się wypiąć. Objawy identyczne jak u wątkodawcy.
Zwracam honor jeżeli chodzi o różnicę na oponach - uznałem, że to nie może być przyczyną - bo sam tak jeździłem przez pewien czas, na starych MT z przodu założonych na próbę. Ale nie po czarnym

roznica rozchodzila sie na luznym gruncie, asfalt ciezej ruszyc085 pisze: Zwracam honor jeżeli chodzi o różnicę na oponach - uznałem, że to nie może być przyczyną - bo sam tak jeździłem przez pewien czas, na starych MT z przodu założonych na próbę. Ale nie po czarnymW terenie jakoś rozchodziło się to po kościach, czy raczej po trybach.

- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Bardzo ładne podsumowaniemisiu pisze:roznica rozchodzila sie na luznym gruncie, asfalt ciezej ruszyc085 pisze: Zwracam honor jeżeli chodzi o różnicę na oponach - uznałem, że to nie może być przyczyną - bo sam tak jeździłem przez pewien czas, na starych MT z przodu założonych na próbę. Ale nie po czarnymW terenie jakoś rozchodziło się to po kościach, czy raczej po trybach.

Pozostał jeszcze problem kolegi wątkodawcy, jeżeli on rzeczywiście jeździ po czarnym z zapiętym przodem, to ja się wypisuję z offroadu i sprzedaję suzannę

Musisz o tym napisać do producentów, którzy fabrycznie dają patent odpinający tylko jedną półośkę.085 pisze:
Zakładając, że sprzęgiełko działa zerojedynkowo to może i tak. Przy niezapiętym do końca, uszkodzonym - będą hałasy i wibracje. ...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.