Bezpieczne Lpg??
Moderator: Albert_N
Re: Bezpieczne Lpg??
Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
Paki mi nie szkoda bo po pierwsze co to za paka a po drugie co w niej wozić? to co trzeba miesci sie mimo to.
Jeden minus... muszę sie chować z samodzielnie zainstalowana instalacja gazową.
Paki mi nie szkoda bo po pierwsze co to za paka a po drugie co w niej wozić? to co trzeba miesci sie mimo to.
Jak pojedziesz kiedyś na rajd do lasu na dwa dni non-stop, to się dowiesz co wozić na pace.kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
Chociaż przy stanie papierów twojego pojazdu, to chyba mało prawdopodobne...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł

...I szedł przez pola, lasy, łąki
Kostuch pisze:Jak pojedziesz kiedyś na rajd do lasu na dwa dni non-stop, to się dowiesz co wozić na pace.kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
No to prawda, ja na rajd tym autem sie nie wybieram.. mam wystarczajacy rajd na swojej ziemi. Zeby objechac prywatke robie 40km. Wystarczy odbic lasem i kolejne 100km wzdłuż jezior i rzek, zupełna dzicz.
I w tej wypowiedzi jest sedno podejścia do przeróbekKostuch pisze:Jak pojedziesz kiedyś na rajd do lasu na dwa dni non-stop, to się dowiesz co wozić na pace.kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
jeśli założysz LPG bez papierów (oczywiscie zgodnie ze sztuka montażu lpg) to jesteś nielegalny -fujj

a jeśli masz nielegalne stalowe zderzaki,grile,samoróbki wahacze to jesteś OK! goość--i na rajd wjeżdżać możesz,nie mówiac o ukrywaniu się z tym

polska hipokryzja

SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
Mądrze powiedzianemichał16v pisze:I w tej wypowiedzi jest sedno podejścia do przeróbekKostuch pisze:Jak pojedziesz kiedyś na rajd do lasu na dwa dni non-stop, to się dowiesz co wozić na pace.kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
jeśli założysz LPG bez papierów (oczywiscie zgodnie ze sztuka montażu lpg) to jesteś nielegalny -fujj![]()
![]()
a jeśli masz nielegalne stalowe zderzaki,grile,samoróbki wahacze to jesteś OK! goość--i na rajd wjeżdżać możesz,nie mówiac o ukrywaniu się z tym![]()
polska hipokryzja

Nawiązując jednak do miejsca montażu miksera - jak najbliżej przepustnicy , jesli gaznik to zaraz na samym gazniku . Inne rozwiazania nie maja sensu. Stad sie wlasnie biora mity na temat gazowych aut - nie robia , jak sie zle wszystko posklada
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Nie wnikam co kto jak ocenia, czy nie legalny gaz czy zderzak światła czy zawieszenie -
Jeśli ktoś chce pomoge, napisze wrzuce fotki podpowiem jak założyć gaz, no problem.
Zamontowałem wg sztuki gazowniczej, czyli reduktor oczywiscie wzdłuż pojazdu blisko gaźnika. Przewód gumowy z registrem ma długosc 30cm
Mikser jako zwężka Ventouriego na samym gaźniku.
Przewód gazu oczywiscie w środku w twardej rurce AluPex.
http://zapodaj.net/images/fc11a9eb4771.jpg
http://zapodaj.net/images/97b39c83266a.jpg
http://zapodaj.net/images/2e0e19db6bca.jpg
Jeśli ktoś chce pomoge, napisze wrzuce fotki podpowiem jak założyć gaz, no problem.
Zamontowałem wg sztuki gazowniczej, czyli reduktor oczywiscie wzdłuż pojazdu blisko gaźnika. Przewód gumowy z registrem ma długosc 30cm
Mikser jako zwężka Ventouriego na samym gaźniku.
Przewód gazu oczywiscie w środku w twardej rurce AluPex.
http://zapodaj.net/images/fc11a9eb4771.jpg
http://zapodaj.net/images/97b39c83266a.jpg
http://zapodaj.net/images/2e0e19db6bca.jpg
Mi nie wejdzie nad gaznik, brak miejsca pod maską, musial bym garba na masce robic...
Moge go zamontowac pomiedzy puszka blaszana a guma, ale czy to ma sens ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
miksery maja zazwyczaj z 3 cm , tyle nie masz luza pod maska
Jesli ma byc oddalony to lepiej blos , ale ten znowu tez raczej ci sie nie zmiesci . Potrzebuje dosc duzo miejsca.

Świszcząca Suka Stage I

Skup się (razem z Zunem):michał16v pisze:I w tej wypowiedzi jest sedno podejścia do przeróbekKostuch pisze:Jak pojedziesz kiedyś na rajd do lasu na dwa dni non-stop, to się dowiesz co wozić na pace.kufcio pisze:Ja mialem probelmy z gaźnikiem, zamiast kupowac gaźnik np od pony kupilem za 100zl instalacje z samodzielnym demontażem. Dokupiłem mikser za 20zł i zapierniczam w średnim terenie 100km za 20zł
jeśli założysz LPG bez papierów (oczywiscie zgodnie ze sztuka montażu lpg) to jesteś nielegalny -fujj![]()
![]()
a jeśli masz nielegalne stalowe zderzaki,grile,samoróbki wahacze to jesteś OK! goość--i na rajd wjeżdżać możesz,nie mówiac o ukrywaniu się z tym![]()
polska hipokryzja
Naprawdę chcielibyście być na miejscu organizatora imprezy w przypadku gdyby zdarzył się wypadek z niezarejestrowanym, nieubezpieczonym i nielegalnie przerobionym autem?kufcio pisze: ...W skrócie to dlatego że auto nie zarejestrowane i nie bedzie rejestrowane...
Jak swojego czasu robiłem przy organizacji, to na starcie każdy musiał okazać dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC i aktualny przegląd. Inaczej wypier.... w podskokach.
Jak ktoś robi (kupuje) przegląd po znajomości, to podkłada się diagnosta przybijający pieczątkę.
Wolałbym być w czyichś oczach hipokrytą, ale nie oglądać świata w kratkę

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
nie zmieszcze, puszka juz ociera o maske i jest wytrata.. Blos by sie zmiescil ale brak wolnych czterech stówek... wole ta gotówke w inne graty zainwestowac... Z czasem i tak pewnie wyladuje blos...Zun pisze:miksery maja zazwyczaj z 3 cm , tyle nie masz luza pod maskaJesli ma byc oddalony to lepiej blos , ale ten znowu tez raczej ci sie nie zmiesci . Potrzebuje dosc duzo miejsca.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Pi7er a dlaczemu ty tak pod góre kombinujesz daj temu swojemu vitkowemu motorkowi wtrysk od vitki i bedzie latał
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

-
W osobówkach tuningowanych "optycznie" taki pseudo wlot powietrza na masce to jest na drugim miejscu zaraz po spojlerze na klapie bagażnikaPI7er pisze:Mi nie wejdzie nad gaznik, brak miejsca pod maską, musial bym garba na masce robic...

A u Ciebie miałby faktycznie sens - zakrywałby dziurę w masce.
Pewniej wstawić mikser na gaźnik niż robić dziurę w gumowym dolocie z filtra i tam go montować ( opinia mojego gazownika).
mój gazownik też tak mi mówił tylko że po założeniu mixera na gaźnik nie potrafil go wyregulowac chciał zwężki dawac na powietrzu snorkel wywalać oszołom jednym słowem dałem przlotowy w miejscu pękającej zreszta gumy pomiędzy pokrywka gaźnika i filtrem i jestem zadowolony
5.12 w mostach itp itd

Dam mikser na gumie a na drzwiach nakleje rece pudziana i bedzie tez dobrze...Piotr Karcz pisze:W osobówkach tuningowanych "optycznie" taki pseudo wlot powietrza na masce to jest na drugim miejscu zaraz po spojlerze na klapie bagażnika![]()

Tylko zastanawiam sie jaki mikser (srednice) dac do tego vitarowego 1.6.
Gazowników nie bede pytal u siebie bo to burki, jak pojechalem sie zapytac czy mi wyreguluja na analizatorze to mi wyjechali ze najpierw musza wymienic filtr gazu, powiedzialem ze sam sobie juz wymienilem to mi odpowiedzieli zebym sobie teraz sam regulowal

I jak tu sie nie wqrwic, za darmo bym im nie zostawil auta na zalozenie instalacji, wole to sam zrobic niz dawac partaczom zarobic...
W dupach im sie poprzewracalo...

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Czesc, jakiej srednicy masz ten mikser (srednica wewnetrzna) ? musze cos dobrac do mojego 1.6 i chce w gume...viperecki pisze:mój gazownik też tak mi mówił tylko że po założeniu mixera na gaźnik nie potrafil go wyregulowac chciał zwężki dawac na powietrzu snorkel wywalać oszołom jednym słowem dałem przlotowy w miejscu pękającej zreszta gumy pomiędzy pokrywka gaźnika i filtrem i jestem zadowolony
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
ja mam taki u siebie, ale nie mierzylem jaka ma srednice,
wchodzil idealnie na ta puszke co nachodzi na gaznik a mikser sam w sobie ma tez zwezke co moim zdaniem jest lipnym rozwiazaniem, bo wolal bym mikser bez zwiezki a zwezke zrobic tylko na dolocie. Ale tak smiga i narazie nie chce mi sie kombinowac.
wchodzil idealnie na ta puszke co nachodzi na gaznik a mikser sam w sobie ma tez zwezke co moim zdaniem jest lipnym rozwiazaniem, bo wolal bym mikser bez zwiezki a zwezke zrobic tylko na dolocie. Ale tak smiga i narazie nie chce mi sie kombinowac.
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
Jutro ci zmierzę Piterku ok??
5.12 w mostach itp itd

Czy przewody elektryczne sterujace elektrozaworem do butli moga isc wewnatrz auta zgodnie ze sztuką, czy musza pod autem razem z gazowym miedzianym ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
- kulkagsx1200
a jak ci wygodniej
dla zakladajacego wygodniej puscic po przewodzie paliwowym . no i w razie czego
tez jest latwiejszy dostep.
generalnie w niczym nie przeszkadza to ze biegnie prawidlowo zamocowany wzdloz przewodu zasilania lpg

generalnie w niczym nie przeszkadza to ze biegnie prawidlowo zamocowany wzdloz przewodu zasilania lpg
jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Ktos z was ma jakas sprawdzona srednice miksera do vitarowego 1.6 8v ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ja mam takie cudo mikser strumieniowy fi 65popatrz np tutaj http://www.rybacki.pl/
5.12 w mostach itp itd

Kupilem palnikowy o srednicy palnika 30mm, gazownik mówil ze wiekszego niema sensu do pojemnosci 1.6, mam nadzieje ze nei zdlawi mi zbytnio auta.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
na palnikowym zapomnij i kopie na benzynie
a i "wisisz" mi gume do filtra powietrz bo przy zdejmowaniu w celu zmierzenia srednicy miksera dokonała żywota 

5.12 w mostach itp itd

skocz z mostu 
Czyli sie zweryfikowala, lepiej teraz niz na rajdzie. Mówisz ze na palnikowym nie bedzie buta jedynie na benzynie ? Bo zbiornik wywale calkiem z czasem, nie interesuje mnie benzyna..

Czyli sie zweryfikowala, lepiej teraz niz na rajdzie. Mówisz ze na palnikowym nie bedzie buta jedynie na benzynie ? Bo zbiornik wywale calkiem z czasem, nie interesuje mnie benzyna..
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr