Wunderwaffe - broń niemiecka w czasie II WŚ
Moderator: Mroczny
Re: Wunderwaffe - broń niemiecka w czasie II WŚ
no tak ale prędkość gąsienic musiała by być prędkością lądowania...inaczej MASAKRA w środku siła jaka by na nich działała to zasada dynamiki ma tu zastosowanie i było by to coś takiego...kwadrat różnicy prędkości...jednym słowem TRUPY
Ten ruskij niby kilka razy się przeleciał ale nie widzę załogantów w czasie lądowania nawet jakby te gąsienice były rozpędzone 
BWP3 miał być zrzucany jak wiele innych transporterów i czołgów przystosowanych do zrzutu. Raczej nie miał sam latać choć aerodynamicznie wypadał był dość dobrze

BWP3 miał być zrzucany jak wiele innych transporterów i czołgów przystosowanych do zrzutu. Raczej nie miał sam latać choć aerodynamicznie wypadał był dość dobrze

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

no nie nie BWP3 oczywiście ląduje na platformie...ze spadochronem hamującym zwróć na to uwagę ma spadochron...ale i z załogą on jest tzw desantowany czyli spadochron słurzy i do hamowania i do wyciągnięcia z ładowni nisko przelatującego samolotu zależy jak szybko ma lądować...
Podoba mi się pomysł desantowania pojazdów z załoga wewnątrz
Jakoś biedni i zacofani USmanie do dziś przy takim zrzucie załogę desantują z reguły oddzielnie
Ciekawe czemu... pewnie tchórze i się boja a nie to co wschodni ludzie 

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

jest dużo filmików jak An przelatuje nad jakaś łąka i z ładowni po rolkach wylatuje BWP efekt z kosmosu...
To był dopiero pomysł:
http://www.youtube.com/watch?v=u7v9yYWN ... B&index=20
Ciekawe kto to robił?
100 lat temu w czasopiśmie chyba Technik, był opis radzieckiego odrzutowca, który lądował na wodzie, po czym się przekształcał w łódź podwodną. Nie pamiętam, czy potrafił też w drugą stronę
Ciekawe kto to robił?
100 lat temu w czasopiśmie chyba Technik, był opis radzieckiego odrzutowca, który lądował na wodzie, po czym się przekształcał w łódź podwodną. Nie pamiętam, czy potrafił też w drugą stronę

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
EKRANOPLAN samolot wielkości niszczyciela z bardzo silnym uzbrojeniem wykorzystuje zasadę styku grawitacyjnych cząstek z podłożem...a prościej im bliżej wody tym mniejsza siła nośna potrzebna by przedmiot utrzymać nad woda...do historii przeszły te co pokazali a ile było takich co sa tylko kryptonimami...koszt w stosunku do efektu i koniec projektu...chociaż kto ich tam wie...Czarny orzeł był już znany w 1999 a do dzisiaj nic nie ma konkretnego poza tym ze załoga 2 ludzi...operator uzbrojenia i operator pojazdu analogicznie jak w smiglakach kamowa
jjg-jarek pisze:Czarny orzeł był już znany w 1999

- ale to był film - Kosmos 1999, w którym latal Czarny Orzeł.

To McDonnell Douglas F-15 C/D nałożony na obraz startującego pocisku balistycznego przez jakiegoś walniętego maniaka obróbki video na kompachpezet pisze:To był dopiero pomysł:
Ciekawe kto to robił?

)

O, takie wyjaśnienie mi odpowiada

mówię o czołgu dwu osobowym z armata gładkolufowa kaliber 152 mm i nie jest to znany z omska obiekt 640 gazeta RAPORT opisywała go w roku 1998, również dobrze może ich być 1000 jak i 2 sztuki...tak samo ja z Kamowem 52
)

powiedzmy ze nie o takie nowinki mi chodziło ale ładnie to wygląda ktoś się napracował...
a co do czołgów to kiedyś na forum militarnym wyczytałem, że zanim amerykance zaczęli wykorzystywać turbiny gazowe na napędzania ambramsów to ruscy w latach 60 czy 70 juz stosowali to w MAZ-ach tylko na mniejszą skalę
Forek narazie... 

Stosować tyz zaczeli w np T-80/90 ale jakoś tak bez większego echa się rozeszło 

)

- bilans
- Kontaktowanie:
te pojazdy były zbyt "widoczne" czujniki ciepła itp ... ruscy poszli inna drogą ,
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Taką jak Toyota Prius???

)

Z turbina są czołgi typo szeregu T 80 i to też nie wszystkie, zasięg pojazdu na turbinie jest niewielki-są bardzo paliwożerne i wymagają naprawdę dobrej obsługi technicznej. Na poligonie jeszcze jako tako ale na wojnie...?Najszybsze niegdyś okręty TZW metalowce serii Tarantula czy ORP Warszawa również jako napęd miały turbiny gazowe. W czołgu T 64 poszli ruske w inna strone dwa silniki bodajże lotnicze połączone odwrotnie???nigdy go nie exsportowali
I tu się mylisz zasięg zależy od pojemności zbiorników paliwa.jjg-jarek pisze:Z turbina są czołgi typo szeregu T 80 i to też nie wszystkie, zasięg pojazdu na turbinie jest niewielki-są bardzo paliwożerne i wymagają naprawdę dobrej obsługi technicznej. Na poligonie jeszcze jako tako ale na wojnie...?Najszybsze niegdyś okręty TZW metalowce serii Tarantula czy ORP Warszawa również jako napęd miały turbiny gazowe. W czołgu T 64 poszli ruske w inna strone dwa silniki bodajże lotnicze połączone odwrotnie???nigdy go nie exsportowali
A T80 miały go 2000 litrów.
Podczas rozruchu zużywały ok.16 l nafty.
Wszystkie T80 były z silnikami turbinowymi.
Z podwozia z silnikami tłokowymi noszą symbol T82.
Podwozie T80 zastosowano do konstrukcji 2S7 oczywiście z silnikiem tłokowym.
Miałem okazję pojeździć T80 /nie jako kierowca/.Ale zużyliśmy przez cała noc ok.2000 nafty.
wiesz nie to by się spierać bezpodstawnie ale książka wydana w1994/5 czołgi świata analogiczna była o BWP mówi nam iż wersja z silnikiem diesla to T 80 UD, a że zasięg zależy od ilości paliwa-no to oczywiste beczki jak przytroczysz do instalacji to i 600 km zrobisz ale normalnie to jakieś 300 km.
a tak wogle to gdzie ty się przemieszczałeś na T 80?, w naszej armii nie było nawet jednego mimo iz była szansa byśmy je produkowali...
T-90 ma diesla.Nahen pisze:Stosować tyz zaczeli w np T-80/90 ale jakoś tak bez większego echa się rozeszło
A ma ktoś coś sensownego o tym słynnym superczołgusuper (oczywiście made in russia), który to już niebawem, czyli od 10 lat wejdzie do produkcji

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
T 90 to nazwa handlowa T 72 po modernizacji z lat 90 i z niektórymi elementami wyposażenia T 80, wanna jest w każdym bądź razie rozwinięciem T 72...porównaj wielkość i kształt koł pochylenie pancerza itd
jjg-jarek pisze:T 90 to nazwa handlowa T 72 po modernizacji z lat 90 i z niektórymi elementami wyposażenia T 80, wanna jest w każdym bądź razie rozwinięciem T 72...porównaj wielkość i kształt koł pochylenie pancerza itd

Ale w związku z czym to piszesz? Wiem, że ruskie po rozpadzie CCCP odcięli się od Ukrainy i poszli w stronę T-72 i zrobili gówniane T-90 lepsze/gorsze on naszego.

Szukam coś o następcy, ruskim abramsie

Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
przez rozpad ZSRR to sie nazwy pokielbasily, po krotce wygląda to tak pod koniec lat 90-tych Rosjanie pochwalili sie iz maja nowy czołg, armata kaliber 152 mm wanna od T 80 z dodana para kół, załoga dwie osoby...Nie wiadomo czy to demonstrator technologii czy prototyp jak go pokazali światu to był 2007, musisz szukać w internecie ale nic nie jest pewne, biorąc pod uwagę klęski broni pancernej przy ataku z powietrza opracowali system Arena jest podobno doskonały ale koszmarnie drogi. Zresztą te zabawki sa drogie mojemu kumplowi nie zgadzał się na kompanii stan pocisków rakietowych pp wystrzeliwanych przez lufę - długo go spłacał.