pasy ściągające stelaż
Moderator: Student
- niklewicz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
pasy ściągające stelaż
Witam,
mam nietypowe pytanie, przejrzałem forum i nie znalazłem nic w temacie. Czy możliwe jest założenie plandeki na stelaż bez pasów ściągających. Wiem, że się da. Interesują mnie praktyczne doświadczenia czy to działa. Czy też może są problemy z wytrzymałością konstrukcji? Aktualnie zrzucam budę z tworzywa, kupiłem już nową plandekę, ale nigdzie nie mogę upolować tych pasów ściągających.
pozdrawiam
mam nietypowe pytanie, przejrzałem forum i nie znalazłem nic w temacie. Czy możliwe jest założenie plandeki na stelaż bez pasów ściągających. Wiem, że się da. Interesują mnie praktyczne doświadczenia czy to działa. Czy też może są problemy z wytrzymałością konstrukcji? Aktualnie zrzucam budę z tworzywa, kupiłem już nową plandekę, ale nigdzie nie mogę upolować tych pasów ściągających.
pozdrawiam
Był UAZ 469B 1994r, jest Jeep Cherokee 4.0 1997
Re: pasy ściągające stelaż
Przypuszczam, że 80% Uaz-ów jeździ bez tych pasów, min. ja też. Te pasy parcieją od skraplającej się pary i szlak je trafia. Plandekę możesz śmiało zakładać bez nich. Jedynym minusem ich braków, jest większe trzepotanie samej plandeki i przy większych opadach śniegu obwisanie jej.niklewicz pisze:Witam,
pozdrawiam
Ostatnio na allegro pojawiły się blachy rozpierające wkładane w górne rury i to sobie zafunduj. Cena nie jest wysoka, a plandeka jest dobrze naciągnięta.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.
-
-
- Kontaktowanie:
Ja kupiłem te blachy i jakość ich jest
Dobrze, że mam 2 szt oryginalnych to jakoś trzyma.

Dobrze, że mam 2 szt oryginalnych to jakoś trzyma.
k260
-
-
Kupiłem na allegro dwa rozpieraki na boki u góry stelaża ale się zaraz pogięły i spadły.Pozostałe cztery oryginalne są nadal w użyciu.
Pod plandeke mam zrobiony stelaż z listew drewnianych nad pasażerami i bagażnikiem juz był w Uazie jak kupiłem.Z przodu założyłem dwa płaskowniki aluminiowe oparte o rame przedniej szyby i poprzeczny stelaż lekko zagięte z obu stron i podlepione taśmą Jest Ok. Pasy oryginalne też mam ale to specyficzny patent zwłaszcza jeżeli je trzeba zawiązać z tyłu, słabo trzymają i woda się zbiera na dachu a przy ruszeniu jest potop na szybę i do środka przez klapę na podszybiu.
Pod plandeke mam zrobiony stelaż z listew drewnianych nad pasażerami i bagażnikiem juz był w Uazie jak kupiłem.Z przodu założyłem dwa płaskowniki aluminiowe oparte o rame przedniej szyby i poprzeczny stelaż lekko zagięte z obu stron i podlepione taśmą Jest Ok. Pasy oryginalne też mam ale to specyficzny patent zwłaszcza jeżeli je trzeba zawiązać z tyłu, słabo trzymają i woda się zbiera na dachu a przy ruszeniu jest potop na szybę i do środka przez klapę na podszybiu.
Edgar z Gór.
u mnie do środka ze wszystkich stron jest potop
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
można pasy dokupić w pasmaterii na metry- 2 cm szerokości,i je przeciągnąć w miejsce sparciałych, w Gazie 69 dawały radę.
Wj/Wg
- GikroV
-
można pomyśleć i zrobić samonapinające się pasy. Klamra do ramki szyby, kawałek pasa, sprężyna w pokrowcu lub taśma elastyczna, kawałek paska, klamra na koniec stelaża i wsio 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- niklewicz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ok, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. O takie informacje mi chodziło.
pozdrawiam

pozdrawiam
Był UAZ 469B 1994r, jest Jeep Cherokee 4.0 1997
Ja założyłem stare pasy bezpieczeństwa które idą od ramki szyby na sam koniec budy.Jak zostawisz napinacz to same się napną i będą trzymac napięcie jak struna.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
masz fotę jak to założyłeścarinus pisze:Ja założyłem stare pasy bezpieczeństwa które idą od ramki szyby na sam koniec budy.Jak zostawisz napinacz to same się napną i będą trzymac napięcie jak struna.
Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
Do tego nie jest potrzebna fotka tylko bierzesz pasy i jedziesz z robotą.Nie mam już oryginalnego stelaza tylko klatkę z rury i pasy muszą podtrzymać plandekę.Moja fotka nic Ci nie da.Mam co prawda na tyle budy mocne ścięcie i długość jednego pasa wystarcza ,przy oryginalnym stelażu może byc konieczne przedłuzenie odcinka albo zakończenie na górnej rurce.Wałek pisze:masz fotę jak to założyłeścarinus pisze:Ja założyłem stare pasy bezpieczeństwa które idą od ramki szyby na sam koniec budy.Jak zostawisz napinacz to same się napną i będą trzymac napięcie jak struna.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD