Brak smarowania w andorii

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

EDEK:):):):)

Brak smarowania w andorii

Post autor: EDEK:):):):) » sob kwie 17, 2010 11:19 am

Tak jak w temacie przedwczoraj po odpaleniu auta w garażu nie zgasła kontrolka ciśnienia i zegar nie pokazał ciśnienia .Po wykręceniu czujnika i zakręceniu rozrusznikiem nie trysnął olej z otworu , czujniki sprawdzono elektrycznie i są sprawne kable też ok, po odpaleniu na kilka sekund też nie trysnął olej z otworu więc micha w dół i sprawdzenie smoka i smok ok, pompa w doł i też ok co może być :)16 :)16 :)16 :)16 ?? ?? ?? ??
Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie

Awatar użytkownika
zippo68

Re: Brak smarowania w andorii

Post autor: zippo68 » sob kwie 17, 2010 2:10 pm

EDEK:):):):) pisze:Tak jak w temacie przedwczoraj po odpaleniu auta w garażu nie zgasła kontrolka ciśnienia i zegar nie pokazał ciśnienia .Po wykręceniu czujnika i zakręceniu rozrusznikiem nie trysnął olej z otworu , czujniki sprawdzono elektrycznie i są sprawne kable też ok, po odpaleniu na kilka sekund też nie trysnął olej z otworu więc micha w dół i sprawdzenie smoka i smok ok, pompa w doł i też ok co może być :)16 :)16 :)16 :)16 ?? ?? ?? ??
Sprawdzić zawór przelewowy w pompie. Może podszedł jakiś paproch i nie trzyma ciśnienia. Jeszcze jest taka możliwość, że jak robiłeś hamulce to autko dłuższy czas stało i jak pompa jest osłabiona to musi trochę potrwać aż zassie. Te kilka sekund to może być dla niej za krótki czas.
Odetnij dopływ paliwa i pokręć kilka razy rozrusznikiem, albo odpal i niech pochodzi pół minuty.
Bez obawy silnika nie zatrzesz .
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Post autor: EDEK:):):):) » sob kwie 17, 2010 6:28 pm

Właśnie ten zawór też został rozebrany i wyczyszczony z wszelkich syfów aczkolwiek wiele ich tam nie było :-? Czy jest możliwość że przewody czy też kanały olejowe się zapchały :( ?? ?? olej jest świeży zmieniony jakieś 30 km temu silnik czysty od spodu nie ma syfu i nagarów czy przedmuchanie wszystkich otworów sprężonym powietrzem pomoże :-? :-? Przecież przy czujnikach to otwór jak stodoła jest :-? W poniedziałek złożymy to wszystko i się zobaczy :-? Jak ktoś ma jakieś sugestie co jeszcze można zrobić to proszę kiedy wszystko mam jeszcze na wierzchu :-?

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz kwie 18, 2010 11:17 am

Zalej olejem kanał olejowy przy filtrze oleju który idzie do pompy i wtedy zakreć.Nieraz sucha pompa nie może zassać oleju w krótkim czasie.Po rozebraniu tych elementów mogłeś mieć sucho.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Post autor: EDEK:):):):) » pn kwie 19, 2010 8:34 pm

No jutro spróbujemy odpalić gada tak jak pisałem zawór na pompie oleju sprawdzony, pompa też wygląda ok, w misce brak jakiegokolwiek syfu, dostępne kanały olejowe przedmuchane :-?

Post autor: EDEK:):):):) » wt kwie 20, 2010 8:50 pm

Hura fura hula i jest smarowanie i ładnie ciśnienie trzyma :)23 :)20 :)22 puki co oczywiście :wink: Diagnozy generalnie brak jedynie co zrobiliśmy to tak jak wyżej no i wymieniliśmy filtr oleju na nowy bo było podejrzenie że zaworek na filtrze oleju ( wewnątrz ) się zablokowal i nie puszczal oleju na blok :-? :-? Ponadto w instrukcji ma napisane 7 litrów oleju a po wlaniu 4,5 litra pokazał na bagnecie 75% stanu i to po odpaleniu i po odstaniu pół godziny - czy bagnet oklamuje po zamianie misek :o bo zostawiliśmy oryginał bagnet a micha z andori wolnossącej ?? ?? ??

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » śr kwie 21, 2010 5:03 am

EDEK:):):):) pisze: bo zostawiliśmy oryginał bagnet a micha z andori wolnossącej ?? ?? ??
Jest za długi, stąd ten efekt. W sklepach bagnet do Żuka diesla praktycznie nie do zdobycia. Musisz odmierzyć według oryginału, skrócić i zrobić znaki min.-max. lub szukać na szrotach lub allegro.

Post autor: EDEK:):):):) » śr kwie 21, 2010 4:33 pm

Więc będę lał olej na max i będzie ok :-? :-? -chyba co nie ?? ?? ?? :wink:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 21, 2010 6:15 pm

EDEK:):):):) pisze:Więc będę lał olej na max i będzie ok :-? :-? -chyba co nie ?? ?? ?? :wink:
Za malo zle za duzo też niedobrze :wink: a bagnet do dostania w sklepie tylko cena z tego co pamiętam chora .Weż swój idż do sklepu przymierz do sklepowego i se zaznacz a nastepnie natnij szczerby na max i min
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Post autor: EDEK:):):):) » śr kwie 21, 2010 7:40 pm

Mam ten drugi ze starej andorii tylko że stara miala bagnet od strony kola zamachowego i wyciągany pionowo ( prawie ) a ta ma od czoła ciągnięty :-?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 21, 2010 7:42 pm

EDEK:):):):) pisze:Mam ten drugi ze starej andorii tylko że stara miala bagnet od strony kola zamachowego i wyciągany pionowo ( prawie ) a ta ma od czoła ciągnięty :-?
Bo są chyba trzy a potrzepujesz średni najdroższy , bier ten długi i śmigaj do sklepu
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Post autor: EDEK:):):):) » czw kwie 22, 2010 7:08 pm

A ten trzeci to od jakiego modelu żeby sprzedawca wiedział o co mi chodzi bo u mnie w pobliżu brak takich sklepów i zawsze dzwonię do warki na ul.Grójecką do sklepu :-? :(

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw kwie 22, 2010 10:27 pm

EDEK:):):):) pisze:A ten trzeci to od jakiego modelu żeby sprzedawca wiedział o co mi chodzi bo u mnie w pobliżu brak takich sklepów i zawsze dzwonię do warki na ul.Grójecką do sklepu :-? :(
Cholera wie :o albo zlap kogoś z andorią w żuku i poproś o odmierzenie ,ja mialem gługi o plazłem do sklepu a koleś wyjoł trzy i wyszło że mam sredni ten krótki to też chyba z zuka ale miał miarkę pod pokrywą silnika w kabinie

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt kwie 23, 2010 10:45 am

a smok w tej misce co zakładałeś czasem inny ma nie być? - przekładając miskę i smoka (jak się okazało nie do tej był zrobiony) zatarłem górę funkiel nowej andorki prosto ze sklepu :)11 :)21

Post autor: EDEK:):):):) » pt kwie 23, 2010 1:52 pm

Zaraz zaraz :( :( znaczy jak po prostu przespawaliśmy smok pod miskę z wyobleniem z tyłu wiadomo że z wyobleniem z przodu olej ma krótszą drogę do pokonania w drodze do pompy olejowej itd ale one generalnie nie różnią się budową :-?

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pt kwie 23, 2010 9:15 pm

Masz wymiary bagnetu
Obrazek

Post autor: EDEK:):):):) » sob kwie 24, 2010 7:34 am

dzięki wielkie :)21 :D

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz kwie 25, 2010 5:17 pm

Edek-ty nie patrz na bagnet krótki czy długi bo możesz się przeliczyc,tylko zalej silnik nominalną porcja oleju i zobacz na którym będzie odpowiedni stan.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Post autor: EDEK:):):):) » ndz kwie 25, 2010 5:46 pm

Tak właśnie zrobiłem i wyszło ma MAX na bagnecie i tego będę się trzymał :)21 :)21 Generalnie w instrukcji jest 7 dm3 więc jak wlałem na suchy nowy filtr oleju to po spuszczeniu jakieś 6,5 litra znaczy git co nie ?? ?? :D A to że olej ma dalej do pompy oleju bo smok dalej niż w oryginalnej misce to chyba nie ma znaczenia czy raczej się mylę :-?

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt kwie 27, 2010 2:45 pm

Nie mylisz sie,będzie dobrze.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”