...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
w baku jest przewód odpowietrzajacy, kolo prawego tylniego koła wychodzi , pod tym plastikiem w nadkolu, sprawdź czy drożny jest
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
koledzy nie ma mnie w domu i nie mam jak sprawdzic, powiedzcie mi jaka jest szrokość mostu GR Y60 A JAKA K160/260
GazikoLandPatrol z pakietem V8, project 

- MarcinOPI
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Panowie w terrano I 2.7td rozrząd jest na łańcuchu ?
Terrano WD21 2.7TD lift 2" Ironman, MT 33" - był
Loinek pisze:zagaj1 pisze:Mam takie pytanko Odnośnie Y61 3,0, ma teraz około 200 tyś przebiegu. Silnik chodzi bardzo dobrze jak na 3,0Czy należałoby coś robić w tej chwili przy silniku, jakaś regulacja zaworów czy wymiana rozrządu (jest na łańcuchu) czy coś takiego ? Czy po prostu dalej wymieniać regularnie olej i się nie martwić na zapas ? Z góry dzięki za przydatne i szydercze podpowiedzi
Igor ci doradzi co masz z nim zrobić :> zna się na nich b.dobrze
na zapas to zanabyć 6.5 V8 bo mogą sie szybko skończyć

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Nie - na kołachMarcinOPI pisze:Panowie w terrano I 2.7td rozrząd jest na łańcuchu ?

GR long 
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów

I tu kolega w zaden sposob sie nie nabija..RX01 pisze:Nie - na kołachMarcinOPI pisze:Panowie w terrano I 2.7td rozrząd jest na łańcuchu ?

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
- MarcinOPI
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Myke pisze:I tu kolega w zaden sposob sie nie nabija..RX01 pisze:Nie - na kołachMarcinOPI pisze:Panowie w terrano I 2.7td rozrząd jest na łańcuchu ?

Terrano WD21 2.7TD lift 2" Ironman, MT 33" - był
Po pierwsze dzięki za ten temat, przeczytałem całość i było warto.
Mam więc pytanie i od siebie,
GR Y60, grzeją się sprzęgiełka, obu kół, lekkie jakby wibracje mostu przedniego, pojawiło się to lub nasiliło po lifcie 2 cale. Podniosłem przód, sprzęgiełka (auto) rozpięte, lekki luz na łożyskach kół (targanie prawo lewo i góra dół).
Czy to łożyska już do wymiany? Czy może dokręcić łożyska (tam jest chyba śruba do dokręcenia jak się zdejmie sprzęgi. Czy jest sens rozbierać zaciski hamulców, tłoczki, reparaturki itp.? I przede wszystkim jak zlikwidować to grzanie.
Z góry dzięki
Mam więc pytanie i od siebie,
GR Y60, grzeją się sprzęgiełka, obu kół, lekkie jakby wibracje mostu przedniego, pojawiło się to lub nasiliło po lifcie 2 cale. Podniosłem przód, sprzęgiełka (auto) rozpięte, lekki luz na łożyskach kół (targanie prawo lewo i góra dół).
Czy to łożyska już do wymiany? Czy może dokręcić łożyska (tam jest chyba śruba do dokręcenia jak się zdejmie sprzęgi. Czy jest sens rozbierać zaciski hamulców, tłoczki, reparaturki itp.? I przede wszystkim jak zlikwidować to grzanie.
Z góry dzięki
prawdopodobnie łożyska zwrotnic do wymiany ( ale od czego grzanie to nie wiem, moze też łozyska kół ), od razu zregenerujesz kule , koszt ok 200zl za wsio jak robisz samemu , zestawy łóżysk i uszczelniaczy kupisz na aledrogo , do tego dwa simmeringi i 4 oringi a więcej masz w jakimś starym temacie pt regeneracja kul
przez net to trudno diagnoze robić
przez net to trudno diagnoze robić
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Dzięki za szybką reakcję
Tak też obstawiałem, że wibracje to łożyska piast, ale z kul nie cieknie, choć tematy o regeneracji, uszczelniaczach mam nawet powklejane i gotowe do druku
Olej w mostach zmieniany u mechanika więc pewno jest, ale sprawdzę
Bardziej mnie martwi grzanie sprzęgiełek, wręcz felg i śrub koła
bo to ani w trasę ani w teren.
Trochę robiłem przy hamulcach niedawno, wymiana przewodu, odpowietrzanie, nie ruszałem zacisków ale może nowy płyn i przewód miedziany sprawił że zacisnęło tłoczki większe ciśnienie?.
Jutro pojeżdżę i zobaczę czy tarcze nie są mocniej nagrzane niż reszta części "w tej okolicy"
Spróbuję sam to z łożyskami zrobić, tyle że najpierw muszę wiedzieć od czego zacząć

Tak też obstawiałem, że wibracje to łożyska piast, ale z kul nie cieknie, choć tematy o regeneracji, uszczelniaczach mam nawet powklejane i gotowe do druku

Olej w mostach zmieniany u mechanika więc pewno jest, ale sprawdzę
Bardziej mnie martwi grzanie sprzęgiełek, wręcz felg i śrub koła

Trochę robiłem przy hamulcach niedawno, wymiana przewodu, odpowietrzanie, nie ruszałem zacisków ale może nowy płyn i przewód miedziany sprawił że zacisnęło tłoczki większe ciśnienie?.
Jutro pojeżdżę i zobaczę czy tarcze nie są mocniej nagrzane niż reszta części "w tej okolicy"
Spróbuję sam to z łożyskami zrobić, tyle że najpierw muszę wiedzieć od czego zacząć
jak masz zdechłe łożyska to będą generować tarcie ergo ciepło.. no
Rozumiem i dzięki
Czyli rozbiórka, od razu dam reparaturkę hamulca i łożyska nowe to może ustąpi kwestia. Spróbuję na starych uszczelniaczach skoro nie cieknie.
Zastanawiam się czy z tym jeżdżę już długo i dopiero to odkryłem czy po lifcie się nasiliło. Luz na kole jest minimalny, mocno trzeba je szarpać żeby jakiś 1 mm na obwodzie opony sie przesuwało, aczkolwiek nie siedzą na sztywno bo się je da "rozruszać"
Fakt, jakieś tam piski z przednich kół dochodziły już od paru miesięcy, co olałem bo cichło przy większych prędkościach. Choć łożyska nie szumią, nie grzechoczą ani nie stukają. Lekkie wibracje są i tyle.
Szybkie pytanie przy okazji, czy w GR zwrotnice smaruje się przez kalamitkę obok kuli? Jest tam mała śrubka, jeszcze nie oczyściłem tego ale wygląda jakby tam kalamitkę się wkręcało.

Czyli rozbiórka, od razu dam reparaturkę hamulca i łożyska nowe to może ustąpi kwestia. Spróbuję na starych uszczelniaczach skoro nie cieknie.
Zastanawiam się czy z tym jeżdżę już długo i dopiero to odkryłem czy po lifcie się nasiliło. Luz na kole jest minimalny, mocno trzeba je szarpać żeby jakiś 1 mm na obwodzie opony sie przesuwało, aczkolwiek nie siedzą na sztywno bo się je da "rozruszać"
Fakt, jakieś tam piski z przednich kół dochodziły już od paru miesięcy, co olałem bo cichło przy większych prędkościach. Choć łożyska nie szumią, nie grzechoczą ani nie stukają. Lekkie wibracje są i tyle.
Szybkie pytanie przy okazji, czy w GR zwrotnice smaruje się przez kalamitkę obok kuli? Jest tam mała śrubka, jeszcze nie oczyściłem tego ale wygląda jakby tam kalamitkę się wkręcało.
no .... pytanie dotyczące podłaczenia metromierza
maiłem podłaczonego Triskela pod pomarańczowy kabelek w sterowniku swiec , wszystko działalo super . teraz robię ruraka , wywaliłem cała instalacje elektryczną , nową zrobie sam i tylko to co niezbędne i tu mam pytanie: czy impuls pobrany bezposrednio z czujnika ze skrzyni wystarczy do wsterowania metromierza ? czy może jest jeszcze jakieś ustrojswo do wzmocnienie(przetworzenia) tego sygnału ? i po co sa dwa kabelki w czujniku ?
poratujcie wiedzą
maiłem podłaczonego Triskela pod pomarańczowy kabelek w sterowniku swiec , wszystko działalo super . teraz robię ruraka , wywaliłem cała instalacje elektryczną , nową zrobie sam i tylko to co niezbędne i tu mam pytanie: czy impuls pobrany bezposrednio z czujnika ze skrzyni wystarczy do wsterowania metromierza ? czy może jest jeszcze jakieś ustrojswo do wzmocnienie(przetworzenia) tego sygnału ? i po co sa dwa kabelki w czujniku ?
poratujcie wiedzą

Genitalia-to nie są włoskie linie lotnicze!!!!!!
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Oryginalnie nie ma żadnej kalamitki. Kule smaruje sie rozbierajac piaste, albo kombinujac od tylca, od strony uszczelniacza, ale takim sposobem nic rzetelnie nie ocenisz.Ulf pisze:Szybkie pytanie przy okazji, czy w GR zwrotnice smaruje się przez kalamitkę obok kuli? Jest tam mała śrubka, jeszcze nie oczyściłem tego ale wygląda jakby tam kalamitkę się wkręcało.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

To jeśli smarowanie na szybko nie wchodzi w grę, będę musiał znów spędzić weekend w garażu
I odsunie się zakup MT'ków. Ale 33 cale i tak by wymusiły serwis

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Bez jaj, jak musiało by być rozj..ane łożysko żeby felgę nagrzało i nie było go słychać?Mroczny pisze:jak masz zdechłe łożyska to będą generować tarcie ergo ciepło.. no
Rozebrać zaciski na bank są pozapiekane prowadnice lub tłoczki.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
- Wojtek
Nie rozumieszUlf pisze:Rozumiem i dzięki![]()
Luz na kole jest minimalny, mocno trzeba je szarpać żeby jakiś 1 mm na obwodzie opony sie przesuwało

To jest śrubka do ograniczania kąta skrętu kołaUlf pisze:Szybkie pytanie przy okazji, czy w GR zwrotnice smaruje się przez kalamitkę obok kuli? Jest tam mała śrubka, jeszcze nie oczyściłem tego ale wygląda jakby tam kalamitkę się wkręcało.

Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
miastek pisze:Bez jaj, jak musiało by być rozj..ane łożysko żeby felgę nagrzało i nie było go słychać?Mroczny pisze:jak masz zdechłe łożyska to będą generować tarcie ergo ciepło.. no
Rozebrać zaciski na bank są pozapiekane prowadnice lub tłoczki.
na fedimie czy mt? żaden problem..
a grzejące się sprzęgiełka to typowy objaw
Dzięki za zainteresowanie kwestią
dwa lata czytania forum i cieszę się że jak się odezwałem to mam konkretne odpowiedzi.
Najpierw hamulce, potem łożysko. Równie są podejrzane.
Ale gdy jechałem po imbusy do zdjęcia sprzęgiełek, na stacji benzynowej wyciek z chłodnicy. Wstyd i smutek, jako że wydałem sporo niedawno na lift Dobinsona, polibusze z DRM'u, koszt mechanika. No i teraz to.
Czy ktoś stosował taki proszek ceramiczny do uszczelniania chłodnicy?
Obawiam się czy to jej nie zaklei, zamuli, a wiadomo 2.8 TD jak wskazówka pójdzie w górę to za późno na płukanie i dolewanie wody.

Najpierw hamulce, potem łożysko. Równie są podejrzane.
Ale gdy jechałem po imbusy do zdjęcia sprzęgiełek, na stacji benzynowej wyciek z chłodnicy. Wstyd i smutek, jako że wydałem sporo niedawno na lift Dobinsona, polibusze z DRM'u, koszt mechanika. No i teraz to.
Obawiam się czy to jej nie zaklei, zamuli, a wiadomo 2.8 TD jak wskazówka pójdzie w górę to za późno na płukanie i dolewanie wody.
chłodnice się naprawia a nie zakleja.. chocby poxilina z zewnątrz ale bez żadnych syfów do środka
W buty sobie go wsyp, przynajmniej ci sie stopa zyciowa podniesie...Ulf pisze:

Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
Pytanie mam.
Kosmicznie roztelepały mi się szyby w drzwiach. Rozdupiło chyba uszczelki w rynienkach prowadzących szybę i teraz musze jechać albo z zamkniętą szybą albo z zupełnie opuszczoną..
Reanimował to ktoś? Podejdzie wkład od czegoś popularnego? Wiem, że mogę kupić całe drzwi
ale nie do końca o to mi chodzi.
Kosmicznie roztelepały mi się szyby w drzwiach. Rozdupiło chyba uszczelki w rynienkach prowadzących szybę i teraz musze jechać albo z zamkniętą szybą albo z zupełnie opuszczoną..
Reanimował to ktoś? Podejdzie wkład od czegoś popularnego? Wiem, że mogę kupić całe drzwi

Dzięki, na początek pójdę za radą Mrocznego, zwłaszcza że poxilinę też kupiłem.
Nowy rdzeń jak najbardziej, ale jak się ma jeden samochód to warto najpierw to co jest posklejać, jeśli się da. Co do proszku, czujnie jeszcze go nie zapodałem. Będę go wozić jak te pianki do łatania opon
Nowy rdzeń jak najbardziej, ale jak się ma jeden samochód to warto najpierw to co jest posklejać, jeśli się da. Co do proszku, czujnie jeszcze go nie zapodałem. Będę go wozić jak te pianki do łatania opon

@mroku
cale prowadnice z uszczelkami pasuja z duzego fiata,masz wiec chwila roboty
tzn trza se wspawac
cale prowadnice z uszczelkami pasuja z duzego fiata,masz wiec chwila roboty

tzn trza se wspawac

Klime se kupMroczny pisze:P........ i teraz musze jechać albo z zamkniętą szybą albo z zupełnie opuszczoną..