Drgania i stuki ?
Moderator: Jerry
Drgania i stuki ?
Witam
Wystąpił u mnie dziwny objaw, mianowicie pojawiły się drgania z cyklicznym stukiem częstszym wraz ze wzrostem prędkości. Co dziwne kiedy samochód jedzie na luzie, lub bez gazu, rozpędem, drgań ani stukania nie ma. Wyciągnąłem przedni wał i podczas jazdy na samym tyle (zapięty diff-lock) jest ok. Czy macie jakieś pomysły co to może być, jak sprawdzić krzyżaki wału ?
Pozdrawiam
CortheZ
Wystąpił u mnie dziwny objaw, mianowicie pojawiły się drgania z cyklicznym stukiem częstszym wraz ze wzrostem prędkości. Co dziwne kiedy samochód jedzie na luzie, lub bez gazu, rozpędem, drgań ani stukania nie ma. Wyciągnąłem przedni wał i podczas jazdy na samym tyle (zapięty diff-lock) jest ok. Czy macie jakieś pomysły co to może być, jak sprawdzić krzyżaki wału ?
Pozdrawiam
CortheZ
Disco 300Tdi 1998
Re: Drgania i stuki ?
Wiem że poszlaki prowadzą do napędu przedniego mostu, i gdyby były widoczne na nich luzy to odpowiedź była by prosta ( po cichu liczę że to będzie tylko krzyżak) ale krzyżaki nie wyglądają źle mają przebieg na pewno ponad 20 kkm i już mogą dziękować za współprace ale może się tylko pocieszam, więc jaka jest twoja diagnoza ?
Pozdrawiam
CortheZ
Pozdrawiam
CortheZ
Disco 300Tdi 1998
Wymień obydwa krzyżaki przedniego wału. Padł jeden.
Obydwa, bo są tanie.
Obydwa, bo są tanie.
łoś też człowiek
no skoro wydłubałeś już wał, to wymień te wyglądajace nieźle krzyżaki
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

Wymienię obydwa, przy ich cenie nie warto kombinować, czy krzyżak może już być wypracowany mimo że nie wyczuwa się na nim luzów przy ręcznym sprawdzaniu ?
Czy taki efekt może być także spowodowany kończącym się reduktorem lub dyferencjałem ?
Czy taki efekt może być także spowodowany kończącym się reduktorem lub dyferencjałem ?
Disco 300Tdi 1998
jak nie wiesz jak,to jedz do warsztatuCortheZ pisze: jak sprawdzić krzyżaki wału ?
Do warsztatu zawsze zdążę, ja nie staram się na siłę potanić koszty, ale to co jestem w stanie naprawiam sam, bo lubię i potrafię, ale nie wszystko da się zrobić bez specjalnego sprzętu i wtedy zarabia warsztat, a pytam żeby się dowiedzieć, bo nie wyczuwam na krzyżakach luzu, chodzą lekko bez zacięć, ale wiadomo że nie da się ręcznie skręcić wał z taką siłą z jaką pracuje w samochodzie. Jutro wymienię krzyżaki i zobaczymy.
Disco 300Tdi 1998
Wieloklin sprawdź.
nigdy mi sie w aucie wieloklin nie wysypal...N2O pisze:Wieloklin sprawdź.
mam ci przypomniec stan jednego w serii?LR_Olek pisze:nigdy mi sie w aucie wieloklin nie wysypal...N2O pisze:Wieloklin sprawdź.

a w disco się u mnie wieloklin wysypał na przednim wale na poczatku roku
JarekK pisze:mam ci przypomniec stan jednego w serii?LR_Olek pisze:nigdy mi sie w aucie wieloklin nie wysypal...N2O pisze:Wieloklin sprawdź.![]()
ale to nie mi sie wysypał

a jak tam, nowy nabywca kombinerki ci odeslal?

Nie no Olo, nie rób sobie jaj!LR_Olek pisze:nigdy mi sie w aucie wieloklin nie wysypal...N2O pisze:Wieloklin sprawdź.
Jak mogłoby coś złego stać się w Twoim aucie?!
Nawet do warsztatu jeździć nie trzeba

i tu jestes w mylnym bledzie...Flytier pisze: Nawet do warsztatu jeździć nie trzeba!
do warsztatu jezdzi jak sie popsuje wiec sie nie psuje bo czesto tam jest

jeszcze...LR_Olek pisze:
nigdy mi sie w aucie wieloklin nie wysypal...

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
Istne...LR_Olek pisze:i tu jestes w mylnym bledzie...Flytier pisze: Nawet do warsztatu jeździć nie trzeba!

Zdaje się, że kiedyś wklejałeś foty z wymiany głowicy w 300tdi z różowego. To chyba te wizyty nie są takie skuteczne ?LR_Olek pisze: i tu jestes w mylnym bledzie...
Disco Romulus 

Olo lubi grube tematy.
Nie jakiś tam wieloklin, albo krzyżak. To dobre dla garażowych dłubaczy.
Temat musi być poważny i warsztatowy. Żeby na zniżki pracować.
Głowica, reduktor to jest to.

łoś też człowiek
Wiechu pisze:Olo lubi grube tematy.
![]()
o to to,coś jak to
a akcja głowica była 4 lata temu
Od tego czasu nauczyłeś się jeździć ? Seria była ostatnim zakatowanym pojazdem ?LR_Olek pisze:... akcja głowica była 4 lata temu

Disco Romulus 

yuni pisze:Od tego czasu nauczyłeś się jeździć ? Seria była ostatnim zakatowanym pojazdem ?LR_Olek pisze:... akcja głowica była 4 lata temu
nie mialem nigdy zakatowanego pojazdu...
znasz mnie? nie, wiec czasem sie pohamuj.
No to pogrubimy temat, krzyżaki były dobre teraz są jeszcze lepsze bo nowe
nie wniosło to niestety nic do poprawy zachowania samochodu. Podejrzewałem jeszcze przedni dyfer i to jest winowajca, podniosłem jedną stronę i zakręciłem flanszą, jest wyczuwalne przytrzymanie i przeskok choć trzeba użyć sporej siły. Sądzę że dyfer jest zdupcony , czy jest sens naprawiać czy szukać sprawnego egzemplarza ?

Disco 300Tdi 1998
rozbierz , ale miej w pogotowiu coś na zapas
Duży luz masz na walku atakującym ?
Duży luz masz na walku atakującym ?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Luz wzdłużny jest za bardzo nie wyczuwalny, delikatny na pewno jest, ale po osi obrotu jest spory tak na oko ćwierć obrotu.
Jutro go wydłubię i zobaczy się, na co zwrócić uwagę przy wyciganiu dyfra, jakieś specjalne klucze, problemy itp?
Czy potrzebna jest nowa uszczelka czy silikon wystarczy ?
Jutro go wydłubię i zobaczy się, na co zwrócić uwagę przy wyciganiu dyfra, jakieś specjalne klucze, problemy itp?
Czy potrzebna jest nowa uszczelka czy silikon wystarczy ?
Ostatnio zmieniony pn lip 12, 2010 6:29 pm przez CortheZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco 300Tdi 1998