...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Zagnij pas na małym odcinku tak żeby stopniowo zachodził coraz mocniej i przeciągnij klamrę, zawsze działa.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
próbowałem próbowałem i nic ;/ jakaś za ciasna ta szparka jest 

GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 

Czy do wymiany łożyska oporowego sprzęgła w K160 3,3TD trzeba zrobić to samo co do wymiany sprzęgła ? Czy wystarczy odsunięcie skrzyni do tyłu na kilkanaście cm bez wyjmowania jej i będzie na tyle miejsca , żeby wymienić to łożysko ? Tak w ogóle to ktoś pamięta jaki ono ma numer ?
I na koniec czy to łożysko jest mocowane na wcisk czy jakoś przykręcane ?
I na koniec czy to łożysko jest mocowane na wcisk czy jakoś przykręcane ?
łozysko lekko przesmarowujesz i wchodzi ...
wystarczy odsunąć skrzynke do tyłu ..
wymiarów nie pamietam ale moze ktos ma na wierzchu i odpisze
wystarczy odsunąć skrzynke do tyłu ..
wymiarów nie pamietam ale moze ktos ma na wierzchu i odpisze

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Łożysko znajdziesz np KOYO w intercarsie, wątpię aby udało ci się odsunąć skrzynię na tyle aby wymienić łożysko.
Trzeba zdjąć tuleję łożyska wyciskowego(tą która jest popychana przez łapę sprzęgła, przy czym trzeba odpiąć tą tuleję od łapy - jest na dwóch drucikach). Dopiero potem tuleja na stół i można zbić z niej łożysko i nabić nowe(uważaj aby nie uszkodzić łożyska).
Jak już masz zdjętą skrzynię to warto odkręcić sprzęgło i sprawdzić stan okładzin i łożyska ślizgowego w kole zamachowym.

Trzeba zdjąć tuleję łożyska wyciskowego(tą która jest popychana przez łapę sprzęgła, przy czym trzeba odpiąć tą tuleję od łapy - jest na dwóch drucikach). Dopiero potem tuleja na stół i można zbić z niej łożysko i nabić nowe(uważaj aby nie uszkodzić łożyska).
Jak już masz zdjętą skrzynię to warto odkręcić sprzęgło i sprawdzić stan okładzin i łożyska ślizgowego w kole zamachowym.

Serdecznie podziękował.
Łożysko KOYO w IC za 56plnów a mam rabaty. Czyli robota jest grubsza niż przy samym sprzęgle. Łamałem się czy samemu nie powalczyć ....ale chyba jednak wymięknę i pojadę do Anatola. Pozdrawiam
Łożysko KOYO w IC za 56plnów a mam rabaty. Czyli robota jest grubsza niż przy samym sprzęgle. Łamałem się czy samemu nie powalczyć ....ale chyba jednak wymięknę i pojadę do Anatola. Pozdrawiam
Sprawa jest bardzo prosta, tylko trzeba zdjąć skrzynię lub wyjąc silnik.

Jakiej grubości gume bądz pas transmisyjny użyć na poszerzenia nadkoli do Patrola.
Informuje, że system będzie mocowany w formie orginalnych wywinięć nadkoli bez wspawanego paska na zewnątrz.
Na allegroszu maja pasy grubości 5mm w całkiem fajnych cenach i szerokościach ale obawiam się, że przy 5mm grubości i szerokości 10cm, będą opadnięte uszy misia
Więc zapytuję
Informuje, że system będzie mocowany w formie orginalnych wywinięć nadkoli bez wspawanego paska na zewnątrz.
Na allegroszu maja pasy grubości 5mm w całkiem fajnych cenach i szerokościach ale obawiam się, że przy 5mm grubości i szerokości 10cm, będą opadnięte uszy misia

Więc zapytuję

Nissan Patrol
a jeszcze pytanko,
jak ruszam samochodem i dam szybko 2 i 3 to idą mi po całym samochodzie wibracje, czy to jest to że za małe obroty ma czy może coś z wałem? tak samo zauważyłem że po jeździe ok 65-70km/h gdy zwalniam bez wrzucania luzu i hamowania idą takie same wibracje, mimo że obroty są w miarę wysokie (wyższe niż przy ruszaniu)
jak ruszam samochodem i dam szybko 2 i 3 to idą mi po całym samochodzie wibracje, czy to jest to że za małe obroty ma czy może coś z wałem? tak samo zauważyłem że po jeździe ok 65-70km/h gdy zwalniam bez wrzucania luzu i hamowania idą takie same wibracje, mimo że obroty są w miarę wysokie (wyższe niż przy ruszaniu)
GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 

Ja mam gume 5 mm niezbrojoną , ale wspawany pasek blachy i podcinka nadkola , a jak do oryginalnego wywinięcia dajesz to widziałem sprawdzony patent że od spodu dajesz nie same wkręty farmerskie i podkładki ale najpierw 2 cm pasek blachy aluminiowej któy zapobiegnie Ci falowaniu . U moich kolegów sprawdziło się , a mieli poszerzenia z pasa trransmisyjnego dość szerokiego , że w obie strony wystawał po około 10cm.sebson pisze:Jakiej grubości gume bądz pas transmisyjny użyć na poszerzenia nadkoli do Patrola.
Na allegroszu maja pasy grubości 5mm w całkiem fajnych cenach i szerokościach ale obawiam się, że przy 5mm grubości i szerokości 10cm, będą opadnięte uszy misia![]()
Więc zapytuję
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Wiem o czym mówisz.KarolSawiak pisze:Ja mam gume 5 mm niezbrojoną , ale wspawany pasek blachy i podcinka nadkola , a jak do oryginalnego wywinięcia dajesz to widziałem sprawdzony patent że od spodu dajesz nie same wkręty farmerskie i podkładki ale najpierw 2 cm pasek blachy aluminiowej któy zapobiegnie Ci falowaniu . U moich kolegów sprawdziło się , a mieli poszerzenia z pasa trransmisyjnego dość szerokiego , że w obie strony wystawał po około 10cm.sebson pisze:Jakiej grubości gume bądz pas transmisyjny użyć na poszerzenia nadkoli do Patrola.
Na allegroszu maja pasy grubości 5mm w całkiem fajnych cenach i szerokościach ale obawiam się, że przy 5mm grubości i szerokości 10cm, będą opadnięte uszy misia![]()
Więc zapytuję
Mam podcięte nadkola ale nie wywinięte na zewnątrz. Pasek stalowy jako usztywnienie też mam. Tylko te uszy misia mi nie paszą, chodzi o to czy pas nie obwiśnie, bo to fajansiarsko wygląda

http://allegro.pl/item1152634738_pas_pe ... ilnik.html
Nissan Patrol
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Pytanie do osób które demontowały kiedyś oryginalne manualne sprzęgiełka.
Jest tam pierścień i teraz gdzie on powinien być? Czy najpierw pierścień potem "kieliszek" na półoś, zabezpieczenie i sprzęgiełko? Bo teraz mam kieliszek, pierścień, zabezpieczenie i sprzęgiełko. Nie ja to składałem i sprzęgiełko zapina się nie całe 2mm na wielowypuście na kieliszku przez co się śliznęło i brak napędu.
Jest tam pierścień i teraz gdzie on powinien być? Czy najpierw pierścień potem "kieliszek" na półoś, zabezpieczenie i sprzęgiełko? Bo teraz mam kieliszek, pierścień, zabezpieczenie i sprzęgiełko. Nie ja to składałem i sprzęgiełko zapina się nie całe 2mm na wielowypuście na kieliszku przez co się śliznęło i brak napędu.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Ostatnio zapalalem parcha, ale gad nie zapalil.
Podczas krecenia rozrusznikiem migal "check engine"
Wyjalem kluczyk, wlozylem jescez raz i zagadal bez problemu.
Cos z immo?
Podczas krecenia rozrusznikiem migal "check engine"
Wyjalem kluczyk, wlozylem jescez raz i zagadal bez problemu.
Cos z immo?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Może sie obraził na ciebie
a tak na powarznie to mam podobnie tylko bez świecenie sie E... I raz to jest raz nie czasem odpali x razy bez problemu a czasem po drugim razie .. też jestem ciekaw dla czego....? Może ktoś ma na to lekarstwo..?!!
Mówili mi kiedys ,że trzeba poczekać aż świece sie nagrzeją i poczekać pare sekund dłużej i wtedy odpalać..?!!

a tak na powarznie to mam podobnie tylko bez świecenie sie E... I raz to jest raz nie czasem odpali x razy bez problemu a czasem po drugim razie .. też jestem ciekaw dla czego....? Może ktoś ma na to lekarstwo..?!!
Mówili mi kiedys ,że trzeba poczekać aż świece sie nagrzeją i poczekać pare sekund dłużej i wtedy odpalać..?!!
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Przerabiał ktoś temat pompy hamulcowej do Y60 . Moja trochę niedomaga .Od czego można podebrać ,wiem że są na allegro ale interesuje mnie tylko nowa . W Ipartsie nowa 250 zeta ale nie ma na stanie w Inter Carsie też nie mają okres oczekiwania około 4 tyg.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Fiba, ja kupiłem reperaturkę , większy zestaw , za 18zł i działa jak nowa . W pompie zużyciu ulegają najczęściej elementy gumowe więc po co wymieniać całą ?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
A gdzie to kupiłeś?
Jak tam sprężyny już przełożyłeś?
Jak tam sprężyny już przełożyłeś?
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
http://sklep.intercars.com.pl/
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/200/7158.html
lub w każdym sklepie motoryzacyjnym w większym mieście ( i tak biora z intercarsu )
Pamiętam ,że miałem do wyboru dwa zestawy , w tym większym były tez nowe sprężynki .
Spręzyny pomalowalem na czarno i przełożyłem .
Sprzęgiełka naprawiłeś ?
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/200/7158.html
lub w każdym sklepie motoryzacyjnym w większym mieście ( i tak biora z intercarsu )
Pamiętam ,że miałem do wyboru dwa zestawy , w tym większym były tez nowe sprężynki .
Spręzyny pomalowalem na czarno i przełożyłem .
Sprzęgiełka naprawiłeś ?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Dotoczyłem te podkładki i walczę z tym . Wieczorem wkleję parę zdjęć.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Tak wygląda dorobiona podkładka .

A tak już po zamontowaniu. Musiałem użyć dwóch ścisków stolarskich, żeby założyć ten spiralny zeger.

A tak już po zamontowaniu. Musiałem użyć dwóch ścisków stolarskich, żeby założyć ten spiralny zeger.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
bardzo ładnie , o to chodziło - a rozkminiłeś o co chodzi z tymi drugimi sprzegiełkami co różnią się nieco budową ?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
No właśnie że nie działają jak automaty . Niby wszystko to samo a nie działa.
Najgorzej bo nie da się tego innego sprzęgięłka rozebrać , żeby luknąć o co w nim chodzi albo czego nie załącza.
Najgorzej bo nie da się tego innego sprzęgięłka rozebrać , żeby luknąć o co w nim chodzi albo czego nie załącza.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Fiba pisze:Przerabiał ktoś temat pompy hamulcowej do Y60 . Moja trochę niedomaga .Od czego można podebrać ,wiem że są na allegro ale interesuje mnie tylko nowa . W Ipartsie nowa 250 zeta ale nie ma na stanie w Inter Carsie też nie mają okres oczekiwania około 4 tyg.
A więc tak reperaturki w pompie wymienioneKarolSawiak pisze:Fiba, ja kupiłem reperaturkę , większy zestaw , za 18zł i działa jak nowa . W pompie zużyciu ulegają najczęściej elementy gumowe więc po co wymieniać całą ?
hamulce odpowietrzone
korektor hamowania wyrzucony
i dalej pedał po dłuższym naciśnięciu delikatnie ucieka i hamulce dalej słabe
Pozostało już chyba wymienić pompę hamulcową na nową skoro reperaturki nie trzymają.Czy jeszcze coś pominąłem?
Ostatnio zmieniony sob wrz 11, 2010 5:28 pm przez Fiba, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
a jak hamuje?
rośnie pedał jak podpompujesz i trzyma czy leci?
zanim wymienisz pompę sprawdź stan tłoczków, tarcz i przewodów (czy nie puchną)
rośnie pedał jak podpompujesz i trzyma czy leci?
zanim wymienisz pompę sprawdź stan tłoczków, tarcz i przewodów (czy nie puchną)