Jakie felgi?
Moderator: s3R
Jakie felgi?
Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy wpis na tym forum.
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwą" posiadaczką Daihatsu Rocky II. Oczywiście już zaczynają się problemy pod tytułem - a cóż to takiego, nie, nie my nie umiemy.
Mam lekką wpadkę z oponami. Kupiłam go z niemal łysymi szosówkami. Postanowiłam więc wymienić. Po kilku dniach czytania o oponach i kilku opiniach - zdecydowałam się na kupno. Oryginalny rozmiar opon to 25575R15. Wyszło mi, że będzie dobrze jeśli kupię trochę węższe ale z innym bieżnikiem. Kupiłam więc AT 23570R15. Pojechałam od razu do wulkanizacji zapytać, czy wejdą itd. Miałam 4 dni na zwrot gdyby nie pasowało. W wulkanizacji powiedzieli, że jak najbardziej. Miałam podejrzenia, że nie koniecznie będzie to proste ze względu na różnicę w szerokości opony. Fachmani jednak twardo obstawali, że mają sposoby, będzie dobrze. Nie będę się przecież sprzeczać z fachowcami. Umówiłam się na wymianę. No i dziś okazało się, że jednak nie wejdą, a 4 dni od zakupu minęły.
Trudno, trzeba kupić felgi. Fachmani zaoferowali, że mi felgi "załatwią". Cena 400zł za komplet używek. Nie jestem specem od mechaniki a tym bardziej od felg ale coś mi się zdaje, że przesadzili. Na dodatek za nic w świecie nie chcą mi powiedzieć jaki ta felga ma mieć rozmiar.
15 to wiem, bo takie mam opony, jaka jednak szerokość? 5 śrub, to też widzę, ale jaka odległość między nimi?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję.
Od kilku miesięcy jestem "szczęśliwą" posiadaczką Daihatsu Rocky II. Oczywiście już zaczynają się problemy pod tytułem - a cóż to takiego, nie, nie my nie umiemy.
Mam lekką wpadkę z oponami. Kupiłam go z niemal łysymi szosówkami. Postanowiłam więc wymienić. Po kilku dniach czytania o oponach i kilku opiniach - zdecydowałam się na kupno. Oryginalny rozmiar opon to 25575R15. Wyszło mi, że będzie dobrze jeśli kupię trochę węższe ale z innym bieżnikiem. Kupiłam więc AT 23570R15. Pojechałam od razu do wulkanizacji zapytać, czy wejdą itd. Miałam 4 dni na zwrot gdyby nie pasowało. W wulkanizacji powiedzieli, że jak najbardziej. Miałam podejrzenia, że nie koniecznie będzie to proste ze względu na różnicę w szerokości opony. Fachmani jednak twardo obstawali, że mają sposoby, będzie dobrze. Nie będę się przecież sprzeczać z fachowcami. Umówiłam się na wymianę. No i dziś okazało się, że jednak nie wejdą, a 4 dni od zakupu minęły.
Trudno, trzeba kupić felgi. Fachmani zaoferowali, że mi felgi "załatwią". Cena 400zł za komplet używek. Nie jestem specem od mechaniki a tym bardziej od felg ale coś mi się zdaje, że przesadzili. Na dodatek za nic w świecie nie chcą mi powiedzieć jaki ta felga ma mieć rozmiar.
15 to wiem, bo takie mam opony, jaka jednak szerokość? 5 śrub, to też widzę, ale jaka odległość między nimi?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję.
Re: Jakie felgi?
255 /75 R15 to chyba nie jest oryginalny rozmiar opon to raz
Dwa że jak kupiłaś mniejsze opony na felgę 15 cali to nie rozumie dlaczego maja nie "wejść"
Nie masz tam jakiegoś funfla co Ci podpowie ?
Jak masz felgi 15 cali i opony mniejsze niż miałaś to jak na zdrowy rozum mają nie pasować
pomyśl...
Dwa że jak kupiłaś mniejsze opony na felgę 15 cali to nie rozumie dlaczego maja nie "wejść"

Nie masz tam jakiegoś funfla co Ci podpowie ?
Jak masz felgi 15 cali i opony mniejsze niż miałaś to jak na zdrowy rozum mają nie pasować

pomyśl...
Zdrapek i poharatka
Szanowny kolego
"Zużycie paliwa na standardowych oponach (215/75 r 15) mozna zejsc ponizej 8"
źródło: http://www.autocentrum.pl/daihatsu/rocky/
Można też znaleźć tę informację w kilku innych miejscach. Widzę również moje opony i faktycznie napisany na nich rozmiar jest zgodny z tym co mogę znaleźć w internecie.
Nie widziałam opon w kształcie klepsydry, tj. takich w których szerokość mierzona na bieżniku znacząco różniłaby się od szerokości mierzonej w prześwicie, tam gdzie opona styka się z felgą.
W moim przypadku 15 jest ok, ale felga odpowiednia dla szerokości 255 po wsadzeniu w oponę 235 jest za szeroka, wystaje bokami i to zbyt mocno aby to jakoś ponaciągać.
Nie mniej jednak dziękuję za dobre chęci
Owszem jest to standardowa opona dla tej marki:s3R pisze:255 /75 R15 to chyba nie jest oryginalny rozmiar opon to raz
"Zużycie paliwa na standardowych oponach (215/75 r 15) mozna zejsc ponizej 8"
źródło: http://www.autocentrum.pl/daihatsu/rocky/
Można też znaleźć tę informację w kilku innych miejscach. Widzę również moje opony i faktycznie napisany na nich rozmiar jest zgodny z tym co mogę znaleźć w internecie.
Postaram Ci to wyjaśnić. Opona ma więcej niż jeden wymiar. 15 to rozmiar dziury w oponie po przekątnej. Drugim ważnym wymiarem opony jest jej szerokość - czyli rozmiar tejże mierzony na krawędzi opony tam gdzie jest bieżnik. Zalecany to 255, jak kupiłam węższe 235.s3R pisze:Dwa że jak kupiłaś mniejsze opony na felgę 15 cali to nie rozumie dlaczego maja nie "wejść"
Nie widziałam opon w kształcie klepsydry, tj. takich w których szerokość mierzona na bieżniku znacząco różniłaby się od szerokości mierzonej w prześwicie, tam gdzie opona styka się z felgą.
W moim przypadku 15 jest ok, ale felga odpowiednia dla szerokości 255 po wsadzeniu w oponę 235 jest za szeroka, wystaje bokami i to zbyt mocno aby to jakoś ponaciągać.
Gdybym miała, nie zadawałabym pytania na forum.s3R pisze:Nie masz tam jakiegoś funfla co Ci podpowie ?
pomyśls3R pisze:Jak masz felgi 15 cali i opony mniejsze niż miałaś to jak na zdrowy rozum mają nie pasować
pomyśl...
Nie mniej jednak dziękuję za dobre chęci
no i mamy eksperta w spódnicy - brawoBeatus pisze: Szanowny kolego..........
........pomyśl.........

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Gdybym uważała się za eksperta nie pytałabym.okino pisze: no i mamy eksperta w spódnicy - brawo
Co ma do tego spódnica?
Nie wiem czy to coś wniesie do dysputy .Miałem kiedyś felgi od BMW w jakims idiotycznym calowym rozmiarze ,żadne opony nie chciały na to wejśc
jeżeli opona 255 pasuje idealnie na te felgi to 235 też da się założyć, albo mocnym kompresorem, a jak nie daje rady to wybuchem się da, np. eterem, opona założona i napompowana w ciągu sekundy. Jeżeli 'fachmani' tego nie potrafią polecam zmienić 'fachmanów'.
Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8
oj @Beatus nie złość sięBeatus pisze:Gdybym uważała się za eksperta nie pytałabym.okino pisze: no i mamy eksperta w spódnicy - brawo
Co ma do tego spódnica?

wśród spódniczek dla mnie jesteś ekspertem zwłaszcza że już na innym wątku "rozkminiłaś" co to jest ET,
założę się że spora część panów nie wie o co chodzi.
BTW - jestem zwolennikiem trzymania się opon w rozmiarze zalecanym przez producentów, ewentualnie dopuszczam rozsądne i przemyślane motanie.
100 szelestów za stalową felgę-używkę w rozsądnym stanie jest ceną do zaakceptowania.
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
I powiedzieli że nie przyjmą? jest połowa miesiąca, nie powinno im to robić różnicy.Beatus pisze: No i dziś okazało się, że jednak nie wejdą, a 4 dni od zakupu minęły.
http://daihatsu.glt.pl - podstrona "tabela felg"Beatus pisze: 15 to wiem, bo takie mam opony, jaka jednak szerokość? 5 śrub, to też widzę, ale jaka odległość między nimi?
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Przepraszam. To wszystko przez ten wczorajszy dzień. Nie dość, że te opony nadal mam na pace to jeszcze przez kilka godzin zmagałam się z mechanikami. Chciałam wymienić płyn w chłodnicy. Proszę grzecznie, panowie, nie właźcie mi pod samochód, tam jest taka płyta ochronna no i brudno jest. To prosty samochód, na pewno jest pokrętełko. Trzeba łapką z góry sięgnąć pod zbiornik, odkręcić i wyleci. Tak mi się wydaje, może sprawdzić warto. Tylko ja mam łapki za krótkie i nie sięgam. Niosą 5 litrów płynu, a mówiłam że 10. Pani się przejdzie, pogoda ładna. 3 x chodzili. 9,5 weszło.okino pisze: oj @Beatus nie złość się![]()
To wcale nie, że ja jakaś szczególnie mądra jestem, mam manula - obejrzałam sobie na obrazkach.
Ech, pechowy dzień i się człowiek drażliwy jakiś głupio robi.
Co do rozmiarów zalecanych przez producenta. Tak, tak - ja nawet nie bardzo wiem co i jak motać wiec nie kombinuję. 4 miesiące mam samochód, pierwszą w życiu terenówkę od środka widziałam - cóż ja mogę kombinować? Po prostu chciałam mieć AT z takim bieżnikiem. Wyszło mi, że 255 nie pomieszczą się w przednich nadkolach. Trzeba węższe. Zresztą ślizgam się w koleinach, ponoć przy węższych będzie lepiej.
Dzięki, że się na mnie nie wkurzyłeś za focha i za opinię o cenie też dziękuję.
Prawdę mówiąc nie rozmawiałam z nimi. Tak było napisane w warunkach zakupu, więc uznałam, że mnie obowiązuje i już.nes421 pisze:
I powiedzieli że nie przyjmą? jest połowa miesiąca, nie powinno im to robić różnicy.
No i się mi rozjaśniło. Obecnie mam ET-20 a widzę, że w tabeli jest -15. Znaczy się to jest przyczyna dla której te opony z nadkolami to tak ledwo, ledwo i na styk. Dziękuję.nes421 pisze:http://daihatsu.glt.pl - podstrona "tabela felg"
Nie wiem od kiedy 215/75 R15 i 255/75 r15 to jest to samo ?
Jeżeli chodzi o zakładanie opony na felgę to nie ET jest problemem bo to jest definicja odsadzenia a o szerokość samej felgi.
Od rantu do rantu.
Jeżeli masz jakieś lasnerskie felgi to może się okazać że będą za szerokie.
a tak w ogóle to wg netu oryginał w tym roczniku jest zdaje sie 255/70 r15.
Jeżeli chodzi o zakładanie opony na felgę to nie ET jest problemem bo to jest definicja odsadzenia a o szerokość samej felgi.
Od rantu do rantu.
Jeżeli masz jakieś lasnerskie felgi to może się okazać że będą za szerokie.
a tak w ogóle to wg netu oryginał w tym roczniku jest zdaje sie 255/70 r15.
Zdrapek i poharatka
Przy modelach po 1993r, na IFS, jest różnica standardowej opony w zależności czy to model SX czy SE. Odpowiednio: 255/70R15 albo 215SR15. Stąd pewnie rozbieżności w wypowiedziach..
zmień fachowców bo chcą cię na felgi namówić
a (ET) osadzenie mówi jak głeboko jest koło osadzone, widać by bylo ze masz inną felgę niż standard bo byś miała ograniczony skręt albo koło by wystawało za nadkole, niektórzy przespawują, niektórzy zakładają dystanse aby koło odsunąć, róznie
a co do szerokości opon i felg to
teoretycznie opony pasujące wg rozmiaru felg(szerokości) i odwrotnie(według tuv) :
6,5 >od175 do215
7 > 185 do 225
7,5 > 195 do 235
8 > 205 do 245
8,5 > 215 do 255
i wg opony pasujące felgi:
215 > 5,5 do 8,5
225 > 7 do 9
235 > 7,5 do 9,5
245 > 8 do 10
255 > 8,5 do 10,5
a w praktyce u nas różnie:)
a w rockich ifs jest chyba 8,5J/15
a (ET) osadzenie mówi jak głeboko jest koło osadzone, widać by bylo ze masz inną felgę niż standard bo byś miała ograniczony skręt albo koło by wystawało za nadkole, niektórzy przespawują, niektórzy zakładają dystanse aby koło odsunąć, róznie
a co do szerokości opon i felg to
teoretycznie opony pasujące wg rozmiaru felg(szerokości) i odwrotnie(według tuv) :
6,5 >od175 do215
7 > 185 do 225
7,5 > 195 do 235
8 > 205 do 245
8,5 > 215 do 255
i wg opony pasujące felgi:
215 > 5,5 do 8,5
225 > 7 do 9
235 > 7,5 do 9,5
245 > 8 do 10
255 > 8,5 do 10,5
a w praktyce u nas różnie:)
a w rockich ifs jest chyba 8,5J/15
F78
I to jest chyba najbliżej prawdy. Ewentualnie ciapy są i faktycznie nie umieją. W tygodniu jadę do innych, poleconychtower5 pisze:zmień fachowców bo chcą cię na felgi namówić

Wiem co to ET, kolega wyżej nawiązywał do rozmowy w innym wątku i ja to kontynuowałam. Dziękuję za tabelkę dopasowań. Tak mi jakoś też wyszło z przeliczania milimetrów na cale + informacja, że felga powinna być cal do dwóch węższa niż opona.
Pozdrawiam
a co się stanie jak będzie węższa więcej

bieżnik będzie się zużywał w obu przypadkach nierówno, jak opona dużo szersza to będziesz miał miłe bujanie na drodze (zapytaj motorfanów powiedzą ci co się z za szeroką oponą z tyłu dzieje na zakręcie o ile z niego wyjadą
) , a i potrafią nawet drutki wyjść , a jak dużo węższa opona to na bokach będziesz jeździł, nic nie chroni ani felgi ani boku opony

F78
chyba na bujanie Rockiego to opony mają najmniejszy wpływ
ja mam opony 10,5 cala na felgach seryjnych (prawie) i od 3 lat nic się nie dzieje, a różnica chyba z 4 cale jest

ja mam opony 10,5 cala na felgach seryjnych (prawie) i od 3 lat nic się nie dzieje, a różnica chyba z 4 cale jest
Takie:
7 - szerokość felgi w calach
15 - zewnętrzna średnica felgi w calach
Rozstaw śrub: 5x139,7 mm
5 - ilość śrub mocujących felgę
139,7 - średnica okręgu na którym znajduje się 5 otworów montażowych
Średnica wewnętrzna otworu centralnego felgi
108 mm
Stud size (nie wiem co to, szpilka?)
12 x 1.5
Tłumaczenie oznaczeń literowych offsetu:
H = wysoki albo dodatni, zazwyczaj +45, 40, 35mm
M = zazwyczaj +20mm
L = niski, zazwyczaj 0 albo ujemny
Felgi rozmiarami mogą (nie wszystkie muszą) pasować z Suzuki, UAZ'a, Łady Nivy oraz Rols Royce Phantom/Silver Cloud (to wersja na bulwarówkę
), niektórych modeli KIA, np. Sportage, i innych.
A rozmiar felgi: 15x7nes421 pisze:Przy modelach po 1993r, na IFS, jest różnica standardowej opony w zależności czy to model SX czy SE. Odpowiednio: 255/70R15 albo 215SR15. Stąd pewnie rozbieżności w wypowiedziach..
7 - szerokość felgi w calach
15 - zewnętrzna średnica felgi w calach
Rozstaw śrub: 5x139,7 mm
5 - ilość śrub mocujących felgę
139,7 - średnica okręgu na którym znajduje się 5 otworów montażowych
Średnica wewnętrzna otworu centralnego felgi
108 mm
Stud size (nie wiem co to, szpilka?)
12 x 1.5
Tłumaczenie oznaczeń literowych offsetu:
H = wysoki albo dodatni, zazwyczaj +45, 40, 35mm
M = zazwyczaj +20mm
L = niski, zazwyczaj 0 albo ujemny
Felgi rozmiarami mogą (nie wszystkie muszą) pasować z Suzuki, UAZ'a, Łady Nivy oraz Rols Royce Phantom/Silver Cloud (to wersja na bulwarówkę

Tia. Ja tez miałem 31 cali na standardowej feldze, ale nalewkę, twardą opone więc nei bujało bardzo. Ale chcąc nie chcąc połączenie opona/felga ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o prowadzenie się pojazdu i bezpieczeństwo.
FORTITUDINE VINCIMUS