Niva a finanse
Moderator: Albert_N
Niva a finanse
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, jestem nowy i jeszcze nie posiadam Nivki, nad której kupnem się zastanawiam ale pytanie dotyczy ceny, czy mógłby mi ktoś orientacyjnie powiedzieć co mogę kupić do 4tyś zł.
Chodzi o to czy jest szansa kupić coś sensownego w tych pieniądzach?
Z góry dzięki, Adam.
Chodzi o to czy jest szansa kupić coś sensownego w tych pieniądzach?
Z góry dzięki, Adam.
Re: Niva a finanse
zaraz skrzynka Ci się zapcha ofertami:"moją weź,moją weź"... 

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- poborcapodatkowy
Jest szansa
Pytanie tylko, co uważasz za sensowne?

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- poborcapodatkowy
Dokładnietomek pisze:zaraz skrzynka Ci się zapcha ofertami:"moją weź,moją weź"...

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
ooo, juz masz 2 do wyboru:diesla lub benzyne+LPg 

UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- poborcapodatkowy
Najlepiej obie, to sobie jedną sprawną złoży 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Nie.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Do najbliższego wypadu w teren. Potem kolejni dawcy będą potrzebni.poborcapodatkowy pisze:Najlepiej obie, to sobie jedną sprawną złoży
Niva 1,6 90
Navara 2,5 99 tez na N
Navara 2,5 99 tez na N
Witam ,
najpierw sprecyzować trzeba by do czego Ci taki sprzet potrzebny
potem sie pomyśli
PS.
mojej za 4 tysie nie wyrwiesz
najpierw sprecyzować trzeba by do czego Ci taki sprzet potrzebny

PS.
mojej za 4 tysie nie wyrwiesz

- Marek D.
-
nie mówi się dzieciom, że święty mikołaj nie istniejeJanek 44 pisze:Nie.

nie depcze się cudzych marzeń

Sam jestem ciekaw ile trzeba by było dać za sensowną nivę. Przy założeniu że nie będzie służyła do topienia (od tego miałem samuraja ale i tak życie pokazało ze nie mam w okolicy hardcorowego terenu i przede wszystkim czasu bo budowa, dzieci małe itp) tylko do lajtowej jazdy po okolicy, kilka razy w roku z przyczepką po drewno do lasu, zima gdy mocniej zawieje i do pracy bo czasem w teren muszę jechać i często z buta trzeba bo osobówka nie wszędzie dojedzie gdy błoto, mocno dziurawa droga itp.
I tak sobie dumam ze może nivka to niegłupi pomysł?
Aaa, z rosyjską technika zetknąłem sie na poziomie łady 2107 i w sumie miło ją wspominam bo to pierwszy samochód jakim jeździłem
I tak sobie dumam ze może nivka to niegłupi pomysł?
Aaa, z rosyjską technika zetknąłem sie na poziomie łady 2107 i w sumie miło ją wspominam bo to pierwszy samochód jakim jeździłem
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Ja za swoją dałem 4tys. (na zlocie ocenili, że można było tyle zapłacić), ale... w nowe części już posżło około 1tys. PLN i żeby w warsztatach kasy nie zostawiać kupiłem... migomat
Zobaczymy o co jeszcze dziwa poprosi

Zobaczymy o co jeszcze dziwa poprosi

Nie powiem10zulu pisze:Svenson Ci powie ile zainwestował w swoją ,napisz do niego.

a na serio

kupiłem za 4000 zł ( w Gdyni )
silnik 1.6 ( gaźnik , aparat zapł. , rozrząd i inne )
silnik 1.9D + osprzęt ;
polibusze
Simexy + AT ( BFG )
wszystko z zawieszenia ( sprężyny , amory , ... )
układ hamulcowy ( prawie wszystko )
łożyska ( od piast po mosty przez reduktor )
blacharka
układ wydechowy
układ napędowy ( przeguby , krzyżaki i reszta poza wałami ale już niedługo )
elektryka
...
większość była konieczna , reszta to za wiele wolnego czasu i choroba umysłowa

mało tego robię dalej

PS.
za to na mechanika ZERO zloty

Za sensowną? Pi*drzwi 9000 + pakiet startowy. Czasem się fuksem trafi za 7000 (jedną taką ktoś na forum pokazywał). Te co są taniej wymagają coraz droższego pakietu startowego
i coraz trudniej doprowadzić je do stanu, żeby w ogóle zrobiły np 5000km bez grzebania. Jak umiesz grzebać w samochodach to kupuj tanią -- może wiesz co robisz
. Jak sam nie umiesz to bierz tylko taką za jaką z czystym suemieniem dałbyś nie mniej niż 10000 (może być okazyjnie za mniej, ale upewnij się że odróżniasz okazję od miny
).
Zgrubsza można przyjąć zasadę, że Niva zrobi tyle kilometrów bez awarii uniemożliwiającej dalszą jazdę ile za nią zapłacisz
1zł = 1km
pzdr
\Seb

Zgrubsza można przyjąć zasadę, że Niva zrobi tyle kilometrów bez awarii uniemożliwiającej dalszą jazdę ile za nią zapłacisz

pzdr
\Seb
I tu może się okazać,że taksówką wyjdzie taniej jazda:) Uspokajam od razu, jest w Krakowie, choć dawno jej nie widziałem taksówka chyba na starym trooperze, dobrze już nie pamiętam.
Ale tak już poważnie, można poszukać wśród znajomych, albo znajomych znajomych pracownika telekomuny, średnio co pół roku są aukcje dla pracowników i są właśnie nivy do wyjęcia. Mój znajomy kupił 2szt tą drogą, sam uczestniczyłem w aukcji (ja nie pracuje w tp). Trafiają się tam naprawdę dobre sztuki i to za dobre pieniądze i w przyzwoitych rocznikach.
Ale tak już poważnie, można poszukać wśród znajomych, albo znajomych znajomych pracownika telekomuny, średnio co pół roku są aukcje dla pracowników i są właśnie nivy do wyjęcia. Mój znajomy kupił 2szt tą drogą, sam uczestniczyłem w aukcji (ja nie pracuje w tp). Trafiają się tam naprawdę dobre sztuki i to za dobre pieniądze i w przyzwoitych rocznikach.
Niva 1,6 90
Navara 2,5 99 tez na N
Navara 2,5 99 tez na N
sebaska pisze: Zgrubsza można przyjąć zasadę, że Niva zrobi tyle kilometrów bez awarii uniemożliwiającej dalszą jazdę ile za nią zapłacisz1zł = 1km
![]()
![]()
![]()
Zaraz zaraz... kilometrów na asfalcie, czy w terenie

W normalnym użytkowaniu jako samochodu
W przypadku użytkowania jako pompy do gnoju należy liczyć w motogodzinach
Bo kto liczy upalanie w kilometrach
pzdr
\Seb

W przypadku użytkowania jako pompy do gnoju należy liczyć w motogodzinach

pzdr
\Seb
Jako laik sie pytam tańsza jest nivka czy suza Jimi lub samuraj w utrzymaniu. W jako znawcy tematu macie wieksza wiedze w tym temacie .Auto miało by slużyc tylko do upalania.
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- Marek D.
-
Trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie:NUREK MAV pisze:Jako laik sie pytam tańsza jest nivka czy suza Jimi lub samuraj w utrzymaniu. W jako znawcy tematu macie wieksza wiedze w tym temacie .Auto miało by slużyc tylko do upalania.
jak się w tym cholerstwie zmieścić ?

Japońce są tanie i rozwojowe - niva to już nie taka tania jak kiedyś, ale też skończona konstrukcja.

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ja swoją kupiłem za 3000 wpakowałem jakieś 1500-2000 oddałem za 3500. Klajentów miałem tylu że musiałem wyłączyć telefon, za tanio ją wystawiłem - 1990r od strażaków (0 rdzy) 1,9D...
Teraz kupiłem jak w stopce, przeskok jakościowy jest ogromny, tylko te ceny części zabijają, w niwce amor 37zł tu 370 i tak w przypadku 99% części
Teraz kupiłem jak w stopce, przeskok jakościowy jest ogromny, tylko te ceny części zabijają, w niwce amor 37zł tu 370 i tak w przypadku 99% części

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
A jednak kupiłes a foty zrzuciłeś na nissana..oko_demona pisze:Ja swoją kupiłem za 3000 wpakowałem jakieś 1500-2000 oddałem za 3500. Klajentów miałem tylu że musiałem wyłączyć telefon, za tanio ją wystawiłem - 1990r od strażaków (0 rdzy) 1,9D...

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Widzę że NIVKA i tak taniej jak UZA 

Tylko twardziele pierdzą przy sikaniu
http://www.forum-gaz-uaz.pl
http://www.forum-gaz-uaz.pl