Panel sufitowy - oswietlenie, CB itp
Moderator: Kosiarz
Panel sufitowy - oswietlenie, CB itp
hej - moze przerabialiscie ten temat?
chce sobie zrobic panel sufitowy do sterowania elektrownią dodatkową, do CB, do jakichś tam bajerków, żeby też mieć lepiej oświetlone wnętrze bo seryjna lampka za bardzo z tyłu i za słaba
macie jakies doświadczenia, zdjecia, porady? moze pasuje od czegoś innego za niewielką adaptacją?
a jeśli nie pasuje i trzeba rzeźbić (co zamierzam) z pianki i maty szklanej (ale to dłuuuższa droga) to czym to domocować do dachu? bo tam nie czuję za bardzo "mięsa" do którego się można wkręcić ;(
chce sobie zrobic panel sufitowy do sterowania elektrownią dodatkową, do CB, do jakichś tam bajerków, żeby też mieć lepiej oświetlone wnętrze bo seryjna lampka za bardzo z tyłu i za słaba
macie jakies doświadczenia, zdjecia, porady? moze pasuje od czegoś innego za niewielką adaptacją?
a jeśli nie pasuje i trzeba rzeźbić (co zamierzam) z pianki i maty szklanej (ale to dłuuuższa droga) to czym to domocować do dachu? bo tam nie czuję za bardzo "mięsa" do którego się można wkręcić ;(
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

- whisky_snake
-
Re: Panel sufitowy - oswietlenie, CB itp
ales tematow na szybko naskrobal
a tak powaznie jak Ci mata szklana i klejenie nie stanowi problemu to przyklej dziadajstwo
najlepiej na silikonie do szyb samochodowych na 100 nie odpadnie ...
co do oswietlenia to wez paski ledowe po 5 zeta robi fajnie ... ew pojedyncze diody po zeta (te duze) na aledrogo swieca jak wsciekle ... posklejasz kierunkowo i w aucie jasnosc nastanie

a tak powaznie jak Ci mata szklana i klejenie nie stanowi problemu to przyklej dziadajstwo

co do oswietlenia to wez paski ledowe po 5 zeta robi fajnie ... ew pojedyncze diody po zeta (te duze) na aledrogo swieca jak wsciekle ... posklejasz kierunkowo i w aucie jasnosc nastanie
co do diód to akurat wim - bo wyrzeźbiłem to sobie własnoręcznie w całej chałupie 

PATROLnięty 

zrobiłem do w160 ale na szkielecie ze sklejki, na to warstwa pianki pod panele podłogowe "dla miękkości" i na całość tapicerka. Mocowanie z przodu na śruby od lusterka, z tyłu blachowkrety do poprzecznego wzmocnienia dachu, które biegnie od słupka B z lewej do słupka B z prawej
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
a mozesz wrzucic jakies foto?
PATROLnięty 

z prac raczej nie mam, ale sprawdzę. Z autka po week&zie najwcześniej
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
efekt koncowy styknie - chodzi mi o koncowe dzielo 

PATROLnięty 

Znajomy w długim y60 za adoptował bez specjalnej rzeźby panel od jakiegoś grand voyagera lub czegoś podobnego. wyszło podobnie do http://www.trasek.com.pl/webpage/realizacje45.html
Biały kuter Y60
tel: 502-358-221
tel: 502-358-221
http://img193.imageshack.us/i/zdjcie303a.jpg/
http://img809.imageshack.us/i/zdjcie305a.jpg/
przegródki dopasowane do wielkości map, białe gumki zapobiegaja ich wypadaniu. Docelowo mają byc bardziej estetyczne zamknięcia. Działa dwa lata, nie rozpada sie i nie trzeszczy. Konstrukcja ze sklejki łączona metodą "szycia i klejenia" (tak jak kajaki się robi ze sklejki). Troszkę przyciąłem daszki przeciwsłoneczne.
http://img809.imageshack.us/i/zdjcie305a.jpg/
przegródki dopasowane do wielkości map, białe gumki zapobiegaja ich wypadaniu. Docelowo mają byc bardziej estetyczne zamknięcia. Działa dwa lata, nie rozpada sie i nie trzeszczy. Konstrukcja ze sklejki łączona metodą "szycia i klejenia" (tak jak kajaki się robi ze sklejki). Troszkę przyciąłem daszki przeciwsłoneczne.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
Witam
Wykonalem coś takiego
Może wieczorem pstryknę zdjęcie
Wykonane jest to z blachy aluminiowej oklejonej tapicerką samochodową w kolorze jak wnętrze
Y60
Przykręcone jest do tego CB, w tej chwili bedę podmienial oświetlenie to na środku
Wykonalem coś takiego
Może wieczorem pstryknę zdjęcie
Wykonane jest to z blachy aluminiowej oklejonej tapicerką samochodową w kolorze jak wnętrze
Y60
Przykręcone jest do tego CB, w tej chwili bedę podmienial oświetlenie to na środku
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
Ja proponuje założyc kącik miłośników/następców Adama Słodowego

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
dzieki panowie, mi sie juz pomysl tez powoli klaruje
czekam chetnie na zdjecia tego aluminiaka
a co do slodowego - to ze w gnoju jezdze, nie znaczy ze musze jeździć trupem bez opcji komfortu ;P
czekam chetnie na zdjecia tego aluminiaka
a co do slodowego - to ze w gnoju jezdze, nie znaczy ze musze jeździć trupem bez opcji komfortu ;P
PATROLnięty 

- Cement
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Odświeżę temat. i jak tam kolego udało ci się coś zmajstrować? Jesli tak daj zdjęcia ! 
Bo powiem szczerze, że mnie trochę tym natchnąłeś.
Mam tylko dylemacik, w gr60 wersji slx ponad lusterkiem jest przechyłomierz z którego nie chciał bym rezygnować. Co prawda mam pomysł jak to zrobić ale muszę sprawdzić czy dam rade się "pomieścić" ze śrubami. No chyba że ktoś już coś takiego zmotał, to prosił bym fotki. jak ukończę dzieło to się pochwalę.
kilka pytań:
Ile wytrzymają oryginalne kable od lampy kabinowej? (CB, podswietlanie LED, ewentualnie wyjście na zasilanie dla GPS)
Nie pamiętam co jest na tym samym bezpieczniku, ale jest szansa że będę musiał dać wtedy "większy", mam rację?
jakie powinny być optymalne wymiary tak bym się w głowę na wyjebach nie uderzał?

Bo powiem szczerze, że mnie trochę tym natchnąłeś.

Mam tylko dylemacik, w gr60 wersji slx ponad lusterkiem jest przechyłomierz z którego nie chciał bym rezygnować. Co prawda mam pomysł jak to zrobić ale muszę sprawdzić czy dam rade się "pomieścić" ze śrubami. No chyba że ktoś już coś takiego zmotał, to prosił bym fotki. jak ukończę dzieło to się pochwalę.
kilka pytań:
Ile wytrzymają oryginalne kable od lampy kabinowej? (CB, podswietlanie LED, ewentualnie wyjście na zasilanie dla GPS)
Nie pamiętam co jest na tym samym bezpieczniku, ale jest szansa że będę musiał dać wtedy "większy", mam rację?
jakie powinny być optymalne wymiary tak bym się w głowę na wyjebach nie uderzał?

KIA Rocsta `96 2.2 d
Patrol GR Y60-krótki 2,8 TD `95 (skradziony)
UAZ 469B `89 (sprzedany)
UAZ 469B `89 (sprzedany)
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
przenieś sobie przechyłomierz na konsolę (wg. mnie jest to lepsze rozwiązanie, niż wersja pod lustrem) - u nas to tak wygląda:

y60 autobus, czerwony.
Cement pisze: w gr60 wersji slx ponad lusterkiem jest przechyłomierz z którego nie chciał bym rezygnować.
ja jeszcze nie ruszyłem tematu, moze jakos blizej swiat ale raczej po nowym roku bo czasu brak
ja ide mozliwie plasko bo wlasnie miejsca wiele nie ma
moglbys mi podrzucic zdjecie tego przechyłomierza? nie wiedziałem, ze jest cuś takiego
PATROLnięty 

- Cement
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Kolega post wyżej dał fotkę to to coś pomiędzy kierownicą a "cykorłapką" (3 zegary)
Myślałem tez nad takim rozwiązaniem, Zrezygnowaliście z podświetlania?? Bo można wziąć prąd z kostki od radia (jest jedna wolna żyła która "dostaje +" po włączeniu świateł (ponoć niektóre radia miały osobne podświetlanie).
Na razie motam jakiś szablon z kartonu, później sklejka z z matą szklaną i żywicą epoksydową, a całość obita materiałem, półki chcę zabezpieczyć przy pomocy siatki np. takiej http://allegro.pl/bmw-e38-siatka-mocuja ... 35278.html.
Na samo wykończeni mam kilka pomysłów.
Myślałem tez nad takim rozwiązaniem, Zrezygnowaliście z podświetlania?? Bo można wziąć prąd z kostki od radia (jest jedna wolna żyła która "dostaje +" po włączeniu świateł (ponoć niektóre radia miały osobne podświetlanie).
Na razie motam jakiś szablon z kartonu, później sklejka z z matą szklaną i żywicą epoksydową, a całość obita materiałem, półki chcę zabezpieczyć przy pomocy siatki np. takiej http://allegro.pl/bmw-e38-siatka-mocuja ... 35278.html.
Na samo wykończeni mam kilka pomysłów.

KIA Rocsta `96 2.2 d
UAZ 469B `89 (sprzedany)
UAZ 469B `89 (sprzedany)
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
podświetlenie jest, nawet w tym samym kolorze co reszta świecidełek 

proszz:sbst pisze:moglbys mi podrzucic zdjecie tego przechyłomierza? nie wiedziałem, ze jest cuś takiego

y60 autobus, czerwony.
- Cement
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Ehhh stale brak czasu do tego pogoda się ..... no właśnie
Model kartonowy już jest, teraz tylko trzeba się zmobilizować i wziąć do roboty.
Przechyłomierz chyba jednak zostanie na miejscu (jeśli się da) przód zawiśnie na odpowiednio wyprofilowanej blasze. jak będę motał porobię fotki
Model kartonowy już jest, teraz tylko trzeba się zmobilizować i wziąć do roboty.
Przechyłomierz chyba jednak zostanie na miejscu (jeśli się da) przód zawiśnie na odpowiednio wyprofilowanej blasze. jak będę motał porobię fotki
KIA Rocsta `96 2.2 d
UAZ 469B `89 (sprzedany)
UAZ 469B `89 (sprzedany)