Suzuki Samurai sprezyna - problem
Moderator: Albert_N
Suzuki Samurai sprezyna - problem
witam
mam pytanie do forumowiczów w sprawie zawieszenia na sprężynie w Samuraiu, mianowicie zaadaptowałem zawieszenie z Jimny do Samuraia wszystko byłoby ok gdyby nie to ze przy prędkości 30-40 km/h dochodzi do dziwnego rezonansu w przednich kolach i nie da się otrzymać kierownicy ani opanować autka, czy może być to wina drążka kierowniczego? Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o sposób na rozwiązanie i wszelkie rady. POMOCY!!
pozdrawiam
mam pytanie do forumowiczów w sprawie zawieszenia na sprężynie w Samuraiu, mianowicie zaadaptowałem zawieszenie z Jimny do Samuraia wszystko byłoby ok gdyby nie to ze przy prędkości 30-40 km/h dochodzi do dziwnego rezonansu w przednich kolach i nie da się otrzymać kierownicy ani opanować autka, czy może być to wina drążka kierowniczego? Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o sposób na rozwiązanie i wszelkie rady. POMOCY!!
pozdrawiam
Re: Suzuki Samurai sprezyna - problem
możliwe że źle ustawiłeś kąt pochylenia sfożnia zwrotnicy daj jakieś foto będzie łatwiej czegoś się dopatrzeć albo drążek nie idzie w lini z panchardem
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
foty niebawem wrzucę, kola nie wyważone, ale jestem pewny ze to nie kola bo nie szarpie kierownica tylko skręca gdzie chce...
Jaki rozmiar kół?
Może trzeba zalożyć amortyzator skrętu.
Może trzeba zalożyć amortyzator skrętu.
Dzika Koza
to możne zbieżność albo coś kulawo wspawane
Wczesniej napisales, ze rezonans, a wiec drgania. Ja mialem cos podobnego, myslalem, ze skaszaniona geometria, a okazalo sie ze 600g z jednej i 400g z drugiej kola - Silverstone 33"morfi888 pisze:foty niebawem wrzucę, kola nie wyważone, ale jestem pewny ze to nie kola bo nie szarpie kierownica tylko skręca gdzie chce...

Ale, jesli kola nie wracaja do pozycji na wprost, to pewnie kat zwrotnicy. Jakos ustawiales ten kat wogole, czy wyszlo jak wyszlo?
Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Widać,ze nie masz pojęcia o tym co robisz.Lepiej nie wyjeżdżaj tym na asfalt,bo będzie nieszczęście.morfi888 pisze:witam
pozdrawiam
Jak najszybciej sprawdz kąt wyprzedzenia,wyważenie kół,zbieżność etc.Jezeli wiesz co to jest.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
A ja bym się tak nie trzymał popapranych katów. Mam dwa bliźniacze przypadki podobnego zachowania. Auta z takimi samymi oponami fedima 31 Scirocco przy jeździe około 50 -60 km/h telepie powyżej lekko się uspokaja. U mnie grzebane zawieszenie na resorze u kumpla nie grzebane i tak bije. Jak zakładałem opony (felgi nowe) to gość zbaraniał jak trzeba było je wyważyć, wiec odpuściłem. Wcześniej na 275/75 r15 bieżnik Sahara nic nie biło. Czyli problem leży w oponach raczej. Chociaż wczoraj oglądałem końcówki w drążkach kierowniczych i chyba mam sprawcę zamieszania ale o tym czy to na pewno to przekonam się jak wymienię wszystkie 4 sztuki. Ps ( mam drążki projektu Biga dlatego mam 4 końcówki).
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4