samurai 1,3 uszkodzony komputer??

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

miller69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

samurai 1,3 uszkodzony komputer??

Post autor: miller69 » pn gru 06, 2010 2:01 pm

Witam.
Jestem właśnie w fazie doprowadzania do jako takiego stanu nabytej niedawno samuraiki , no i niestety pojawił sie spory problem.
Do piątku autko odpalało i chodziło ok, w czasie jazdy nagle zgasło , tak jakby z braku paliwa( stan w baku był niski), więc bez paniki szybka wyprawa na cpn dokupienie 5l i du.... .
Cholowanko do zaprzyjaźnionego mechanika(tez ma samuraia niestety na gaźniku) i rozkminka co jest nie tak.
Auto nie odpala, ale paliwo dochodzi, iskra jest ,rozrusznik kręci, check engine nie pokazuje żadnych błędów i nic nawet nie warknie. :)11
Kumpel zauważył nie dokręcone klemy i stwierdził że być może padł komp od tego?? Aż taki delikatny to chyba samurai nie jest.
Moze ktoś pomoże co z tym fantem zrobić??
Ps. no i w razie czego to jak przerobić wtrysk na gaźnik i za ile??
Pozrawiam.

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: samurai 1,3 uszkodzony komputer??

Post autor: Kostuch » pn gru 06, 2010 2:38 pm

miller69 pisze:Witam.
Jestem właśnie w fazie doprowadzania do jako takiego stanu nabytej niedawno samuraiki , no i niestety pojawił sie spory problem.
Do piątku autko odpalało i chodziło ok, w czasie jazdy nagle zgasło , tak jakby z braku paliwa( stan w baku był niski), więc bez paniki szybka wyprawa na cpn dokupienie 5l i du.... .
Cholowanko do zaprzyjaźnionego mechanika(tez ma samuraia niestety na gaźniku) i rozkminka co jest nie tak.
Auto nie odpala, ale paliwo dochodzi, iskra jest ,rozrusznik kręci, check engine nie pokazuje żadnych błędów i nic nawet nie warknie. :)11
Kumpel zauważył nie dokręcone klemy i stwierdził że być może padł komp od tego?? Aż taki delikatny to chyba samurai nie jest.
Moze ktoś pomoże co z tym fantem zrobić??
Ps. no i w razie czego to jak przerobić wtrysk na gaźnik i za ile??
Pozrawiam.
Jak jest iskra i pompa działa, to ecu jest ok.
A patrzyłeś, czy sika tym paliwem na przepustnicę przy kręceniu rozrusznikiem?
A może rozrząd zerwany i nie zauważyłeś? :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pn gru 06, 2010 2:53 pm

albo przeskoczył :)
ale nie panikuj jest bezkolizyjny :)21
Fascynaci 4x4

miller69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miller69 » śr gru 08, 2010 5:17 pm

:( :( :( :( :( jeszcze parę minut temu miałem nadzieję że komp będzie ok, niestety podłączyłem go u kumpla w takim samym samuraiu i nic kaputt.
znacie może namiary na kogoś kto może reperuje ecu lub ma działający do sprzedania w rozsądnych piniądzach?
no i w razie czego ile może kosztować przeróbka na gaźnik??
pzdr.

Awatar użytkownika
RadziO413

Post autor: RadziO413 » śr gru 08, 2010 7:59 pm

miller69 pisze::( :( :( :( :( jeszcze parę minut temu miałem nadzieję że komp będzie ok, niestety podłączyłem go u kumpla w takim samym samuraiu i nic kaputt.
znacie może namiary na kogoś kto może reperuje ecu lub ma działający do sprzedania w rozsądnych piniądzach?
pzdr.
Bez sensu eliminować wtrysk :)3
Sj 413 89' [S]pecial werszyn

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » śr gru 08, 2010 9:36 pm

nionio idealne rozwiązanie z wtrysku na gaźnik ...pewnie juz masz 200 priv z propozycją zamiany ....złóż swój komp z później poczytaj na spokojnie o gaźniku ... bo to nawet nie jest z deszczu pod rynnę ....coś mi sie obija ze os swifta 1.3 podchodzi ale to musisz sprawdzic
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » śr gru 08, 2010 10:22 pm

Podjedz z kompem do jakiegoś elektronika i może naprawi. Generalnie komp w samuraiu to nie jest jakieś skomplikowane rozwiązanie. Często ulegają erozji ścieżki na płytce albo inne pierdółki związane z wilgocią, które łatwo naprawić. A pomysł zmiany na gaźnik jest zupełnie nie trafiony :)3
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » śr gru 08, 2010 10:52 pm

miller69 pisze::( :( :( :( :( jeszcze parę minut temu miałem nadzieję że komp będzie ok, niestety podłączyłem go u kumpla w takim samym samuraiu i nic kaputt.
pzdr.
Nie wiem jak jest w Samuraju, ale np. w Vitarze jest kilka typów komputerów (różne numery) i na innym numerze nie odpali... :roll:
Zielony Autobus 2,7TDi

miller69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miller69 » czw gru 09, 2010 9:02 am

dzięki koledzy za podpowiedzi, rzeczywiście kompa najpierw spróbuje reanimować , z tym gaźnikiem to trochę mnie poniosło, no ale w szoku byłem i stresie jak to młody kot.
aha kompy miały te same oznaczenia.
pzdr.

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pt gru 10, 2010 7:10 am

Komp od Swifta nie podchodzi, kolega ostatnio przerabiał, ma inną wtyczkę ecu.
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » pt gru 10, 2010 8:08 am

Browning pisze:
pzdr.
Nie wiem jak jest w Samuraju, ale np. w Vitarze jest kilka typów komputerów (różne numery) i na innym numerze nie odpali... :roll:
ale to nie jest vitara, tutaj ten problem nie wystepuje.
Samurai 1.6 16v... in progress....

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » pt gru 10, 2010 9:20 am

To moze sprawdz jeszczew druga strone - podepnij sprawny komputer znajomego do swojego auta. Jak pojdzie bedziesz mial jednoznaczna odpowiedz.
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » pt gru 10, 2010 10:06 am

Po objawach to prawie na pewno komp.
Wymiana na gaznik: zaryzukuję stwierdzenie: byłbys chyba pierwszy :)...
Nikt nie produkuje zamiennków a liczba orginałów sie systematycznie zmniejsza. Ceny na poziomie kilkusest złotych to już pomału standard :evil:

Pod Wieliczką jest gość który diagnozuje i naprawia moduły. Znajdziesz go na alledrogo.
(tak na wszelki wypadek: nie mam z nic wspólnego,to nie jest kryptoreklama, pomagam koledze tylko, ale jak uznasz że trza nieco przyciąć ten wątek Albercie, to tnij Waść śmiało...)
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91

miller69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miller69 » pt gru 10, 2010 2:31 pm

dzieki za info w międzyczasie znalazłem firmę z Gdańska reanimującą kompy i już wysłałem swojego, we wtorek powinien juz wrócic i się zobaczy co i jak .
pzdr.

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pt gru 10, 2010 7:24 pm

Jak przyjdzie to napisz co było, będzie dla potomnych :)2
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
Dafit

Kontaktowanie:

Post autor: Dafit » sob gru 11, 2010 12:16 pm

wolisz wymienic wtrysk na gaznik? hehe, wtedy dopiero zaczna sie Twoje problemy.
Samurai 1.6 16v... in progress....

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » sob gru 11, 2010 5:39 pm

miller69 pisze:dzieki za info w międzyczasie znalazłem firmę z Gdańska reanimującą kompy i już wysłałem swojego, we wtorek powinien juz wrócic i się zobaczy co i jak .
pzdr.
Wysłałem tam swojego jakiś czas temu. Diagnoza przez telefon że straszna awaria jakiś procesor za naprawę zażądano tyle co za używkę. Komp przyszedł zaplombowany. Przy zabezpieczaniu go przed utopieniem stwierdziłem, że w środku coś lata. Zerwałem plomby otworzyłem, a w środku śrubka mocująca płytkę swobodnie sobie hula po ścieżkach. tak się wku....m, że odkręciłem płytkę i dokładnie obejrzałem luty. Kiedyś bawiłem się lutownicą i potrafię rozpoznać czy ktoś wymieniał jakąś część czy nie. Procesory na pewno nie. Wyglądało jakby jakiś "zimny lut" był poprawiony i to tyle. Jak mi kiedyś komp padnie to do znajomego elektronika zaniosę niech poogląda.

Ogólnie to mam wrażenie, że mnie ktoś z Gdańska w butelkę nabił.
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
sesi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sesi » sob gru 11, 2010 7:50 pm

Witam
Z tym sterownikiem w Sukach to nie taka rzadkość (niestety) :evil:
pół roku temu miałem tą samą przypadłość, wysyłałem ecu też do Gdańska, wrócił naprawiony, wprawdzie nie bez problemu bo po rozebraniu go człowiek zadzwonił i powiedział że naprawa będzie droższa o około 200 zł no i czas oczekiwania wydłuży się znacząco
tak więc w sumie wyszło zaj....cie drogo i długo, ale cóż czego się nie robi dla ukochanej Suczki :lol:
pozdro
SUCZKA SJ 413

Awatar użytkownika
droidboo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: droidboo » śr gru 15, 2010 11:27 pm

Ja mam w swoim samuraiu już kompa po jakiejś naprawie, ale nie do końca mu ufam. Niby wszystko chodzi, ale na razie jestem na etapie ustalania, co jest powodem strasznej zamuły przy ruszaniu i tak do 3000obr. Ostatnio też nie chce odpalić suzuka bez dodania gazu, chociaż póki co throttle opener wydaje się być sprawny. Mam też drugiego kompa po wylaniu kondensatorów i po naprawie chałupniczej. Auto na nim odpala, ale nie ma wolnych obrotów. Stąd mam pytanie, czy ktoś się spotkał z kompem, który działał, ale kulawo?
Samurai '90 1.9 GLD - mota się.

miller69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: miller69 » pt gru 17, 2010 8:48 am

no i po bólu , komp wrócił (naprawa 250pln) suza odpaliła od pierwszego "kopa" wygląda ze chodzi ok.
według zaprzyjaźnionego mechanika i fachowca naprawiającego kompa przyczyną awarii były nie dokręcone klemy akumulatora , podobno nie byłem pierwszy z takim problemem.
więc ku przestrodze koledzy sprawdźcie u siebie , czy klemy i masa porządnie po dokręcane bo przez taką pierdołę można stać się lżejszym o niezłą kaskę , którą wszak można znacznie lepiej wydać.
pozdrawiam. :)11

Awatar użytkownika
bajaboss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bajaboss » pt gru 17, 2010 10:10 am

miller69 pisze:przyczyną awarii były nie dokręcone klemy akumulatora
U mnie było tak samo :oops:
Samurai 1.3 '91

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt gru 17, 2010 10:59 am

miller69 pisze:no i po bólu , komp wrócił (naprawa 250pln) suza odpaliła od pierwszego "kopa" wygląda ze chodzi ok.
według zaprzyjaźnionego mechanika i fachowca naprawiającego kompa przyczyną awarii były nie dokręcone klemy akumulatora , podobno nie byłem pierwszy z takim problemem.
więc ku przestrodze koledzy sprawdźcie u siebie , czy klemy i masa porządnie po dokręcane bo przez taką pierdołę można stać się lżejszym o niezłą kaskę , którą wszak można znacznie lepiej wydać.
pozdrawiam. :)11
Generalnie jak się odepnie akumulator na chodzącym silniku (bo np klema spadła), to napięcie w instalacji wzrasta dosyć drastycznie.
Pierwsze lecą od tego kondensatory blokujące zasilanie - potocznie wylewają/gotują się.
Co prawda koszt tych kondensatorów to w sumie nie więcej niż 5zł, ale nie każdy jest elektronikiem, więc trzeba wyłożyć nieco więcej...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
droidboo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: droidboo » pt gru 17, 2010 9:45 pm

Mam właśnie taki komputer po "wylewie" i domowej regeneracji. Auto na nim odpala, ale nie ma wolnych obrotów. Kwasior jak się wyleje zjada ścieżki i komp siada. Profilaktycznie można wymienić sobie te kondensatory na nowe (oryginalne są podobno średniej jakości), na wyższe napięcie. Nie tylko nagłe podwyższenie napięcia zabija kondensatory elektrolityczne, ale również wiek, z którym po prostu puchną i wylewają lub nawet wybuchają.
Samurai '90 1.9 GLD - mota się.

Awatar użytkownika
kamil1024
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kamil1024 » pn kwie 18, 2011 9:27 pm

Mam Swifta wstawionego(1,3), jak sprawdzić czy to komp padl? Bledow nie pokazuje, pompka chodzi. Dzialal, dzialal i zdechl...
N4X4D

Awatar użytkownika
RadziO413

Post autor: RadziO413 » wt kwie 19, 2011 7:37 pm

Najlepiej podpiąć z innego swifta wtedy będzie czarno na białym :)21
Sj 413 89' [S]pecial werszyn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”