Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
- Kamil75
- jestem tu nowy...
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Witam.
Koledzy planuję wymianę wieszaków na dłuższe. Podpowiedzcie proszę jak to zrobić fachowo. Co i w jakiej kolejności odkręcić, gdzie podeprzeć (podstawić) by po "rozprężeniu" resora wszystko mi się bez kłopotu złożyło. Głupio z takim drobiazgiem do mechanika lecieć, który i tak weźmie jak "cygan za matkę"
Pozdrawiam
Koledzy planuję wymianę wieszaków na dłuższe. Podpowiedzcie proszę jak to zrobić fachowo. Co i w jakiej kolejności odkręcić, gdzie podeprzeć (podstawić) by po "rozprężeniu" resora wszystko mi się bez kłopotu złożyło. Głupio z takim drobiazgiem do mechanika lecieć, który i tak weźmie jak "cygan za matkę"
Pozdrawiam
ja robiłem tak że pierwsze odkręcałem śruby na wieszakach obydwie samiego lekko do góry najlepiej cały przód lub tył zależy gdzie zmieniasz
wywalasz wieszak mogą być delikatne opory zmienisz stare gumy z wieszaków i zakładasz nówki polibusze najczęściej jest tak że są do wymiany i znowu windujemy samiego do góry i przymieżamy nówke sztuke wieszak jeśli pasi zakładamy i skręcamy do kupy
samiego z lewarka na glebę i konieczna przejaszczka testy itd po pomyślnych testach siadamy tak rzeby było widać nowy nabytek zamontowany w furze i sączymy browar

Ja niemiałem zderzaka i było prościej napewno

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
Zna ktoś wymiary oringu pod aparatem zapłonowym? Tego co się na aparat zakłada. Musze wymienić, ale chcę mieć nowy w ręce zanim zacznę rozkręcać.
Samurai 1.3 '89r
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
55x2,5. Najlepiej poszukać w najbliższym dobrym sklepie z uszczelniaczami, bo jako uszczelniacz do suzuki jest kilku-kilkunastokrotnie droższy 
Właśnie zobaczyłem, że też jesteś z Krakowa - na Kuźnicy Kołłątajowskiej, koszt całe 2zł

Właśnie zobaczyłem, że też jesteś z Krakowa - na Kuźnicy Kołłątajowskiej, koszt całe 2zł

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
Podpowie mi ktoś jaka jest różnica i czy wogóle jest pomiedzy świecami NGK BR5ES i BR6ES.
W Samuraiu powinny być BR5ES, u mnie zamontowane są BR6ES i zastanawiam się czy w czymś to przeszkadza?
Świece ładnie wypalone, pali ładnie, spalanie w normie...
W Samuraiu powinny być BR5ES, u mnie zamontowane są BR6ES i zastanawiam się czy w czymś to przeszkadza?
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Dzięki jak złożę na pewno wypiję browara za także za Twoje zdrowiearni89 pisze:ja robiłem tak że pierwsze odkręcałem śruby na wieszakach obydwie samiego lekko do góry najlepiej cały przód lub tył zależy gdzie zmieniaszwywalasz wieszak mogą być delikatne opory zmienisz stare gumy z wieszaków i zakładasz nówki polibusze najczęściej jest tak że są do wymiany i znowu windujemy samiego do góry i przymieżamy nówke sztuke wieszak jeśli pasi zakładamy i skręcamy do kupy
samiego z lewarka na glebę i konieczna przejaszczka testy itd po pomyślnych testach siadamy tak rzeby było widać nowy nabytek zamontowany w furze i sączymy browar
![]()

- ostrokolowo
Czy wraz z dłuższymi wieszakami nie jest koniecznym zamontowanie amortyzatorów o większym skoku?
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik
Nie szukać dziury w całymgruszek pisze:Podpowie mi ktoś jaka jest różnica i czy wogóle jest pomiedzy świecami NGK BR5ES i BR6ES.

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
ostrokolowo pisze:Czy wraz z dłuższymi wieszakami nie jest koniecznym zamontowanie amortyzatorów o większym skoku?
jest wskazane
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
punix pisze:55x2,5. Najlepiej poszukać w najbliższym dobrym sklepie z uszczelniaczami, bo jako uszczelniacz do suzuki jest kilku-kilkunastokrotnie droższy
Dzięki. Kupie w budce na Opolskiej, bo bliżej mam

Samurai 1.3 '89r
Może ktoś udostępnić wyraźne zdjęcie wałka sprzęgłowego sj/samuraia, patrzęc od strony sprzęgła (czyli to co wystaje ze skrzyni)?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- szerokimost
KSikorski pisze:Może ktoś udostępnić wyraźne zdjęcie wałka sprzęgłowego sj/samuraia, patrzęc od strony sprzęgła (czyli to co wystaje ze skrzyni)?
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-suzuk ... 00888.html
Samiec
mam do wymiany reduktor hamowania w sj413 (z prawej strony przy ramie, łącznik między przednimi i tylnymi hamulcami)...niestety...nikt tego nie ruszal penwie od stu lat, zardzewiałe na maxa, nie można odkręcić przewodów hamulcowych.
Pryskam penetratorami co jakiś czas, możliwość odkręcenia jest tylko kluczem płaskim...a te w dodatku się ślizgają na tych nakrętkach.
szukam jakichś super kluczy, które będą trzymać nakrętki i nie będą się ślizgać zaokrąglając je :/.
niestety nie ma możliwości użycia klucza nasadowego
.
Pryskam penetratorami co jakiś czas, możliwość odkręcenia jest tylko kluczem płaskim...a te w dodatku się ślizgają na tych nakrętkach.
szukam jakichś super kluczy, które będą trzymać nakrętki i nie będą się ślizgać zaokrąglając je :/.
niestety nie ma możliwości użycia klucza nasadowego

SJ 413 '87
złap se morsem 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Lapanie morsem ma jeden minus, jak sie zagniecie za bardzo nakretke to i tak sie przewod ukreci
Ja zawsze zakladam klucz plaski i od roznych stron sprzedam nakretce kilka mlotkow, puszcza zazwyczaj 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
chyba znalazłem odpowiednie klucze do tego...płaskie, półotwarte
http://zakupy.muratordom.pl/klucze-zest ... 3891,3183/
ktoś już takie stosował?
6-kątne, więc trzymać będą o niebo lepiej i powinno pomóc....
teraz spacer do sklepu majsterkowicza i sprawdzenie czy coś takiego się dzisiaj jeszcze kupi aby nie stracić weekendu
ktoś już takie stosował?
teraz spacer do sklepu majsterkowicza i sprawdzenie czy coś takiego się dzisiaj jeszcze kupi aby nie stracić weekendu

SJ 413 '87
U mnie skrzynia leży jeszcze nie założona - możesz podotykać.KSikorski pisze:Może ktoś udostępnić wyraźne zdjęcie wałka sprzęgłowego sj/samuraia, patrzęc od strony sprzęgła (czyli to co wystaje ze skrzyni)?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
W markecie na sztuki kupisz takie klucze.Fredny pisze:chyba znalazłem odpowiednie klucze do tego...płaskie, półotwarte
ktoś już takie stosował?
Do suzuki wystarczy rozmiar 10-11.
Zainwestuj od razu w wężyk miedziany, końcówki 10x1 i praskę...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
jak klucz juz obskakuje i sześciokąt ściachany,to i tak smietnik.Dlatego mors,ew lekkie skrócenie przewodu,praska i nowa nakrętka.
Klucze oczkowe otwarte,to dobry patent,ale też nie zawsze dają radę.
Klucze oczkowe otwarte,to dobry patent,ale też nie zawsze dają radę.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
nakretki w dobrym stanie, ale klucze i tak jeżdżą..
kluczy takich nie widziałem w castoramie, a tylko taka u nas jest. w poniedziałek poszukam po lokalnych sklepach. może coś się znajdzie.
kluczy takich nie widziałem w castoramie, a tylko taka u nas jest. w poniedziałek poszukam po lokalnych sklepach. może coś się znajdzie.
SJ 413 '87
No wiesz,dla mnie jak szesciokat zjechany,to złom i tyle.
Ale jak stryjenka uważa
Ale jak stryjenka uważa

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
poczekam aż w poniedziałek sklepy otworzą i zaopatrze się we wszystko. Dzięki 

SJ 413 '87
Otwartych kluczy oczkowych jeszcze się nie dorobiłem, ale jak tradycyjnym nie chciało iść, to ścisło zaciśniętym morsem dawało radę. Jeśli dorobienie rurki nie jest straszne, to można starą uciąć i odkręcać końcówkę kluczem nasadowym.
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org
Otwarte klucze oczkowe sześciokątne to podstawa jak ktoś chce się zabierać za rozkręcanie układu hamulcowego.
-
-
Jak zamontowana jest tylna kanapa w Jimy'm? Można ją jakoś łatwo zdemontować, żeby w razie potrzeby móc zamontować ponownie, czy to grubsza przeróbka?