Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
wracając do zapiętego przodu dziś po jezdzie na 4H caly przod drżał tak jak bym na recznym jechal. Co to moze byc?
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
mcs0 pisze:wracając do zapiętego przodu dziś po jezdzie na 4H caly przod drżał tak jak bym na recznym jechal. Co to moze byc?
Suchy asfalt

sj 425 606468554
akurat o suchym asfalcie mozna pomarzyc w trojmiescie:)meenia pisze:Suchy asfalt![]()
mcs0 pisze:akurat o suchym asfalcie mozna pomarzyc w trojmiescie:)meenia pisze:Suchy asfalt![]()
Ja tak mam po wyglupach w sniegu, po prostu snieg jest w felgach i telepie jak wsciekle.
sj 425 606468554
niewiem co jest. jak narazie nie czas na ogledziny w tym sniegu:)
Po prostu taki był roztrzęsiony z wrażenia biedaczekmcs0 pisze:wracając do zapiętego przodu dziś po jezdzie na 4H caly przod drżał tak jak bym na recznym jechal. Co to moze byc?

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
raczej z zimna albo agresji:Dvandall1 pisze:Po prostu taki był roztrzęsiony z wrażenia biedaczek
Kolejne pytanie z mojej strony czy? uszczelniacze flansz w reduktorze na wyjściach wałów do napędu mostów są takie same czyly 38/50/7 a ten na flaszce od skrzyni ma wymiar 38/60/8. Muszę kupić ten na wejściu wału od skrzyni i nie chciałbym pokopać wymiarów.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
no i kolejny problem z hamulcami..
REduktor hamowania w sjocie wymieniony (klucz 6-kątny półotwarty + penetrator), ale cieknie na złączkach...
dociągnąłem nakrętki ale nic to nie daje.
chciałbym to jakość uszczelnić.
Czytałem o podkładkach miedzianych, ale nie wiem jaki rozmiar i gdzie konkretnie je umieścić (czy ma je dociskać przewód miedziany do zaworka w reduktorze) ?
A może silikon? A może oringi?
REduktor hamowania w sjocie wymieniony (klucz 6-kątny półotwarty + penetrator), ale cieknie na złączkach...
dociągnąłem nakrętki ale nic to nie daje.
chciałbym to jakość uszczelnić.
Czytałem o podkładkach miedzianych, ale nie wiem jaki rozmiar i gdzie konkretnie je umieścić (czy ma je dociskać przewód miedziany do zaworka w reduktorze) ?
A może silikon? A może oringi?
SJ 413 '87
Z tego co pamiętam to śruba na przewodzie hamulcowym dociska kołnierzyk na wężu. A kołnierzyk robi się takim bajerkiem
http://moto.allegro.pl/zestaw-do-zarabi ... 05771.html
http://moto.allegro.pl/zestaw-do-zarabi ... 05771.html
no niby dociska...chyba że kołnierz mam za mały i nie trzyma jak należy, k.... :/
SJ 413 '87
Moze po tych manewrach lekko jest juz wygnieciony, kazdy zakład mechaniki pojazdowej musi mieć takie cuś na allegro sa pociesze cie http://moto.allegro.pl/zestaw-do-zarabi ... 88912.html. Mam podobny i działa to jak neleży.
A zadam tradycyjne pytanie: lucas czy aisin?Fredny pisze:no niby dociska...chyba że kołnierz mam za mały i nie trzyma jak należy, k.... :/
W lucasowskich przewodach kształt kołnierza jest inny i się nie uszczelnia w aisinowych gniazdach.
Taki niuans, żeby nie było za łatwo...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
no toś teraz mnie zabił - nie wiem jakie są przewody (oprócz tego, że miedziane), za to na reduktorku był napis NABCO. tyle mojej wiedzyKostuch pisze:A zadam tradycyjne pytanie: lucas czy aisin?Fredny pisze:no niby dociska...chyba że kołnierz mam za mały i nie trzyma jak należy, k.... :/
W lucasowskich przewodach kształt kołnierza jest inny i się nie uszczelnia w aisinowych gniazdach.
Taki niuans, żeby nie było za łatwo...

SJ 413 '87
No to musisz rozkręcić i zobaczyć.Fredny pisze:no toś teraz mnie zabił - nie wiem jakie są przewody (oprócz tego, że miedziane), za to na reduktorku był napis NABCO. tyle mojej wiedzyKostuch pisze:A zadam tradycyjne pytanie: lucas czy aisin?Fredny pisze:no niby dociska...chyba że kołnierz mam za mały i nie trzyma jak należy, k.... :/
Taki niuans, żeby nie było za łatwo....
Generalnie jak są miedziane przewody, to znaczy że dorabiane.
Popularne praski z allegro robią kołnierze pasujące do aisina (w kształcie stożka). Dla lucasa końcówka musi być w kształcie hmmm... lejka.
Albo po prostu za słabo dokręcasz

Ja u siebie zaciskalem i dobrze dokrecone nie powinny leciec. Trzeba tylko jak Kostuch napisal dobrze dobrac koncowke do zaciskania.Fredny pisze:no toś teraz mnie zabił - nie wiem jakie są przewody (oprócz tego, że miedziane), za to na reduktorku był napis NABCO. tyle mojej wiedzyKostuch pisze:A zadam tradycyjne pytanie: lucas czy aisin?Fredny pisze:no niby dociska...chyba że kołnierz mam za mały i nie trzyma jak należy, k.... :/
Taki niuans, żeby nie było za łatwo....
U 93 - Prawie oryginał
Joanna Brodzik Edition 

bardziej dokręcić już się boję 
ale zrobie to wszystko jeszcze raz, dokładnie i powoli. W ostateczności będę wymieniał końcówki.

ale zrobie to wszystko jeszcze raz, dokładnie i powoli. W ostateczności będę wymieniał końcówki.

SJ 413 '87
dobra teraz ja mam pytanie gdzie dostane niedrogo taka nakladke z zamkiem na srube kola zapasowego takie jak sa w gr vitarach albo pajero
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Pytanie rekreacyjne
Samurai na wtrysku - wiesza sie przekaznik rozrusznika (po przekreceniu kluczyka stukniecie i nie kreci). Po milionie startow odwiesi sie lub rozladuje baterie
Jakis sposob na niego? Poza wymiana, do wiosny niech poczeka.

Samurai na wtrysku - wiesza sie przekaznik rozrusznika (po przekreceniu kluczyka stukniecie i nie kreci). Po milionie startow odwiesi sie lub rozladuje baterie

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
albo zardzewialy automat stoi.
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
A masz wrzucony przekaźnik pomiędzy stacyjkę a rozrusznik? W oryginale (raczej) nie ma - u mnie objaw był taki sam, zazwyczaj po kilkunastu (kilkudziesięciu) próbach ruszał. Spróbuj dać na rozrusznik sygnał bezpośrednio z akumulatora (byle bieg był na luzieColicab pisze:Pytanie rekreacyjne![]()
Samurai na wtrysku - wiesza sie przekaznik rozrusznika (po przekreceniu kluczyka stukniecie i nie kreci). Po milionie startow odwiesi sie lub rozladuje baterieJakis sposob na niego? Poza wymiana, do wiosny niech poczeka.

'95 Samurai 1,3
235/75r15
235/75r15
mam to samo
na wiosne zrobie sobie guzik do odpalania
tylko mam problem z doborem przekaznika
moze ktos cos doradzic jaki włożyć
w sklepie obok mają taki 30A
wystarczy?
wystarczy?
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
Też miałem taki objaw.poreb pisze:mam to samo
wystarczy?
Dokładanie przekaźnika, guzika i innych fifulek nic nie daje.
Po prostu zużyty automat w którym na dodatek zamarza wilgoć.
W celu odpalenia woziłem (bo w zeszły weekend w końcu wymieniłem automat) łom do stukania i kombinerki do zwierania automatu.
A przed następną zimą przerabiam na linkę - będzie jak w maluchu

czyli poki co to łom? bo np polanie tego ciepla woda nic nie da? (pod domem mam taka opcje, jak sie nagrzeje to jezdzi)
Kostuch jak ma wygladac ten patent z linka? Mlody wg niektorych jestem i jak doroslem to maluchy z drog raczej znikaly
Kostuch jak ma wygladac ten patent z linka? Mlody wg niektorych jestem i jak doroslem to maluchy z drog raczej znikaly

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać