...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
OK Poczytam, podziękować 

PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Jeśli chodzi o KM2, czytałem dużo o MTkach przed zakupem tych opon. Jedni pisali, że lipa w zimie, że wogóle nie robią. Mam domek letniskowy 5 kilometrów zaśnieżonej drogi bez żadnego dostępu pługa, i elegancko ten kawałek drogi robie na tych oponkach. Jeśli chodzi o szum, to są ciche. Na mokrym droga hamowania to szczerze nie sprawdzałem, na starych MTkach jest dość długa. Ja w sumie polecam w stosunku cena jakość
I największy plus którego nie sprawdzałem bo nie mam jak, ale wyczytałem to to, że mają przetrwać minimum 60 tys km 

Patrol GR 2.8 93'
Suzuki Samurai 88'
Suzuki Samurai 88'
Dzięki kolego, biorę jeszcze pod uwagę GY Duratrac, mają sporo pochlebnych opinii, tylko ta nieszczęsna dostępność
Możesz napisać jak robią Ci KM2 na ubitym śniegu, takim mocno zjeżdżonym i wyślizganym po wierzchu na lód.
Czytałem o oponach w odpowiednim dziale, ale o KM2 nic nie znalazłem.

Możesz napisać jak robią Ci KM2 na ubitym śniegu, takim mocno zjeżdżonym i wyślizganym po wierzchu na lód.
Czytałem o oponach w odpowiednim dziale, ale o KM2 nic nie znalazłem.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG

-
- jestem tu nowy...
rozdupcony tlumik drgan w tarczy sprzegla. wylecialy sprezyny. zaraz sie nimi zablokuje docisk i po zawodach. mialem tak w pajeroWhitie pisze:Cześć
Taki problemik w T II 1994
Przy ruszaniu czuć takie stuknięcie/przeskok (w rowerze czasami przeskakiwały łańcuchy - podobne odczucie)
Tylko na pierwszym biegu. Prawie zawsze. Jak ruszam nie naciskając gazu a tylko odpuszczając sprzęgło - nie czuć.
Sprawdziłem: wały, krzyżaki, oleje, napędy działają bez problemu,
raczej tylko jak zasuwam na tyle.
Podpowiecie co jeszcze sprawdzić?
Niby nie przeszkadza bardzo ale wolałbym wyeliminować...
Może sprzęgło?
Z góry dzięki
Maciej

Takie głupie pytanko mam
Brak mi było oleju na dolewkę, no to przy okazji tankowania kupiłem sobie olej, ale się jebłem kupiłem Castrol Magnatec Diesel 5W40 syntetyczny a zalany mam Castrol Magnatec Diesel 10W40 półsyntetyk, można tego użyć z czystym sumieniem na dolewkę
Poniżej jeszcze oznaczenia z opakowań obu olei:
Castrol Magnatec Diesel PÓŁSYNTETYK 10W40; API CF; ACEA A3/B3
Castrol Magnatec Diesel SYNTETYK 5W40; API CF; ACEA A3/B3, A3/B4, C3

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

- daje się to naprawić czy sprzęgło wymienić?Napierdalator pisze:rozdupcony tlumik drgan w tarczy sprzegla. wylecialy sprezyny. zaraz sie nimi zablokuje docisk i po zawodach. mialem tak w pajeroWhitie pisze:Cześć
Taki problemik w T II 1994
Przy ruszaniu czuć takie stuknięcie/przeskok (w rowerze czasami przeskakiwały łańcuchy - podobne odczucie)
Tylko na pierwszym biegu. Prawie zawsze. Jak ruszam nie naciskając gazu a tylko odpuszczając sprzęgło - nie czuć.
Sprawdziłem: wały, krzyżaki, oleje, napędy działają bez problemu,
raczej tylko jak zasuwam na tyle.
Podpowiecie co jeszcze sprawdzić?
Niby nie przeszkadza bardzo ale wolałbym wyeliminować...
Może sprzęgło?
Z góry dzięki
Maciej
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
wyjąć ... wymienic tarczę sprzegła lub komplet i jeździć dalej 

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
zagaj1 pisze:Takie głupie pytanko mamBrak mi było oleju na dolewkę, no to przy okazji tankowania kupiłem sobie olej, ale się jebłem kupiłem Castrol Magnatec Diesel 5W40 syntetyczny a zalany mam Castrol Magnatec Diesel 10W40 półsyntetyk, można tego użyć z czystym sumieniem na dolewkę
niebałdzo

Tak jak kolega wyżej pisał, na taki ubity śnieg i lód to tylko kolce.
Patrol GR 2.8 93'
Suzuki Samurai 88'
Suzuki Samurai 88'
jakość i lepkość musi być taka sama a nie firmazagaj1 pisze:Takie głupie pytanko mamBrak mi było oleju na dolewkę, no to przy okazji tankowania kupiłem sobie olej, ale się jebłem kupiłem Castrol Magnatec Diesel 5W40 syntetyczny a zalany mam Castrol Magnatec Diesel 10W40 półsyntetyk, można tego użyć z czystym sumieniem na dolewkę

terrano II 2.7 TD 94"
Nic się nie powinno stać nawet jak pomieszasz, szczególnie w takiej małej ilości.
-
- jestem tu nowy...
Nic się nie wydarzy.W uproszczeniu półsyntetyk "sprowadzi do swojego poziomu" (jakościowego) tego syntetyka.
Klasa lepkościowa trochę inna,ale lepszy taki olej trochę pomieszany,niż żeby było za mało.
Poza tym podczas wymiany oleju,nawet na taki o innych parametrach nie myjesz dokładnie silnika wewnątrz.Zawsze coś starego zostanie.
Klasa lepkościowa trochę inna,ale lepszy taki olej trochę pomieszany,niż żeby było za mało.
Poza tym podczas wymiany oleju,nawet na taki o innych parametrach nie myjesz dokładnie silnika wewnątrz.Zawsze coś starego zostanie.
Rocky '87
Jak w Y61 zdjac ramke "drewnopodobna" dookola radia?
Bo kiedys u kolegi zdejomowalismy i po podwazeniu wyszla. U mnie niechce
Mam dodatkowe przyciski w niej i chce jeszcze wrzucic wyswietlacz, ale cos ja wyraznie od srodka blokuje.
Chyba "nasi ty byli " wczesniej
Znalazlem:

Tylko u mnie niespacjalnie dziala...

Bo kiedys u kolegi zdejomowalismy i po podwazeniu wyszla. U mnie niechce

Mam dodatkowe przyciski w niej i chce jeszcze wrzucic wyswietlacz, ale cos ja wyraznie od srodka blokuje.

Znalazlem:

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Nie zalącza sie blokada dyferencjału w Y60. Kontrolka tez sie nie zapala. Od czego zaczac sprawdzanie zanim zaczne sie martwic wymiana? Wymieniałem niedawno spreżyny z tyłu i poodlączały sie przewody biegnace do tylnego mostu , te po stronie prawego kola. Czy to moglo spowodowac jakies rozszczelnienie, bo czytałem za uruchamiana jest cisnieniowo?Blokady uzywam baardzo sporadycznie. Do tej pory kontrolka sie zapalała i nie bylo problemu.
Wodnik57
Wojtek w ramce masz jeszcze dwa wkręty nad klimatronikiem
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Nie zalącza sie blokada dyferencjału w Y60. Kontrolka tez sie nie zapala. Od czego zaczac sprawdzanie zanim zaczne sie martwic wymiana? Wymieniałem niedawno spreżyny z tyłu i poodlączały sie przewody biegnace do tylnego mostu , te po stronie prawego kola. Czy to moglo spowodowac jakies rozszczelnienie, bo czytałem za uruchamiana jest cisnieniowo?Blokady uzywam baardzo sporadycznie. Do tej pory kontrolka sie zapalała i nie bylo problemu.
Wodnik57
Witam,
Panowie, potrzebuje namiary na polecanego/ rozsądnego $ mechanika, mam wyciek na jabłku z przodu, moście z tyłu itp... ;-((
(wiem że temat wielokrotnie poruszany )
Panowie, potrzebuje namiary na polecanego/ rozsądnego $ mechanika, mam wyciek na jabłku z przodu, moście z tyłu itp... ;-((
(wiem że temat wielokrotnie poruszany )
Wymiana sprzęgła w terrano I 3.0 v6 manual.
Czy ktoś wymieniał?? - jak najlepiej się do tego zabrać??
Ciężko dostać do tego silnika, może jakieś inne dopasować??
- AHB
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... +diff+lockwodnik57 pisze:Nie zalącza sie blokada dyferencjału w Y60. Kontrolka tez sie nie zapala. Od czego zaczac sprawdzanie zanim zaczne sie martwic wymiana? Wymieniałem niedawno spreżyny z tyłu i poodlączały sie przewody biegnace do tylnego mostu , te po stronie prawego kola. Czy to moglo spowodowac jakies rozszczelnienie, bo czytałem za uruchamiana jest cisnieniowo?Blokady uzywam baardzo sporadycznie. Do tej pory kontrolka sie zapalała i nie bylo problemu.
NIVA ---> GR Y60 ---> LC LJ70
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
problemu nie ma żadnego , prawie jak w osobówce , tylko troche więcej odkręcania , uważaj na wysprzęglikmiles125 pisze:Wymiana sprzęgła w terrano I 3.0 v6 manual.
Super parchatek Super y60 

- matison
- Kontaktowanie:
Wojtek_W pisze:Jak w Y61 zdjac ramke "drewnopodobna" dookola radia?![]()
Bo kiedys u kolegi zdejomowalismy i po podwazeniu wyszla. U mnie niechce![]()
Znalazlem:
od dołu są dwa wkręty

@piotr e38
@matison
Dzieki!
BTW Skad wziac stale 12v (nie po przekreceniu kluczyka) w okolicach dzwignie od zmiany biegow?
Radia nie umiem tez cos wyjac
@matison
Dzieki!

BTW Skad wziac stale 12v (nie po przekreceniu kluczyka) w okolicach dzwignie od zmiany biegow?
Radia nie umiem tez cos wyjac

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
O ile się nie mylę stałe 12v idzie do radia, bo po podmianie odpowiednich kabelków działa ono bez zapłonu, ja tak mam 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM

Siema
Wiem, ze na pewno jest na kostce od radia. Tylko,ze za cholere nie moge go wyjac a nie wiem gdzie mam te blaszki do wyjmowania dziada. Chcialem sie w bezpieczniki gdzies wpiac, ale juz ciemno jak dupie bylo i niespecjlanie mialem jak na dworze grzebac, tym bardziej,ze mroz sie zrobil. Zapalniczka przednia jest po stacyjce (chyba,ze idzie jakos zmienic) chcialem wziac z awaryjek, ale nie moglem wydlubac przelacznika.
PS. Przy takim ustawieniu radia jak masz to Ci ono pamieta ostatni utwor? Wlancza sie po przekreceniu stacyjki i wylancza rezem z nia czy trzeba osobno? Bo bym sobie chcial je wlaczac bez kluczykow, ale z drugiej strony manualne wlaczanie wylaczanie przed i po jezdzie by mnie wkurzalo.

Wiem, ze na pewno jest na kostce od radia. Tylko,ze za cholere nie moge go wyjac a nie wiem gdzie mam te blaszki do wyjmowania dziada. Chcialem sie w bezpieczniki gdzies wpiac, ale juz ciemno jak dupie bylo i niespecjlanie mialem jak na dworze grzebac, tym bardziej,ze mroz sie zrobil. Zapalniczka przednia jest po stacyjce (chyba,ze idzie jakos zmienic) chcialem wziac z awaryjek, ale nie moglem wydlubac przelacznika.

PS. Przy takim ustawieniu radia jak masz to Ci ono pamieta ostatni utwor? Wlancza sie po przekreceniu stacyjki i wylancza rezem z nia czy trzeba osobno? Bo bym sobie chcial je wlaczac bez kluczykow, ale z drugiej strony manualne wlaczanie wylaczanie przed i po jezdzie by mnie wkurzalo.