Zmotanie hamulcy pare pytań...

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

filarm

Zmotanie hamulcy pare pytań...

Post autor: filarm » sob sty 15, 2011 6:31 pm

Mam takie pytanko czy da sie zamontować w samuraiu z tyłu tarcze i zaciski od vitary przednie...??ewentualnie zamontować te z vitary na przód a przednie z samuraia na tył...no i czy pompa hamulcowa od vitary spasuje bez większych modyfikacji w samuraiu...mam okazje tanio kupić te części z vitary :)21
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP

Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(

Awatar użytkownika
wukor

Re: Zmotanie hamulcy pare pytań...

Post autor: wukor » sob sty 15, 2011 6:39 pm

Tylko będziesz bez ręcznego :)
Nissan pickup, Suzuki Samurai
http://vimeo.com/31952112

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » sob sty 15, 2011 8:52 pm

Przednie zaciski z samuraia bez problemu zamontujesz na tyle. Ręczny trzeba wtedy zrobić na wale (żaden problem, bo w sj413 i sj413 na wąskich mostach tak było, kupujesz za 50zł hamulec i pasuje plug n play). Trzeba dorobić mocowanie jarzm zacisków do pochwy mostu, pełniące jednocześnie funkcję pozycjonowania łożyska na półosi. Flansze do których przykręca się koło można wytoczyć ze starego bębna. Seryjna pompa z samuraia z seryjnym korektorem odpowiednio ustawionym daje optymalny efekt przy jeździe po asfalcie.

Tu masz przykład zastosowania przednich zacisków do tylnego mostu:
http://allegro.pl/samurai-blokada-lockr ... 91795.html
(przepraszam że to allegro, ale nie mam innego zdjęcia :-) )
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob sty 15, 2011 9:34 pm

KSikorski pisze:Przednie zaciski z samuraia bez problemu zamontujesz na tyle. Ręczny trzeba wtedy zrobić na wale (żaden problem, bo w sj413 i sj413 na wąskich mostach tak było, kupujesz za 50zł hamulec i pasuje plug n play)....
To zależy...
Jeżeli rozstaw otworów we flanszy wału jest inny niż szpilek bębna, to trzeba wiercić nowe otwory we flanszy.
U mnie na dodatek okazało się, że w reduktorze otwory do przykręcenia tarczy kotwicznej bębna fabrycznie były bez gwintów i trzeba było je zrobić.

Mało skomplikowane szczegóły, ale przy montażu można się zdziwić. :D
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
wukor

Post autor: wukor » sob sty 15, 2011 10:29 pm

Można też zaciski z poldka, 125 p i scorpio. Masz hamulec ręczny i tarcze
Nissan pickup, Suzuki Samurai
http://vimeo.com/31952112

Awatar użytkownika
michu0910

Post autor: michu0910 » ndz sty 16, 2011 2:05 am

a ja mam tarcze z samuraia i zaciski z nissana primery cos kolo 2000 roku. reczny jeszcze nie do konca zlozony ale na pewno bedzie robil :)2
srajtek ,4.16,fedima sirocco 31' i takie tam ;)

filarm

Post autor: filarm » ndz sty 16, 2011 10:29 am

Ręczny akurat mam na wale bo mam wąskie mosty :D wiec mam nieco mniej motania :)21 moje hamulce jak narazie działają za 3 razem wymieniałem juz klocki szczęki i cylinderki zaciski przedni są po wymianie uszczelek więc zostaje pompa...kupiłem jedyny chyba dostępny zestaw naprawczy pompy w intercars i nie pasuje :o stad decyzja o całkowitym remoncie a że uznaje zasade że jak sie zepsuło trzeba naprawic...znaczy sie poprawić to na tył tarcze chce zamotać:D akurat kumpel ma vitare na części i moge wziąść od niego komplet przednich hamulcy z pompa za cene mniej niż mała :wink: tylko czy jak założe na tył hample z vitary to nie bedzie tył mocniejszy?? mam tak zrobione w iveco dałem na tył most z nowszego modelu z tarczami zamiast bębnów i na pusto na suchym aswalcie trzeba ostrożnie używać hamulca :lol:
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP

Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(

Bury

Post autor: Bury » ndz sty 16, 2011 1:53 pm

Wyregulujesz siłę hamowania korektorem. Jeżeli Twój jest bez regulacji to można dokupić coś takiego... Chodzi o zwykły zawór na przewodzie/dach do tylnych hamulców, żeby dławił przepływ płynu hamulcowego.

"korektor siły hamowania" :)2 :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”