Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Bury

Re: Wahacze PILNE!!!

Post autor: Bury » czw lut 24, 2011 11:09 pm

kryzys86 pisze:albo dla pewności i świętego spokoju, rozebrać jedną zwrotnice, na pasować rurkę i włożyć na przelot w bieżnie łożysk sworzni, i możemy bezpośrednio mierzyć kąt wyprzedzenia zwrotnicy.
przy użyciu np. takiego kątomierza

Obrazek

Bury

Post autor: Bury » czw lut 24, 2011 11:31 pm

oblesnik pisze: Wyszło jak go mierzyć chociaż tak nie da się zmierzyć nawet na oko.
Bez przesady :wink:
Bez poziomnicy nawet na oko widać, czy kąt jest na plusie, czy minusie.
A głównie o to nam chodzi, tak?

- żeby był na plusie... najlepiej 3,30

Obrazek

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » czw lut 24, 2011 11:51 pm

niby proste a wielu się nie udało wiedząc i mając co trzeba :)21
NO I JEST RZOPA

saamurai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: saamurai » czw lut 24, 2011 11:58 pm

Wahacze tico/matiz nie robią z tyłu. Z przodu się sprawdzają. Aktualnie byłem na dwóch przejażdzkach i jestem z nich zadowolony. Do właśnie tego projektu przekonały mnie opisy pana Zuna.
Wahacze matiz można wykożystać do zrobienia szablonu pod wahacze rurowe
Wahacze matiz większość z nas stosuje w miejsca orginalnych mocowań resorów co ułatwia sprawę montażu i niweluje błędy.
Ustawienie kąta zwrotnicy nie jest trudne. Opis bodajrze na stronie Danielsa ( ramie zwrotnicy w pozime doje kąt 3st30s). Wyznacznikiem garażowy a dość dokładnym w ustawieniu kąta jest również powracanie kierownicy do jazdy na wprost. Pozatym można zrobić "fasolki" i wyregulować ten kąt na nich lub wybrać się do warsztatu z prostą podłogą by ustawili go na tych "fasolkach" .
Pozdrawiam , fan wahaczy tico 8)

Bury

Post autor: Bury » pt lut 25, 2011 7:49 am

Jakie fasolki?? Przy mocowaniach wahaczy do mostu?

Awatar użytkownika
mcs0

Post autor: mcs0 » pt lut 25, 2011 7:55 am

najprawdopodobniej przy mocowaniach bo gdzie indziej? :roll:
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » pt lut 25, 2011 8:20 am

oblesnik pisze:Miałem motek który mi wiecznie z trzonka spadał więc nabiłem go na rurkę 1/2 cala i przyspawałem. Nie spada :D ale "rurkotrzonek" jest zimny w dotyku, przenosi drgania i jest ciężki i niewyważony.
Rozwiązałem jeden problem, a stworzyłem 4 nowe Bo jestem dupa nie mechanik i potrafie się do tego przyznać...
:)20 monitor mam do czyszczenia i nie jesteś dupa tylko wynalazca a do tego dzięki tobie sporo ludzi właśnie dowiedziało się dlaczego jest drewniany :)2
oblesnik pisze:Sam nie wiem jak to skomentować ?? ?? ?? ?? ?? ??
szkoda prądu...
Bartek

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lut 25, 2011 8:34 am

Obleśniku jakbys przeczytał najpierw to co ze mnie cytujesz to byś panie wszechwiedzący wiedzial o czym pisze ale skoro dla ciebie czytanie ze zrozumieniem jest mega trudne , to ty najpierw poćwicz czyatanie a nie dopierd.....sie bo choć byś to forum wertował co 5 minut to i tak nie zakumasz jak masz co zrobić .

A co do wachaczy to od razu wyjaśniam , zresztą Ci którzy ze mna na ten temat rozmawiali to wiedzą że od zawsze odradzam wachacze od tico matiz ALE NA TYLE , bo poprostu gną sie i pękaja mimo wzmocnień , z przodu za to jest to sprawdzony i dobry patent

A jeszcze a propo mierzenia kąta , może kiedys słyszałes ,bo z czytania i tak pewnie nie pamietasz , o urządzeniu typu poziomica laserowa , najlepiej optyczna , lub poprostu niwelator, do zestawu odpowiednie uchwyty przytrzymujące most pod wyznaczonym kątem podczas spawania i masz odpowiedź co do kątów
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pt lut 25, 2011 8:40 am

oblesnik pisze:
Kwadrat pisze: To jakiś lajkonik pisał
Co z geografii jakieś 3 na szynach było :lol:

Żeby nie powiedzieć Laik HEHEHE
Kwadrat pisze:
oblesnik pisze:Dobrze poczytać to:
http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomo ... szenia.htm"
i przejść do rozdziału 4 to okaże się, że motanie zawieszenia nie jest takie proste.

1/4 forum robi takie rzeczy w przydomowych garażach :)2 Z miarką, suwmiarką, szlifierką kątową, i migomatem :)
No i kolega "prostokąt" jak i ta 1/4 forum ukończyli kierunek "budowa samochodów" i biura projektujące bolidy formuły I zabijają się za nimi.

Nie kończyłem Budowy samochodów. Kierunek mechaniczny ale nie samochodowy :)

Poza kilkoma starymi wyjadaczami, którzy nie jedno auto zbudowali to większość z tej ćwiartki forum buduje pomniki, które w błocie przy 20km/h to jeszcze jadą ale na asfalcie przy większej prędkości nagle okazuje się, że kierownicy nie można utrzymać bo kąty na zwrotnicach nie takie, w zakręt więcej jak 30km/h to strach wejść bo się buda chwieje, a stabilizatory przecież to rzecz zbędna, a przy doborze sprężyn i amorków to każdy dokonał obliczeń i tak się dziwnie złożyło, że k...wa samuraj jest takim uniwersalnym samochodem, że do niego czy wsadzisz springi z golfa czy felicji czy z mesia to każdemu super jeździ i nie jest ani za miękki ani za twardy. No k...wa cuda panie cuda.

A już był na forum jeden pan inżynier chyba miał nick "Ciastek" nikogo nie słuchał i oczywiście niczego nie czytał, a swoją wiedzę to pozyskał od kosmitów.

Szanuję każdego, który cokolwiek dłubie przy swoim samochodzie ale jak czegoś nie wiem to pytam albo o tym czytam. Od dłuższego czasu zastanawiam się na postawieniem mojego na springach ale nie biegnę do garażu 5 minut po tym jak wpadł mi ten pomysł do głowy tylko zgłębiam wiedzę i nadal nie jestem przekonany czy nie spier...ę dobrego samochodu.
Pod tym linkiem jest kilka fotek. Nazwa albumu mówi sama za siebie. Nie wstydzę sie tego :) Ale do wiedzy potrzebna jest też praktyka .
http://www.warka-team.pl/galeria/gara/c ... ekty-.html

No i Kwadrat. Nie prostokąt :)

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pt lut 25, 2011 8:45 am

oblesnik pisze:
viperecki pisze:tak na oko to przyłóż do mostu poziomice na wysokości wąsa zwrotnicy, złap poziom i mierz odchyłke wąsa od poziomu
Tylko nie wiem jak przyłożyć poziomicę na wysokości wąsa zwrotnicy, złapać poziom i mierzyć odchyłkę wąsa od poziomu. :o :o :o :o :o :o i złapać te 3 stopnie.

A zbieżność dwoma drewnianymi listewkami ustawisz ? :)

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lut 25, 2011 8:56 am

nie o zbierzność pytam szamana z sąsiedniej wioski, on rozrzuca kości i mówi masz +30 ujmij dwa obroty na drążku :)21

a z poziomicą to trzeba by może tarota postawić jak to zrobic , bo ja jak kupowałem sprzęt od pewnej do firmy to Pan sprzedawca dał mi bilecik na szkolenie z obsługi poziomic laserowych i niwelatorów , ale kto kupi sobie do ustawienia mostu sprzęt wartości 4 samurajków
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pt lut 25, 2011 9:24 am

Bo stopnie to mierzy sie termometrem a minuty stoperem. :)21 I juz wiemy jak wylapac 3 stopnie i 30 minut na zwrotncy.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pt lut 25, 2011 9:27 am

Bury pisze:
oblesnik pisze: Wyszło jak go mierzyć chociaż tak nie da się zmierzyć nawet na oko.
Bez przesady :wink:
Bez poziomnicy nawet na oko widać, czy kąt jest na plusie, czy minusie.
A głównie o to nam chodzi, tak?

- żeby był na plusie... najlepiej 3,30

Obrazek
Jeżeli szczała to kierunek jazdy to mam delikatnie na plusie tak wzrokowo, ale przyjże się temu dokładnie.

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » pt lut 25, 2011 9:28 am

Opcja nr1
Zrobić wahacz z regulacją

Opcja nr2
Czy ma ktoś zdrowego w miarę seryjnego samca\resoraka który jedzie prosto poda odległość od podłogi do korka spustu oleju na moście i od podłogi do środka flanszy wału albo do dolnej części flanszy? Było by po problemie.
Bartek

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » pt lut 25, 2011 10:58 am

Bartex pisze:Opcja nr1
Zrobić wahacz z regulacją

Opcja nr2
Czy ma ktoś zdrowego w miarę seryjnego samca\resoraka który jedzie prosto poda odległość od podłogi do korka spustu oleju na moście i od podłogi do środka flanszy wału albo do dolnej części flanszy? Było by po problemie.

Z tym problemu nie będzie stoi pod wiata drugi lekko dłubniety.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lut 25, 2011 11:54 am

Kwadrat pisze:
oblesnik pisze:
viperecki pisze:tak na oko to przyłóż do mostu poziomice na wysokości wąsa zwrotnicy, złap poziom i mierz odchyłke wąsa od poziomu
Tylko nie wiem jak przyłożyć poziomicę na wysokości wąsa zwrotnicy, złapać poziom i mierzyć odchyłkę wąsa od poziomu. :o :o :o :o :o :o i złapać te 3 stopnie.

A zbieżność dwoma drewnianymi listewkami ustawisz ? :)
Ja ustawiam zbieżność uchwytem do mopa (takim rozsuwanym) :)21
Zastanawiam się, po co te wszystkie poziomice, lasery, równe podłogi, wynalazki?
U siebie zmierzyłem odległość od podłogi do korka i od podłogi do końca ryja dyfra. Po motaniu miało być tak samo.
Oczywiście wyszło inaczej :)21 i powstało evo2 z regulowanym kątem pochylenia zwrotnicy.

ps.
Każdy kwadrat to prostokąt :wink:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
oposs

Kontaktowanie:

Post autor: oposs » pt lut 25, 2011 12:56 pm

Stachu-80 pisze:ustawiam zbieżność uchwytem do mopa (takim rozsuwanym)
Zastanawiam się, po co te wszystkie poziomice, lasery, równe podłogi, wynalazki?
Normalnie gdybym kolegi nie znał to posądziłbym o druciarstwo :)21
saamurai pisze:Wahacze tico/matiz nie robią z tyłu. Z przodu się sprawdzają
Wzmacniałeś je jakoś? W sensie wspawania rurki lub profilu

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » pt lut 25, 2011 1:37 pm

ps.
Każdy kwadrat to prostokąt :wink:[/quote]

Niby tak . Ale mnie bliżej do okręgu :)

saamurai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: saamurai » pt lut 25, 2011 5:09 pm

oposs pisze:Wzmacniałeś je jakoś? W sensie wspawania rurki lub profilu
nic nie robiłem cieszę się serią (długo się nie pocieszyłem co prawda bo uszczelka głowicy się skończyła) :D jak się coś zdupczy to w planach rurowe na wzór tico
Kwadrat pisze:A zbieżność dwoma drewnianymi listewkami ustawisz ?
jedna wystarczy :D
Bury pisze:ie fasolki?? Przy mocowaniach wahaczy do mostu?
tak, przy tylnej śrubie mocowania wahacza do mostu robisz fasolkę zamiast zwykłego otworu. Masz pole manewru do regulacji kąta sworznia zwrotnicy. Do śruby należy zastosować duże stalowe podkładki żeby po regulacji przyspawać je do mocowania. Bez tego może sam się przestawiać.

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » pt lut 25, 2011 5:40 pm

Kwadrat pisze: A zbieżność dwoma drewnianymi listewkami ustawisz ? :)
No to jest akurat banalnie proste bo masz konkretne punkty podparcia pod warunkiem że felgi masz proste bo wykorzystywanie do do tego celu opony niesie z sobą niebezpieczeństwo niedokładności związanej z np nierównością balona opony czy wypukłymi nadrukami na oponie no i oczywiście "listewki" myszą być proste, a reszta to prosta matematyka.
Samurai - seria :wink: - na serio :)25

Pacierza i piwa nie odmawiam!

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » pt lut 25, 2011 6:47 pm

viperecki pisze:Obleśniku jakbys przeczytał najpierw to co ze mnie cytujesz to byś panie wszechwiedzący wiedzial o czym pisze ale skoro dla ciebie czytanie ze zrozumieniem jest mega trudne ,
Chyba nie myślisz, że wertowałem forum, żeby znaleźć te cytaty :o :o szkoda czasu. Niestety to co piszesz inni czytają i takie farmazony na długo pozostają w pamięci. :)15 :)15 :)15
viperecki pisze: i tak nie zakumasz jak masz co zrobić .
No jak ty będziesz tłumaczył to na pewno nie zakumam bo po prostu wciskasz kit a ja tego nie kupuję.
viperecki pisze: A co do wachaczy to od razu wyjaśniam , zresztą Ci którzy ze mna na ten temat rozmawiali to wiedzą że od zawsze odradzam wachacze
No nie od zawsze odradzałeś bo w grudniu 2009:
viperecki pisze:a dla zagęszczenia tematu dodam że Tico robi aż wielu szczenka opada przynajmniej i mnie :)21
viperecki pisze: o urządzeniu typu poziomica laserowa , najlepiej optyczna , lub poprostu niwelator, do zestawu odpowiednie uchwyty przytrzymujące most pod wyznaczonym kątem podczas spawania i masz odpowiedź co do kątów
na studiach miałem przez rok geodezję i wszelkiej maści teodolity, niwelatory i optyczne i laserowe mam w małym palcu więc błagam cię nie ośmieszaj się takimi wypowiedziami jak wyżej bo brzmi to mniej więcej jak przepis na budowę promu kosmicznego:

o urządzeniu typu komputer , najlepiej laptop , lub po prostu kalkulator, do zestawu odpowiednie paliwo i masz odpowiedź co tego jak zbudować prom kosmiczny

I co komu tym wyjaśniłeś
viperecki pisze:nie o zbierzność pytam szamana z sąsiedniej wioski, on rozrzuca kości i mówi masz +30 ujmij dwa obroty na drążku :)21

Błagam cię opisz mi jak to użyłeś niwelatora do ustawienia kąta. :)21 :)21 :)21 :)21 :)21

A najlepiej powiedz, że robiłeś na oko i wyszło lepiej lub gorzej, a nie filozofuj i odpuść sobie bo się pogrążasz.
I na koniec przypomnę ci, że to ty zacząłeś być nieprzyjemny
viperecki pisze: pisze przeca matole .... jak jesteś taki cwaniak ...BTW
Uwielbiam marudy odreagowujące swoje stresy na forach :)17 :)17 :)17 :)17 :)17 :)17 :)17 :)17
I ty skończ. PEACE VIPERECKI PEACE

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lut 25, 2011 8:28 pm

ok Obleśniku z niwelatorem mnie poniosło :oops: a kąty ustawiamy przy pomocy poziomicy laserowej z podziałką optyczną , i faktycznie pierwsze auto przerabiałem na oko ale to był strucel kumpla i po walce z kątami właśnie wyrzeźbiliśmy uchwyty mostu przymocowywane do płyt do ustawiania geometri , profil 30x40 a na końcu cybanty od resorów . Ten wynalazek ustawil juz 7 strucli i jest ok ale co ja o tym wiem

dobra jest PEACE ok ??
jak sie zjedziemy to pewnie brooo wypijemy :)21

Awatar użytkownika
oblesnik

Post autor: oblesnik » pt lut 25, 2011 8:34 pm

viperecki pisze:ok Obleśniku z niwelatorem mnie poniosło :oops: a kąty ustawiamy przy pomocy poziomicy laserowej z podziałką optyczną , i faktycznie pierwsze auto przerabiałem na oko ale to był strucel kumpla i po walce z kątami właśnie wyrzeźbiliśmy uchwyty mostu przymocowywane do płyt do ustawiania geometri , profil 30x40 a na końcu cybanty od resorów . Ten wynalazek ustawil juz 7 strucli i jest ok ale co ja o tym wiem

dobra jest PEACE ok ??
jak sie zjedziemy to pewnie brooo wypijemy :)21
Nie jednego :D :D :D :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » sob lut 26, 2011 12:31 am

8) :)2

Awatar użytkownika
walus

Post autor: walus » ndz lut 27, 2011 5:57 pm

Koledzy mam takie pytanko;
w jaki sposób dobieracie amortyzatory do zawieszenia na sprężynie (nie chodzi mi o długość i skok lecz ich właściwości tłumiące) ??
Z góry dzięki za zainteresowanie :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”