Butla gazowa 60 l.
Moderator: Student
-
-
Butla gazowa 60 l.
Kończy mi się w maju legalizacja butli. 10 lat niestety minęło.
Czy ktos legalizował butlę i jak ten preceder wygląda, czy trzeba wymontowywac z auta czy wystarczy podjechać.
Butla jest w porządku bez zadrapań rdzy i tp. wskaźnik kompletny nie uszkodzony wszystko wygląda ok i nie ma się chyba czego czepić ale nic nie wiadomo.
Ile taka zabawa kosztuje czy warto legalizować czy dać sobie spokój i kupić nową.
Czy ktos legalizował butlę i jak ten preceder wygląda, czy trzeba wymontowywac z auta czy wystarczy podjechać.
Butla jest w porządku bez zadrapań rdzy i tp. wskaźnik kompletny nie uszkodzony wszystko wygląda ok i nie ma się chyba czego czepić ale nic nie wiadomo.
Ile taka zabawa kosztuje czy warto legalizować czy dać sobie spokój i kupić nową.
Edgar z Gór.
Re: Butla gazowa 60 l.
Jest jeszcze trzecie wyjście - kupić używaną na szrocie. Tylko dostaniesz ją bez papierów - zleży jakie podejście ma twój diagnosta - niektórzy rządają papierów, inni nie. Butlę kupisz za grosze, szroty nie mają co z nimi robic, teoretycznie nie mozna tego oddać na złom. Tylko musisz znaleźć taką, która jest jeszcze kilka lat ważna...
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
warto poszuać na tu na forum - kiedyś wymaśliłem jakiś mini-elaborat na temat "co, jak i za ile" w temacie butli do LPG.Edgarowski pisze:Kończy mi się w maju legalizacja butli. 10 lat niestety minęło.
W skrócie: jeśli butla jest ok, to kupowanie nowej jest pozbawione sensu.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
kupowanie na szrocie drugiej i tak bez papierów to przecież bez sensu. diagności potrzebują papieru legalizacyjnego butli, na papierze musi byc napisany numer butli i musi sie zgadzać z tym wybitym na butli. jak masz dobrego znajomego to ok ale nie wiem czy to ma sens taka kombinacja...
legalizacja starej nie ma sensu bo to kosztuje 2 razy tyle co kupno nowej butli.
poszukaj w necie, jest kupę producentów butli i najlepiej właśnie podjechać do producenta i tam kupić butlę. po prostu kupujesz sama butlę z papierami, wykręcasz starą, wielozawór zostaje od starej, wkładasz wszystko samemu i na kolejne 10lat nie masz problemu.
uważam że bez sensu jest kombinować i potem co roku szukać znajomych żeby ci oko przymknęli.
jest jeszcze 3 wyjęcie - jeśli zamierzasz krótko trzymać auto to na allegro kup używkę z papierami, gdzie czas legalizacji mija za jakies 2-3lata.
legalizacja starej nie ma sensu bo to kosztuje 2 razy tyle co kupno nowej butli.
poszukaj w necie, jest kupę producentów butli i najlepiej właśnie podjechać do producenta i tam kupić butlę. po prostu kupujesz sama butlę z papierami, wykręcasz starą, wielozawór zostaje od starej, wkładasz wszystko samemu i na kolejne 10lat nie masz problemu.
uważam że bez sensu jest kombinować i potem co roku szukać znajomych żeby ci oko przymknęli.
jest jeszcze 3 wyjęcie - jeśli zamierzasz krótko trzymać auto to na allegro kup używkę z papierami, gdzie czas legalizacji mija za jakies 2-3lata.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
No to podaj, proszę, link do firmy sprzedającej nowe butle po 75 złstef pisze:kupowanie na szrocie drugiej i tak bez papierów to przecież bez sensu. diagności potrzebują papieru legalizacyjnego butli, na papierze musi byc napisany numer butli i musi sie zgadzać z tym wybitym na butli. jak masz dobrego znajomego to ok ale nie wiem czy to ma sens taka kombinacja...

A gdybyś "przypadkiem" nie znalazł takiej hojnej firmy - to poczytaj troszkę zanim zaczniesz jakieś bezsensowne legendy propagować: http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=26&t=76780
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
legalizacja butli jest bez sensu. koszt równa się prawie zakupu nowej. wożę do legalizacji butle ale trochę do innego gazu 
ja znalazłem firmę która sprzedała mi używkę za 150 zł z papierami
! butla ważna 5 lat

ja znalazłem firmę która sprzedała mi używkę za 150 zł z papierami

normalnie ręcę opadają...walthemar pisze:legalizacja butli jest bez sensu. koszt równa się prawie zakupu nowej. [...]

75 zł za legalizację... no to masz super firmęDamnIt! pisze:normalnie ręcę opadają...walthemar pisze:legalizacja butli jest bez sensu. koszt równa się prawie zakupu nowej. [...]

ja latem szukałem firmy która by mi zalegalizowała mała turystyczna 5kg butle i okazało się że kosztuje to 85zł, a za 100 nówkę się kupuje...
koszt legalizacji butli lpg do auta to koszt około 350-400zł - tyle mi powiedzieli w 2 firmach... proszę pobaj namiary na super darmowe legalizacje za 75 zł

Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
wszystko masz podane w linku w moim poście wyżej. Masz tam spis firm robiących legalizację oraz link do przepisów na podstawie których to wszystko działa. Poza tym czytaj trochę ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie skąd się wzięło owe 75zł za butlęstef pisze:75 zł za legalizację... no to masz super firmęDamnIt! pisze:normalnie ręcę opadają...walthemar pisze:legalizacja butli jest bez sensu. koszt równa się prawie zakupu nowej. [...]
ja latem szukałem firmy która by mi zalegalizowała mała turystyczna 5kg butle i okazało się że kosztuje to 85zł, a za 100 nówkę się kupuje...
koszt legalizacji butli lpg do auta to koszt około 350-400zł - tyle mi powiedzieli w 2 firmach... proszę pobaj namiary na super darmowe legalizacje za 75 zł

-
-
Dziekuję za rady Zadzwonie do firmy co legalizuje butle i zapytam ile sobie cenią.
Dowiem się ile kosztuje u gazowników nowa 60 l z montażem.
Papiery muszą być w porządku wiec zakup na szrocie raczej nie wchodzi w grę.
Diagnosta zawsze je sprawdza wpisuje nr butli i to musza być oryginalne papiery z firmy montującej wraz z gwarancją i świadectwem legalizacji.
Uaz chodzi w firmie to inaczej się rozlicza.
Problem jest w tym czy przy legalizacji trzeba wymontowywać z auta i rozbebeszać instalację czy tylko sprawdzają stan zamontowanej w samochodzie.
Dowiem się ile kosztuje u gazowników nowa 60 l z montażem.
Papiery muszą być w porządku wiec zakup na szrocie raczej nie wchodzi w grę.
Diagnosta zawsze je sprawdza wpisuje nr butli i to musza być oryginalne papiery z firmy montującej wraz z gwarancją i świadectwem legalizacji.
Uaz chodzi w firmie to inaczej się rozlicza.
Problem jest w tym czy przy legalizacji trzeba wymontowywać z auta i rozbebeszać instalację czy tylko sprawdzają stan zamontowanej w samochodzie.
Edgar z Gór.
DamnIt! pisze:
wszystko masz podane w linku w moim poście wyżej. Masz tam spis firm robiących legalizację oraz link do przepisów na podstawie których to wszystko działa. Poza tym czytaj trochę ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie skąd się wzięło owe 75zł za butlę
skąd te 75 zł wynalazłeś to ja nie wiem...
oto mail od firmy której link podałeś że niby tak tanio legalizują:
Jednak po prostu kupując nową wychodzi na to samo.Witam
Koszt legalizacji butli lpg po 10 latach wynosi 170 pln
Butle trzeba dostarczyc pusta bez gazu, zdemontowana, ewentualnie mozemy to
zrobic za dodatkowa oplata 50 pln ( demontaz, montaz i sprawdzenie
szczelnosci po montazu)
To temat chyba zakończony
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
- sebeks
-
gdzieś w Katowicach kumpel zalegalizował butlę za 150zł (dwa lata temu), tylko pytanie czy jest sens to robić jak nowa, czysta w środku i bez korozji butla kosztuje w granicach 300zł
jeszcze co do korozji warto zobaczyć butlę w środku bo czasem niezły syf tam może się znaleźć
jeszcze co do korozji warto zobaczyć butlę w środku bo czasem niezły syf tam może się znaleźć
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
to przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś. A napisałeś:stef pisze:DamnIt! pisze:
wszystko masz podane w linku w moim poście wyżej. Masz tam spis firm robiących legalizację oraz link do przepisów na podstawie których to wszystko działa. Poza tym czytaj trochę ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie skąd się wzięło owe 75zł za butlę
skąd te 75 zł wynalazłeś to ja nie wiem...
Podałem że legalizacja butli kosztuje 150zł - czy teraz wiesz skąd wzięło się 75 zł?stef pisze:legalizacja starej nie ma sensu bo to kosztuje 2 razy tyle co kupno nowej butli.

nie, nie wychodzi na to samo. Nowa butla 60 L(bo o taką autor tematu pytał) kosztuje ok 300 zł + montaż.stef pisze: Jednak po prostu kupując nową wychodzi na to samo.
To temat chyba zakończony
Ale racja, skończmy ten temat.

-
-
Ponowna legalizacja na 10 lat 250 zł nowa 60 l z montażem 380 zł wybór prosty ceny z Kielc.
Edgar z Gór.
Edgarowski pisze:[...]wybór prosty[...]

- morte36
-
- Kontaktowanie:
Ostatnio tez miałem ten problem butlę mam montowaną w środku i była bez korozji ani zadrapań.
Ponieważ jestem z olsztyna szukałem firmy która legalizuje butle w olsztynie niestaty nie ma takiej firmy najbliższa podobno w gdańsku.\
Jak do nich zadzwoniłem do cena była nieopłacalna i legalizacja była na dużo krótszy okres niż nowa butla.
Kupiłem nową.
Ponieważ jestem z olsztyna szukałem firmy która legalizuje butle w olsztynie niestaty nie ma takiej firmy najbliższa podobno w gdańsku.\
Jak do nich zadzwoniłem do cena była nieopłacalna i legalizacja była na dużo krótszy okres niż nowa butla.
Kupiłem nową.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
To prawda. Z tego co wiem to TDT pierwsze dopuszczenie butli daje na 10 lat, a następne na 5 lat. Chciałbym zwrócić uwagę, że legalizacje butli nie wykonują jakieś firmy, tylko TDT (Transportowy Dozór Techniczny). A firmy montujące instalacje gazowe zlecają mu wykonanie rewizji i wydanie nowej decyzji. Tak więc opłata za legalizację butli w zasadzie składa się z dwóch skladników: opłaty dla TDT za badanie oraz opłaty dla firmy za demontaż, przygotowanie butli do badania i montaż po badaniu. W sumie opłata jest zbliżona do ceny nowej butli.
Pozdrawiam
Pozdrawiam