GREAT ESCAPE RALLY 2011

czyli rajdy ze ściganiem i próbami przejazdu

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Re: GREAT ESCAPE RALLY 2011

Post autor: domator » śr mar 30, 2011 9:27 pm

proca pisze:No i się narobiło... :oops: :( :)15 .CHyba już zbyt stary jestem, bo nie ogarniam nawet myślami, problemów ludzi obecnej doby... Urodziłem się szuwaro-bagienny i tak też postrzegam offroad.
No i tu chyba jest klopot (znaczy ja mam klopot a nie ty).
Ja lubie imprezy Albertopochodne. Maja dobra atmosfere i dobrze (naprawde) opracowane trasy. I jak bedzie okazja to bede na nie jezdzil. Maroko na jesieni uwazam za zajebiscie fajny rajd. Najezdzilem sie po uszy. Tylko moze faktycznie nalezy na GER przestac liczyc czas? Albo cos innego wymyslec? Bo ja nie jestem szuwaro-bagienny. Ja jestem zapierdalajaco-piaskowy i jesli jest (a byla) klasa sport to ma byc co do 0,1 sekundy dokladnie liczone. Dlatego pomimo WIELU niedogodnosci uwazam ze RMPST sa "sprawiedliwsze". Trasa na rajdzie szybkosciowym powinna byc przejezdna na AT. Uwazam ze ta trasa BYLA przejezdna na AT. Ale musi byc tez taka ze blad czyli wklejenie jednego zawodnika nie moze przeszkadzac innym. To nie przeprawowka. Nie moze byc tak ze sie dwa auta przez 2 dni tna o sekundy a na koniec z powodu (przykladowego) gazika na lysych kapciach, ktory sie wkleil i zablokowal trase wszystko staje do gory nogami. W ten sposob sciganie nie ma sensu.
domator

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » śr mar 30, 2011 9:30 pm

tyle co nam udało się przjechać do padnięcia skrzyni to podobało nam się bardzo jeżeli chodzi o trasę! Choć quady mocno mieszały :)21

co do idei to hmm, byłam jako widz na pierwszej edycji teraz jako zawodniczka na trzeciej i jakoś innaczej odbierałam ten even/rajd. Bo dla mnie to było raczej ściganie, a nie zlot. Jak ma to być zlot to po co pomiar czasu, prologi itp? Lepiej jakieś pieczątki z zadaniami czy cuś :roll:

bedek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bedek » śr mar 30, 2011 9:55 pm

Cześć
proca pisze:No i się narobiło... :oops: :( :)15 .Poszliśmy śladami bohaterów wojennych, z dala od otwartej przestrzeni, tam gdzie wozy pancerne wroga ugrzęzły by po antenowy statyw...tam właśnie zostawiliśmy swe ślady-MY uczestnicy HISTORYCZNEJ UCIECZKI. :)2 I tak jak 67 lat temu nie wszystkim udało się zbiec, tak i tym razem wielu z nas poległo na tej ciężkiej trasie. Wojennym zwyczajem bohaterowie za czyn bohaterski odznaczeni zostają medalem... A my? Każdy z nas, kto owej ucieczki śladami podążał-medal otrzymał, a trzech najodważniejszych szczególnie wyróżnionych zostało. :-D !! :-D !! :-D !! Może właśnie tak los chciał, by nie kalać dobrego imienia tych co życie swe utracili właśnie tam...gdzie my w utopijnym pościgu zatracamy ideę, ostrząc kopie...
Mnie się wydawało, że ta idea to tylko taki chłyt, matetingowy...
Pozdrawiam

Bedek

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » śr mar 30, 2011 10:04 pm

proca pisze: ... Byli też tacy,co mimo zamknięcia pojechali trasą i domagali się uznania. Z pozycji obserwatora podejrzewam,iż głównym winowajcą tych nieporozumień było WSZECHWŁADNE ZMĘCZENIE ...
my tak pojechaliśmy zrywając taśmy a dlaczego ? ponieważ trasa została przegrodzona taśmą nie było przy niej sędziego a regulamin tego " zlotu" WYMAGAŁ JAZDY PO TRASIE A NIE SZUKANIA SKRÓTÓW
Przypominamy, ze w czasie trwania rajdu bezwzględnie trzeba przestrzegać wytyczonej przez organizatora trasy . Konsekwencją jazdy „na skróty” nie zgodnie z roadbookiem jest dyskwalifikacja i kara pieniężna nakładana przez straż leśną zgodnie z taryfikatorem.
:)21 i przy tym wszystkim pełen szacun za świetną trasę :)2

Awatar użytkownika
RG_H31
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: RG_H31 » śr mar 30, 2011 10:16 pm

To ja też wtrącę swoje 31 groszy. Proca, wg. mnie nie chodzi o trasy bo na te nikt nie narzekał, wręcz były bardzo chwalone (moje rozmowy z zawodnikami). Problem polega na podejściu do wyników. Jak sama nazwa imprezy mówi jest to rajd - GREAT ESCAPE RALLY. Co więcej w notatce po imprezie pada sformułowanie "Najważniejszy rajd sezonu". Nie może więc być żadnych kontrowersji w ostatecznych wynikach. Nie jest i nie był to pierwszy rajd w którym ze względu na zmianę warunków na trasie PKP został odwołany. W takich sytuacjach są rozwiązania fair play dla wszystkich zawodników (opisane wcześniej w postach).

1. Wyjeździłem się. 250 km po piachu, błocie i po nocy gdzie kilkukrotnie błądziłem, ale było fajnie.
2. Karliki i Joanna o zachodzie słońca są po prostu piękne.
3. Kolejne zdjęcia podwiesimy w piątek.

Awatar użytkownika
GM

Post autor: GM » śr mar 30, 2011 10:33 pm

Zdecydowanie nie ma co narzekać, jeśli start traktowało się jako test, zabawę - z dystansem.
Ale nie sposób nie zauważyć rozbieżności ocen pomiędzy Open a Sport - i z tego trzeba wyciągnąć na przyszłość wnioski. Tak jak pisał Piotr, nie może być tak, że jedna wtopa rozbija w zasadzie sens dalszego ścigania. Trasa wg mnie super, ale ta jedna wpadka troszkę psuje ocenę - bo zepsuła w sumie też zabawę, nawet bez ciśnień.

Można to łatwo poprawić i lepiej wykorzystać spory potencjał tej imprezy :)2
www.rallycamp.pl
Sru do ....fiata!

Awatar użytkownika
suzus

Post autor: suzus » czw mar 31, 2011 1:03 am

tak mi się trochę, może nawet mocno wydaje
przywoływanie pamięci tych co polegli ,tych co uciekli
bardzo nie na miejscu jest
nie ten poziom, mocno nie ten
o jakich bohaterach piszesz, porównujesz :)3 :)3 :)3
landwarsztat
" i tak warto żyć"

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » czw mar 31, 2011 6:47 am

Flor pisze:
proca pisze: ... Byli też tacy,co mimo zamknięcia pojechali trasą i domagali się uznania
my tak pojechaliśmy zrywając taśmy a dlaczego ? ponieważ trasa została przegrodzona taśmą nie było przy niej sędziego a regulamin tego " zlotu" WYMAGAŁ JAZDY PO TRASIE A NIE SZUKANIA SKRÓTÓW
ale uznania się nie domagaliśmy :)21
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
Mati333
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mati333 » czw mar 31, 2011 12:06 pm

Witam

Na początku chciałbym zwrócić uwagę na jedną sprawę, piszecie że jeśli ktoś ma ciśnienie itp to niech jedzie gdzie indziej bo idea GER jest inna Hmmm trochę chyba nie tak.
Każda imprez, rajd, zlot ma regulamin i tak jest na GER

http://www.greatescaperally.pl/regulamin-ger-pl2011.pdf

Czytamy iż w nazwie mamy już zapis RAJD....

definicja rajdu samochodowego:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rajdy_samochodowe

w regulaminie GER mamy podział na klasy wymogi FIA itp

pt. 7

Potem

pt. 8

klasyfikacja wszytko czarne na białym (może kolory inne ale:))

a na koniec ulubiony

pt. 13 (super zapis)

Sytuacje tego typu powstają często, tak samo było pewnego roku na RMPST gdy załogi zjechały do strefy serwisowej, jedna z załóg to zauważyła i zgłosiła. Za co zostało potem oczerniona itp. a tak naprawdę mieli PEŁNE PRAWO bo znali regulamin, jak się okazało większość załóg nie.

Będąc w zeszłym roku na MUTT 24h też po 12 godzinach powiedziałem że nie jadę dalej nie ma sensu, dlaczego?
Nie zapoznałem się do końca z regulaminem i co się okazało nie ci byli doceniani co zaliczali wszystkie próby tylko ci co nabiją sobie więcej pieczątek omijając większe wtopy jadąc nie po trasie.

Więc może prośba do organizatora niech zmieni nazewnictwo RAJD na ZLOT

Choć nie wiem jak mały by miał być, ilu uczestników wystąpi w jakich klasach RAJD pozostanie RAJDEM i każdy jedzie żeby cokolwiek osiągnąć dla samego siebie czy może dla innych nie wnikam.

Pozdrawiam
Pozdrawiam MaTi

Awatar użytkownika
proca

Post autor: proca » czw mar 31, 2011 5:06 pm

Macie wszyscy rację! Byłem odpowiedzialny za trasę OPEN, elementy wspólne były konsultowane z kol. od sportu, ale nikt z nas nie przewidział tego, że grunt będzie wciąż zmarznięty i woda na powierzchni przemieli się z tą rozmrożoną warstwą gleby w mazistą breję. Ten felerny odcinek znajdował się w rejonie "depresyjnym" i naprawdę nie było tam alternatywy suchego objazdu. Mając trak z pierwszego kółka z łatwością można było znaleźć objazd. Sęk w tym, że część zał.zrobiła to samowolnie(dostali karę),część bo im ratownik kazał(też dostali karę)i pozostali, którzy po zamknięciu pojechali objazdem i nie zostali ukarani. Byli też tacy co zerwali taśmę i pojechali zamkniętym odcinkiem pokazując, że można. Jak by nie patrzeć-PAT Optymiści powiedzieli-dobra-niech będą trzy pierwsze miejsca...ale pesymiści-jak to-byłem ciut lepszy a on stoi obok mnie? Szkoda, ze nie mogliście skosztować trzeciego etapu-szybki i pełen tajemnic-pomieszałby w wynikach. To co wczoraj pisałem, o tym jak powinna wyglądać formuła GER to tylko moja wizja i nie powinna zmieniać obecnej sytuacji, tak jakoś się rozkleiłem, bo tak się dawno nie wyprułem fizycznie jak przy org.GER a tu mały pat i wojna prawie jak z przed lat... więcej optymizmu panowie i panie, jutro gdzieś tam nowe ściganie-może bardziej dopracowane :lol: :lol: :wink:
Nawet w błocie życie jest piękne!!!

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw mar 31, 2011 6:22 pm

proca pisze:... Sęk w tym, że część zał.zrobiła to samowolnie(dostali karę),część bo im ratownik kazał(też dostali karę)i pozostali, którzy po zamknięciu pojechali objazdem i nie zostali ukarani. Byli też tacy co zerwali taśmę i pojechali zamkniętym odcinkiem pokazując, że można...
Oraz tacy, którzy nie należą do wymienionych przez Ciebie przypadków. Nie było taśm, nie było zakazującego ratownika, był zablokowany odcinek ale został przejechany zgodnie z książką drogową i z zaliczonym PKP.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » pt kwie 01, 2011 7:34 pm

doszly mnie sluchy, ze odbiora puchar za rajd i wreczony bedzie (wyslany) dla Biga, bo tak duzo pisal, opisywal i organizatorzy uznali, ze jednak ma sluszna racje - jednak nalezy sie jemu

skromnie powiem, ze nalezy sie chlopu... natrudzil sie i bedzie mial

Awatar użytkownika
RG_H31
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: RG_H31 » pt kwie 01, 2011 10:33 pm

Na zakończenie dyskusji zapraszamy na H31.pl do kolejnej małej galerii.

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 01, 2011 10:46 pm

RG_H31 pisze:Na zakończenie dyskusji zapraszamy na H31.pl do kolejnej małej galerii.
Mam do Ciebie pytanko ... można udostępnić Twoje zdjęcie lub zdjęcia na mojej stronie ?
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
RG_H31
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: RG_H31 » pt kwie 01, 2011 10:49 pm

Skontaktuj się na PW lub najlepiej na robert@h31.pl

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » pt kwie 01, 2011 10:53 pm

Ok dzięki ... potrzebuję parę zdjęć :wink:

Awatar użytkownika
Darek T1

Kontaktowanie:

Post autor: Darek T1 » pt kwie 01, 2011 11:17 pm

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » sob kwie 02, 2011 7:32 pm

tojato pisze:doszly mnie sluchy, ze odbiora puchar za rajd i wreczony bedzie (wyslany) dla Biga, bo tak duzo pisal, opisywal i organizatorzy uznali, ze jednak ma sluszna racje - jednak nalezy sie jemu

skromnie powiem, ze nalezy sie chlopu... natrudzil sie i bedzie mial

ok, teraz wyjasniam,. ze byl to prima aprilisowy dzolk (zart),
gdyby ktos nie zrozumial, zle odebral

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » sob kwie 02, 2011 7:45 pm

tojato pisze: ok, teraz wyjasniam,. ze byl to prima aprilisowy dzolk (zart),
... to żeś żartem zaje.bał :roll:

Awatar użytkownika
OldAdler

Post autor: OldAdler » sob kwie 02, 2011 7:50 pm

Igor V8 pisze:
tojato pisze: ok, teraz wyjasniam,. ze byl to prima aprilisowy dzolk (zart),
... to żeś żartem zaje.bał :roll:
spoko...

Awatar użytkownika
mechanik66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mechanik66 » sob kwie 02, 2011 10:18 pm

Taaaa. tak mówia jak cos jest do wszystkiego o jest do niczego ... ! Albert ma ogoromny potencjał i razem z Procą zrobili kawał dobrej jazdy. Na pewno byloby lepiej gdyby sport i open odyly sie w innym terminie . Ale to Polska panowie ! A to zając a to wilk ! Nie ma gdzie jezdić . Więc nie ma co narzekać. Są przeprawówki i są baja rempsty . Tu bylo wszystko i się zatkalo. Moim zdaniem to nie impreza jakś tam pucharowa więc trzeba ją potraktować jak dobre rozpoczęcie sezonu .Mam tylko nadzieję , że koledzy z kalsy sport nie są zagniewani na open kiedy ich prawie zgniatalismy na wąskich odcinkach gdzie stali powklejani . Open jechalo swoje - i dalej do przodu jak to w przeprawie - bez urazy !!! Ogólnie moje wnioski : każdy walczył o życie i o czas . ale luuuz ... panowie - gdyby nie pomiary czasy to bysmy jechali jak na piknik . Więc zeby nie bylo kwasów to potraktujmy to jako rozgrzewkę a Albert wyciągnie wnioski na przyszlość . Z perspektywy pilota przeprawowego to kawał dobrej jazdy - aczkolwiek obsuwy czasowe zabijaly ducha walki - i to oczywiscie minus ! Memoriał Karoliny !!! allle jazda !!! powiem krótko - pierwszy i ostatni raz !!! odciski i pęcherze doslownie wszedzie :( . Pozatym - calkowite oderwanie od rzeczywistosci - czas nie istniał - tylko jazda ... Auto do totalnej naprawy , ale i tak nadal nie mogę zrozumieć jak maszyna mogla to wytrzymać ??? . Duży szacun dla wszyskich Quadowców - zwłaszcza za wodne przeprawy gdzie byli zalewani przez jadące samochody . Dzięki wszystkim za dobrą walkę - do zobczenia za rok ! Co do wyników to popieram koncepcje anulowania odcinka . Z calym szacunkiem przewaga Kufla z Dominikiem nad pozostalymi to przepaść . To nie byly równe pierwsze miejsca . Miszcze to miszcze !!!

Awatar użytkownika
alien256

Kontaktowanie:

Post autor: alien256 » sob kwie 02, 2011 11:28 pm

Tutaj mały filmik ode mnie, proszę o wyrozumiałość co do jakości, bo kamera nie robi za dobrze. :-?

http://www.youtube.com/watch?v=uahOJkr8gKg

w wyższej jakości

http://vimeo.com/21869387

Podziękowania dla @Flora i @GM za onboardy :)21

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz kwie 03, 2011 10:52 am przez alien256, łącznie zmieniany 1 raz.
N4x4D

Awatar użytkownika
muhha

Post autor: muhha » ndz kwie 03, 2011 8:11 am

alien256 pisze:Tutaj mały filmik ode mnie, proszę o wyrozumiałość co do jakości, bo kamera nie robi za dobrze. :-?

Pozdrawiam
zajebisty :)2

Awatar użytkownika
proca

Post autor: proca » ndz kwie 03, 2011 10:49 am

Zasługujesz na miano reportera wojennego - i nie tylko... :)2 :lol: :)2 Dziękuję za ten kawał dobrego dokumentu :wink:
Nawet w błocie życie jest piękne!!!

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » ndz kwie 03, 2011 6:43 pm

alien256 pisze:Tutaj mały filmik ode mnie, proszę o wyrozumiałość co do jakości, bo kamera nie robi za dobrze. :-?

w wyższej jakości

http://vimeo.com/21869387

Pozdrawiam
rewelka :)2 :)2 :)2 :)21
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczno-sportowe”