Lenovo S10-3 nie bangla z przetwornicą i jaką dodać pamięć

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Sanol

Lenovo S10-3 nie bangla z przetwornicą i jaką dodać pamięć

Post autor: Sanol » sob maja 07, 2011 6:22 pm

problem jest....

wspomniany notebook nie chce się ładować z przetwornicy (Lenovo S10-3)

tzn. bangla ale tylko z jedną o taką:

Obrazek

fota masakryczna bo kumpel od 12:00 działa w temacie alko jutro komunie więc dopiero w poniedziałek pojawi się coś lepszego....

do tej pory miałem taka 70W no name robiła z normalnym laptopem i innymi gadgetami bez problemu ale zaniemogła z Lenovem...
kupiłem na szybkości w trasie w Lidlu o takich parametrach

Tronic 150 A1
input 12V 20A
Output 220-240V 50 Hz 150W + USB 5V 500mA

robi ze starym lapkiem, ładowarą do bateryjek, ładowarka do dziwnej baterii do aparatu nic więcej nie podpinałem...

z Lenovem nie robi :)11

podpinałem Lenovo pod przetwornicę 1000W u GrzechoS wypas ale dalej ładowarka nie chcę się wzbudzić

słyszałem że może to problem w tym że sinusoida nie jest (gładka) tylko w formie schodków i dlatemu nie chce Ładowarka Lenowa ruszyć z miejsca.

co teraz?

zutylizować tą z Lidla i zanabyć taką jak ma kumpel z foto ??

coś się da przerobić żeby ta sinusoida była gładsza??

dokupić jakiś cud adapter ??

a teraz podam jeszcze parametry te z zasilacza Lenovo żeby wszystko było jasne

Input 100-240V 1A 50-60Hz
Output 20V 1.5A
Caution to same chińskie krzaki nie dam rady ich zapodać :)
Ostatnio zmieniony czw paź 11, 2012 3:47 pm przez Sanol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drygol

Re: Lenovo S10-3 nie bangla z przetwornicą

Post autor: drygol » pn maja 09, 2011 6:44 am

Dokladnie , moze chodzic o to ze kiepskie falowniki sa w tej przetwornicy.
Zamiast tak kombinowac to zapodaj sobie zasilcz bezposrednio na 12V zasilany z np. gniazda zapalniczki bo w tej konfiguracji co masz to troche bez sensu zamieniac stale na zmienne i potem znowu na stale :D
--== Constant Learning ==--

Patrol Long Y60 `96 2.8T

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » pn maja 09, 2011 4:19 pm

Zgadza się że to trochę misz masz z tym stałe -> zmienne -> stałe

ale ten mały skurwiel (Lenovo) wytrzymuje ciągłej pracy 6 godzin słownie sześć, więc ładować go zbyt często nie trzeba

zanabyć do niego ładowarkę taką z "zapalniczki" hmmm są takie nawet po 50 dych, oryginał pewnie ze 150PLN a trochę boję się że w ten sposób (ładując nie do końca właściwymi parametrami) zajadę baterię (350 nowa)

przetwornicę i tak trzeba mieć choćby do aparatu, do bateryjek do GPS'a (wot 60csx)....

to po co mi jeszcze jakiś dodatkowy kabel przed którym mam wyżej opisane obawy

aaaa i mam nazwę przetwornicy co robi z Lenovo ideapad'em

http://www.whiteenergy.pl/

Inverter 12V DC - 230V AC
Power 400W, USB socket
Code: 06581

ma ktoś pomysła co robić ??
tylko nie pisać zmień kompa bo ten model baaaardzo mi odpowiada.... :)21

Awatar użytkownika
jimmie

Post autor: jimmie » pn maja 09, 2011 7:26 pm

Czy przetwornica po podłączeniu do zasilacza nie piszczy? zmierz napięcie wyjściowe pod obciążeniem. Spróbuj dać na wyjściu przetwornicy dodatkowy przeciwzakłóceniowy RLC (dostępne w każdym sklepie elektronicznym za parę PLN'ów)
Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt maja 10, 2011 8:51 am

Rozumiem że przetwornica nie wyłącza się po podłączeniu zasilacza od lenovo, tylko po prostu nie ładuje?

Są trzy sposoby

1
kupić jak wspomniano zasilacz robiący bezpośrednio zasilanie z zapalniczki do lenovo
a
zanabyć do niego ładowarkę taką z "zapalniczki" hmmm są takie nawet po 50 dych, oryginał pewnie ze 150PLN a trochę boję się że w ten sposób (ładując nie do końca właściwymi parametrami) zajadę baterię (350 nowa)
nic takiego się nie stanie. Akumulator ładowany jest poprzez superskomplikowany układ wewnątrz lapka więc nic takiego Ci nie grozi.

2)
Kupić podróbkę zasilacza do lenovo i korzystać z przetwornicy - pewnie będzie działać

3)
Kopnąć się na ul. Chochołowską i kupić cztery koniecznie szybkie diody prostownicze powyżej 400V i 0,5A np RGP15M (koszt za 4 szt - ok 1 pln) i ulepić z nich mostek Greatza (na pewno pamiętasz z fizyki albo ZPT :)21 , a jak nie to google)
zasilić z posiadanej przetwornicy, a na wyjście podpiąć oryginalny zasilacz lenovo - nie wdając się w niuanse techniczne dlaczego - powinno działać :)21

Awatar użytkownika
jimmie

Post autor: jimmie » wt maja 10, 2011 12:34 pm

w zasilaczu już jest mostek i wystarczy, żeby pozbyć się śmieci potrzebny jest jakiś filtr dolnoprzepustowy
Range Rover L322 4.4 V8

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt maja 10, 2011 12:59 pm

wieprzowina pisze: Kopnąć się na ul. Chochołowską i kupić cztery koniecznie szybkie diody prostownicze powyżej 400V i 0,5A np RGP15M (koszt za 4 szt - ok 1 pln) i ulepić z nich mostek Greatza (na pewno pamiętasz z fizyki albo ZPT :)21 , a jak nie to google)
zasilić z posiadanej przetwornicy, a na wyjście podpiąć oryginalny zasilacz lenovo - nie wdając się w niuanse techniczne dlaczego - powinno działać :)21
Chcesz prądem stałym popędzać zasilacz?
Może jednak zdradź ten niuans techniczny. :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt maja 10, 2011 1:22 pm

dokładnie

wszystkie zasilacze impulsowe mają zaraz na wejściu mostek prostowniczy więc można je pędzić prądem stałym.
Problem wynika z zasady działania tanich przetwornic. By uniknąć trafa dużych gabarytów w pierwszym członie jest przetwornica pracująca na częstotliwości kilkudziesięciu kHz robiąca ok 300V. Następnie jest to prostowane i falownik sterowany PWM usiłuje zrobić coś na kształt sinusoidy. Jest tworzona ze schodkowych przebiegów. Niektóre mostki prostownicze nie są w stanie tego wyprostować.

Łatwiej sklecić mostek niż wyprodukować filtr.

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » wt maja 10, 2011 1:35 pm

Obrazek

sprawdziłem z tymi diodami i lipa dalej

pozostają teraz te filtry....

czy coś jeszcze ??

proszę za bardzo nie nabijać się z pajęczaka :)21

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » wt maja 10, 2011 2:15 pm

Pajączek rulez :D
Kurde to nie mam pomysłu, u mnie pomagał zwykle ten patent.
Na pewno przetwornica się nie wyłącza przy podłączeniu zasilacza od lenovo?
Zrób jeszcze prosty test - podłącz poprzez zwykły rozdzielacz elektryczny razem z zasilaczem jakieś inny odbiornik o niedużej mocy. Żarówkę 15W albo coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
jimmie

Post autor: jimmie » wt maja 10, 2011 8:13 pm

to jest pajęczak: Obrazek :D
sprawdź jeszcze jakie masz napięcie na wyjściu przetwornicy po podłączeniu laptopa. Może te 150W to jest wartość którą życzył sobie producent a nie rzeczywista i przetwornica nie daje rady/ wyłącza się - tutaj bez ingerencji w bebechy niewiele da się zrobić. Filtr sieciowy można za drobne kupić gotowy w każdym warzywniaku.
Range Rover L322 4.4 V8

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt maja 10, 2011 10:15 pm

wieprzowina pisze:dokładnie

wszystkie zasilacze impulsowe mają zaraz na wejściu mostek prostowniczy więc można je pędzić prądem stałym.
Problem wynika z zasady działania tanich przetwornic. By uniknąć trafa dużych gabarytów w pierwszym członie jest przetwornica pracująca na częstotliwości kilkudziesięciu kHz robiąca ok 300V. Następnie jest to prostowane i falownik sterowany PWM usiłuje zrobić coś na kształt sinusoidy. Jest tworzona ze schodkowych przebiegów. Niektóre mostki prostownicze nie są w stanie tego wyprostować.

Łatwiej sklecić mostek niż wyprodukować filtr.
Hmmm...
To dlaczego pisze na zasilaczach, że 110-230V, 50-60Hz :roll:
Poza tym, za mostkiem Greatz'a prąd nie będzie stały tylko "nie będzie przemienny". Żeby przypominał stały, trzeba jeszcze dać kondensator.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » śr maja 11, 2011 4:37 pm

Dzięki za wszelakie porady :)2 :)2 ale moje sceny z tą przetwornicą dobiegły końca...

i tu opowiastka:

kupiłem ją przypadkiem w podróży na Kordon ot kiełbaski trzeba było zakupić po drodze więc Lidl w Krośnie i tam leżała na półce a co mi tam jedna rzecz więcej w koszyku :D

dalsze perypetie znacie bangla ze wszystkim tylko nie z ideapadem, pajęczak Greatza, filtry takie zwykłe sieciowe, próby z dodatkowymi odbiornikami no dalej lipa..ale do meritum

w międzyczasie napisałem do producenta e-meila HELP dzisiaj dzwoni miła pani z DE że chce mi pomóc itp. no to ja jej wszystko wyklarowałem...ona że skontaktuje się z technikami i oddzwoni jeszcze raz, oddzwoniła i twierdzi że niestety nie jest mi w stanie pomóc bo w/g danych co jej podałem powinna robić i technicy są zaskoczeni, no załamka ale wspomniała żebym się udał do Lidla gdzie mieszkam i tam próbował zamienić, zwrócić....

Tylko że, instrukcją podpaliłem ognisko a że pudełko zbędne to też spaliłem, a sama przetwornica trochę roboty zrobiła z innymi urządzeniami nie tylko z moimi znaczy ślady użytkowania widoczne dla małego dziecka...

wpadam do Lidla na Wielickiej i proszę ochronę z kierownikiem, temu się od razu lampka włączyła ale poprosił, miła panią kierowniczkę, wyżaliłem się jej pokazałem paragon z Krosna i ona...to pan przyniesie przetwornicę to coś poradzimy, przychodzę a tu ona przy kasie coś tam klepie i.....wyciąga gotówkę.

Macie tak w Polsce ??

Lidl :)2 :)2 z resztą dużo było o ich super ładowarce super...

dziękuje :)21

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr maja 11, 2011 9:23 pm

Kostuch pisze:Hmmm...
To dlaczego pisze na zasilaczach, że 110-230V, 50-60Hz :....
Dlatego że nie ma sieci zasilających prądu stałego. Podobnie jak nie piszą 67Hz a na tylu też pewnie będzie chodził.
Weź jakikolwiek schemat zasilacza impulsowego - czy to komputera, telewizora, komórki czy choćby żarówki energooszczędnej. Na wejściu, po bezpieczniku i czasami prostym filtrze z dławika i kondensatora, jest zawsze mostek.

Lubie lidla. A w Krośnie to jakieś zrąbane te rzeczy mają :D . Rok temu wracając z B. Niskiego wpadłem tam żeby kupić samopompujące karimaty (z resztą okazały się super - były tydzień temu) Z jednej coś schodziło - i mi w Krakowie wymienili.

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » ndz lip 17, 2011 11:06 pm

Sanol kup sobie po prostu zasilacz działający na 12V i nie rób wielkiego zamieszania. Mniej kabli mniej stresu ;)
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » czw paź 11, 2012 3:39 pm

odkopuje bo pamięci bym dorzucił

specyfikacja mówi o tym co mam aktualnie:
DDR2 1GB 800MHz

chciałbym coś więcej tylko co ??

spisałem co na pamięci napisane:
RAMAXEL
NB831007197 100201309 20304G 1GB

"kod kreskowy a pod nim"
11S11011487GA723800464 RMN 1150 MH48D7F-667-LF

i to co napisano na obudowie koło pamięci:
D3B 31FL5MB0030

no i teraz co jaką tą pamięć mam kupić dwójkę może czwórkę nie wiem ile wejdzie i JAKA ??

ktoś coś w temacie ?? :)21

Awatar użytkownika
Ziołek

Re: Lenovo S10-3 nie bangla z przetwornicą i jaką dodać pami

Post autor: Ziołek » czw mar 07, 2013 9:47 am

PW masz.
Hakuna matata madafaka!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”