Nowe L200 opinie użytkowników? ostatnia nadzieja off roadu?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Nowe L200 opinie użytkowników? ostatnia nadzieja off roadu?

Post autor: cordoba_2004 » sob kwie 30, 2011 6:46 pm

Co myślicie o nowym L200 .
Miałem okazję przejechać się nim 200 km a potem pojeździć po łące i bardzo fajne autko powiem. Jest wysokie jak na mój gust :) mniej masywne od navary, chyba trochę krótsze przynajmniej takie sprawia wrażenie. W porównaniu do Navary
sprawia wrażenie żywszego i łatwiejszego w manewrach, choć układ kierowniczy dziwny .
W sumie nie jeździłem dużo ale mi się spodobało w przeciwieństwie do Navary , hiluxem nie było mi dane jechać.
Jakie są opinię o L200? i czemu tak mało bardzo mało się o nim tu pisze albo prawie wcale.

Aha i ono ma centralny dyfer w przeciwieństwie do navary i hiluxa chyba też. Rokuje w teren w przyszłości ?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
Eskapada

Re: Nowe L200 opinie użytkowników? ostatnia nadzieja off ro

Post autor: Eskapada » sob kwie 30, 2011 7:55 pm

cordoba_2004 pisze:Co myślicie o nowym L200 .
Miałem okazję przejechać się nim 200 km a potem pojeździć po łące i bardzo fajne autko powiem. Jest wysokie jak na mój gust :) mniej masywne od navary, chyba trochę krótsze przynajmniej takie sprawia wrażenie. W porównaniu do Navary
sprawia wrażenie żywszego i łatwiejszego w manewrach, choć układ kierowniczy dziwny .
W sumie nie jeździłem dużo ale mi się spodobało w przeciwieństwie do Navary , hiluxem nie było mi dane jechać.
Jakie są opinię o L200? i czemu tak mało bardzo mało się o nim tu pisze albo prawie wcale.

Aha i ono ma centralny dyfer w przeciwieństwie do navary i hiluxa chyba też. Rokuje w teren w przyszłości ?
po kiego grzyba Ci ten otwarty mechanizm różnicowy w terenie ?? w innym terenie niż zurbanizowany ?? Dla czego Ci się wydaję że auto z otwartym centralnym mechanizmem różnicowym ( z możliwością blokowania ) jest lepsze od auta które nie ma otwartego centralnego dyferencjału ??
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob kwie 30, 2011 8:10 pm

auto w którym nie da się rozpiąć napędów jest bez sensu
auto w którym nie da się zblokować spiętych napędów jest LR
:)21

ludziska narzekają na jakieś błedy z odpalaniem zimą, na gibającą się ramę i na coś tam jeszcze.. niemniej - wóz mi się podoba bo jako jeden z niewielu jedzie jak auto, hamuje jak auto i wsiada się jak do auta

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » sob kwie 30, 2011 8:15 pm

racja tak ale życie nie składa się tylko z terenu albo tylko z ciężkiego terenu

lech.

Post autor: lech. » sob kwie 30, 2011 8:38 pm

Eskapada pisze: Dla czego Ci się wydaję że auto z otwartym centralnym mechanizmem różnicowym ( z możliwością blokowania ) jest lepsze od auta które nie ma otwartego centralnego dyferencjału ??
Poholujesz trochę lawet w Alpach, trochę koników miedzy stadninami i dasz sobie spokój z dopinaniem przodu.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » sob kwie 30, 2011 8:52 pm

Ciasne i jakoś łatwo rama się składa.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz maja 01, 2011 5:37 am

lech&j12 pisze:
Eskapada pisze: Dla czego Ci się wydaję że auto z otwartym centralnym mechanizmem różnicowym ( z możliwością blokowania ) jest lepsze od auta które nie ma otwartego centralnego dyferencjału ??
Poholujesz trochę lawet w Alpach, trochę koników miedzy stadninami i dasz sobie spokój z dopinaniem przodu.
Jesteś jak poseł PISu wyciągniesz zdanie z kontekstu i dodasz swój komentarz
:)3 :)3 :)3

Kolega Corodba_2004 zastanawia się czy auto z centralnym mechanizmem różnicowym będzie rokowało, będzie lepsze w teren w przyszłości. Ani ja ani Corodoba_2004 nie pisał i nie dumał o jedzie po czarnym 8)
Eskapada pisze:
cordoba_2004 pisze: Aha i ono ma centralny dyfer w przeciwieństwie do navary i hiluxa chyba też. Rokuje w teren w przyszłości ?
po kiego grzyba Ci ten otwarty mechanizm różnicowy w terenie ?? w innym terenie niż zurbanizowany ?? Dla czego Ci się wydaję że auto z otwartym centralnym mechanizmem różnicowym ( z możliwością blokowania ) jest lepsze od auta które nie ma otwartego centralnego dyferencjału ??
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » ndz maja 01, 2011 7:55 am

reduktor SS czyli opcja z otwartym centralnym dyfrem to super sprawa, często gęsto targam lawetę, jazda w deszczu po koleinach pikcupem jest wówczas badziej komfortowa. Opcja rozłączania całkowieci napedy u na przód jest też potrzebna, bo w przypadku zmielenia przegubu, krzyżaka auto jedzie na opcji 2h.
Mam SS w L200 ale starszej generacji i polecam.
Co do nowego modelu to mi się podoba wizualnie, co do zimowego problemu z filtrem paliwa to już sobie wszyscy z tym poradzili, co do elastyczności ramy to tak jak we wszystkich długich ramowych konstrukcjach rama jest elementem resorującym tu widać jak pracuje http://www.youtube.com/watch?v=1mGvInhDDbU

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » czw maja 12, 2011 9:12 pm

w czym te auto jest lepsze od hiluxa ?
poza ss
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt maja 13, 2011 4:40 am

selim pisze:w czym te auto jest lepsze od hiluxa ?
poza ss
to wszystko jest kwestią gustu, auta są na równi bezawaryjne na równi funkcjonalne, L200 ma zaletę SS, Hilux jej niema , co do wyglądu to o gustach się nie dyskutuje.
Ostatnio zmieniony pt maja 13, 2011 1:40 pm przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mstrucz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mstrucz » pt maja 13, 2011 1:33 pm

Mitsu trochę lepiej wykonane w środku (ale ja ogólnie nie lubię materiałów w Toyocie, jedynie LC jest na bardzo dobrym poziomie). Hilux ma chyba ciut większą skrzynię i ładowność. W Mitsu są bardzo drogie nakładki na skrzynię i do tego bardziej fantazyjne niż funkcjonalne. Ale ogólnie - Misiek to Misiek.
Pajero Pinin - najdzielniejszy SUV

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » pt maja 13, 2011 10:06 pm

auta są na równi bezawaryjne ...
Człowieku chyba nie wiesz o czym mówisz :o
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pt maja 13, 2011 10:11 pm

no nie wiem użytkownicy uzytkownicy L200 skarżą się raczej na awarię elementów moim zdaniem mało ważnych co widać na forum mitsumaniaki a poczytaj na forum nissan klubu o awariach navary albo o hilusiu tu http://tlc.org.pl/forum - mówimy o nowych autach

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » pt maja 13, 2011 10:15 pm

Żeby nie być gołosłownym:
Hilux 2008 Sr5 2,5d4d
naprawy gwarancyjne:
-wymiana kompletnego zawieszenia tył 42000km
-wymiana alternatora 43000km
-wymiana wału napędowego tył 47000km
-zgrzytający 2 bieg,5 razy serwis i ....nic,dalej zgrzyta.
-zjebane lsd
-zacierające się krzyżaki
-kłopociki z instalacją elektryczną
I 100 INNYCH MAŁYCH DETALI
Aha jeszcze koło dwu masowe które nie podlega gwarancji :)21

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pn maja 16, 2011 1:12 pm

Tatuś pisze:Żeby nie być gołosłownym:
Hilux 2008 Sr5 2,5d4d
naprawy gwarancyjne:
-wymiana kompletnego zawieszenia tył 42000km
-wymiana alternatora 43000km
-wymiana wału napędowego tył 47000km
-zgrzytający 2 bieg,5 razy serwis i ....nic,dalej zgrzyta.
-zjebane lsd
-zacierające się krzyżaki
-kłopociki z instalacją elektryczną
I 100 INNYCH MAŁYCH DETALI
Aha jeszcze koło dwu masowe które nie podlega gwarancji :)21
trafił Ci się jakiś lipny egzemplarz :)21

Awatar użytkownika
Tatuś

Post autor: Tatuś » pn maja 16, 2011 7:45 pm

Pewnie tak,ale nie tylko mnie się taki trafił :)16

Awatar użytkownika
Tenogr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tenogr » ndz maja 22, 2011 7:06 pm

Witam.
Przed zakupem L200 testowałem Navare, Hiluxa i Rangera.
Przyznaje że ze względu na SS (dużo jeżdżę po czarnym) i inne dane techniczne (rozstaw osi, promień skrętu itp.) od razu nastawiony byłem na L200 ale sprawdzić i porównać chciałem też i tamte. Przejażdżki testowe były głównie po czarnym i dobrych drogach gruntowych.
Zewnętrznie i wewnętrznie najbardziej podobał mi się Ranger. W Navarze odniosłem wrażenie że jadę samochodem o tonę cięższym i metr dłuższym. Natomiast i w Navarre i w Hiluxie przy jeździe powyżej 120 km/h, wewnątrz jest ciszej niż w L200.
Moim zdaniem L200 ma najlepiej zestrojone zawieszenie do jazdy na „pusto”, tył nie skacze na boki po przejechaniu np. przez tory a tralka nie powoduje jazdy zygzakiem, natomiast zdecydowanie brakuje mu 6 biegu.
Co do awaryjności to wydaje mi się że tak jak pisał Adas wszystkie są porównywalne.
Jak ma się pecha albo tyra samochód bez opamiętania to co byś nie kupił będzie się psuć a jak masz fart i jeździsz z głową to masz kilka lat bezproblemowej jazdy.

W terenie dzięki mniejszemu rozstawowi osi L200 robi lepiej niż Navara (sprawdzone na paru imprezach a dla niedowiarków na pewno są porównania i testy na youtube). Oczywiście przednie osłony fabryczne z żałośnie cienkiej blaszki i progi przykręcone do nadwozia, po pierwszej of-przejażdżce zostały zweryfikowane negatywnie.
Kąt natarcia jest dobry, kąt rampowy kiepski a kąt zejścia żałosny.
Uważam że L200 nie nadaje się co ciężkiego i extremalnego ofroadu, szkoda ładować w niego kasę na lifty i osprzęt, lepiej kupić coś krótkiego co już na starcie będzie lepsze w terenie (np.: SJ :D ).

Tak naprawdę L200 to wół roboczy, który z 800 kg ładunku, komfortowo i bezpiecznie jedzie i po mieście i po autostradzie i w górach zimą. W weekendy daje kupę frajdy z komfortowej jazdy w terenie na laitowych imprezkach ofroadowych oraz wyśmienicie sprawdza się jako wyprawówka.
Tak go używam i jestem bardzo zadowolony z wyboru.

Pozdrawiam
Tenogr
SJ417 - unikat :), L200.

Awatar użytkownika
kfs

Post autor: kfs » śr maja 25, 2011 10:18 am

Tatuś pisze: Aha jeszcze koło dwu masowe które nie podlega gwarancji :)21
No to widzę, że tojty tak chyba mają. W RAV4, którą kiedyś ujeżdżałem padło 2x (mniej więcej co 100tkm przebiegu). Naprawa w ASO z kompletnym sprzęgłem ca 8tysi :o przy motorze 2.0 d4d
Samurai Santana 93' - dawno i nieprawda
P11.144

Awatar użytkownika
Tenogr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tenogr » czw maja 26, 2011 7:40 pm

Otrzymałem wiadomość od kolegi Mikado z prośbą o więcej informacji na temat L200 i o moją opinie na temat tego samochodu.
Pomyślałem że zamieszczę moją odpowiedz również na forum, może komuś jeszcze się przyda.

Posiadam L200 HP z silnikiem 178 KM i manualną skrzynią biegów w wersji wyposażeniowej Intense+, czyli z SS. Dołożyłem wysoką zabudowę skrzyni.
Przejechałem do tej pory 30 tys i nie miałem żadnych usterek i awarii a pierwszy przegląd kosztował 800 zł.
Fabrycznie zamontowane są opony Michelin CrossTerrain, są to opony całoroczne i mają oznaczenie M+S. Jestem bardzo zadowolony z tych opon, na asfalcie i latem i zimą spisują się bardzo dobrze. W terenie spisują się dobrze i zimą i latem w trawie i szutrze, w piachu są bardzo dobre, niestety w błocie są słabe.

Potrzebowałem pickupa którym wożę w firmie towar a jednocześnie na tyle komfortowego że mogę go używać na co dzień i na wyjazdy. Dodatkowy plus - odliczenie vatu od zakupu i od paliwa (ciężarówka).
Za pickupem Mitsubishi przemawiają poniższe argumenty odróżniające go od konkurentów:
1. najlżejszy – najmniej pali,
2. najmniejszy rozstaw osi – najlepsze właściwości terenowe,
3. najmniejszy promień skrętu – przydatne w mieście i w terenie,
4. najlepiej zestrojone zawieszenie do jazdy na „pusto” – często jeżdżę bez obciążenia,
5. najbardziej komfortowa tylna kanapa – rodzinka nie marudzi,
6. między osiowy dyferencjał,
7. brak awaryjnego koła dwumasowego :lol: ,
8. 4 gwiazdki w teście zderzeniowym,
9. kontrola trakcji i toru jazdy (dostępne jeszcze tylko w Navarze, za dużą dopłatą).

Wybór L200 był czysto pragmatyczny, bo przyznaje że wyglądem nie byłem zachwycony (teraz już się przyzwyczaiłem i uważam że jest bardzo ładny :D ).

Przyznaję że nie wybrał bym tego samochodu do zabawy w wyczynowy ofroad a gdybym nie potrzebował możliwości przewozowych w firmie (czasem ponad 800 kg) i na wyjazdach (butle, silnik, ponton itp) chyba nie wybrał bym pickupa bo taki samochód ma też i wady w porównaniu do NIEpickupów:
1. duży rozstaw osi, bardzo duży zwis tylny i ogólna długość (5,25 m) - dosyć mocno ograniczają możliwości terenowe a i w mieście nie pomagają,
2. oddzielenie kabiny od przestrzeni bagażowej - zmniejsza funkcjonalność wnętrza, nie można wygodnie spać ani w kabinie ani w ładowni a przy podróżowaniu w 4 osoby, brakuje miejsca na różne rzeczy które mogły by być pod ręką czyli np. na tylnej półce lub w przestrzeni bagażowej ale dostępne (w L200, wyjątkowo, jest opuszczana tylna szyba która pozwala na dostęp do ładowni z kabiny).

Dzięki wielu zaletom i mimo kilku wadom, jestem zadowolony z wyboru, uważam że jest to najlepszy pickup w cenie do 150 tys. na polskim rynku.

Pozdrawiam
Tenogr
SJ417 - unikat :), L200.

Awatar użytkownika
Mikado

Post autor: Mikado » pn maja 30, 2011 7:33 pm

dzięki Tenogr za te informacje, bo to właśnie realne przemyślenia są najbardziej wartościowe, a nie jakieś marketingowe wydumki :wink:

jeździłem na próbę chyba wszystkimi pickupami i z mojego punktu widzenia to jest też zdecydowany faworyt :)2

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » czw cze 02, 2011 3:04 pm

Mroczny pisze:auto w którym nie da się rozpiąć napędów jest bez sensu
auto w którym nie da się zblokować spiętych napędów jest LR
:)21

ludziska narzekają na jakieś błedy z odpalaniem zimą, na gibającą się ramę i na coś tam jeszcze.. niemniej - wóz mi się podoba bo jako jeden z niewielu jedzie jak auto, hamuje jak auto i wsiada się jak do auta

.......... a co Toyota Ford Nissan Isuzu nie hamuje i nie wsiada się jak do ... pytam bo jak narazie powoziłem tylko L 200 z 2010 z SS ??
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Awatar użytkownika
Mikado

Post autor: Mikado » czw cze 02, 2011 3:38 pm

w niektórych np. Hilux i DMax nie mogłem się połapać jak toto hamuje, bo był taki hałas, że ciężko było się na hamowaniu skupić :)21

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » pt cze 03, 2011 10:44 am

Tenogr pisze: 7. brak awaryjnego koła dwumasowego :lol: ,
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-mitsub ... ml#gallery
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

poziom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: poziom » pn cze 06, 2011 6:02 pm

Jeśli ktoś o L200 SS myśli jako o aucie w teren, to powinien przyklęknąć i obejrzeć np. przedni most. Uważam, że konstruktor odpowiedzialny za umieszczenie plastikowego czujnika z przodu, na dole gruchy wykazał się dużą klasą.

To jest ciężarówka na szutry i w tej roli moim zdaniem jest całkiem ok.
Defender 90 300Tdi, L200

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt cze 14, 2011 6:45 pm

poziom pisze:To jest ciężarówka na szutry i w tej roli moim zdaniem jest całkiem ok.
Do tego auta na Antypodach powszechnie wrzucają koła 285/75R16. Jest jeden gościu z kartelu co nawet ożenił 35". :lol:
Blokada ręczna tyłu w niektórych wersjach. Myślę że z liftem na 33" i blokadą całkiem daleko się zajedzie.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”