SPRZĘGŁO terrano II
Moderator: Kosiarz
SPRZĘGŁO terrano II
witam.
mam taki problem
1. na odpalonym silniku na luzie słychać stukanie okolice skrzyni jak wciskam pedał sprzęgła stukanie ustaje. Co może być przyczyną?
2. druga sprawa to awaria typu: tyran zgaszony biegi wchodzą , odpalam silnik nie czuje sprzęgła i biegi nie wchodzą jak wbije bieg na zgaszonym i odpale na biegu to rusze i z ciężkim oporem juz jade zmieniam biegi.
czy oba przypadki można powiązać ?
mam taki problem
1. na odpalonym silniku na luzie słychać stukanie okolice skrzyni jak wciskam pedał sprzęgła stukanie ustaje. Co może być przyczyną?
2. druga sprawa to awaria typu: tyran zgaszony biegi wchodzą , odpalam silnik nie czuje sprzęgła i biegi nie wchodzą jak wbije bieg na zgaszonym i odpale na biegu to rusze i z ciężkim oporem juz jade zmieniam biegi.
czy oba przypadki można powiązać ?
Nissan Terrano II 2,7TDI
Re: SPRZĘGŁO terrano II
jak by nie patrzeć => skrzynia do zrzutu
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

że do zrzutu to wiadomo
wymieniał ktoś zestaw sprzęgła w terranie? trzeba wyciągać skrzynie czy da się jakoś odsunąć?
wymieniał ktoś zestaw sprzęgła w terranie? trzeba wyciągać skrzynie czy da się jakoś odsunąć?
Nissan Terrano II 2,7TDI
- wojtek_kom
-
Szukajfotokora pisze:że do zrzutu to wiadomo

Da się.
Nissan-y
da się da, tyle że trzeba się trochę namęczyć tak czy siak ;>
Nie wiem które masz TII - ja jak rozbierałem kilka na części to zawsze wolałem silnik wyjąc.... bo i tak miał być wyjęty
. Mimo wszystko lepiej wyjąć albo silnik albo skrzynię - aby to dobrze zrobić. Ale poszukaj w podpowiadaczu .... było i koledzy to dobrze opisali bo musieli "nazat" włożyć. Ja już nie
Pamiętam tylko, że ta miska olejowa z T2 to upierdliwa była ....

Pamiętam tylko, że ta miska olejowa z T2 to upierdliwa była ....

stuki przed całą awarią to sprawa łożyska oporowego czy koło dwumasowe? te dwie rzeczy wymienił mechanik.
czy w terrano II jest koło dwumasowe?
czy w terrano II jest koło dwumasowe?
Nissan Terrano II 2,7TDI
2,7td na pewno nie ma. 2,7TDi też chyba nie

2masy niem w T2. Ale mechanik chętnie za wymianę takowego kasę weźmie 

jakiej firmy sprzęgła polecacie ? wymieniać całym zestawem?
Nissan Terrano II 2,7TDI
ten drugi temat podobnie coś miałe.
Sprzęgło jest hydrauliczne i tylko końcówka łącząca ze skrzynią jest gumowa - aby przenosić drgania. U mnie pękł gumowy wąż i popuszczał tak że czasami nie dało się łapy na sprzegle wcisnąć.
Zobacz czy tam nie cieknie
Sprzęgło jest hydrauliczne i tylko końcówka łącząca ze skrzynią jest gumowa - aby przenosić drgania. U mnie pękł gumowy wąż i popuszczał tak że czasami nie dało się łapy na sprzegle wcisnąć.
Zobacz czy tam nie cieknie
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
nie cieknie a łapa jest sztywno zblokowana. Myśle że łożysko zwoniło aż się rozsypało i zblokowało.
Jutro rozbieram tylko nie wiem czy da się wysunąć czy wyciągać całą skrzynie.
Jutro rozbieram tylko nie wiem czy da się wysunąć czy wyciągać całą skrzynie.
Nissan Terrano II 2,7TDI
tak sobie czytam objawy i mam wrażenie że pacjentowi podpora łapy sprzęgła przeszła na wylot. Miałem podobne objawy,(łatwo dało sie pospawać, ciężko wyszlifować w środku żeby kula podpory ładnie na miejsce weszła a grzechot może dochodzić ze sprężyn tarczy sprzęgła ... (nie mylić z dociskiem)
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
dodam że teraz już nic nie stuka bo cały czas jest zasprzęgłony
Nissan Terrano II 2,7TDI
Wymieniałem sprzęgło jakieś dwa miechy temu w Łomiankach nabicie tarczy plus nowe łożysko wraz z robotą kosztowało 870PLN. Poleciało mi łożysko oporowe. Nowe komplet sprzęgła kosztował 870 plus robota ja ze swojego jestem zadowolony.
Maverick GLX
tyran zrobiony temat zamknięty
przyczyną bylo wysypane łożysko oporowe , przetarta tarcza w części metalowej i wyleciane sprężynki no i na dokładke obudowa pedału sprzęgła pęknięta.
zrobione wszystko odpowietrzone -wysprzęgla dobrze tylko jakiś mały skok pedału mam.
przyczyną bylo wysypane łożysko oporowe , przetarta tarcza w części metalowej i wyleciane sprężynki no i na dokładke obudowa pedału sprzęgła pęknięta.
zrobione wszystko odpowietrzone -wysprzęgla dobrze tylko jakiś mały skok pedału mam.
Nissan Terrano II 2,7TDI
a moje pytanko brzmi czy można założyć sprzęgło od tdi do td 
tarcze różnią się minimalnie ale nie wiem czy kombinować
a wynika to z tego iż mam możliwość dostania za free sprzęgła od tdi.

Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
babcuk pisze:a moje pytanko brzmi czy można założyć sprzęgło od tdi do td
No wlasnie, probowal ktos

Jeśli masz możliwość dostania sprzęgła od tdi za free to weź i spróbuj założyć... jak się nie uda to kupisz dedykowane
Thespian pisze:Jeśli masz możliwość dostania sprzęgła od tdi za free to weź i spróbuj założyć... jak się nie uda to kupisz dedykowane
nie mam za free, niestety.
zerknij w post kolegi babcukato do niego było 

popatrz na date posta kolegi.Thespian pisze:zerknij w post kolegi babcuka to do niego było

parę dni w tą w tamtą... mógł przespać... jesień jest
pozdrawiam
pozdrawiam

nie pasuje, trzeba z kolem zamachowym zmieniac komplet, ale kola tanie w cenie zlomu sa.