Serbia Turcja tranzyt platnymi drogami?
Moderator: Misiek Bielsko
Serbia Turcja tranzyt platnymi drogami?
Hej
1. autostardy platne w Serbii wydaja mi sie drogie, liczylem koszt i wychodzi:
3550rsd (kat2)= 135 zl lub 2300 rsd (kat1) = 87zl , nie wiem jak kwalifikowany jest Patrol long
czy ktos wie czy to kategoria tansza czy drozsza?
czy drogi bezplatne w Serbii sa na tyle zatloczone i pelne wiosek, ze jedyna alternatywa na w miare szybki tranzyt sa "autostrady"?
moze jakis fragment tranzytu wegry-bulgaria jest do pokonania bocznymi a jakis obwiazkowo autostrada?
2. W Turcji wyszlo mi taniej calosc ok 37 zl ( tranzyt do Gruzji)
dobrze licze- ktos pamieta ile placil?Dodatkowo...
znalazlem informacje, ze nie mozna placic gotowka na niektorych odcinkach ( np most przez Bosfor) i nalezy wykupic autostradowa karte prepaid tzw. Kartlı Geçiş Systemi
Prawda li to, mozna taka karte wykupic przy granicy?
P.
oto cytat:
Turkey's modern toll expressways (otoyol) and bridges (köprü) require a bit of information.
Otoyols between Istanbul and Ankara, between Izmir and Çeşme, between Izmir and Aydın, and in increasingly more locations around the country, are wonderful alternatives to the traditional highways.
The otoyols are smoother, faster, more comfortable and easier to drive. Tolls are low, but paying them can be a bit tricky. For example: to cross Istanbul's Bosphorus Bridge, you are required to have a toll transponder (called "EasyPass" in the eastern USA) or a prepaid KGS toll card. You cannot pay in cash!
A few otoyols still have the traditional system whereby you take a ticket when entering the highway, and when you exit, you submit the ticket and pay the toll in cash (nakit). However, the ticket-and-cash system is being removed so you should have a KGS toll-payment card.
Kartlı Geçiş Systemi
You can buy a KGS Kart at a bank (Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Bank Asya) or, when you are about to enter a toll highway, stop in a safe place by the building on the right of the toll booths and purchase your KGS (Kartlı Geçiş Sistemi, Card Payment System) toll card. (Ask for a KEH-geh-SEH kart) The card itself costs TL3, and you can load it with as much credit as you wish.
If you only plan to drive a few days on toll roads, I suggest that you give the officer TL10: TL3 for the card and TL7 for toll credit.
Pozdrawiam P.
1. autostardy platne w Serbii wydaja mi sie drogie, liczylem koszt i wychodzi:
3550rsd (kat2)= 135 zl lub 2300 rsd (kat1) = 87zl , nie wiem jak kwalifikowany jest Patrol long
czy ktos wie czy to kategoria tansza czy drozsza?
czy drogi bezplatne w Serbii sa na tyle zatloczone i pelne wiosek, ze jedyna alternatywa na w miare szybki tranzyt sa "autostrady"?
moze jakis fragment tranzytu wegry-bulgaria jest do pokonania bocznymi a jakis obwiazkowo autostrada?
2. W Turcji wyszlo mi taniej calosc ok 37 zl ( tranzyt do Gruzji)
dobrze licze- ktos pamieta ile placil?Dodatkowo...
znalazlem informacje, ze nie mozna placic gotowka na niektorych odcinkach ( np most przez Bosfor) i nalezy wykupic autostradowa karte prepaid tzw. Kartlı Geçiş Systemi
Prawda li to, mozna taka karte wykupic przy granicy?
P.
oto cytat:
Turkey's modern toll expressways (otoyol) and bridges (köprü) require a bit of information.
Otoyols between Istanbul and Ankara, between Izmir and Çeşme, between Izmir and Aydın, and in increasingly more locations around the country, are wonderful alternatives to the traditional highways.
The otoyols are smoother, faster, more comfortable and easier to drive. Tolls are low, but paying them can be a bit tricky. For example: to cross Istanbul's Bosphorus Bridge, you are required to have a toll transponder (called "EasyPass" in the eastern USA) or a prepaid KGS toll card. You cannot pay in cash!
A few otoyols still have the traditional system whereby you take a ticket when entering the highway, and when you exit, you submit the ticket and pay the toll in cash (nakit). However, the ticket-and-cash system is being removed so you should have a KGS toll-payment card.
Kartlı Geçiş Systemi
You can buy a KGS Kart at a bank (Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Bank Asya) or, when you are about to enter a toll highway, stop in a safe place by the building on the right of the toll booths and purchase your KGS (Kartlı Geçiş Sistemi, Card Payment System) toll card. (Ask for a KEH-geh-SEH kart) The card itself costs TL3, and you can load it with as much credit as you wish.
If you only plan to drive a few days on toll roads, I suggest that you give the officer TL10: TL3 for the card and TL7 for toll credit.
Pozdrawiam P.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: Serbia Turcja tranzyt platnymi drogami?
Jechałem do Gruzji przez Turcję autostradą gdzieś do Bolu. Później na Samsun i brzegiem M. Czarnego aż do Gruzji już w większości bezpłatne dwupasmówki aż do Hopa . Cen nie pamiętam .
Przez most trzeba kartę KGS.
Cen przez Serbię tez nie pamiętam ale wszędzie Patrol long traktowany jest jak zwykła osobówka
Przez most trzeba kartę KGS.
Cen przez Serbię tez nie pamiętam ale wszędzie Patrol long traktowany jest jak zwykła osobówka
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Figa dobrze gada. W serbii nie było problemu i patrola też liczyli mi jako KAT1
tu troche cen: http://podroze.auto-swiat.pl/oplaty-drogowe-w-serbii/ (mają chyba dla każdego państwa)
kategorie z tego co mi wiadomo ustala się na podstawie wysokości auta nad przednią osią i jak nie przekracza 130cm to kat1.
Jaj sobie nie robią i nie chodzą z metrem. Mam dźwigniętego a koła to 35" z nowym bieżnikiem więc pewnie i tak przekraczało
Serbie też kojarzę z drogimi autostradami. Co chwile bramka i kilka euro. Płacąc w euro piszą że wychodzi 20% więcej ale nie pamiętam jak to bylo. A czy warto? hmm. Na bocznych przez wsie ruchu dużego nie ma. Na południe właśnie tak jechaliśmy. Troche się ciągneło bo serbia długa i płaska. Policji nie uświadczyłem
tu troche cen: http://podroze.auto-swiat.pl/oplaty-drogowe-w-serbii/ (mają chyba dla każdego państwa)
kategorie z tego co mi wiadomo ustala się na podstawie wysokości auta nad przednią osią i jak nie przekracza 130cm to kat1.
Jaj sobie nie robią i nie chodzą z metrem. Mam dźwigniętego a koła to 35" z nowym bieżnikiem więc pewnie i tak przekraczało

Serbie też kojarzę z drogimi autostradami. Co chwile bramka i kilka euro. Płacąc w euro piszą że wychodzi 20% więcej ale nie pamiętam jak to bylo. A czy warto? hmm. Na bocznych przez wsie ruchu dużego nie ma. Na południe właśnie tak jechaliśmy. Troche się ciągneło bo serbia długa i płaska. Policji nie uświadczyłem

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:00 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 8:01 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Kilkakrotnie przekraczałem te granice z bańkami na dachu i nigdy nie było problemu . Raz tylko ale to na granicy Bułgaria- Turcja turecki celnik pytał co mam w tej bańce .
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Autobany w turcji jak pisano wczesniej na karte prepaid, problem polega na tym, ze niewiadomo gdzie kupic. Ja kupilem na moscie przez ciesnine. Koles moj nie mial i lecial przez bramki nie zatrzymujac sie, wlaczal sie alarm na 2 sekundy i po robocie.
Jak chcesz to mam taka karte, jest na niej jeszcze niecale 20 lirow + 5 za plastik, oddam po kosztach.
Jak chcesz to mam taka karte, jest na niej jeszcze niecale 20 lirow + 5 za plastik, oddam po kosztach.
Kapec, disco 300TDi '97,
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Też mam tą kartę na której jest coś lirów tureckich.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
No to jak to jest z tymi kartami tureckimi?
prawie wszyscy je mają ale nikt nie wie gdzie się je kupuje
Może jednak ktoś wie?
A czy autostrady w serbi są ogrodzone czy da się wyjechać z autostrady w las celem noclegu na łonie natury?
Może ktoś pomoże bo byłem tam kilka lat temu i pewnie się zmieniło
prawie wszyscy je mają ale nikt nie wie gdzie się je kupuje

Może jednak ktoś wie?
A czy autostrady w serbi są ogrodzone czy da się wyjechać z autostrady w las celem noclegu na łonie natury?
Może ktoś pomoże bo byłem tam kilka lat temu i pewnie się zmieniło

Ja swoja karte w Turcji kupilem dopiero na moscie nad ciesnina bosfor, bo wczesniej po prostu nie bylo budek, gdzie ktos by siedzial, wszystkie byly automatyczne.
Jak kto potrzebuje to niech pisze, oddam po kosztach karte, na ktorej jest kilkanascie lirow, na troche powinno wystarczyc.
Jak kto potrzebuje to niech pisze, oddam po kosztach karte, na ktorej jest kilkanascie lirow, na troche powinno wystarczyc.
Kapec, disco 300TDi '97,
- flintstone
Ja kartę kupiłem na pierwszych bramkach od strony BG. Ta za około 40 zł starczyła na przejazd przez Turcję w obie strony, mosty wliczając. Za kartę możesz zapłacić w Euro, ale chyba też kartą.
Płatne autostrady widziałem tylko w pobliżu Stambułu, tak że tu nie ma różnicy którędy pojedziesz w kierunku Gruzji. Polecam drogę "interiorem". Piękne widoki i imponujące roboty budowlane widoczne z drogi, której możemy Turkom tylko pozazdrościć!
Płatne autostrady widziałem tylko w pobliżu Stambułu, tak że tu nie ma różnicy którędy pojedziesz w kierunku Gruzji. Polecam drogę "interiorem". Piękne widoki i imponujące roboty budowlane widoczne z drogi, której możemy Turkom tylko pozazdrościć!
Wystarczająco stary, by się nie znać na wszystkim...
Wielkie dzieki
ruszamy jutro w 4 toyoty, nie wiem tylko czy skupic sie na Gruzji czy na Turcji wielki dylemat ...

ruszamy jutro w 4 toyoty, nie wiem tylko czy skupic sie na Gruzji czy na Turcji wielki dylemat ...
- flintstone
Zależy co się chce...
Na Gruzję potrzebne jest minimum z 8-10 dni.
Wg. mojej opinii to warto przejechać Swanetię i Tuschetię (?), odpuścić sobie Drogę Wojenną (sam asfalt, ale fajna dróżka szutrowa do klasztoru na samym końcu, w Kazbeku). tylko to powinno wam zająć 5-6 dni z dojazdem od i do granicy.
Turcji nie zwiedzałem, tylko przejechałem...
Na Gruzję potrzebne jest minimum z 8-10 dni.
Wg. mojej opinii to warto przejechać Swanetię i Tuschetię (?), odpuścić sobie Drogę Wojenną (sam asfalt, ale fajna dróżka szutrowa do klasztoru na samym końcu, w Kazbeku). tylko to powinno wam zająć 5-6 dni z dojazdem od i do granicy.
Turcji nie zwiedzałem, tylko przejechałem...
Wystarczająco stary, by się nie znać na wszystkim...
Własnie taki mamy plan , że odpuszczamy droge wojenna, pewnie do Turcji bedzie trzeba pojechac jeszcze raz bo z tego co sie orientowalem to jest NIESAMOWITA (oczywiscie głównie czesc południowo wschodnia)
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Może to Cię zainteresuje .
http://www.kaukaz.pl/gruzja/regiony/reg ... ryczne.php
http://www.kaukaz.pl/gruzja/regiony/reg ... ryczne.php
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
i jeszcze to
http://www.kaukaz.pl/gruzja/turystyka/r ... gruzji.php
Wybierz z tego co Cię interesuje .
http://www.kaukaz.pl/gruzja/turystyka/r ... gruzji.php
Wybierz z tego co Cię interesuje .
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- ololabprot
-
Ja również kupiłem kartę KGS zaraz na pierwszych bramkach po wjechaniu do TUrcji(tylko pierwsza z prawej była do sprzedaży tych kart) Płaciłem w$ a kolega w Euro.Płatny jest Bosfor,autostrada do Ankary (jedzie sie nią częsciowo)i chyba kawałek autostrady koło Samsun.Potem mozna podobno uzupełnic na stacjach benzynowych ale tylko w tych w pobliżu autostrad bo w głebi kraju robili duże oczy na tąkartę.Przy powrocie uda275/45r20o mi się nie płacić bo było święto i 3 tni autostrady były za Free.Za 20 euro było chyba 45lirów tureckich,a przejazd do Batumi kosztował okoł 34.
Pierwsze bramki od strony Turcji to pojecie wzgledne, bo ja wjezdzalem od strony Bulgarii przez Male Tsarnovo i tam po dojechaniu do autobany bramek z obsluga nie ma. Pewnie jadac przez Erdine bramki sa, bo to kluczowe przejscie.
Kapec, disco 300TDi '97,
Dziekuje bardzo za zainteresowanie
Juz wiem co robic z tymi kartami, i gdzie je kupowac,
A portal kaukaz pl jest mi oczywiscie znany bo od tego sie zaczelo, w zasadzie na ten rok miala byc afryka, ale przez te zamenty przerzucilismy sie na Kaukaz.

Juz wiem co robic z tymi kartami, i gdzie je kupowac,

A portal kaukaz pl jest mi oczywiscie znany bo od tego sie zaczelo, w zasadzie na ten rok miala byc afryka, ale przez te zamenty przerzucilismy sie na Kaukaz.