Z kamerami HD nie miałem do czynienia, ale u znajomego taksówkarza bawiłem się videorejestratorami. Jeden to kamerka wyglądająca podobnie do BLUEBIRD BLACK BOX1 ale z niższej półki cenowej, kosztowała 1/2 tego co 'black box'. Zrobiłem z tym małą wycieczkę po polnych drogach i...
- jakość wyjściowa zbliżona do mocno skompresowanych filmów które można zobaczyć na youtube, szału nie ma jeśli chodzi o ostrość i kolory, ale daje się to oglądać.
- automatyczne dopasowanie ekspozycji słabo dawało sobie radę jak w okolicach centrum kadru pojawiały się pojedyncze cumulusy, efektem było gwałtowne ściemnianie obrazu i przebarwienia kolorystyczne. W pozostałych sytuacjach działało poprawnie, tyle że dużo lepiej było by gdyby proporcje obrazu były by panoramiczne.
- rejestrator zamocowany na przyssawce do szyby nie wpadał w mikro drgania, obraz stabilny na tyle na ile auto nie podskakiwało na wertepach.
- nagrywanie dźwięku - w SJcie nie ma większego sensu, mikrofon jest za czuły i nawet standardowe szumo-trzaski go przesterowują.
- na górze obrazu 'nadrukowywany' jest datownik z datą i godziną
- nagrywany film jest automatycznie dzielony na pliki po max 15 min nagrania. Zapisywane są jako nieskompresowany AVI i 15 min to ~500 MB
Drugi rejestrator jest bardziej rozbudowany - nagrywanie drogi przed samochodem i wnętrza pojazdu; wbudowany GPS monitorujący lokalizację, prędkość itp.; czujnik przeciążeniowy. Tak mniej więcej wygląda przy odtwarzaniu zapisu
http://autoradio.com.pl/jak-dziala.html W terenie nie testowałem, ale wspominam o nim bo mogło by to być ciekawe uzupełnienie oferty dla ludzi organizujących 'komercję' - można zmontować film z nagraniem z trasy oraz z reakcjami osób znajdujących się w samochodzie ...i wymienić do z klientami za dodatkowe szelesty
Fajną rzeczą w rejestratorach jest zapisywanie informacji z GPS, ale spotyka się to w przypadku droższych zabawek. Mając taki zapis łatwiej jest zlokalizować ciekawe miejsca siedząc w domu i wstępnie planując trasę wycieczki/rajdu - no trochę teoretyzuję, ale może tak się da
Można popróbować też powalczyć z kamerami internetowymi i GPSem jak ktoś wozi w aucie komputer, np. przy pomocy tego oprogramowania
http://www.curioustech.net/minicam.html