Strona 20 - trzech klasycznych terenowych twardzieli

Szkoda tylko, że wynik taki, a nie inny ...

tak - wiem, że inny być nie mógł, bo jak tu porówynywać technologię naszą zapyziałą z tamtą rozwiniętą ...
Moderator: Marcin-Kraków
Ja uważam wręcz odwrotnie. Mimo że nie jestem i zapewne nie będę fanem Daci a co najważniejsze nie wstydzę się tegoKutry pisze: A tak odnośnie Dacia Duster to może i jest to przystępne auto w swojej klasie, tyle że jej estetyki nie da się zdzierżyć i to nawet biorąc pod uwagę fakt, że w tego typu wozach wygląd jest drugorzędny.
.
No tak, ale co za problem zrobić 2 wersje - cywilną i wojskową? Skoro Toyota mogła wytwarzać np. LC 80 jednocześnie z napędem stałym 4x4 standardowo i 2+2 na zamówienie, to chyba ktoś w polskiej fabryce może robić Honkera w wersji 5d i z opuszczanymi szybami dla odbiorcy cywilnego, żeby mógł też tego używać jak w miarę normalnego auta, a w wersji 3d i szybami przesuwanymi na poligon...A.F. pisze:Podobno wojsko testowało wersję z opuszczanymi szybami, ale w warunkach poligonowych lepsze były odsuwane
Od pojazdów typu GLM zdecydowanie się odchodzi, bo ich znaczenie taktyczne przy zwalczaniu pożarów, szczególnie w pierwszym rzucie, jest zerowe. Jeśli już, to korzystając z dużej ładowności można zbudować wielozadaniowy pojazd ze zbiornikiem rzędu 400-500 litrów i agregatem wysokociśnieniowym + autopompa na PTO do prowadzenia akcji przy obcym zasilaniu w wodę.Kutry pisze:Poza tym gdyby istniała wersja 5d to Honker dysponując ładownością powyżej 1t mógłby znaleźć większe zastosowanie w straży pożarnej (OSP) zastępując Żuki w roli pojazdów typu GLM.
No tak, tylko że:Marcin_75 pisze:Od pojazdów typu GLM zdecydowanie się odchodzi, bo ich znaczenie taktyczne przy zwalczaniu pożarów, szczególnie w pierwszym rzucie, jest zerowe. Jeśli już, to korzystając z dużej ładowności można zbudować wielozadaniowy pojazd ze zbiornikiem rzędu 400-500 litrów i agregatem wysokociśnieniowym + autopompa na PTO do prowadzenia akcji przy obcym zasilaniu w wodę.
Z tym się nie zgodzę, przynajmniej nie bezpośrednio. GLM-y odeszły z wielu jednostek z dwóch powodów:Darek... pisze:GLM y odeszły z powodu cienkich obsad osobowych ale jest przeca SLRR ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości