Snorkel w samuraiu. Nieszczelność?
Moderator: Albert_N
Snorkel w samuraiu. Nieszczelność?
Czy po zatkaniu końca snorkela ręką, gdy jest włączony silnik, gaśnie on w waszych Samuraiach? Jak zakładałem snorkel do mavericka 2,7td po zatkaniu gasł co oznaczało, że jest szczelny, a w esjocie413 po zatkaniu nie gaśnie (czuć, że zasysa), myślałem, że łapie lewe powietrze, ale po odpięciu elastycznej rury dolotu z puszki filtra do gaźnika i zatkaniu bezpośrednio przy owym gaźniku też nie gaśnie. Teraz nie wiem czy aż tak mało powietrza potrzebuje Suzuki do życia, czy mam jakieś jeszcze nieszczelności, ale to już chyba musiałyby być bezpośrednio na gaźniku lub na metalowej fajce, przez którą do niego wpada powietrze.
SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Re: Snorkel w samuraiu. Nieszczelność?
Powinien gasnąć.
Na dole puszki filtra jest mały otwór, który trzeba zakleić przy montażu Snorkela.
Jeśli tego nie zrobiłeś, może zasysać lewe powietrze.
Na dole puszki filtra jest mały otwór, który trzeba zakleić przy montażu Snorkela.
Jeśli tego nie zrobiłeś, może zasysać lewe powietrze.
SJ413 '87 Long.
Nawet musi zgasnac.
Co wiecej to ,ze zgasnie nie znaczy,ze snork jest szczelny wcale!
Taki maly odplyw nie jest w stanie zapewnic wystarczjacej ilosci powietrza i silnik zgasnie. Przy jezdzie w wodzie bedzie tamtedy slicznie zasysac wode w dolot. Sprawdzone wieloktornie.
Jesli chcesz sprawdzic czy jest szczelny - kup samostart. A pozniej zapal auto i powoli spryskuj partiami snork i dolot az do silnika. Jesli poddniasa sie obroty gdziekolwiek znaczy,ze nieszczelny. Puszcziki bardzo czesto (zawsze?) maja odpowietrzanie i korki spustowe i zawsze trzeba sprawdzic dokladnie i poklajstrowac.
Co wiecej to ,ze zgasnie nie znaczy,ze snork jest szczelny wcale!
Taki maly odplyw nie jest w stanie zapewnic wystarczjacej ilosci powietrza i silnik zgasnie. Przy jezdzie w wodzie bedzie tamtedy slicznie zasysac wode w dolot. Sprawdzone wieloktornie.
Jesli chcesz sprawdzic czy jest szczelny - kup samostart. A pozniej zapal auto i powoli spryskuj partiami snork i dolot az do silnika. Jesli poddniasa sie obroty gdziekolwiek znaczy,ze nieszczelny. Puszcziki bardzo czesto (zawsze?) maja odpowietrzanie i korki spustowe i zawsze trzeba sprawdzic dokladnie i poklajstrowac.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
chomik, pod metalową puszką na górze gaźnika jest taka okrągła uszczelka - u mnie tędy wchodziło lewe powietrze. Dodatkowo sprawdź, czy wszystkie rurki podciśnienia w gaźniku są całe, tędy też coś może wejść.
No właśnie u mnie ta metalowa puszka jest dorabiana (mam zmieniony gaźnik na webera więc trzeba było ją pospawać z aluminium) wygląda na bardzo dobrze zrobioną ale muszę ją też odkręcić i zobaczę czy po zatkaniu samej góry gaźnika uda się go zgasić. Jak nie to pewnie przewody podciśnieniowe, albo może podstawa nieszczelna, albo po prostu maksymalna głębokość brodzenia będzie do gaźnika 

Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
metoda wjazdu do wody celem sprawdzenia jest głupia 

NO I JEST RZOPA
niee....
TO jest najlepsza metoda.

TO jest najlepsza metoda.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
aleście dowciapni, boki zrywać
<- oznaczało, iż ostatnia część zdania, w poprzednim moim poście była żartem.
Co do sprawdzenia całości to normalne chyba, że będę to robił na sucho a nie w wodzie (choć trzeba przyznać, że utopienie silnika byłoby najskuteczniejsze- jak zdechnie to nieszczelny dolot
)
A tak na poważnie, przypuszczam, że aluminiowa fajka przy gaźniku, albo sam gaźnik, bądź któryś z wężyków podciśnienia jest nieszczelny, ale to sprawdzę dopiero w weekend. Nie ja zakładałem snorkel w moim samuraiu, tylko poprzedni właściciel, więc pewnie i tak skończy się na tym, że dla pewności zrobię cały nowy z peszla fi 50

Co do sprawdzenia całości to normalne chyba, że będę to robił na sucho a nie w wodzie (choć trzeba przyznać, że utopienie silnika byłoby najskuteczniejsze- jak zdechnie to nieszczelny dolot

A tak na poważnie, przypuszczam, że aluminiowa fajka przy gaźniku, albo sam gaźnik, bądź któryś z wężyków podciśnienia jest nieszczelny, ale to sprawdzę dopiero w weekend. Nie ja zakładałem snorkel w moim samuraiu, tylko poprzedni właściciel, więc pewnie i tak skończy się na tym, że dla pewności zrobię cały nowy z peszla fi 50
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Ja w UAZie mialem kiedys z peszla i nie bylem zadowolony. Po pewnym czasie ma tendencje do pekania. Niby mialem na sztywno, ale jednak pracowalo i na zgieciach puscilo w kilku miejscach. Oczywiscie zalalem silnik. Pozniej instalacja z kibel rury i ylko maly fragment z peszla i bylo git. Pewnie jezdzi tak do teraz.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
A trochę z innej beczki- szukam giętkiej rury aluminiowej o średnicy ok. 40 - 60 mm. Wszędzie gdzie pytam oferują od 80 mm w górę. Spotkał się ktoś ze średnicami mniejszymi niż 80 dostępnymi w sprzedaży?
www.e-invest.pl
z Poznania. Ojcu cos tam robili. Maja w ofercie rowniez giecie i reszte. Spokojnie fi 50 znajdziesz.
z Poznania. Ojcu cos tam robili. Maja w ofercie rowniez giecie i reszte. Spokojnie fi 50 znajdziesz.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Chodzi mi o taką: http://allegro.pl/rura-aluminiowa-flex- ... 36086.html - oni tego chyba nie oferują.
aaaa... to nie skumalem. Sorry.
Widziałem coś takiego w jednym sklepie motoryzacyjnym w Wałbrzychu, ale co do długości to nie wiem jak długie to mają.
A to jest wodoszczelne?
A to jest wodoszczelne?
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Na pewno nie- to potrzebuję do nawiewu powietrza do grila- niepalne ma być i elastyczne 

A jak długie ma być?
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Po rozwinięciu iakieś 90-150 cm.
Jak będzie mniej to na wcześniejszy odcinek mogę dać standardową rurę 80 mm z przejściówką.
Jak będzie mniej to na wcześniejszy odcinek mogę dać standardową rurę 80 mm z przejściówką.
ok.
Dzisiaj się nie wyrobię ale jutro jak chcesz to mogę podjechać, zapytać co i jak.
A jak masz gdzieś w pobliżu intercarsa albo jc auto to możesz spróbować, bo ja to właśnie w tych sklepach widziałem.
Dzisiaj się nie wyrobię ale jutro jak chcesz to mogę podjechać, zapytać co i jak.
A jak masz gdzieś w pobliżu intercarsa albo jc auto to możesz spróbować, bo ja to właśnie w tych sklepach widziałem.
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Uderz do Inter Carsu są takie przewody o średnicy 38, 45, 50 i 55. Cena około 16 zł. Proś o przewód odprowadzający ciepłe powietrze z kolektora wydechowego.
Albo taki długi: AL50/2500AL 2,5m za 57 zł
Albo taki długi: AL50/2500AL 2,5m za 57 zł
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
A widzisz- ja lukałem tylko w budowlance i wod.- kan.
Dzięki za podpowiedź, muszę wpaść do IC w Krakowie.
Dzięki za podpowiedź, muszę wpaść do IC w Krakowie.