Pajero 2.8 TD - ciągle pracujący wiatrak wisko
Moderator: Kosiarz
Pajero 2.8 TD - ciągle pracujący wiatrak wisko
Posiadam 2 auta. Nissana Pickupa i Mitsubishi Pajero 2.8TD.
Zauwazylem, ze w Pajero nawet teraz gdy jest zimno wiatrak (ten wisko) wyje (buczy) nawet gdy silnik jest zimny zwlaszcza przy wiekszych obrotach. Wylacza sie czesto jak jade szybko i auto lapie "ped powietrza". Jezdzac przez lato myslalem, ze silnik sie po prostu grzeje i musi tak wyc by sie nie zagrzac. Ale teraz mamy kolo 0 stopni a prawie nic sie nie zmienilo. Na oko wiatrak wisko wyje przez 30-40% jazdy autem a nie jezdze dynamicznie dla oszczednosci paliwa.
Takie cos nie zdaza sie przy drugim moim aucie. W Nissanie wisko zaczyna wyc gdy silnik zaczyna sie grzac zbyt mocno np. przy dlugich podjazdach gdy jest cieplo.
Posiadam skrzynie automatyczna choc nie wiem czy to ma jakies znaczenie ...
Zauwazylem, ze w Pajero nawet teraz gdy jest zimno wiatrak (ten wisko) wyje (buczy) nawet gdy silnik jest zimny zwlaszcza przy wiekszych obrotach. Wylacza sie czesto jak jade szybko i auto lapie "ped powietrza". Jezdzac przez lato myslalem, ze silnik sie po prostu grzeje i musi tak wyc by sie nie zagrzac. Ale teraz mamy kolo 0 stopni a prawie nic sie nie zmienilo. Na oko wiatrak wisko wyje przez 30-40% jazdy autem a nie jezdze dynamicznie dla oszczednosci paliwa.
Takie cos nie zdaza sie przy drugim moim aucie. W Nissanie wisko zaczyna wyc gdy silnik zaczyna sie grzac zbyt mocno np. przy dlugich podjazdach gdy jest cieplo.
Posiadam skrzynie automatyczna choc nie wiem czy to ma jakies znaczenie ...
Nissan D22 2.5TD 2000r
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Re: Pajero 2.8 TD - ciągle pracujący wiatrak wisko
Jak masz termostat sprawny to co to przeszkadza?
miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Opory dla silnika jakieś są, no i w związku z tym apetyt ma większy.rus_one pisze:Jak masz termostat sprawny to co to przeszkadza?
W moim Terrano w zimie visco trzyma. Przy niezbyt niskich temp. ostatnio obczaiłem że jak się rozgrzeje to po ponownym starcie idzie go szybciej rozłaczyć. Zobaczymy czy patent zadziała przy -10
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Alternator stawia większy opór silnikowi... Apetyt będzie większy przy zwalonym termostacie bo niedogrzany będzie.
miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Nieprawidłowo działające sprzęgło wentylatora będzie powodować zwiększone zużycie paliwa nawet o kilka litrów na wyższych obrotach, już nie wspominając o tym ile mocy to zabiera.

N2O pisze:Nieprawidłowo działające sprzęgło wentylatora będzie powodować zwiększone zużycie paliwa nawet o kilka litrów na wyższych obrotach, już nie wspominając o tym ile mocy to zabiera.
guzik prawda. 2 lata jezdzilem na zaspawanym wisko a od roku mam sprawne i roznic brak. zarowno moc jak i spalanie bez zmian.
jedyna roznica to lozysko pompy wody przy zaspawanym szumialo po 20tys a teraz od 40 jest ciche. mozliwe ze to przypadek.
Ulegający awarii wiatrak włącza się w tryb awaryjny i pracuje cały czas.
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep
05bubu pisze:Ulegający awarii wiatrak włącza się w tryb awaryjny i pracuje cały czas.

Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

Cóż za stwierdzenie05bubu pisze:Ulegający awarii wiatrak włącza się w tryb awaryjny i pracuje cały czas.

Chyba za dużo SF się naczytał. Człeku toż tam zero elektroniki.
fizyka -płyn i temperatura 

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
W przypadku awarii lub braku polaczenia z czujnikiem temperatury wiatrak bedzie chodzic caly czas. Mialem tak i pojezdzie ,nie wspominajac o quadach czesto na rajdach byly takie awarie. Lubie fantastyke ,ale nie pomylilem
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep
nie upieraj się starsi wiedzą lepiej05bubu pisze:W przypadku awarii lub braku polaczenia z czujnikiem temperatury wiatrak bedzie chodzic caly czas. Mialem tak i pojezdzie ,nie wspominajac o quadach czesto na rajdach byly takie awarie. Lubie fantastyke ,ale nie pomylilem

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=42778
od daihatsowców pożyczone
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Koledze z elektrycznym się chyba pomerdało 

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
nawet w elektryku wiatrakiem steruje czujnik w chłodnicy w przypadku awarii chodzić może -
- ciągle
- za wcześnie
- lub wcale
chyba że to jakieś super nowoczesna bryka gdzie jest samodiagnostyka czujnika i tryb awaryjny
- ciągle
- za wcześnie
- lub wcale
chyba że to jakieś super nowoczesna bryka gdzie jest samodiagnostyka czujnika i tryb awaryjny
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
No właśnie mu chyba o takie cacuszka chodzilo. Jakby nie to forum 

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Archeologii ciąg dalszy, co by nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu 
Podejrzewam niedogrzanie silnika. Odpalam silnik i wiatrak odrazu chodzi. Także w przy minusowych temperaturach. Na wyłączonym silniku wiatrak można przekręcić z lekkim oporem. Wskazówka temperatury dochodzi do połowy skali Cold-Hot. To dobrze, czy źle? Mam 2.8td w automacie i wydaje mi się, że spalanie 12-14l (wg. kilometròwki) w cyklu mieszanym to trochę za dużo. Koło 31 cali.
Czy powyższe objawy to niedogrzanie silnika? Winne jest wisko, termostat, a może co innego?

Podejrzewam niedogrzanie silnika. Odpalam silnik i wiatrak odrazu chodzi. Także w przy minusowych temperaturach. Na wyłączonym silniku wiatrak można przekręcić z lekkim oporem. Wskazówka temperatury dochodzi do połowy skali Cold-Hot. To dobrze, czy źle? Mam 2.8td w automacie i wydaje mi się, że spalanie 12-14l (wg. kilometròwki) w cyklu mieszanym to trochę za dużo. Koło 31 cali.
Czy powyższe objawy to niedogrzanie silnika? Winne jest wisko, termostat, a może co innego?
Było Pajero, jest Galant
-
-
Z rana nawet przy mrozie po odpaleniu wisko będzie spięte, tak jak i zgasisz na ciepłym i po 15min odpalisz to też przez chwilę (powiedzmy minutę ) będzie spięte. Czuć to po silniku, wolniej wchodzi na obroty, ale też i odgłos jakby pracowało z 8 cylindrów.
Ale jak samochód pracuje po rozgrzaniu na jałowym to za wiatrak można śmiało łapać bo musi się zatrzymać, no chyba że wisco spięte na stałe wtedy trzeba będzie użyć bandaże na porozcinane pance
.
Jak się boisz to zgaś na ciepłym i zobacz wiatrak czy się lekko obraca.
Ale jak samochód pracuje po rozgrzaniu na jałowym to za wiatrak można śmiało łapać bo musi się zatrzymać, no chyba że wisco spięte na stałe wtedy trzeba będzie użyć bandaże na porozcinane pance

Jak się boisz to zgaś na ciepłym i zobacz wiatrak czy się lekko obraca.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Wiatrak na rozgrzanym silniku daje się zatrzymać. Tak samo po zgaszeniu daje się obracać. Inaczej jest po pogazowaniu, bo chce ciąć palce. Rozumiem że sprawne? 
A czy wskazanie temperatury jest poprawne?

A czy wskazanie temperatury jest poprawne?
Było Pajero, jest Galant
-
-
To wisco wydaje się być sprawne - ale czy zapina po rozgrzaniu
.
Nie wiem czy Twoje wskazania na wskaźniku są poprawne - o swoich i ogólnie Galloperowych pisałem nie raz że są z dupy. Płyn potrafił się zagotować i wywalało go, a wskaźnik stał sobie radośnie na środku skali. Teraz mam dołożony dodatkowy wskaźnik, którego czujnik wkręcony jest bezpośrednio w blok silnika (zamiast korka spustu płynu z bloku) tuż koło czwartego najcieplejszego cylindra. Teraz mam doskonały pogląd że oryginał wali w jajo
.

Nie wiem czy Twoje wskazania na wskaźniku są poprawne - o swoich i ogólnie Galloperowych pisałem nie raz że są z dupy. Płyn potrafił się zagotować i wywalało go, a wskaźnik stał sobie radośnie na środku skali. Teraz mam dołożony dodatkowy wskaźnik, którego czujnik wkręcony jest bezpośrednio w blok silnika (zamiast korka spustu płynu z bloku) tuż koło czwartego najcieplejszego cylindra. Teraz mam doskonały pogląd że oryginał wali w jajo

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Jak napisalem. Po pogazowaniu już wolałem nie próbować z obawy o palce. Nie chciało się już tak łatwo zatrzymać, więc zapewne spięło się.
Było Pajero, jest Galant
-
-
Ono się, te wisko znaczy nie spina od prędkości, a od temperatury - im wyższa tym mocniej spięte.
Powinno być tak:
- odpalenie po nocy wiskoza spięta dość mocno. Do kilku minut i się rozpina że można łapą zatrzymać
- zgasisz gorący silnik, postoi kwadrans i odpalisz znów wisko powinno spiąć ale już rozepnie szybciej niż na zimnym
- jak gorący, np. podczas jakiegoś pałowania powinno spiąć. Będzie to wyraźnie słychać nawet w kabinie i silnik wyraźnie wolniej wchodzi na obroty.
Spięcie wisko nigdy nie będzie 100%. Nawet grzejąc opalarką zawsze będzie możliwość obrócenia wiatraka, ale to w zupełności wystarcza aby silnik przekazał obroty a wiatrak schłodził chłodnicę.
U mnie stare wisko działało, przynajmniej tak mi się wydawało. Po wymianie na nowe byłem w szoku z wydajnością i siłą z jaką to tłoczy powietrze
.
Powinno być tak:
- odpalenie po nocy wiskoza spięta dość mocno. Do kilku minut i się rozpina że można łapą zatrzymać
- zgasisz gorący silnik, postoi kwadrans i odpalisz znów wisko powinno spiąć ale już rozepnie szybciej niż na zimnym
- jak gorący, np. podczas jakiegoś pałowania powinno spiąć. Będzie to wyraźnie słychać nawet w kabinie i silnik wyraźnie wolniej wchodzi na obroty.
Spięcie wisko nigdy nie będzie 100%. Nawet grzejąc opalarką zawsze będzie możliwość obrócenia wiatraka, ale to w zupełności wystarcza aby silnik przekazał obroty a wiatrak schłodził chłodnicę.
U mnie stare wisko działało, przynajmniej tak mi się wydawało. Po wymianie na nowe byłem w szoku z wydajnością i siłą z jaką to tłoczy powietrze

Cholera, chyba nam prace domowa.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
Coś zepsuł
.

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Marcingalloper pisze:Coś zepsuł.
Zona kazala mu podlogi zmyc

Czwarte serce