Próbuję od rana, nie dam już rady.gruszkin pisze:po co?
poprostu wytłumacz bez upraszczania o co ci chodzi
Opony zimowe - Jimny
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: Opony zimowe - Jimny
Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
no już prawie doszliśmy o co ci chodzi ale rozwiń się bo kontekst ruszyć na lodzie niewiele mówi...gorgjunior pisze:Próbuję od rana, nie dam już rady.gruszkin pisze:po co?
poprostu wytłumacz bez upraszczania o co ci chodzi
gorgjunior pisze:Na pewno trochę uprościłem, ale liczy się też kontekst, a autorowi chodziło o ruszenie na lodzie i na tym się skupiłem.
no juz juz dziewczyny, wyluzowac...

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Pisze tu ktoś o AT w Jimnym.
Mam AT KL78 Kumho,nowe, max.jakie wlazły 215/80/15 ,dzisiaj pierwszy dzień śniegu u mnie i PORAŻKA.Tym wogóle nie da się poruszać,ni to po miękkim,ubitym ... czy jakiejkolwiek innej formie śniegu. Rusza się jak dużym fiatem na łysej szosówce.Komfort psychiczny przy 40km/h mam taki jak w Samuraiu na nalewce Simexa przy 80km/h Generlanie odradzam ten typ gumy każdemu.
Mam AT KL78 Kumho,nowe, max.jakie wlazły 215/80/15 ,dzisiaj pierwszy dzień śniegu u mnie i PORAŻKA.Tym wogóle nie da się poruszać,ni to po miękkim,ubitym ... czy jakiejkolwiek innej formie śniegu. Rusza się jak dużym fiatem na łysej szosówce.Komfort psychiczny przy 40km/h mam taki jak w Samuraiu na nalewce Simexa przy 80km/h Generlanie odradzam ten typ gumy każdemu.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
-
- jestem tu nowy...
Ja mam zamiar na dokładnie takich oponach przejeździć zimę...
Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
-
- jestem tu nowy...
Nie ryzykowalbym juz pisania o blokadach w tym temacie
Zwyzywają Cie zaraz od zwolnic, taczek z piaskiem i innych takich...

-
- jestem tu nowy...
Witam!
Też mam u siebie AT Kumho, rozmiar 205/75. I jak spadł pierwszy śnieg to się trochę zdziwiłem. Bez zapiętego przodu praktycznie nie ma mowy o jeździe na wprost, każdy zakręt bokiem. Muszę powiedzieć, że byłem mocno zaskoczony. Niestety nie mam możliwości porównać zachowania jimniego na zimowych oponach.
No i tak sobie myślę, że opony oponami, ale duże znaczenie ma też sama charakterystyka samochodu. Bardzo krótkie i lekkie auto z tylnym napędem na nawierzchniach tego typu chyba nigdy nie będzie specjalnie stabilne.
Miałem robić testy z dodatkowym obciążeniem w "bagażniku", ale śnieg stopniał
Aha, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!!
Też mam u siebie AT Kumho, rozmiar 205/75. I jak spadł pierwszy śnieg to się trochę zdziwiłem. Bez zapiętego przodu praktycznie nie ma mowy o jeździe na wprost, każdy zakręt bokiem. Muszę powiedzieć, że byłem mocno zaskoczony. Niestety nie mam możliwości porównać zachowania jimniego na zimowych oponach.
No i tak sobie myślę, że opony oponami, ale duże znaczenie ma też sama charakterystyka samochodu. Bardzo krótkie i lekkie auto z tylnym napędem na nawierzchniach tego typu chyba nigdy nie będzie specjalnie stabilne.
Miałem robić testy z dodatkowym obciążeniem w "bagażniku", ale śnieg stopniał

Aha, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!!
Jimny 1.3 '07 + Kumho Kl78 - staranowany przed dsykoteke
szukam zastępcy
szukam zastępcy
-
-
No i kupiłem z polecanych Winter Slalomy, wyszło zdecydowanie najtaniej. Jak sobie poradzą, to śnieg pokaże (jak się sam w ogóle pokaże). Na razie miałem dziś dłuższy przejazd w błocie i to delikatnie mówiąc nie jest środowisko dla nich, musiałem zarzucić 4x4 tam gdzie w ATkach nawet bym o tym nie pomyślał. Liczę jednak że zima to nie tylko błoto...
A jak się zachowują na śniegu ATeki BF Goodrich? Bo w sumie homologację na śnieg mają. W innym temacie na tym forum przeczytałem, że ATeki na zimę są lepsze od MTków, ale czy "lepsze" w tym stwierdzeniu oznacza "mniejsze zło" czy rzeczywiście są godne polecenia? Bo miałem akurat do mojego WJ kupić taki zestawik, a tu czytam takie posty i sam już nie wiem. Za Jimniaka już zaliczka wpłacona i też miałem mu zafundować BFG AT. Z tym, że o ile ja miałem praktycznie same samochody z napędem na tył, to moja żona nie, a ona też będzie nim czasem jeździć...
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Potwierdzam i polecamTomaszRT pisze:Dunlop Grandtrek SJ6![]()

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
powtórze się....
jak dla mnie nie ma lepszej opony zimowej niż cooper discoverer
2 komplety przelatałem na disco, ostatnio nabyłem do kurzoca
na atekach bfg 2 sezony
na nalewkach 1 sezon
była krótka znajomość z pirelli scorpion
w clio mam frigo 2 i odziwo robi zajebiście
kiedyś miałem w almerze nokiany z kolcami każdy wie o co chodzi
@pojara90 avatar z roztok?
jak dla mnie nie ma lepszej opony zimowej niż cooper discoverer
2 komplety przelatałem na disco, ostatnio nabyłem do kurzoca
na atekach bfg 2 sezony
na nalewkach 1 sezon
była krótka znajomość z pirelli scorpion
w clio mam frigo 2 i odziwo robi zajebiście
kiedyś miałem w almerze nokiany z kolcami każdy wie o co chodzi
Jeśli chodzi Ci o miejsce, było to gdzieś nad Przełomem Białki.gruszkin pisze:
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Od 7 lat przez cały sezon ujeżdżam BF Goodrich AT na Nissanie Terrano ( właśnie kończę drugi komplet). Moja Żonka w Jimnym ma jakieś zimówki (co prawda 7 letnie ale jeszcze są OK). Wcześniej jeżdziłem długo osobówką na zimówkach Frigo 2. Po tylu latach powiem że AT BF są tylko troszeczkę gorsze na mokrym śniegu niż zimówki.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
-
- jestem tu nowy...
Odświeżę trochę temat, bo w końcu w Białymstoku spadł śnieg parę dni temu i mogę cokolwiek napisać o jeździe po nim na Kl-78.
A więc jak dla mnie rewelacja! Na ubitym śniegu na zakręcie faktycznie trzeba zdjąć nogę z gazu, ale może zbyt spokojnie jeżdżę, bo ciśnienie nie skoczyło mi jak dotąd ani razu. Za to w głębokim, czy mokrym śniegu jeżdżą znakomicie. Jestem zachwycony wyborem ich i tym, że postanowiłem zaryzykować i nie kupować zimówek, tym bardziej, że kl-78 robią też nadspodziewanie dobrze w terenie.
A więc jak dla mnie rewelacja! Na ubitym śniegu na zakręcie faktycznie trzeba zdjąć nogę z gazu, ale może zbyt spokojnie jeżdżę, bo ciśnienie nie skoczyło mi jak dotąd ani razu. Za to w głębokim, czy mokrym śniegu jeżdżą znakomicie. Jestem zachwycony wyborem ich i tym, że postanowiłem zaryzykować i nie kupować zimówek, tym bardziej, że kl-78 robią też nadspodziewanie dobrze w terenie.
Używając opcji szukaj w celu zanabycia zimowych butów do jimka, odświeżając ten temat sprzed kilku lat..
No normalnie lepszego komentarza nie wymyślę:

btw. ma ktoś coś godnego polecenia do Jimnego na zimę? bardziej zależy mi na możliwościach zimowych niż terenowych
No normalnie lepszego komentarza nie wymyślę:

btw. ma ktoś coś godnego polecenia do Jimnego na zimę? bardziej zależy mi na możliwościach zimowych niż terenowych

było:
Mitsubishi Pajero I 89' 2,5TD
jest:
Nissan Patrol GRII 00' 3,0TDI
Suzuki Jimny 99' 1,3
Mitsubishi Pajero I 89' 2,5TD
jest:
Nissan Patrol GRII 00' 3,0TDI
Suzuki Jimny 99' 1,3
Hankook DynaPro icept.Rewelacji nie ma,ale w zime można na nich jezdzić po japońsku czyli "jako tako".Zapytam Aśka&Kuba gdzie widziałeś międzyosiówke do Jimnego?Cały czas tego szukam.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
używam opon Fuldy ( zostały mi z vana ) uważam że rewelacja , jeżeli moja małżonka nie postawiła go bokiem na zakręcie pod domem to są dobre ( kijanką non stop ją zarzucało )
koło soboty mogę dokładnie sprawdzić rozmiar i model , zapłaciłem coś około 1600 zł za 4 sztuki
koło soboty mogę dokładnie sprawdzić rozmiar i model , zapłaciłem coś około 1600 zł za 4 sztuki
Super parchatek Super y60