Schemat instalacji baleno 1.6 16V 99r. komputrer m6 macie??
Moderator: Albert_N
Re: Schemat instalacji baleno 1.6 16V 99r. komputrer m6 maci
Ciekawe, czy autor tematu usunął usterkę. Jakoś zamilkł?
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
koledzy czym zastąpić oryginalny alternator na mocniejszy w silniku 1.6 16V , z elektryki nie jestem zbyt dobry ale tak przypuszczam że po włożeniu większego akumulatora niż przewiduje fabryka (będzie wyciągarka )trzeba będzie przeprowadzić taką operację
Trochę zamulasz tematleszek torbicki pisze:koledzy czym zastąpić oryginalny alternator na mocniejszy w silniku 1.6 16V , z elektryki nie jestem zbyt dobry ale tak przypuszczam że po włożeniu większego akumulatora niż przewiduje fabryka (będzie wyciągarka )trzeba będzie przeprowadzić taką operację

Najpierw załóż i zacznij używać tą wyciągarkę a potem kombinuj
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Foty będą jak skończę . Jeśli chodzi o głowice to niestety potrafi pęknąć , ale nie bez powodu wiec o chłodziwo lepiej dbać . A jeśli chodzi o alternator ja założyłem od passata b3 ,audi 100 i inne z tamtej epoki . kwadraciak 90 A tani solidny z szczotko trzymaczem na wierzchu . po małej przeróbce wchodzi na oryginalne mocowanie baleno .
Mam jedno pytanie do was. Czy ważyliście te silniki ?
Ważyłem.Kwadrat pisze:Mam jedno pytanie do was. Czy ważyliście te silniki ?
Z kompletnym osprzętem, kawałkiem wydechu i olejem 100kg (+/- bo waga mało dokładna).
Ładnych parę kilo odpadnie po zdjęciu wspomagania, łap balenowskich i tego wydechu.
Z ciekawości zważę samuraiowego jak go wytargam.
to niezła waga
. Wazyliśmy 1,3 Jimny i wychodzi 98kg kompletny . Natomiast goły 1,8 83kg
róznica niewielka 

dzięki hanaa za konkretną odpowiedź
kostuch , forum po to chyba jest żeby pytać i nie błądzić a pytanie nie było wzięte z kosmosu
kostuch , forum po to chyba jest żeby pytać i nie błądzić a pytanie nie było wzięte z kosmosu

Czilałt...leszek torbicki pisze:dzięki hanaa za konkretną odpowiedź
Pytanie spoko, tylko nie w tym wątku ani nawet dziale.
Żeby nie było, że jestem niemerytoryczny:
Niektóre alternatory nie wymagają podania napięcia zasilania (brak styku IG, albo nie podłączony). W baleno jest alternator wymagający IG i jest taki sygnał w wiązce. Po wsadzeniu innego alternatora trzeba się ogarnąć i wiedzieć gdzie i czego ewentualnie nie podłączać. Jeszcze inaczej wygląda sprawa alternatora z zewnętrznym regulatorem.
W vitarze 16v nie wiem jak jest.
Piszę łopatologicznie, bo sam stwierdziłeś, że z elektryki słabo...
napisałem w tym bo stwierdziłem że tu najszybciej dostanę odpowiedź , wszak pytanie dotyczyło 1.6 16V ale dzięki bo jednak zrobię tak jak radzisz, poskładam wszystko na oryginale a jak będzie mało prądu to wtedy coś się wymyśli
Oryginalne alternatory w oryginalnym miejscu są h... albo pod sufit albo zakładasz taki co w 3 sek wyjmiesz szczotki co by je w jeszcze nie zamulonej kałuży wypłukać no chyba że nie lubisz błota po klamki 

auto do błota jest robione a konstruktorzy swifta czy baleno takiej opcji na pewno nie brali pod uwagę więc trzeba się chyba liczyć z wymianą alternatora
chłopaki doradźcie co wymontować z baleno do przekładki do samca bo w poniedziałek wybieram się po silnik,a ze auto jest kompletne to jest szansa wykręcić co trzeba
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Silnik-wiązke-komputer-zegary
może jeszcze węże gumowe się przydadzą 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
Nie przydadzą sięRadziO413 pisze:... może jeszcze węże gumowe się przydadzą

Natomiast parę gadżetów z innych modeli suzuki jest dobrze mieć.
rozumiem że zegary są potrzebne żeby wyciągnąć impulsator
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
panowie przekładamy właśnie baleo 1.8 do vitary long automat 1992 co nas moze czekać z tego co obczytałem smok miska zamach ? Co jeszcze 

ElektrykaSalvator pisze:panowie przekładamy właśnie baleo 1.8 do vitary long automat 1992 co nas moze czekać z tego co obczytałem smok miska zamach ? Co jeszcze

Dlaczego 1,8? Egzotyczny trochę...
taki mój mech dopadł (jako najbliższe na kaszebach baleno) i w bd. stanie mowil ze wsadzi ja poczytałem że tez ktoś robił teraz sie jeszcze do upewniam 

Jeśli 1.8 z baleno, to jest to dość niszowy towar. Chyba zamiast tego wolałbym popularne M42 z BMW razem ze skrzynią. Roboty pewnie tyle samo, masa zbliżona, cena pewnie niższa, a KM więcej. I co ważne - tanich części do tego jest pod dostatkiem. Dodatkowa zaleta jest taka, że adoptując taki zestaw ze skrzynią zyskujemy jeszcze jeden wolniejszy bieg, który daje pewnie tyle, co zmiana przełożeń w mostach na jakieś 4,3:1 przy oryginalnej skrzyniSalvator pisze:taki mój mech dopadł (jako najbliższe na kaszebach baleno) i w bd. stanie mowil ze wsadzi ja poczytałem że tez ktoś robił teraz sie jeszcze do upewniam

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
mam automata więc nie chce zmieniać skrzyni ( nie potrzebuje też upgrada osiągów) z tym silnikiem z tego co wiem nie jest to konieczne, ponoć spalania tez takie same jak na 1,6
cena poniżej 600 za silnik
cena poniżej 600 za silnik
Jest tylko jedno ALE . jest to jednostka mocno wybuchowa . szukając kompletnego niedrogiego baleno na dawce zaobserwowałem że nieliczne egzemplarze 1,8 w większości miały uszkodzony silnik . silnik ten w oryginale występował w nowszej vitarze .
Objeździłem w weekend na Sobolewiadzie baleno w samuraiu.
Wrażenia:
Jeździ się prawie jak dieslem - miałem kiedyś samuraia 1,6d to mam porównanie.
Kręcenie silnika powyżej 3tys mija się z celem, bo moment użyteczny jest już od 1500 obr. - reduktor przydaje się dużo rzadziej
Przypuszczam, że po wstawieniu zamachu (podobno 5kg cięższy) i sprzęgła z vitary będzie jeszcze fajniej.
Na asfalcie przydał by się (dla odważnych) 6 bieg
Nie trzeba rzeźbić żadnych impulsatorów ani zegarów z baleno - samuraiowskie są kompatybilne.
Polecam
Wrażenia:
Jeździ się prawie jak dieslem - miałem kiedyś samuraia 1,6d to mam porównanie.
Kręcenie silnika powyżej 3tys mija się z celem, bo moment użyteczny jest już od 1500 obr. - reduktor przydaje się dużo rzadziej

Przypuszczam, że po wstawieniu zamachu (podobno 5kg cięższy) i sprzęgła z vitary będzie jeszcze fajniej.
Na asfalcie przydał by się (dla odważnych) 6 bieg

Nie trzeba rzeźbić żadnych impulsatorów ani zegarów z baleno - samuraiowskie są kompatybilne.
Polecam