złombol 2012

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Re: złombol 2012

Post autor: Adam.Ż » wt sty 31, 2012 6:40 pm

a jaki Ty tam masz silnik?
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt sty 31, 2012 7:00 pm

Jakby to CzesławJarząbek określił, kwintesencję zjebanej angielskiej konstrukcji :)21

K-series 1,6 16v . Ogólnie historia tego całego auta jest zajebiście długa. To mój pierwszy samochód, jeżdżę nim odkąd mam prawko czyli jakieś 7 lat. Na początku było fabryczne 1,5 OHV jak w dużym fiacie + 4 biegi. Toczyło się to a nie jechało. Więc w drugim roku ujeżdżania Tarpana zapadła decyzja o swapie. Tym bardziej że sporo kumpli miało poloneza 1,4 16v. Zakupiłem całego dawcę i zimą szykowałem silnik. Pominę tutaj długą historię całego swapa. W każdym razie chciałem auto do jazdy a nie toczenia się więc zmieniłem na tego 1,4 rovera. Po 3 dniach wyleciał z komory a zastąpił go 1,6 16v na osprzęcie i elektronice 1,4. No i tak sobie pomykałem samochodem. Od początku marzył mi się taki wyjazd na wakacje gdzieś w pizdu na drugi koniec europy. No i przypadkiem w technikum kumpel coś usłyszał o Złombolu i mi powiedział. Miałem startować pierwszy raz 2 lata temu do Istambułu. Start był we wrześniu, ja miałem praktykę miesięczną załatwioną na cały lipiec (musiałem ją odbyć bo inaczej by mnie do obrony inżyniera nie dopuścili). No i niestety 1 lipca złamałem stopę tak że pół stopy było osobno. Prawie dwa miesiące leżenia już nie mówiąc o tym że potem była wizja 3 miesięcy rehabilitacji. Na szczęście ogarnąłem jakoś temat, po tygodniu ściągnęli mi szynę gipsową, zakupiłem zajebiście drogą ortezę i mogłem delikatnie przystawać na nodze podpierając się kulami. Dzięki temu nie zastały mi się stawy w kolanie i kostce bo cokolwiek pracowały. Końcem sierpnia pozwolono mi ściągnąć ortezę i tym sposobem udało mi się pojechać na start Złombola pożegnać swoje marzenia o zajebistych wakacjach. Niestety musiałem zostać i we wrześniu odrobić praktykę. Wtedy też się zawziąłem i powiedziałem sobie że następnego roku nie odpuszczę. Skleiłem ekipę gdzieś na przełomie listopada/grudnia ( taką pewną ekipę) i powiedziałem sobie że nawet jakbym się połamał, to ktoś pojedzie a ja najwyżej będę siedział w samochodzie. I tak jakoś dotrwaliśmy do Loch Ness. A co do nogi, przez pół roku miałem z nią problemy. Z resztą dalej mam. Podczas długiego biegu chwyta lekki skurcz w stopie i pojawia się delikatny ból, co zrobić, tak już pewnie zostanie.

Grunt to się nie poddawać i robić swoje :)2
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt sty 31, 2012 8:20 pm

mu auto odpaliliśmy na tydzień przed wyjazdem siedząc cały dzień i całą noc w stodole i go składając.
Jeszcze sie okazało że mamy problem z chłodzeniem(grzał sie). Zamontowaliśmy dodatkowe elektrowentylatory ale dalej sie grzał/grzeje.
Dlatego miał taki grill bo to był jeden ze sposobów na chłodzenie(oryginalny jechał w środku auta)

My z tym żukiem co nie dojechał to jechaliśmy część drogi razem.
Ale wtedy co im głowica padła to byliśmy jakieś 100km przed nimi. Jak sie dowiedzieliśmy co im padło(pękł wałek rozrządu) to znaleźliśmy im w necie szrot gdzie by mogli znaleźć części(mieli 1.9 citroen/renault)
Swoją drogą zrobili głupote - wymienili tylko części w głowicy zamiast wymienić większość i efektem było to że mieli tylko 3 cylindry.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt sty 31, 2012 9:04 pm

No właśnie trochę mnie zaskoczył pęknięty wałek, a nie przyglądałem się na filmie co tam mają pod maską. W Andorii taki cuda się nie działy.

W każdym razie ja już zacieram ręce na ten rok, choć przed wyjazdem na pewno rama znów pójdzie do spawania, znowu puszcza ( całość perypetii z nią związanych opisana w dziale Tarpan w moim topicu). No i ten silnik. Zobaczymy jak czas i finanse ( z którymi od pół roku strasznie krucho) pozwolą. Chciałbym polecieć na nowym silniku bo na tym się trochę boję. Jak wyjdzie zobaczymy, ale startujemy na pewno, znów zajebiste wakacje a przy okazji można pomóc dzieciakom :)2

Część mojej załogi już zaprawiona w wariactwach związanych z naprawami na drodze przy użyciu trytytek więc o sranie ze strachu w razie padnięcia silnika się nie boję, będziemy najwyżej po złomach szukać czegoś na przeszczep i się będzie spawać na bieżąco :)21

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt sty 31, 2012 9:33 pm

akurat ja w naprawach też :wink:
my myśleliśmy o wsadzeniu do żuka 1.9 TDI ze skody ze względu na hałas i osiągi(na prostych :D ) i koszty paliwa

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt sty 31, 2012 9:48 pm

Andorię można bardzo prosto i w miarę tanio podkręcić, do tego zmienić most na jeszcze szybszy z innego auta i ogień :wink:

Ja sam się zastanawiałem nad swapem 1,9 tdi 130KM + 6 biegowa skrzynia w moim ( oczywiście napęd tylko na tylną oś) ale ... jak się bawić to na grubo i tym sposobem powstaje nowy Tarpan, ale już w wersji 4x4. Póki co wszystko się ogranicza do szkiców, zbierania informacji o dostępnych podzespołach i coraz to nowsze pomysły się rodzą. Z blacharki mam póki co dorobione przednie błotniki do nowego ale pewnie finalnie zmienią kształt jeszcze, obecnie wyglądają jak oryginały :wink:

Co do hałasu. Proponuję się przyglądnąć posadzeniu silnika, strasznie dużo drgań się przenosi na ramę , głównie z powodu posadowienia silnika ( dwie symetrycznie ustawione łapy). U mnie niestety jak miałem łapy z miękkiej gumy ( takie jak fabrycznie dawali do rovera w polonezie) to niestety zawsze jedną urywało jak się ostro deptało, nie wytrzymywała na rozciąganie. Skończyło się na FSO-wskich. Sporo twardsze i sporo więcej drgań przechodzi.

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » wt sty 31, 2012 10:10 pm

most jest lublinowski i koła 16 a nie 15.
A co do przeróbek - ma samuraia motam i zbieram graty na nowy stage auta a żuk był na spółę kupiony i robiony także.

U mnie samurai właśnie to jak u Ciebie tarpan - zacząłem nim jeździć jak miałem 13 lat;)

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » wt sty 31, 2012 10:23 pm

Ja zaczynałem w wieku 4 lat na kolanach taty maluchem, samodzielnie jeździłem mając jakieś 10 lat. Akurat mieszkałem wtedy na takim zadupiu że wszędzie drogi prywatne więc można było sobie pozwolić. Teraz niestety trochę się zabudowało i droga też właściciela zmieniła, a było tak cicho i spokojnie, ino zimą czasem przez tydzień się wyjechać nie dało jak przywaliło śniegiem. Sąsiad do pracy to ciągnikiem jeździł wtedy. Pierwsza stłuczka ( jeśli można to tak nazwać) zaliczona jeszcze w gimnazjum :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”