Wyprawowy jimny - z namiotem dachowym- widzieli?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
sla66

Re: Wyprawowy jimny - z namiotem dachowym- widzieli?

Post autor: sla66 » pn lut 27, 2012 8:37 am

Jazda z Polski na safari nawet tak przygotowanym Jimny... dziękuję. :lol:
Podtrzymuję, że większy (nie zawsze autobus) daje większe możliwości. W Jimnym jedyne miejsce na aparat fotograficzny tylko na kolanach pasażera. :-?
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn lut 27, 2012 9:11 am

w dawniejszych czasach na forum były relacje z wypraw tu i ówdzie samochodem Suzuki Samurai, Niwą czy Vitarą 3d, łacznie ze spaniem w Samuraiu bez namiotu dachowego, więc jak widać dało się, a jimny z namiotem przy tamtym to i tak wzór luksusu :)
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pn lut 27, 2012 9:59 am

Pamiętam na zaprzyjaźnionym forum relacje z dalekich wypraw Vitarą :)2 Ale wygodnicki jestem i gdzieś muszę zmieścić odpowiednio długi kij do odganiania niedźwiedzi, lwów, krokodyki... :lol:

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pn lut 27, 2012 10:31 am

@Cordoba Jimny, nie nadaje się na wyprawy :)21 :wink: : http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=27&t=90084
Jedyny słuszny pojazd i życzę żeby się udało :)2
Nissan-y

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » pn lut 27, 2012 4:08 pm

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pn lut 27, 2012 5:22 pm

lukassos pisze:Cinquecento do Dakaru i z powrotem : http://www.autopodroznicy.com/Afryka_ga ... ahara.html
Ten sam samochód w Pakistanie : http://www.autopodroznicy.com/Azja_gale ... _Iran.html
No i panda 4x4 wokół Afryki : http://www.autopodroznicy.com/wyprawa_F ... frica.html
:o bez kija na lwy??
:)2

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » pn lut 27, 2012 6:19 pm

Czasami musieli jechać z włączonym ogrzewaniem żeby wystudzić silnik. Cinquecento 900 z przebiegiem prawie 300 tyś. Czytając opisy podróży nie mieli większych problemów ale części zamiennych też nie zabierali.

Awatar użytkownika
ssslavo

Post autor: ssslavo » pn lut 27, 2012 6:33 pm

bladyrunner pisze:
Prawda, nienawidzę go ale nie widzę alternatywy...
:)2 :)2
tez tak mam....
PATROL
SAMURAI
GEKON

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » pn lut 27, 2012 6:34 pm

@ kuba - skąd wziąłeś takie fajne zawiaski ? Wyglądają na solidne. :)21

Jakbym miał się pokusić o jakąś samoróbę to przerobiłbym moją starą N-126 na styl rozkładanego namiotu lub coś w stylu teardrops'a .
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » pn lut 27, 2012 7:49 pm

Fajnie ale po co się meczyć?
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Kokoru
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kokoru » pn lut 27, 2012 8:31 pm

Pewnie, też nie rozumiem po co się męczyć? Przecież każdego stać na furę za 200-250k, żeby wybrać się na wyprawę... :roll:

Czy ktoś może wie, czy poza komfortem jazdy są inne minusy takiego namiotu dachowego?

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » pn lut 27, 2012 8:56 pm

A kto mówi o takich kwotach? Do ceny jimnego można dołożyć 5-10k i kupić duże wygodne auto. Na wyprawy są inne auta, a koszty przerobienia jimnego na długie wyjazdy są nieporównywalne do efektów. Czemu niektórzy na siłe lubią robić z auta coś, czym nigdy nie będzie?
PS Nie mówie że jamnik jest zły, jest super, ale nie do tego
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lut 27, 2012 9:00 pm

toyotą za zylion z plikiem banknotów i przewodnikiem to nie sztuka

takim pierdziochem może być zabawnie.. :)2

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » pn lut 27, 2012 11:41 pm

:o Mroku chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :)21 weno zapakuj swoją rodzinę i pojedź tym choćby na weekend :wink:
mój dobry kolega ma jimnego naprawdę miło się tym jeździ ale efekt jest taki że jak jedziemy choćby na dwa dni zawsze część jego klamotów ląduje u kogoś w aucie :wink:
czytałem relacje bodajże kolegi @psawiak jak jeździł samuraiem po europie śpiąc w nim w dwie osoby :)2 szacun dla niego pokazał że można tylko mając chociażby jedno dziecko nie wyobrażam sobie takiej podróży :roll:

Jimny - ok fajne auto ale na ryby do miasta czy nawet po lekkim zmotaniu w teren albo fajne żeby wypożyczyć sobie będąc w jakimś ciepłym kraju polatać bez dachu zwiedzając okolicę ale robienie z niego wyprawówki uważam za bezsens chyba że ktoś podróżuje tylko ze szczoteczką do zębów i kartą kredytową :)21
dziczek pisze:@ kuba - skąd wziąłeś takie fajne zawiaski ? Wyglądają na solidne. :)21

Jakbym miał się pokusić o jakąś samoróbę to przerobiłbym moją starą N-126 na styl rozkładanego namiotu lub coś w stylu teardrops'a .
to nie moja zabudowa, podałem tylko przykład że coś takiego chce popełnić na wiosnę :wink:
Kokoru pisze:W sensie jaka opinia? Jakie mankamenty ma to rozwiązanie, bo w mniejszych autach taka platforma jak w linku nie zmieści się... :/
rozwiązanie samo w sobie OK chodziło o jakość wykonania :wink:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » wt lut 28, 2012 12:49 am

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=54674
oprócz psawiaka jeszcze np kamiś sporo podróżował samuraiem :wink:
Jimny :)21

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » wt lut 28, 2012 1:06 am

wszystkim da się podróżować... Moturem, rowerem, na stopa też.. i z buta.. Wygodni się robicie... Jak dupska się nie da rozłożyć na materacu dmuchanym to już wyprawa do dupy... A w stogu się czy mchu przespać nie łaska ?.., o mleko poprosić zamiast żryć konsyrwy..? Ślimory z rzeki ostatnio wcinałem.. z czosnkiem i winem po ciemku..Fajne były, bo smak do dziś pamiętam :)21 :)21 :)21
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lut 28, 2012 6:47 am

no o tym mówię..

Kuba - ja nie zamierzam podróżować dzimym ale innym nie odmawiam. A zapewniam, ze mozna zabrać więcej gratów niż na motor czy rower, można skuteczniej się chronić przed deszczem - mimo to, nadal tak wiele osób podrózuje motocyklem

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » wt lut 28, 2012 5:13 pm

tu macie fajny domek na kółkach 4x4 :)21

od 4:04 http://www.youtube.com/watch?v=ktDaLcpE ... re=related
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

bladyrunner

Post autor: bladyrunner » wt lut 28, 2012 10:37 pm

Pakowanie bagażnika Jimnyego jest jak pakowanie plecaka w góry - trzeba myśleć nad sensem każdej zabieranej rzeczy, ale nawet w góry da się zapakować na kilka tygodni. Czy nadaje się na długie wyprawy? Dla kogoś kto nie sypia w samochodzie na pewno, w innych przypadkach to kwestia indywidualna. Czy jest sens robić z niego namiot? Dla mnie wydaje się to zwiększać a nie zmniejszać ograniczenia tego samochodu.

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » wt lut 28, 2012 11:06 pm

dziczek pisze:wszystkim da się podróżować... Moturem, rowerem, na stopa też.. i z buta.. Wygodni się robicie... Jak dupska się nie da rozłożyć na materacu dmuchanym to już wyprawa do dupy... A w stogu się czy mchu przespać nie łaska ?.., o mleko poprosić zamiast żryć konsyrwy..? Ślimory z rzeki ostatnio wcinałem.. z czosnkiem i winem po ciemku..Fajne były, bo smak do dziś pamiętam :)21 :)21 :)21
karwa fa :)11 to nie jest kwestja wygodnictwa , zdążyło mi się spać pod gołym niebem czy w stodole czy w aucie budząc się rano i skrobiąc szyby od środka czy też jechać na wakacje maluchem w cztery osoby bez bagażnika dachowego z klamaotami na miesiąc trzymając namiot na kolanach, ale nie oto chodzi nie piszemy o sposobie spędzania wolnego czasu czy środkach transporu na wakacji tylko o AUCIE WYPRAWOWYM a to wg mnie musi spełniać jakieś standardy :wink:

a podróżować można ... na wiele sposobów
zdarzyło mi się lat temu kilka na gruntowej leśnej drodze złapać stopa , nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to że w naszym ekwipunku znajdował się dwuosobowy kajak, polonez truck który się zatrzymał i nas zabrał zaoszczędził nam kilka km wraz z całym ekwipunkiem z buta :)21
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Kokoru
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kokoru » śr lut 29, 2012 7:18 am

sebastian2357 pisze:A kto mówi o takich kwotach? Do ceny jimnego można dołożyć 5-10k i kupić duże wygodne auto. Na wyprawy są inne auta, a koszty przerobienia jimnego na długie wyjazdy są nieporównywalne do efektów. Czemu niektórzy na siłe lubią robić z auta coś, czym nigdy nie będzie?
PS Nie mówie że jamnik jest zły, jest super, ale nie do tego
Tja, pewnie, że można, ale sam zakup to nie wszystko. Spójrzmy tylko na koszty paliwa, duże wygodne auto, będzie miało średnie spalanie 2x większe, w kosztach wycieczki za miasto czy w góry różnicy aż tak mocno nie odczujesz, ale jak tym dużym wygodnym autem będziesz dojeżdżał do pracy, to po kilku miesiącach zastanowisz się czy nie poszukać innego środka transportu. I co byś nie napisał to zawsze pozostanie kwestią pieniędzy, cieszy mnie to, że ktoś nie ma takich dylematów, niestety nie każdy ma tak dobrze, by na wycieczki w góry posiadać duże wygodne auto. Zresztą, przykłady już tu zostały podane, z Twojego punktu widzenia dlaczego ktoś jedzie przez pół Świata Cinkoczento? Bo z mojego tylko i wyłącznie ze względu na brak kasy.

Kokoru
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kokoru » śr lut 29, 2012 7:30 am

kuba500 pisze: Jimny - ok fajne auto ale na ryby do miasta czy nawet po lekkim zmotaniu w teren albo fajne żeby wypożyczyć sobie będąc w jakimś ciepłym kraju polatać bez dachu zwiedzając okolicę ale robienie z niego wyprawówki uważam za bezsens chyba że ktoś podróżuje tylko ze szczoteczką do zębów i kartą kredytową :)21
Bez przesady, bielizna na zmianę jeszcze się mieści. :)

Byłbym wdzięczny jakbyś mi tylko wyjaśnił o co chodziło w tym poście:
kuba500 pisze: wiem , widziałem rozważałem nawet zakup ale zniechęciła mnie opinia pewnego użytkownika :roll:

generalnie jeśli o mnie chodzi to zrezygnowałem z namiotu i robię zabudowę coś na wzór http://landklinika.pl/index.php?option= ... id=28:wink:

do wakacji może skończę :)21
W sensie, jaka to była opinia?

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » śr lut 29, 2012 7:38 am

Jak ktoś ma mnóstwo kasy niech kupi tujotę patrola czy coś dużego innego
Jak ktoś chce robić tylko na siano dla konia to też niech kupi tujotę patrola czy coś dużego innego .
O grand vitarze też mówili że mała a dla mnie za duża aż.

Może na wyprawę do afryki jest za mały , acz popieram to kwestia rozumu rozmieszczenia bagażnika , dach itd . Teraz są także bagażniki na hak więc, dla chcącego nic trudnego .

A do turystyki krajowej jest znakomity, szczególnie jeśli nie jedzie się tylko pod pensjonat w wetlinie ale chce się zwiedzać szlaki AŚ i inne podobne. A poza tym w tygodniu takim autkiem można całkiem sprawnie się poruszać a nie biadolić się i zastanawiać czy 3litrową tojotą pojechać do do sklepu czy nie.

Oczywiścię że super rozwiązaniem był by jimny 5 d ale go nie ma, albo gdzięś tam jest parę sztuk

Nie bez powodu tak popularne są vitary samuraje....

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » śr lut 29, 2012 7:41 am

Awatar użytkownika
dziczek

Post autor: dziczek » śr lut 29, 2012 7:48 am

kiedyś w Chorwacj widzaiłem kawalkadę wyprawowych renault 4. Widać były z daleka. Zaświtał mi wtedy podobny pomysł ... :)21 Tylko skąd wziąć fają "4" ..?? :)21
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”