Strzał ogniem w gaźnik

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Paweł93

Strzał ogniem w gaźnik

Post autor: Paweł93 » sob mar 03, 2012 7:44 pm

Koledzy czy to wina tego że filtr powietrza nie był założony na gaźnik i na gazie w pewnym momencie jak nie strzelił ogniem to się jarało ładnych kilka minut zanim zdołałem ugasić, gaz mam podpięty prosto w gaźnik.
Pytam bo dopiero co kupiłem następnego UAZa, przyjechał na lawecie, odpaliłem na benzynie przełączyłem na gaz pare min pochodził zaczął się dusić i strzelił, więcej na gazie jeszcze nie próbowałem palić.
Bo słyszałem że jak filtr założony to nawet jak strzela ogniem to odrazu ten ogień się zadusi ?
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
losiek
Kontaktowanie:

Re: Strzał ogniem w gaźnik

Post autor: losiek » sob mar 03, 2012 10:16 pm

Drogi Kolego,

Gaz w kolektorze dolotowym zapala sie albowiem zawory nie są wstanie utrzymać spalanej mieszanki w 100% w komorze spalania (dodatkowo skoro zaczął prychać to znaczy ze zamkniecie/otwarcie zaworów było troche przestawione więc ogień poszedł w kolektor). Powoduje to zapłon mieszanki gazu i powietrza w kolektorze. Jeśli gazu miałeś odpowiednio dużo to i zaczął się palić w gaźniku.

Filtr powietrza najprawdopodbniej po prostu w takim momencie z racji ograniczonej pojemności blokuje dalszy dostęp tlenu do spalania więc po chwili ogień gaśnie. Na samym gaźniku tlenu bylo pod dostatkiem więc sie jarał gaz i jarał a dodatkowo płomień powodowa dalsze "wyciąganie" gazu z reduktora. Najszybciej było to po prostu przytkać (o ile sie dało a nie wiem jak to wyglądało). Albo skręcić register itp itd.

Paweł93

Post autor: Paweł93 » ndz mar 04, 2012 12:40 am

Przytkać się nie dało, próbowałem dusić szmata ale szmaty się przepalały, w sumie to ze 3 min się paliło.
Znajomy gadał że to dlatego ze filtr nie byl założony i gaz zamiast wciągać na podciśnieniu do kolektora a potem do komor spalania to gaz sobie uciekał gorą gaźnika i sie zrobila za uboga mieszanka a wtedy nieraz lubi kichnąć no i kichnal zapaliło sie i juz. :D
Oczywiscie tak twierdzil znajomy nie wiem ile w tym racji, a pytam dlatego że wolałbym uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości i chce znać tego przyczynę :)2
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz mar 04, 2012 12:56 am

Paweł93 pisze:Przytkać się nie dało, próbowałem dusić szmata ale szmaty się przepalały, w sumie to ze 3 min się paliło.
Znajomy gadał że to dlatego ze filtr nie byl założony i gaz zamiast wciągać na podciśnieniu do kolektora a potem do komor spalania to gaz sobie uciekał gorą gaźnika i sie zrobila za uboga mieszanka a wtedy nieraz lubi kichnąć no i kichnal zapaliło sie i juz. :D
Oczywiscie tak twierdzil znajomy nie wiem ile w tym racji, a pytam dlatego że wolałbym uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości i chce znać tego przyczynę :)2
Uazowy silnik zniesie prawie każdą głupotę , ale głupota kierownika może zabić nieskończoność
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » ndz mar 04, 2012 11:50 am

Paweł93 pisze: Znajomy gadał że to dlatego ze filtr nie byl założony i gaz zamiast wciągać na podciśnieniu do kolektora a potem do komor spalania to gaz sobie uciekał gorą gaźnika i sie zrobila za uboga mieszanka a wtedy nieraz lubi kichnąć no i kichnal zapaliło sie i juz. :D
Znajomy dobrze gadał.Mogło dojść do zubożenia mieszanki i cofnięcie płomienia z komory spalania przy otwarciu zaworu ssacego.Obudowa filtra nie pozwoli na swobodny dostęp powietrza i kichniecie powoduje wtedy zgaszenie płomienia w dolocie powstałymi gazami.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Paweł93

Post autor: Paweł93 » ndz mar 04, 2012 10:16 pm

carinus pisze:Znajomy dobrze gadał.Mogło dojść do zubożenia mieszanki i cofnięcie płomienia z komory spalania przy otwarciu zaworu ssacego.Obudowa filtra nie pozwoli na swobodny dostęp powietrza i kichniecie powoduje wtedy zgaszenie płomienia w dolocie powstałymi gazami.
Dobrze wiedzieć na przyszłość i dobrze że na benzynie takich czarów nie ma :)2
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

chudy2

Post autor: chudy2 » pn mar 05, 2012 6:09 am

sa sa, nawet wieksze czary bo mocniej wali w gaznik niz gaz :)21

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn mar 05, 2012 8:04 pm

Przy benzynie tez mamy w kolektorze mieszankę,która moze walnąć w gaźnik jezeli dostanie w jakiś sposób zapłon.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Paweł93

Post autor: Paweł93 » pn mar 05, 2012 9:52 pm

carinus pisze:Przy benzynie tez mamy w kolektorze mieszankę,która moze walnąć w gaźnik jezeli dostanie w jakiś sposób zapłon.
No wiem wiem przy benzynie również kiedyś miałem ogniosko w gaźniku :D Tylko chodziło mi o to że przy benzynie można palić bez filtra bo benzyny nie wyssie do góry tak jak gazu.
Mam jeszcze jedno pytanie czy gdy filtr jest założony to nawet jak strzeli ogniem to odrazu zadusza płomień i nie ma szans się palić ? Bo ja jak miałem ognisko w gaźniku to zawsze przy zdjętym filtrze :wink:
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt mar 06, 2012 8:03 pm

Już wcześniej pisałem że w zamkniętej komorze gazy spalinowe zaduszą płomień,przy zdjętym filtrze dopływ tlenu jest swobodny.
Land Cruiser LJ 70 2,4TD

Paweł93

Post autor: Paweł93 » wt mar 06, 2012 8:15 pm

carinus pisze:Już wcześniej pisałem że w zamkniętej komorze gazy spalinowe zaduszą płomień,przy zdjętym filtrze dopływ tlenu jest swobodny.
No fakt, pytam tak bo bardzo zależy mi na uniknięciu podobnych sytuacji w przyszłości a musze przecież wyregulować silnik w tym UAZie bo narazie kulawo chodzi :)2
1. 6 x UAZ 31512
2. Mitsubishi Pajero Mk1
3. Nissan Patrol y60
4. Hummer H3

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » śr mar 07, 2012 6:40 pm

regulowanie gaźnika najlepiej z założonym filtrem bo po założeniu niestety charakterystyka się zmienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”