fiat 500/600/600D/zastava 750
Moderator: Marcin-Kraków
Re: fiat 500/600/600D/zastava 750
Ktoś na rozrządzie przykutwił, czy tak sam z siebie?
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
w td5 rozrząd jest na łańcuchu. praktycznie long life.
w ten największy atak mrozu gluty ekologiczne zamarzły w odmie, kawałek wpadł w turbinę, upierdzielił łopatki trzy, turbina wypompowała olej, silnik się zatarł, korby wyleciały, olej się rozlał, siedem gaśnic i dwie sekcje straży...
wszystko na 18kilometrach od porannego odpalenia.
w ten największy atak mrozu gluty ekologiczne zamarzły w odmie, kawałek wpadł w turbinę, upierdzielił łopatki trzy, turbina wypompowała olej, silnik się zatarł, korby wyleciały, olej się rozlał, siedem gaśnic i dwie sekcje straży...
wszystko na 18kilometrach od porannego odpalenia.
#noichuj
Łańcuch longlajf?
Może w td5.
Bo np. w VW 1,4 tsi potrafi się rozsypać po 40 tys, a nawet wcześniej
BTW, w ogóle diesle mają opinię z przeszłości, że to żywotne silniki. Mojemu koledze (z Tychów zresztą) w 2-letnim citroenie C4, podczas spokojnej jazdy zatarł się silnik. Diesel.
Miesiąc po gwarancji. Auto oczywiście regularnie serwisowane w aso. Przebieg ok 100 tys.
Konstruktorzy przyjmują gratulacje za perfekcyjne zaprojektowanie silnika
Każdy producent marzy o takich awariach miesiąc po gwarancji...
Może w td5.
Bo np. w VW 1,4 tsi potrafi się rozsypać po 40 tys, a nawet wcześniej

BTW, w ogóle diesle mają opinię z przeszłości, że to żywotne silniki. Mojemu koledze (z Tychów zresztą) w 2-letnim citroenie C4, podczas spokojnej jazdy zatarł się silnik. Diesel.
Miesiąc po gwarancji. Auto oczywiście regularnie serwisowane w aso. Przebieg ok 100 tys.
Konstruktorzy przyjmują gratulacje za perfekcyjne zaprojektowanie silnika

Każdy producent marzy o takich awariach miesiąc po gwarancji...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
nowoczesne diesle z cr to syf.
do jezdzenia tylko benzyna albo jakieś stare pierdziuchy euro zero.
do jezdzenia tylko benzyna albo jakieś stare pierdziuchy euro zero.
#noichuj
pompowtryski to syf
cr jest git
niby wszyscy drą łacha z tego i psioczą ale te konstrukcje, których nie zdupili robią długie i bezproblemowe przeloty. A diagnostyka i naprawa nie zabija..
mowa o c5 na ten przykład

cr jest git
niby wszyscy drą łacha z tego i psioczą ale te konstrukcje, których nie zdupili robią długie i bezproblemowe przeloty. A diagnostyka i naprawa nie zabija..

- wojtek_kom
-
Diesel z pompowtryskami i CR, to zło
Mokry DPF, jeszcze większe zło
Wszystko co nowe jest gorsze. Mam dojazdówkę, składaną, z datą produkcji 01.84 i jest sprawna
Znalazłem w złomku
Kiedyś liczone/projektowane aby ptrzetrwać, dziś liczone/projektowane w celu wyznaczenia daty zgonu.

Mokry DPF, jeszcze większe zło

Wszystko co nowe jest gorsze. Mam dojazdówkę, składaną, z datą produkcji 01.84 i jest sprawna

Znalazłem w złomku

Kiedyś liczone/projektowane aby ptrzetrwać, dziś liczone/projektowane w celu wyznaczenia daty zgonu.
Nissan-y
Powiedz to Gebelsowi... tylko stań trochę dalej albo przez telefon...Mroczny pisze:pompowtryski to syf
cr jest git

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
pompowtryski mają rodowód ciężarówkowy i nie są złe. w td5 nie robią scen o ile zmienia się olej od czasu do czasu.
za cr nie przepadam. aczkolwiek ani w defenderze ani teraz w doblo...tfu...odpukać...nie sponiewierał.
za cr nie przepadam. aczkolwiek ani w defenderze ani teraz w doblo...tfu...odpukać...nie sponiewierał.
#noichuj
racja - nawet się przyzwyczaiłem do tego durnego dźwięku i dość przyjemnie mi się jeździ td5. Ale w wykonaniu vw to już mnie mierzi tragicznie
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
wiesz.. na podkarpaciu przechodzony vw to dźwięk harmonii, uzupełnienie bytu, coś jak azot- jest wszędzie

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
PiRoman pisze:Powiedz to Gebelsowi... tylko stań trochę dalej albo przez telefon...Mroczny pisze:pompowtryski to syf
cr jest git
Pitolisz Romuś

a winą była elektryka a dokładnie nie upięcie w zaczepy wiązki do wtrysków co ją odpięli jak zmieniali świece żarowe

odkąd przestałem jeździć do ASO samochód przestał się psuć, no może poza tym jak na wschodzie zatankowałem jakieś paliwo lotnicze (bo z ropą to wiele wspólnego nie miało)
dodatkowo moja miłość do C5 jest tak wielka że regularnie składam Mrokowi propozycje zakupu od niego tegoż pojazdu, jednak brak porozumienia na płaszczyźnie finansowej nie pozwoliła nam sfinalizować tranzakcji

Czwarte serce 

Daj spokój Mroczusiowi, C5 są tanie jak barszcz i niekoniecznie sprowadzaki 
Piżoty 607 też za psie pieniądze kupić można, a to kawał eleganckiego samochodu.

Piżoty 607 też za psie pieniądze kupić można, a to kawał eleganckiego samochodu.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
pezet pisze:Daj spokój Mroczusiowi, C5 są tanie jak barszcz i niekoniecznie sprowadzaki
607 jest dla buroków

Czwarte serce 

Tylko że C5 to wygląda tak jakoś... no nie wiem...
jak z dupy...

Ale duży i wygodny - to fakt
jak z dupy...

Ale duży i wygodny - to fakt

- gebels
-
pezet pisze:Tylko że C5 to wygląda tak jakoś... no nie wiem...
jak z dupy...
wygląda paskudnie dlatego możesz go spokojnie nie zamykać

Czwarte serce 

Rany jako milosnik cytryn nigdy c5 nie zrozumiałem:
jak się tym raz przejechałem to wysiadłem po 15 km i stwierdzilem że idealnie im się udało: zrobić samochód na hydropneumatyce jeżdżący tak jak zwykłe wieśwageny na sprężynach.... Tylko gdzie sie podział CITROEN ?
Wytłumaczy mi ktoś co jest w nim fajnego ?
jak się tym raz przejechałem to wysiadłem po 15 km i stwierdzilem że idealnie im się udało: zrobić samochód na hydropneumatyce jeżdżący tak jak zwykłe wieśwageny na sprężynach.... Tylko gdzie sie podział CITROEN ?
Wytłumaczy mi ktoś co jest w nim fajnego ?
Praca na warsztacie jest zdrowa. Spaceruje się w poszukiwaniu narzędzi które przed chwilą tu były...
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ja.
absolutnie nic.
jest brzydki, ma badziewne plastiksy i tanie szmateksy na siedzeniach, pedalskie kolory. cały generalnie jest z dupy.
ale za to jest citroenem na hydropneumatyce w którym wszystko działa z dupy i nie tak jak powinno w normalnym samochodzie.

absolutnie nic.
jest brzydki, ma badziewne plastiksy i tanie szmateksy na siedzeniach, pedalskie kolory. cały generalnie jest z dupy.
ale za to jest citroenem na hydropneumatyce w którym wszystko działa z dupy i nie tak jak powinno w normalnym samochodzie.

#noichuj
o przepraszam,czesław&jarząbek pisze: pedalskie kolory.
gołempkowy jest cudny

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jasne 
i żaden citroen wcale nie szoruje klamkami na zakrętach.
nigdy.

nigdy.

#noichuj
- gebels
-
ty masz skrzywioną psychikę z tobą nie rozmawiamczesław&jarząbek pisze:jasne
nigdy.

Czwarte serce 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
C6 to już fajna salonka, ale jakim trzeba być nudziarzem żeby jeździć C5?
C5 jest obleśne, wnętrze ma jakość i polot wczesnych peżotów 106 w wersji na rynki wschodnie

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
od zachwytu to jestem daleko - ale jak na 10 letniego diesla ze sporym przebiegiem nadal przyjemnie jedzie i się nie jebie ponadnormatywnie
a to niezwykła zaleta jest

a to niezwykła zaleta jest