Najoszczędniejszy diesel do uaza

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
synek04
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Najoszczędniejszy diesel do uaza

Post autor: synek04 » ndz lut 26, 2012 7:55 pm

Jaki silnik diesla proponowalibyście jeśli chciałbym mieć w 452 jak najmniejsze spalanie, moc nieważna turbo odpada. Po prostu mam dostęp do taniego paliwa gorszej jakości i potrzebowałbym silnika który przepali wszystko, zresztą chciałbym eksperymentować z paliwami alternatywnymi tak na poważnie :lol: Myślałem o silniku od mercedesa W601 2,5l co o tym myślicie?
Uaz miałby mi służyć do wożenia motocykla i jakiś wycieczek po bocznych drogach ze znajomymi, 452 bardzo mnie zainteresował ze względu na właściwości terenowe ale oryginalny silnik ma zbyt duże spalanie, a na dużej mocy mi nie zależy, przynajmniej nie teraz 8)

Adampio

Post autor: Adampio » ndz lut 26, 2012 11:05 pm

synek04 pisze:Uaz miałby mi służyć do wożenia motocykla i jakiś wycieczek po bocznych drogach ze znajomymi, 452 bardzo mnie zainteresował ze względu na właściwości terenowe ale oryginalny silnik ma zbyt duże spalanie, a na dużej mocy mi nie zależy, przynajmniej nie teraz 8)
To po się bujać z dyzlem skoro można tanio założyć LPG? Stale przypominam, że UAZ ma skrzynię zblokowaną z reduktorem i albo trzeba rzeźbic mocowanie skrzyni UAZ-owej do silnika albo strugać mocowanie reduktora UAZowego do skrzyni mercowej. O problemach z wyeliminowaniem kolizji miski olejowej z gruchą mostu litościwie nie wspominając...

Awatar użytkownika
synek04
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: synek04 » pn lut 27, 2012 10:16 am

Też o tym pomyślałem ale jak jest ze spalaniem przy LPG i oryginalnym silniku UAZowskim oczywiście na trasie tak do 80km/h, wiadomo każda inna jazda to w zależności od kierownika więc nawet się nie pytam :-? Wojtek pisał coś koło 20l ale czy napewno, duże znaczenie miałby też stan silnika więc powiedzmy że zakupiłbym jakąś zdrową sztukę.

Adampio

Post autor: Adampio » pn lut 27, 2012 10:51 am

Nie mam Buhanki (452 znaczy się), a Kozlikiem (469) nie przekraczam w trasie 70-75km/godzinę na szybkich mostach. Przy dobrze napompowanych kolach, odkręconych sprzęgiełkach, asfalcie i właściwym ustawieniu zapłonu nigdy nie spotkałem sie ze spalaniem powyżej 20l gazu/100 km. No ale ja ma lekką nogę i np. mój Poldi GSI w trasie (tak powyżej 300 km w terenie nizinnym bezkorkowym) bierze zdziebko ponad 7l benzyny / 100 km :D

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pn lut 27, 2012 8:55 pm

Moim na oponach 265/15 udaje się spalic na trasie srednio 16-18l LPG.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » pn lut 27, 2012 11:26 pm

To pochwalcie się proszę jak ustawiacie zapłon i jak gaz regulujecie że taki dobry wynik
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » wt lut 28, 2012 8:19 pm

GikroV pisze:To pochwalcie się proszę jak ustawiacie zapłon i jak gaz regulujecie że taki dobry wynik
Lampa stroboskopowa i sonda lambda.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Frolik

Post autor: Frolik » śr maja 02, 2012 11:58 am

dmuchawiec pisze:a chcesz mieć niższe koszty czy szybciej jeździc po szosie czy mieć więcej koni??
nie lepiej założyć LPG zamiast wsadzać 25-cio letnie syfy, narobisz sie nakombinujesz namotasz ...
Szybciej po szosie i wiecej koni w teren też nie zaszkodzi.

Myślę też nad jakimś mocnym benzyniakiem plus LPG. Temat diesla chyba jednak odpuszczam - ceny paliwa są jakie są, dobre silniki Merca maja 5 lub 6 garnków i trzeba mnóstwo grzebac...

więc jaki benzyniak byłby najbardziej polecany do UAZA i chetnie współpracował z instalacją LPG ?

jak juz pisalem, Uaza z org. silnikiem ma już od 14 lat, teraz szukam czegoś innego... moze jakies V6? albo dobre 4 cylindry...

dobrze by było, żeby przeróbka nie niosła ze sobą wielkich problemów... tak jak np. 6 cylindrowy silnik Mercedesa

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » śr maja 02, 2012 1:09 pm

kup 3.0V6 od Pajero lub Sigmy. Łatwo się gazuje, ciągnie od samego dołu jak diesel i wysoko się kręci. Ma, w zależności od wersji, pomiędzy 150 a 180 KM i kosztuje całkiem tanio. Swego czasu była to najbardziej wyjebana w kosmos V6-tka. A jak wiadomo: rzeczy wyrzucone w kosmos zostają tam na zawsze :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Frolik

Post autor: Frolik » czw maja 31, 2012 11:17 am

Wojtek_W pisze:A na gazie to juz wogole sie cuda dzieja.
Niby proste, ale wyregulowac i utrzymywac ciezko.
Ja mialem wieczne problemy.
Własnie dlatego nie chcę benzyniaka na gazie. Chcę założyć silnik, którego nie będę musiał co chwilę regulować, zmieniać gaźnika. Ma palić znacznie mniej niż oryginał. Dlatego myślałem o jakimś turbo-dieslu. Ostatnio przyszedł mi do głowy 1.9 TDI, ten pierwszy z Golfa3, Audi80, Passata b4. Czyli 90 koni mechanicznych.

Benzynowego uaza, którego mam 14 lat chyba sobie zostawie, mam do niego wielki sentyment, zresztą po kapitalce blachy i silnika sprzedajac go nie wycofalbym nawet części poniesionych kosztów.

A co myslicie o tym 1.9TDI do uaza?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw maja 31, 2012 11:20 am

Wedlug mnie powinno robic. Kwestia policzenia przelozen.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

dzikigor

Post autor: dzikigor » czw lip 12, 2012 9:09 pm

Wg mnie nie ma opcji z oryginalna uazowa skrzynią, miałem 2.5 tdi v6 z takowa i wytrzymałem rok :evil: , tera mam połączony silnik ze skrzynia z vw lt ,jest lepiej-bardziej po ludzku :wink: ale roboty od ....
UAZ z 2.5tdi na pokładzie

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » sob lip 14, 2012 7:33 pm

Ale 1,9 oryginalnie nie łączyło się nigdy z wzdłużną skrzynią. Ale pomysł dobry , jak się silnik zamęczy można blok wziąć młodszy z golfa 4 (nie PD) tylko pompę na linkę zostawić.

dzikigor

Post autor: dzikigor » ndz lip 15, 2012 10:31 am

bobbik pisze:Ale 1,9 oryginalnie nie łączyło się nigdy z wzdłużną skrzynią. Ale pomysł dobry , jak się silnik zamęczy można blok wziąć młodszy z golfa 4 (nie PD) tylko pompę na linkę zostawić.
Dokładnie, poza tym te stare 1.9 tdi są niezajebliwe msz nie to co teraz :evil:

Frolik

Post autor: Frolik » wt lip 17, 2012 2:04 pm

bobbik pisze:Ale 1,9 oryginalnie nie łączyło się nigdy z wzdłużną skrzynią.
A w a4b5 i passacie b5?

dzikigor

Post autor: dzikigor » wt lip 17, 2012 4:14 pm

Frolik pisze:
bobbik pisze:Ale 1,9 oryginalnie nie łączyło się nigdy z wzdłużną skrzynią.
A w a4b5 i passacie b5?
jest wzdłużna skrzynia z napędem na przód chyba że masz quattro ale jest ona długa na kilometr :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”