deska rozdzielcza...od czego ten...?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

wiciu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

deska rozdzielcza...od czego ten...?

Post autor: wiciu » wt kwie 19, 2005 10:49 pm

to cos całkiem po lewej .. na desce rozdzielczej - do tego sie cos podlacza ... - jakas nakretka nakrecna na to ... no i obok tej zółtej lampki na tablicy rozdzielczej(blokada) ta czerwona to kontrolka od reduktora - bo nie swieci jak jest wlaczony.
niestety nie mam cyfrówy - byloby latwiej prosic o pomoc.

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » śr kwie 20, 2005 12:57 am

rozne deski byly w roznych rocznikach.. podaj zatem rok produkcji :)21
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

pirelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pirelli » śr kwie 20, 2005 7:01 am

Po lewej w modelach z okrągłymi zegarami jest pokrętło do zmiany podświetlenia zegarów. Co do kontrolek to czerwona jest do Płynu hamulcowego a pomarańczowa do blokady międzyosiowej. Do reduktora kontrolki nie ma.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr kwie 20, 2005 11:51 am

pirelli pisze: Co do kontrolek to czerwona jest do Płynu hamulcowego a pomarańczowa do blokady międzyosiowej. Do reduktora kontrolki nie ma.
Jest na odwrót z tymi kolorami kontrolek :) ( chyba że jedna bardzo wyblakła i zamiast czerwieni daje żółć lub biel).
Pomarańczowa jest od płynu hamulcowego, czerwona zaś od blokady.
Ja kiedyś wsadziłem jeszcze zieloną kontrolkę właśnie pod reduktor (takiej samej wielkości) i działa do dziś.
Nota bene - wszystkie kolory z sygnalizacji na krzyżówce są obecne :)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

mentor

Post autor: mentor » śr kwie 20, 2005 1:39 pm

Masz coś zamienione z tymi kontrolkami - czerwona jest od płynu hamulcowego, a pomarańczowa (bursztynowa jak nazywa to instrukcja) od blokady.

Niva'94

Post autor: Niva'94 » śr kwie 20, 2005 1:44 pm

Zgadza się. Pomarańczowa (żółta) powinna sygnalizować załączenie blokady międzyosiowej a czerwona niski poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku. Jest to zgodne z odpowiednimi normami przedmiotowymi.

Awatar użytkownika
MarG

Post autor: MarG » śr kwie 20, 2005 1:56 pm

Masz coś zamienione z tymi kontrolkami - czerwona jest od płynu hamulcowego, a pomarańczowa (bursztynowa jak nazywa to instrukcja) od blokady
U mnie, podobnie jak u Snipera, czerwona kontrolka załanczala się przy blokadzie centralnego mechanizmu różnicowego, oczywiście dopóki działała. Czyzbym tez mial zmienione kontrolki ?

pirelli
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pirelli » śr kwie 20, 2005 3:48 pm

Ważne tylko żeby użytkownik wiedział która jest od czego, sam też zamieniłem przewody i czerwoną mam od blokady.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr kwie 20, 2005 4:36 pm

W oryginale jest czerwona do plynu a pomaranczowa do brokady. Zapewne ktos poprzekladal wklady z zarowkami i tyle bo to mozna zrobic w 2 min :lol:
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

mistep
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mistep » czw kwie 21, 2005 10:54 am

Z mojej wiedzy wynika natomiast, że to lewe pokrętło służy do regulacji kierunku świecenia przednich świateł. Co do lampek: bursztynowa jest u mnie od blokady, czerwona od płynu hamulcowego (jak w instrukcji obsługi).
niva'87

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw kwie 21, 2005 11:36 am

No może coś w fabryce pokręcili z tymi kolorami kontrolek u mnie, bo ja tego nigdy nie dotykałem. Ot taka jakosć produkcji i montażu - chyba należy się cieszyć że wogóle coś tam świeci :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw kwie 21, 2005 11:39 am

mistep pisze:Z mojej wiedzy wynika natomiast, że to lewe pokrętło służy do regulacji kierunku świecenia przednich świateł....
A masz jakieś linki lub silniczki przy światłach??
Jak je przestawia??
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw kwie 21, 2005 4:38 pm

Nowe nivy maja regulacje swiatel (to wieksze pokretlo po prawej) a mniejsze po lewej jest do regujlacji podswietlenia zegarow.
Stare nivki mialy tylko pokretelko do regulacji podswietlenia zegarow
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

milo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Blokada międzymostowa

Post autor: milo » pt kwie 22, 2005 7:33 am

Jesli już mowa o takich szczegółach jak kolory lampki blokady, to prosze aby ktoś wyjaśnił czym w praktyce skutkuje włączenie blokady nazywanej międzymostową. Moja praktyka mówi, że jak jest sądzone się zakopać, to z blokadą czy bez to nastąpi.

Awatar użytkownika
Bart03

Re: Blokada międzymostowa

Post autor: Bart03 » pt kwie 22, 2005 7:57 am

milo pisze:Jesli już mowa o takich szczegółach jak kolory lampki blokady, to prosze aby ktoś wyjaśnił czym w praktyce skutkuje włączenie blokady nazywanej międzymostową. Moja praktyka mówi, że jak jest sądzone się zakopać, to z blokadą czy bez to nastąpi.
moja praktyka mowi to samo :)21

Mobutu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mobutu » pt kwie 22, 2005 10:05 am

I ja również tej zimy pyciłem przez zaśnieżoną łąke i nagle nivka na prawo się przechyliła i stanęła w miejscu-blokada nie pomogła,trzeba było łopatką odkopać i jeszcze dwoje ludzi mnie wypychało.Wtedy odechciało mi sie takiej jazdy. Ale podczas wiosennych roztopów kiedy to na mojej budowie wszystko "pięknie pływało" i nie mogłem z błotka wyjechać gdy włączyłem blokade i już sie wydrapałem.Zależy od sytuacji blokada pomoże albo nie.

Pozdrawiam...

Przemek wawa

Post autor: Przemek wawa » pt kwie 22, 2005 10:25 am

przed rowem, laczka zasniezona, blotem, koleinami => zalaczyc. i z dwojki ruszac. i jechac. na jedynce jest wieksze prawopodobienstwo, ze sie zakopie. mowie o mteku oryginalnym lub nabytym.
pozdrawiam,
YJ 4.0

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt kwie 22, 2005 12:33 pm

Bart03 pisze:Nowe nivy maja regulacje swiatel (to wieksze pokretlo po prawej) ...
No dobrze ale jak to działa za pomoca czego następuje przestawienie - regulacja świateł ?? Co sparwaia ze się przestawiają silniczki elektryczne, ciągadełka , linki ??
No bo przecież nie krasnolutki :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pt kwie 22, 2005 6:49 pm

Mobutu pisze:I ja również tej zimy pyciłem przez zaśnieżoną łąke i nagle nivka na prawo się przechyliła i stanęła w miejscu-blokada nie pomogła,trzeba było łopatką odkopać i jeszcze dwoje ludzi mnie wypychało.Wtedy odechciało mi sie takiej jazdy. Ale podczas wiosennych roztopów kiedy to na mojej budowie wszystko "pięknie pływało" i nie mogłem z błotka wyjechać gdy włączyłem blokade i już sie wydrapałem.Zależy od sytuacji blokada pomoże albo nie.

Pozdrawiam...
Zależy o jakiej blokadzie mowimy, bo miedzyosiowa podczas zblokowania dziala tak jak dolączony przedni naped w klasycznym 4x4

wiciu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wiciu » pt kwie 22, 2005 7:10 pm

DZIEKUJE Wam wszystkim za odpowiedzi i rady ... pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt kwie 26, 2005 2:22 pm

Sniper pisze:
Bart03 pisze:Nowe nivy maja regulacje swiatel (to wieksze pokretlo po prawej) ...
No dobrze ale jak to działa za pomoca czego następuje przestawienie - regulacja świateł ?? Co sparwaia ze się przestawiają silniczki elektryczne, ciągadełka , linki ??

Heh... więc jednak krasnoludki :)20 :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt kwie 26, 2005 3:45 pm

Sniper pisze:
Sniper pisze:

Heh... więc jednak krasnoludki :)20 :)21
Mnie sie nie pytaj bo ja jezdzilem tylko starymi modelami :)2 te nowe z wtryskiem to mnie jakos nie przekonuja wiec ci nie powiem czy to silnik czy krasnoludki majtaja tymi lampami. Zreszta w krainie szatana to chyba nie ma krasnoludkow :wink: :)21

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr kwie 27, 2005 10:45 am

Bart03 pisze: Zreszta w krainie szatana to chyba nie ma krasnoludkow :wink: :)21
Racja :)2 Tam powinniśmy skupić się raczej na szukaniu troli :)21 :)20
Obrazek

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw kwie 28, 2005 6:45 am

Sniper pisze:
Bart03 pisze: Zreszta w krainie szatana to chyba nie ma krasnoludkow :wink: :)21
Racja :)2 Tam powinniśmy skupić się raczej na szukaniu troli :)21 :)20
jakich troli? tam to tylko Dziadek Mróz i Śnieżynka :-?

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » pt kwie 29, 2005 8:08 am

Co do regulacji wysokości świateł w nowszych nivkach ...
Jest to układ hydrauliczny, tak jak w polonezie. Pompka z pokrętłem i 2 siłowniki, które wypychają reflektory w dolnej ich cześci. Kpl. 40 zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”