OC ile i gdzie płacimy ???
Moderator: Student
prosze cie...
pomyśl
trafi cie policja, posłucha 5.7V8, zobaczy ze masz w kwitach 0.9 litra, wezwie lawete, parking policyjny, rzeczoznawcy, poświadczenie nieprawdy, sobie problemów narobisz, diagnoście który ci te zmiane silnika na 0.9 litra razem z rzeczoznawcą też problemów narobisz. Po co ci to ?
pomyśl
trafi cie policja, posłucha 5.7V8, zobaczy ze masz w kwitach 0.9 litra, wezwie lawete, parking policyjny, rzeczoznawcy, poświadczenie nieprawdy, sobie problemów narobisz, diagnoście który ci te zmiane silnika na 0.9 litra razem z rzeczoznawcą też problemów narobisz. Po co ci to ?
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
ty niedoczytałeś , nie ma numerów silnika, wiec do momentu kiedy nie motasz z pojemnością i rodzajem zasilania (Pb/ON) to praktycznie 'wolna amerykanka', nikt ci łatwo nie udowodni ze silnik zmieniłeś bez wizyty na stacji diagnostycznejKleryK pisze:Ja nie nadążam za przepisami. Czyli po każdej wymianie silnika trzeba jechać na badanie techniczne ? Bo jak tak to wszystko jasne.
natomiast jak chcesz zmienic pojemność, przez co niezbędna jest zmiana w dowodzie rejestracyjnym, to wtedy stacja diagnostyczna cie czeka... i rzeczoznawcy

to co my robimy - czyli budujemy sobie samochody od zera tak jak chcemy, wymieniamy silniki itd itp - jest w swietle przepisów nielegalne. Homologacja nie przewidywała w uazie/gaziku innego silnika... ale, homologacja sobie, a życie sobie, do czasu kiedy nie przeginamy nie ma problemu

Ale, żeby cie pocieszyc, w przypadku zejść smiertelnych z udziałem zmotanego auta czepiają sie wszystkiego, nawet tego że korek na chłodnicy nie był od tego auta...

Krzysiek
tak naprawdę to każda zmota zmieniająca "fabrykę" wymaga wydania opini rzeczoznawcy PZMot.....przecież każde auto wyprodukowane jest przed dopuszczeniem do ruchu homologowane,czyli jest opisane,zwymiarowane,itd.....a każdy policjant,może zatrzymać dowód rejestracyjny i uniemożliwić dalszą jazdę jeżeli uzna że pojazd zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego......no i co zrobić z policjantem który uzna tak, a nie inaczej.......można napisać skargę ,tylko co to da dowód i tak idzie się paść na zieloną trawkę 

Robiłem ostanio przegląd gazika i trafił mi się koleś, który miał sprawę za wypuszczenie niesprawnego samochodu, który spowodował wypadek. Przyczepił się wszystkiego. Nowe mocowania silnika, amortyzatory teleskopowe, przewody hamulcowe w innym miejscu, fotele źle przymocowane... Tylko nie przyczepił sie do serwa(pewnie nie wiedział, że było inaczej
Wysyłał mnie do pzmot-u, na jakiś specjalistyczny przegląd, żeby to wszystko zweryfikiować.
Oczywiście pojechałem w inne miejsce, to nawet na rolki nie wjechałem
i nic ekstra nie płaciłem 

Wysyłał mnie do pzmot-u, na jakiś specjalistyczny przegląd, żeby to wszystko zweryfikiować.
Oczywiście pojechałem w inne miejsce, to nawet na rolki nie wjechałem

Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014
Byłem sprawdziłem ubezpieczenia . Q.wa jaki bajzel.
Autko ma wpisane w dowodzie ciężarowy i 7 osób .
Jedni biorą pod uwagę co jest wpisane w dowodzie ( ciężarowy )
Drudzy ile ma miejsc ( dwa to ciężarowy więcej osobowy )
Następni dopuszczalną masę całkowitą .
A jeszce inni dopuszczalną ładowność .
I wyszło że w Łodzi - mieście Łodzi ze 60 % zniżek zapłacę najtaniej w PZU bo tylko 468 zeta.
Autko ma wpisane w dowodzie ciężarowy i 7 osób .
Jedni biorą pod uwagę co jest wpisane w dowodzie ( ciężarowy )
Drudzy ile ma miejsc ( dwa to ciężarowy więcej osobowy )
Następni dopuszczalną masę całkowitą .
A jeszce inni dopuszczalną ładowność .

I wyszło że w Łodzi - mieście Łodzi ze 60 % zniżek zapłacę najtaniej w PZU bo tylko 468 zeta.
Ja też się dziwiłemfaziuaz pisze:......nie wierzę60 % zniżek zapłacę najtaniej w PZU bo tylko 468 zetapzu okradało mnie przez 5 lat.....

Taniej było w Samopomocy – 446 zeta ,ale w dowodzie musi być wpisane że są 2 miejsca
Pamiętam że w PZU kiedyś była promocja na Polonezy 1,6 liczyli jak 1,5 i było najtaniej.
Po prostu trzeba szukać …..
powerolo pisze:UAZ zarejesrowany jest na MAZURACH, pisałem przecie, ale z tego co wiem to rejestruja samochody z całej Polszy![]()
pozdrx
Napisałeś że na mazurach jest pięknie, nie że zarejestrowany a w opisie masz Wa-we. Samochody rejestrują w całej Polsce tylko w różnych miastach jest różna stawka wyjściowa OC. Inna jest w Wa-wie , Łodzi i inna jest w Koziej Wólce.
No właśnie w jakim Ty świecie żyjesz ?powerolo pisze:KUButek, świat sie zmieniaMasz jakieś nieaktualne informacje o prawie ubezpieczniowym
pozdrx

Co ma prawo ubezpieczeniowe do stawek jakie firmy ubezpieczeniowe stosują? Poczytaj uważnie posta powyżej albo podzwoń po paru firmach ubezpieczeniowych to się dowiesz