pytanie?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Bubu

Post autor: Bubu » śr wrz 06, 2006 10:29 pm

Digidy123 pisze:
cichy pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumialem... chodzi Ci o odkrecenie kapturkow w sprzegielkach w celu rozlaczenia badz zalaczenia napedu? Jezeli tak to powinny sie odkrecac w rekach, ewentualnie uzyj mlotka i pobijaka.
Po odkreceniu tych "kapturkow" dostaniesz sie do sprzegielek i wkrecajac je (kluczem gwiazdkowym lub kwadratem nie pamietam rozmiaru) zapinasz naped a odkrecajac rozpinasz.
chodzi mi o te zewnętrzne kapturki które nie były ponad 15 lat odkręcane i rękami tego nie odkręce ( te sprzęgiełka i klucz do nich mam tylko problem z kapturkami na klucz 55mm)
Jezu, znowu problem z kluczami 55...
Normalnie muszę pierwszego posta od miesiąca napisać, bo mnie krew zalewa.

Polecam bardzo pouczające tematy, (również mojego skromnego autorstwa), tu linki:
1. http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=29984
2. http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=29231
gdzie problem pokrywek sprzęgiełek, nakrętek piast etc. jest omówiony bardzo treściwie i dogłebnie. Łaskawi autorzy zaproponowali również całą gamę rozwiązań konstrukcyjnych oraz technik wytwórczych skomplikowanego narzędzia jakim, bez wątpienia, jest klucz13,eee...o przepraszam klucz 55.

:)21

Wybaczcie, nie mogłem już wysiedzieć cicho.
"Leśny potwór."

Awatar użytkownika
jac.uaz
Kontaktowanie:

Post autor: jac.uaz » czw wrz 07, 2006 7:37 am

Bubu pisze:Jezu, znowu problem z kluczami 55...
Normalnie muszę pierwszego posta od miesiąca napisać, bo mnie krew zalewa.
...................
Wybaczcie, nie mogłem już wysiedzieć cicho.
A co kolega taki spięty. W terenie dawno nie był?
GRUPA OFFROAD
UAZ 469 B

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » czw wrz 07, 2006 9:30 am

jac.uaz pisze:
Rafał D pisze:Korki olejowe w starszych UAZ'ach stanowiły jednocześnie odpowietrzenie skrzyni korbowej i umożliwiały wydostawanie się oparów z pokrywy zaworów.
Korki korkami, to raczej nie od wieku UAZa zależy. Ja miałem taki korek z siatką od Żuka, ale powróciłem do zwykłego. I tak jest odpowietrzenie skrzyni korbowej i nie chcę narażać silnika na zalanie bądź zasyfienie przez ten korek z siatką.
Od wieku zależy bo starsze modele nie miały podłączenia odpowietrzenia do filtru powietrza. Korek i odprowadzenie spalin ze skrzyni stanowiły integralny system przewietrzania skrzyni. W UAZie wiele elementów można wywalić zanim klęknie :wink:
Potem przy braku odpowietrzenia pojawiają się róźne dziwne wycieki oleju. No ale w UAZie zawsze musi cieknąć....

Awatar użytkownika
Rafał D

Post autor: Rafał D » czw wrz 07, 2006 9:38 am

Digidy123 pisze:silnik jest benzynowy, ale wcześniej jak go odpalałem to było wszystko OK - zapalał po 1 sekundzie i wtedy wciskałem gaz(ten od obrotów silnika), a teraz to trzeba go trzymac ze 3-4 sekundy albo drugi raz odpalac-
Nie jestem pewnien czy świece sie zalewają - jak już odpala to ma wtedy nierówne obroty przez chwile i dlatego tak sądze - na zimnym bez problemu odpala, a może to wina tego, że stał na chodniku jedną stroną przechylony ?

w jaki sposób moge naprawić wskaźnik poziomu paliwa? - mam sie dostać do lewego baku i tam coś pokombinować?
Sprawdz działanie odpowietrzenia komory pływakowej. To może mieć wpływ na opalanie ciepłego silnika. Paliwo paruje i robi się zbyt bogata mieszanka. Temet już był omawiany.

Digidy123

Post autor: Digidy123 » czw wrz 07, 2006 3:54 pm

klucz13 pisze:
Digidy123 pisze:
cichy pisze:
chodzi mi o te zewnętrzne kapturki które nie były ponad 15 lat odkręcane i rękami tego nie odkręce ( te sprzęgiełka i klucz do nich mam tylko problem z kapturkami na klucz 55mm)
Na ul.Kościuszki w sklepie z częściami do tirów dostaniesz klucz 55 za 27 zeta a warto nabyć bo póżniej też się bardzo przydaje :)21

:lol: ten klucz na Kościuszki dostane po 20 -21 wieczorem? :lol: (będą wiedzieć o co chodzi Ci co mieszkają we Wrocławiu)

a jeżeli chodzi o te zapalanie to już sie poprawiło samo jakoś, nawet zalalem mu wczoraj dodatku do benzyny (dla starych aut)
Grzegorz

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 07, 2006 8:01 pm

Digidy123 pisze:
klucz13 pisze:
Digidy123 pisze: chodzi mi o te zewnętrzne kapturki które nie były ponad 15 lat odkręcane i rękami tego nie odkręce ( te sprzęgiełka i klucz do nich mam tylko problem z kapturkami na klucz 55mm)
Na ul.Kościuszki w sklepie z częściami do tirów dostaniesz klucz 55 za 27 zeta a warto nabyć bo póżniej też się bardzo przydaje :)21

:lol: ten klucz na Kościuszki dostane po 20 -21 wieczorem? :lol: (będą wiedzieć o co chodzi Ci co mieszkają we Wrocławiu)

a jeżeli chodzi o te zapalanie to już sie poprawiło samo jakoś, nawet zalalem mu wczoraj dodatku do benzyny (dla starych aut)
Po godz.20 to możesz w tej okolicy dostać kluczem ale rurka jest bartdziej trendy :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Digidy123

Post autor: Digidy123 » czw wrz 07, 2006 8:08 pm

klucz13 pisze:
Digidy123 pisze:
klucz13 pisze: Na ul.Kościuszki w sklepie z częściami do tirów dostaniesz klucz 55 za 27 zeta a warto nabyć bo póżniej też się bardzo przydaje :)21

Po godz.20 to możesz w tej okolicy dostać kluczem ale rurka jest bartdziej trendy :)21
widzę, że kolega nie zorientowany i nie wie o co z tymi schodkami w nocy?? 8)
Grzegorz

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 07, 2006 8:28 pm

Nie trybię :cry:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Digidy123

Post autor: Digidy123 » sob wrz 09, 2006 6:08 pm

klucz13 pisze:Nie trybię :cry:
wiem, że wątek trochę z tematu UAZ-ów zszedł ale jak usłyszałem o tych "sławnych schodkach" gdzie stoją w nocy "panie" to musiałem pożartować,
:D ostatnio słyszałem nową nazwę na ogórasa: "ruska nysa" :D
taką furą jak ja jeżdżę (w tym stanie) to się na Rynek jeździ a nie w bagna no chyba, że lekkie górki 8) dlatego napęd przedni nie używam
Grzegorz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”